Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

Statistica

TRANZACTII BURSIERE

finante

+ Font mai mare | - Font mai mic
TRANZACTII  BURSIERE

1. Concepte cheie

• tranzactii cu lichidare normala • vanzari scurte

• cumparari pe pozitia descoperit • tranzactii in marja

• operatii cu prima • stelaje

• contracte futures • optiuni

• abandonarea primei

2. Tipuri de tranzactii

Negocierea titlurilor financiare primare se realizeaza in modalitati diferite pe pietele bursiere de tip american si respectiv european.

Cunoscute si sub denumirea de tranzactii cash sau pe bani gata, tranzactiile la vedere se caracterizeaza prin aceea ca persoana care adreseaza ordinul de vanzare/cumparare isi asuma obligatia ca imediat sau in perioada de lichidare normala (la cateva zile din momentul incheierii tranzactiei) sa puna la dispozitia partenerului titlurile vandute sau suma de bani care reprezinta pretul tranzactiei.

Aceste tranzactii se deruleaza pe baza contului cash deschis de client la firma broker.

In situatia in care clientul nu isi indeplineste obligatiile asumate, brokerul va proceda la lichidarea pozitiei clientului sau astfel:

- vanzarea titlurilor respective la valoarea lor de piata din momentul in care obligatia scadenta de depunere a fondurilor nu a fost indeplinita

- cumpararea titlurilor de pe piata la cursul curent in vederea lichidarii pozitiei unui client care nu a predat integral titlurile vandute.

Orice diferenta nefavorabila rezultata din aceste operatiuni este suportata de client. Tranzactiile la vedere sunt cele care se deruleaza in prezent la Bursa de Valori

Bucuresti.

Tranzactiile in marja sunt in esenta cumparari pe datorie efectuate prin intermediul “contului in marja” (cont de siguramta de tip “M”-long margin account), detinut de client la societatea de intermediere.

Contul de siguranta se deschide atunci cand un client cumpara mai multe titluri cu aceeasi suma de bani sau acelasi numar de titluri cu o suma initiala mai redusa, utilizand titlurile drept gaj pentru imprumut.

Prin urmare, investitorul care da ordin de cumparare a unui volum de actiuni nu trebuie sa achite firmei broker cu care lucreaza intreaga contravaloare a acestora. El trebuie sa depuna in termenul prescris pentru lichidarea normala numai o anumita acoperire sau

marja, diferenta pana la valoarea contractului constituind-o imprumutul pe care clientul il obtine de la broker pentru tranzactia respectiva (debit balance).

Cerinta esentiala pentru functionarea contului in marja este ca pentru fiecare client valoarea contractului sa fie tot timpul mai mare decat debitul pe care acesta il are la agentul de valori mobiliare.

Vanzarile scurte (short sales) se realizeaza tot printr-un cont in marja deschis de client la broker, fiind necesara si in acest caz, respectarea normelor privind nivelul marjei (in SUA, de exemplu, reprezinta 50% din valoarea tranzactiei pentru marja initiala si 30% pentru marja permanenta), motiv pentru care si in aceasta situatie contul in marja este tot un cont de siguranta.

Etapele realizarii tranzactiei sunt urmatoarele:

clientul da ordin de vanzare “scurta”, iar brokerul executa ordinul, deci incheie contractul. In acest moment, clientul vinde titluri pe care nu le detine si pe care urmeaza sa le obtina prin imprumut dintr-o sursa terta

brokerul imprumuta titlurile in contul clientului de la un alt broker si informeaza ca acest imprumut a fost executat in contul clientului sau

brokerul livreaza titlurile la Casa de compensatie in conformitate cu scadenta operatiunilor cu lichidare normala. In calitate de vanzator, primeste de la Casa de compensatie contravaloarea titlurilor respective la cursul din contract. El depune fondurile cash drept garantie pentru imprumutul contractat sub forma de titluri.

Astfel, contractul a fost executat in bursa, iar clientul a ramas dator cu titlurile respective, avand contul de titluri blocat, la dispozitia imprumutatorului

cand considera oportun, clientul da ordin de cumparare a titlurilor respective, restituindu-se imprumutatorului titlurile primite. Se realizeaza o acoperire a pozitiei scurte, inchizand contul de titluri.

Tranzactiile cu lichidare imediata presupun depunerea contravalorii cash de catre clientul care da ordin de cumparare; pe de alta parte cel care vinde trebuie sa depuna valorile mobiliare; altfel spus, in aceste operatiuni nu se poate lucra pe descoperit nici in ceea ce priveste livrarea, nici in ceea ce priveste plata.

Exemplu: tranzactiile la vedere la Bursa din Paris se efectueaza pe trei segmente disticte, deosebirile dintre ele tinand cont doar de conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca societatile care doresc sa introduca actiunile lor pe aceste piete.

Astfel, piata “in afara cotei” (hors-cote) este destinata firmelor mici care nu indeplinesc conditiile de cotare pe piata oficiala. Dupa parerea specialistilor, aceasta piata prezinta riscuri importante datorita:

lipsei unor informatii adecvate

existentei unui grad mai redus de reglementare si supraveghere

lichiditatii scazute.

Pe piata la vedere propriu-zisa se tranzactioneaza toate obligatiunile emise in franci,

valute si Euro, valorile mobiliare create pe baza actiunilor si obligatiunilor.

In ceea ce priveste “piata a doua” (second marche), aceasta este destinata societatilor

cu importanta medie.

Tranzactiile la termen ferm se caracterizeaza prin faptul ca partenerii convin sa isi indeplineasca obligatiile peste o anumita perioada de timp de la data incheierii tranzactiei (1,3,6 luni sau mai mult).

Tranzactiile se incheie la bursa intr-o anumita zi, dar reglementarile in conturi si livrarea titlurilor urmeaza sa se faca la o data viitoare. Dreptul de proprietate asupra titlurilor trece de la vanzator la cumparator chiar din momentul incheieirii contractului. Valoarea

tranzactiei se determina pe baza cursului la termen prestabilit, indiferent de evolutia cursului de piata la termenul tranzactiei.

Coteaza la termen cele mai active valori mobiliare de pe piata la vedere, cele pentru care exista o cerere si o oferta constant ridicate.

Pentru garantia proprie si cea a clientilor lor, intermediarii bursieri impun constituirea

unor depozite in numerar sau sub forma de titluri blocate. Marimea garantiei poate fi ajustata constant, in functie de ansamblul riscurilor ce pot surveni. Daca acoperirea se constituie in numerar sau bonuri de tezaur, atunci ea trebuie sa reprezinte 20% din valoarea contractului; daca se opteaza pentru titluri cu venit variabil – actiuni – garantia se ridica la 40%.

In cazul operatiunilor la termen conditionale, numai cumparatorul contractului are facultatea sa il execute sau nu (in cazul operatiilor cu prima sau optiuni) sau sa se declare vanzator sau cumparator (in cazul stelajelor).

In operatiunile cu prima cumparatorul poate, la lichidarea contractului (in ziua strigarii primelor), fie sa ceara executarea contractului, adica sa faca livrarea titlurilor si ridicarea primei, fie sa abandoneze (rezilieze) contractul, platind prima.

Apar doua elemente particulare:

- acoperirea (marja) contractului, constituita de marimea primei

- riscul asumat de operator, limitat la marimea acestei prime.Exemplu: la Bursa de la Paris, operatiunile cu prima au trei scadente succesive pe piata cu reglementare lunara, incepand cu prima luna (pentru un contract incheiat in luna martie, cele trei scadente pentru care se poate opera sunt martie, aprilie, mai).

“Ziua strigarii primelor” este ziua de bursa dinaintea lichidarii. Contractul nu poate fi lichidat decat la scadenta; pana la aceasta data marja depusa trebuie mentinuta.

Pe de alta parte, operatiunile cu prima se fac pentru unitatea de tranzactii specifica pietei cu reglementare lunara (cate 100 de actiuni).

Stelajul este un contract conditional in care cumparatorul are dreptul sa aleaga sensul operatiunii, tinand seama de doua preturi stabilite pentru contract si denumite “borne”.

Cumparatorul unui stelaj pe actiuni se poate declara fie cumparator la pretul cel mai

mare, fie vanzator la pretul cel mai mic. In schimb, vanzatorul stelajului trebuie sa livreze titlurile la pretul mai mare, cand cumparatorul stelajului se declara cumparator de titluri, respectiv sa preia la pretul cel mai mic, cand cumparatorul se declara vanzator de titluri.

La Bursa de la Paris, unitatea tranzactionala pentru stelaj este egala cu cea a contractelor pe piata cu reglementare lunara, stelajul cotand pentru luna curenta si pentru urmatoarele 5 luni de lichidare.

Stelajul poate fi utilizat pentru operatiuni speculative, atunci cand operatorul lucreaza descoperit sau pentru acoperire, cand are ca scop protejarea valorii unui portofoliu.

- TRANZACTII CU TITLURI PRIMARE • Piata de tip american

Tranzactii pe bani gata (for cash)

Tranzactii in marja (on margin)

Tranzactii la vedere cu lichidare imediata • Piata de tip european

La termen ferm - cu lichidare lunara (au reglement mensuel)

- tranzactii cu prima

La termen conditional - operatiuni cu stelaje

- TRANZACTII LA TERMEN

• Contracte anticipate (Forward) • Contracte viitoare (Futures)

- TRANZACTII CU OPTIUNI • Piata optiunilor negociabile

- optiunea de cumparare (call)

optiunea de vanzare (put)

• Optiunile pe titluri primare si valute • Optiunile pe indici de bursa -

• Optiunile pe contracte futures (cu marfa, rata dobanzii, indici)

3. Aplicatii rezolvate

Aplicatia 1

Un investitor are disponibil 25.000 u.m. si doreste sa cumpere 350 actiuni X la cursul de 150 u.m./actiune. Pe parcursul lunii, cursul actiunii X devine: I)175 u.m.

II) 135 u.m.

si investitorul da ordin operatorului pentru realizarea unei operatiuni de sens contrar.

Rezultatul tranzactiei, pentru investitor, in conditiile unei dobanzi practicata de broker de 8,5% pe an va fi: I)

a) +7.320 u.m. b) +8.555 u.m.

c) –3.290 u.m. d) –240 u.m.

e) +2.670 u.m.

II) a) –5.445 u.m b) –820 u.m.

c) +3.210 u.m. d) +5.450 u.m.

e) –4.350 u.m.

REZOLVARE

I)

Valoare tranzactie initiala = 350*150 = 52.500 (cumparare) Disponibil = marja = 25.000

a credit de la broker = 52.500-25.000 = 27.500 Dobanda la credit = 195

Valoare tranzactie finala = 350*175 = 61.250 (vanzare)

Cont in marja

DEBIT CREDITCumparare 52.500 Marja 25.000

Dobanda 195 Vanzare 61.250

Total debit 52.695 Total credit 8250

Sold creditor 33.555

Rezultat final = sold-marja = 33.555-25.000 = +8.555

Raspuns corect: varianta b

II)

Valoare tranzactie initiala = 350*150 = 52.500 (cumparare) Disponibil = marja = 25.000

a credit de la broker = 52.500-25.000 = 27.500 Dobanda la credit = 195

Valoare tranzactie finala = 350*135 = 47.250 (vanzare) Cont in marja

DEBIT CREDIT

Cumparare 52.500 Marja 25.000

Dobanda 195 Vanzare 47.250

Total debit 52.695 Total credit 72.250

Sold creditor 19.555

Rezultat final = sold-marja = 19.555-25.000 = -5.445

Raspuns corect: varianta a

Aplicatia 2

200 actiuni W cumparate in marja la termen de o luna la 10.000 u.m./actiune, cu depozit de garantie de 50%, se vand cu 11.000 u.m.

Rata profitului obtinut de investitor, in conditiile unei rate a dobanzii de 6% pe an,

este: a) 20%

b) 11,95% c) 10%

d) 0% e) 19,5%REZOLVARE

Valoare tranzactie initiala = 200*10.000 = 2.000.000 (cumparare) Disponibil = marja = 2.000.000*50% = 1.000.000 a credit de la broker = 1.000.000

Dobanda la credit = 5.000

Valoare tranzactie finala = 200*11.000 = 2.200.000 (vanzare)

Cont in marja

DEBIT CREDIT

Cumparare 2.000.000 Marja 1.000.000

Dobanda 5.000 Vanzare 2.200.000

Total debit 2.005.000 Total credit 3.200.000

Sold creditor 1.195.000

Rezultat final = sold-marja = 1.195.000-1.000.000 = 195.000

Rata profitului = rezultat net/marja = 195.000/1.000.000 = 0,195 = 19,5%

Raspuns corect: varianta e

Aplicatia 3

Un investitor cumpara prin intermediul unui broker la 5 martie anul N 100 actiuni Z,

la cursul de 1.200 u.m./actiune. Intre data achizitiei titlurilor si ziua de lichidare cursul actiunii continua sa creasca si la 18 martie anul N investitorul se decide sa vanda actiunile la cursul de 1.260 u.m./actiune. Taxa de negociere este 0,5%.

Rezultatul pentru investitor va fi: a) +5.980 u.m. b) +5.353 u.m.

c) +310 u.m. d) + 4.770 u.m.

e) +7.240 u.m.

REZOLVARE

5 martie anul N: valoare tranzactie = 100*1.200 = 120.000 (cumparare)

: taxa de negociere = 120.000*0,5% = 600

18 martie anul N: valoare tranzactie = 100*1.260 = 12000 (vanzare)

: taxa de negociere = 12000*0,5% = 630

Rezultat final: (-)a120.000+600i+(12000-630) = +4.770

Raspuns corect: varianta d

Aplicatia 4

Se efectueaza un report pentru 100 actiuni in urmatoarele conditii:

- curs de cumparare = 725 u.m.

- depozit de garantie = 20%

- taxa de report = 8% pe an

- curs de compensare = 680 u.m.

- curs curent in perioada de lichidare a lunii urmatoare = 745 u.m. Rezultatul net al acestei tranzactii este:

a) +2.000 u.m. b) +1.547 u.m.

c) +4.954 u.m. d) +9.546 u.m.

e) +8.000 u.m.

REZOLVARE

Valoare tranzactie initiala = 100*725 = 72.500 (cumparare) Depozit de garantie = 72.500*20% = 14.500 Report = 100*680 = 68.000

Taxa de report = 453

Valoare tranzactie finala = 100*745 = 74.500 (vanzare)

Cont client

DEBIT CREDITCumparare 72.500 Depozit garantie 14.500

Taxa report 453 Vanzare 74.500

Total debit 72.954 Total credit 89.000

Sold creditor 1047

Rezultat final = sold-marja = 1047-14.500 = +1.547

Raspuns corect: varianta b

Aplicatia 5

Se efectueaza un deport pentru 100 de actiuni in conditiile urmatoare:

- curs de vanzare = 1.200 u.m.

- marja de acoperire = 25%

- taxa de deport = 9% pe an

- curs de compensare = 1.280 u.m.

- curs curent in perioada de lichidare a lunii urmatoare = 1.100 u.m. Rata profitului pentru investitor va fi:

a) 14,21% b) 45,12%

c) 30,13% d) 24,65%

e) 11,30%.

REZOLVARE

Valoare tranzactie initiala = 100*1.200 = 120.000 (vanzare) Marja = 120.000*25% = 30.000

Deport = 100*1.280 = 128.000 Prima de deport = 960

Valoare tranzactie finala = 100*1.100 = 110.000 (cumparare)

Cont client

DEBIT CREDITPrima deport  960 Vanzare 120.000

Cumparare 110.000 Marja 30.000

Total debit 110.960 Total credit 150.000

Sold creditor 39.040

Rezultat final = sold-marja = 39.040-30.000 = 9.040 Rata profitului = 9.040/30.000 = 0,3013 = 30,13%

Raspuns corect: varianta cPolitica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 810
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site