Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Statistica

MONEDA

finante



+ Font mai mare | - Font mai mic



MONEDA

Schimbul de bunuri si servicii



Legatura intre productie si consum se face prin intermediul schimbului, iar acesta se produce pe baza raportului de valoare. Intre bunurile si serviciile care se schimba, cea mai veche forma de schimb este cel direct sau in natura sau troc, i se mai spune si schimbul perfect.

Pentru efectuarea schimbului trebuie indeplinite 3 conditii cumulative:

  1. conditia de loc si timp - presupunea ca ambii indivizi care isi schimbau produsele sa se afle in acelasi loc si in acelasi timp;
  2. conditia de nevoi - presupunea ca nevoia fiecaruia dintre ei se regasea in produsele celuilalt;
  3. conditia ca bunurile care se schimba sa aiba valori aproximativ egale.

Schimbul in natura sau perfect are loc numai atunci cand dintre bunurile care se schimba fiecare are rolul sa indeplineasca o necessitate imediata a celuilalt.

Imediat ce unul dintre bunuri indeplineste pentru coschimbajul ce il primeste rolul de instrument intermediar de schimb servind mai departe tot la schimb acest bun, devine un tertiunm permutationis putand fi in acelsi timp un tertium comparationes.

Dificultatea schimbului a fost astfel solutionata de ratiunea omului prin crearea si folosirea in cadrul schimbului a unui instrument cu ajutorul careia schimbul direct de bunuri a fost impartit in doua faze: una de vanzare si una de cumparare, transformand actul de schimb perfect intr-un act de schimb imperfect. Pentru efectuarea schimbului era nevoie ca fiecare dintre marfurile care se schimba sa aiba valori aproximativ egale.

Valoarea are doua intelesuri:

ea exprima utilitatea pe care are un bun pentru individ = valoarea de intrebuintare;

valoarea are inteles de putere de cumparare, adica cate bunuri putem procura cu posesiunea altui bun caruia ii dam o anumita valoare.

Marii economisti sunt unanimi in a recunoaste ca elemental esential in definirea valorii, sub aspectul puterii de cumparare, il are cantitatea de munca si efortul cheltuit pentru obtinerea unui astfel de bun. Dupa Adam Smith "munca a fost primul prêt, a fost moneda primitiva cu care s-a platit oricare alt bun".

Moneda ca instrument de schimb

Legatura intre epoca in care schimbul se facea direct, epoca in care schimbul se face prin intermediul banilor este realizata prin perioada de tranzictie. In aceasta epoca, instrumental de schimb desi avea toate calitatile caracteristice banului, el era folosit in virtutea functiunii si calitatile monedei.

Distingem doua epoci:

A)    Epoca premonetara - in care semnul cu insusirile si calitatile sale de instrument de schimb era creatia liberei vointe a indivizilor fara nici un amestec din partea autoritatii;

B)     Epoca monetara - semnul,cu insusirile sale ne apare ce fiind tutelar de stat sau chiar ca o creatie a statului.

Prin notiunea de bani intelegem orice bun care serveste ca mijlocitor la schimbul sau la circulatia altor bunuri, el nefiind nici consumat, nici folosit ca atare si fiind indiferent daca este acceptat de cei cel primesc, in mod tacit, sau este impus de autoritatea statului.

Banul, pe langa functiunea sa de instrument de schimb, indeplinea si functia de mijloc de schimb, adica el ar fi folosit ca atare pentru a sadisface o necessitate imediata sau putea fi transformat intr-un alt bun care san e sadisfaca o alta necessitate sociala.

Moneda este doar un instrument de schimb pentru ca scopul si destinatia sa este numai schimbul si plata. Moneda intre diferitele mijloace de care ne servim la schimb apare ca o creatie superioara; ia nastere din puterea statului prin cel ce conduce, suveran, de unde si formularea "dreptul de a bate moneda e regalian".

In dreptul tuturor popoarelor gasim 3 elemente ale monedei:

a)      Legea - este considerat sufletul monedei, nu poate fi conceputa fara existenta, in prealabila a statului. Notiunea de moneda trebuie legata de interventia si existenta statului in confectionarea semnului monetar.

b)      Material - moneda poate fi confectionata  din orice material, ca si banul, deosebirea dintre moneda si ban este aceea ca prima este batuta de puterea suverana s statului ceea ce ii asigura, pe de o parte, respectarea conditiilor de confectionare materiala a semnului monetar potrivit prescriptiilor legale, iar pe de alta parte, folosirea acesteia numai in cadrul schimbului.

c)      Forma - ea este stabilita corespunzator nevoilor de circulatie, avand ca principala preocupare aceea ce a ingreuna contraafacerile.

Moneda este intrumentul, etalon legal de plata pentru facilitarea schimburilor, pentru acumulari fiind masuratorul general de valori care poarta girul autoritatii emitente (statul) se bucura de incredere si se impune in societate prin forta de constrangere a statului.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1005
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved