Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

Statistica

Mentinerea ratei inalte a scontului timp de un deceniu

finante

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Structura si evolutia sistemului bancar
Impunerea vamala
TITLURILE DE VALOARE
Realizarea unui Buget: Etapa de realizare in previziune a bugetului
MASA MONETARA SI AGREGATELE MONETARE
DIMENSIUNILE SECTORULUI PUBLIC SI FACTORII CARE INFLUENTEAZA ACESTE DIMENSIUNI
Trezoreria in calitate de bancher
Modificarea paritatii monedei nationale
IMPOZITUL PE PROFIT
Analiza riscului de credit


Mentinerea ratei inalte a scontului timp de un deceniu

Chiar daca rata scontului nu mai are , in conditiile flotarii monedelor , rolul pe care il avea in conditiile cursurilor monetare fixe , ea a ramas un moment de referinta cu o anumita influenta asupra ratei dobanzii practicate de bancile comerciale dar mai ales de cele de stat .In Romania privatizarea a cunoscut o anumita extindere abia in ultimul sfert al deceniului trecut cand s-au privatizat 2 banci de stat BRD si BancPost si mai apoi a Bancii Agricole , cumparata de Reifesen Bank din Austria . In acest an este prevazuta si privatizarea Bancii Comerciale Romane , cea mai puternica si stabila banca din intregul sistem bancar romanesc , ferita pana acum de problemele intalnite de majoritatea bancilor romanesti . Cu toate aceste privatizari in anul 2000 ½ din activele bancare erau detinute de bancile de stat , fiind evident ca ratele scontului au avut o influenta semnificativa asupra ratelor dobanzilor .
Trebuie spus ca in romania , rata scontului a fost timp de un deceniu mult mai mare decat intr-o serie de tari fost comuniste . Evolutia ratelor scontului la bancile centrale din cateva tari , din centrul si estul Europei care au trecut la economia de piata de la cea centralizata evidentiaza mari diferinte fata de majoritatea tarilor luate in analiza .

Comparand ratele scontului din anul 1999 din alte tari foste socialiste cu cele din tara noastra , observand ca Romania avea o rata de 7 ori mai mare ca in Cehia , de 8 ori mai mare ca in Bulgaria (care in 1996 avea o rata imensa de 435%  pe an deci de 12 ori mai mare ca la noi ) , de 2,5 ori mai mare ca in Ungaria etc .

Putem observa ca bancile nationale din tarile luate in analiza au considerat o rata a scontului inalta ca o anormalitate pe care fie au evitat-o ( in Slovenia, Cehia sau Slovacia ) ,fie au inlaturat-o dupa cativa ani (in Ungaria , Polonia si mai ales bulgaria care momentan are cea mai mica rata a scontului din tarile analizate) .

Pentru BNr aceasta anormalitate a devenit o permanenta si s-a constituit ca una dintre premisele incurajarii ratelor inalte ale dobanzii pe piata romaneasca .

Tabelul  Nr. 1

Analiza ratei scontului a Romania  fata de alte tari foste comuniste

Procente ( % ) pe an

Bulgaria

Cehia

Ungaria

Polonia

Slovenia

Slovacia

RomaniaSursa : BNR


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 619
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site