Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Statistica

Regimul cursurilor de schimb

finante

+ Font mai mare | - Font mai micRegimul cursurilor de schimb

Banca centrala are ca obiectiv stabilitatea monedei nationale, respectand reglementarile monetare interne si angajamentele internationale. Actiunile bancii centrale depind de modul in care este configurata politica valutara.
Politica valutara reprezinta ansamblul masurilor, metodelor si instrumentelor cu ajutorul carora autoritatea monetara abilitata cauta sa actioneze pentru a stabili, urmari sau influenta cursul de schimb pe piata valutara.

Piata valutara presupune existenta unui sistem de relatii care se formeaza intre banci, case de schimb si clienti ai acestora, prin intermediul carora se efectueaza operatiuni de vanzare-cumparare valute si devize, contribuind la stabilirea cursului de schimb.

Cursul de schimb reprezinta expresia sintetica a raportului valoric exprimat ca pret al tranzactiei cu devize pe piata valutara.

Trebuie facuta distinctia intre doua regimuri de curs de schimb: flotant ( flexibil) sau fix (fixat).

Cursul de schimb flotant se stabileste liber pe piata valutara prin confruntarea cererii cu oferta de valuta. Poate fi flotant pur cand banca centrala nu intervine pe piata pentru a vinde sau cumpara valuta, sau flotant impur, cand banca centrala intervine, fara a avea obligatia interventiei.

Cursul de schimb fix este stabilit de banca centrala ca un curs oficial al monedei nationale fata de o moneda puternica care nu inregistreaza fluctuatii semnificative sau fixat (ancorat) fata de un cos de monede considerat mai stabil. Odata fixat este stabilit si un culoar de fluctuatie, de regula foarte ingust (1%; 2,25%).

Optiunea pentru un regim de curs de schimb se face in urma unei analize cost - beneficiu, luandu-se in calcul o serie de factori:

Mobilitatea capitalurilorDiversificarea exporturilor

Mobilitatea factorilor de productie

Inflatia

Deschiderea pietelor

Cursul de schimb se modifica pentru ca cele doua tari ale caror monede il formeaza nu pot avea pe termen mediu si lung aceeasi evolutie. Apar diferente in privinta inflatiei, a ratei de crestere economica, a ratei dobanzii, etc.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 801
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site