Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie

Cronologia Gradinii Cismigiu

geografie+ Font mai mare | - Font mai micCronologia Gradinii Cismigiu- Mahala Sarindar,

langa Cismigiu, e construita o sinagoga din lemn

p. 156 (Atlas Ghid V.)

- Pavel Kiseleff da dispozitie maiorului Boroczyn pt. a se seca balta Cismigiului. Primele actiuni incep in 1837, arhitect Meyer - plan de amenajare a gradinii in 1845.

p.189- (Marcus 55)

- O noua sinagoga: Templul Unirea Sfanta care se muta in 1850 Str. Mamulari.

p. 209 (Atas Ghid III, 85 IE II 153)

- Scoala de fete infiintata la Cismigiu

p. 214 (Istorie, 209 )

- Raport arh. Feiser - apa Cismigiului este la un nivel inferior cursului Dambovitei.

Apele acesteia "mijlocii", sau marite de ploi, se revarsa in balta Cismigiului provocand inundatii.

Propune adancirea santului de scurgere si regularizarea cursului raului. Lucrarile de asanare a baltii si amenajarea gradinii Cismigiu vor incepe abia in 1845.

p. 216 (Marcus, 56)

- F. Baron va preda lectii de gimnastica "in arta ecvestra" in manejul pompierilor din Cismigiu.

p. 219 ( Pirnuta, 147 )

- Mai : Ing. hotarnic de la Sc. "Sf. Sava", C. M. Rimniceanu, intocmeste un plan al baltii Cismigiului in care sunt trecute proprietatile din jurul gradinii. Planul pregatea inceperea lucrarior de amenajare a gradinii.

p. 224 (Bucurestii Vechi, 47 ; Rosu, 201)

- 15 feb. - Gheorghe Bibescu trece terenul Cismigiului in proprietatea Sfatului Administrativ al Bucurestilor, in vederea crearii unei gradini publice. In acelasi an, arh. Carl Meyer, venit in tara inca din dec. 1843, intocmeste proiectul, iar in 1846 incepe amenajarea gradinii, terminate in linii mari in dec. 1846, dar continuata si in anii urmatori. Inaugurarea oficiala va avea loc abia in martie 1860. In acelasi timp el cere sfatului orasenesc sa se preocupe de imbunatatirea retelei stradale.

p. 226 (Giurescu, 116, 334; Rezachievici, 73)

,16 iul. - Bibescu Voda porunceste vorniciei "trebilor din launtru" ca sfatul orasenesc sa ia "numaidecat in a sa stapanire" balta Cismigiului si locurile din jur, in vederea amenajarii gradinii al carui plan fusese deja intocmit. Trecerea acestor locuri in proprietatea sfatului orasenesc fusese hotarata in feb. 1845, dar din cauza impotrivirii unor proprietari din zona, nu fusese aplicata.

p. 227 (Ion -B, 115 )

Sept. Municipalitatea avertizeaza ca va aplica pedepse aspre pt. cei care produc stricaciuni Gradinii Cismigiu, ori fantanilor "tasnitoare de apa".

p. 231 (Potra, 324)

- Este terminata amenajarea Gradinii Cismigiu. Lucrarile de desecare incep inca din 1837. Abia in 1846 au fost realizate lucrari temeinice pe baza planului lui Meyer, care reuseste sa traseze aleile si sa dea actuala configuratie a parcului pana la sfarsitul anului ; dar lucrarile vor continua si abia in martie 1860 va avea loc deschiderea oficiala.

p. 139 (Potra I, 324; IR date II, 191, Ion-B, 115)

- Gradina Cismigiu este imprejmuita cu un gard de uluci, prevazut cu 2 porti ; la construirea gardului, menit sa protejeze "veghitalile" s-au folosit 600 de sandeni ( ?) de 1,5 stanjeni, 8 barne de stejar etc. Plimbarea prin gardina este permisa de la rasaritul soarelui pana la "10 ceasuri seara", iar in noptile cu luna, pana la 12. Nu se poate intra in parc cu trasura, calare sau cu caini, contravenientii urmand sa fie amendati. Negotul este si el interzis , dar sunt amenajate chioscuri si pavilioane pentru vanzarea bauturilor racoritoare.

p. 244 ( Potra I, 324; Buc MIM XIII,193)

- 12 martie - In capitala soseste Lev N. Tolstoi, tanar ofiter in armata rusa, care ocupase orasul in timpul campaniei impotriva turcilor. Insemnari despre Bucuresti in "Jurnalul intim" in franceza: "Orasul este mare si frumos, cu gradini foarte cautate"

p. 252 (Opulski, 69; Berindei, 218)

- Ludwig Angerere, ofiter farmacist in cadrul trupelor austriece care ocupau orasul din aug. 1854, fotograf amator, ne-a lasat cateva imagini ale orasului printre care si a Cismigiului.

p. 255 ( MI, XIV, 1980,Potra II, 260)

- Ferdinand Lassalle - socialist german viziteaza orasul. El vorbeste despre strazile nealiniate, Lipscani si gradinile orasului (Cismigiu, Warenberg, Tivoli), etc.

p. 257 (Potra - Calatori, 204)

- August - Este pusa in functiune o draga, achizitionata cu 38 000 de franci. Desi fusese cumparata pentru curatarea Dambovitei, nu va fi folosita decat la dragarea Cismigiului, recent amenajat.

p. 263 (Berindei, 251)

- 22 martie - Inaugurarea oficiala a Cismigiului.

Proiectul initial fusese inlocuit inca din 1845 de Meyer, iar gradina era deja conturata in dec.1846. Amenajarea continua si se va finaliza intre 1851 si 1852 si in anii urmatori dupa planul definitivat de Meyer in 1850.

Fusesera plantati pese 30.000 de arbori si arbusti adusi din padurile din judetul Dambovita, Prahova si Ilfov (artari, tei, stejari, jugastru, plop, arin, salcie, pin, cer, corn, malin, maces. Amenajarea gradinii se va continua si dupa deschiderea oficiala. Intrarea principala era in actuala Piata Valter Maracineanu.

p. 271 (Rezanchievici, 75 ; Marcus,59)

- martie. Topirea brusca a zapezilor provocata de un februarie neobisnuit de calduros si de ploile care incepusera sa cada fara contenire, a provocat inundatii catastrofale in toate localitatile riverane In Bucuresti de la Grozavesti la Cismigiu este o intindere de apa.

p. 278 (Potra I, 178)

- 1-8 oct - Din initiativa lui P.S. Aurelian este organizata in Cismigiu prima expozitie horticola si de agricultura premiate de primul ministru Mihail Kogalniceanu.

p. 287 (Filp, 27; Ionescu St. - Consideratii, 104)

- in sala mare a Min. Instructiunii Publice, care functiona in casele marelui ban Costache Ghica din spatele Cismigiului (pe atunci , acolo era intrarea principala in Cismigiu) incepe seria conferintelor publice.

p. 291 ( Radulescu, 129; Ion-B., 9; IR date II, 212)

- La intrarea in Cismigiu de pe B-dul Elisabeta (peste drum de Primaria actuala) este instalat unul dintre primele chioscuri de ziare din Bucuresti. Initiativa ii apartine unui ziarist cunoscut, Nae Bassarabescu, iar primul chiosc fusese asezat de acesta la intretaierea Podului Mogosoaiei cu B-dul Academiei, peste drum de Biserica Sarindar.

p. 329 (Filip, 27)

-16 dec. Pe gheata Cismigiului are loc primul concurs de patinaj artistic de la noi.

p. 349 (Dan, 183)

- 10 mai - La serbarile din Cismigiu Vor fi instalate "fantani luminoase" care foloseau proiectoare cu arc electric, actionate de un motor Otto, de fabricatie Dentz, fiind primul motor cu ardere interna adus in tara.

355 (Regii Romaniei, 18; Carmen Sylva, 29; Istorie Cotroceni, 236; Rucareanu - Inceputurile electrificarii, 22)

In fata Cismigiului este construita cladirea Monitorului Oficial (Imprimeriile Statului), dezvoltata ulterior. Cladirea adaposteste azi Directia Generala a Arhivelor Statului.

p. 357 - (Giurescu, 140 ; Iorga, 136)

1 oct - se introduce iluminatul electric . Firma vieneza Bush, instaleaza pe Strada Vamii (cam pe locul actual al BCU) doua dinamuri actionate de o locomotiva cu aburi care alimenteaza lampile cu arc electric instalate la Palatul regal, la Cotroceni, Teatrul National si in Cismigiu.

"Fabrica de curenti transmitea curentul continuu prin cablu aerian sustinut pe stalpi."

p. 359 ( Giurescu, 140; Istorie, 364; Cebuc, 109; Potra I, 263; Dan, 187)

- Ian-feb. Pe gheata lacului din Cismigiu sunt organizate concursuri de patinaj, care se vor bucura de o larga participare a protipendadei bucurestene, in ciuda gerurilor strasnice. Patinajul incepea la 2 d. am. si se prelungea pana seara tarziu acompaniat tot timpul de muzica a doua fanfare militare. Se organizeaza intreceri de patinaj viteza, curse de fond si patinaj artistic.

p. 361 Potra I, 328; Dan, 188)

- Din initiativa lui Dimitrie Butculescu intr-un pavilion mic special construit pe insula din Cismigiu, se organizeaza Expozitia cooperatorilor din Bucuresti. Reamenajat in 1941, pavilionul va deveni Restaurantul Monte Carlo.

p. 371 (Ionita-Capsa, 39)

- 22 noiembrie - In Cismigiu se desfasoara Loteria Nationala lansata de Societatea Ateneul Roman, pentru strangerea fondurilor necesare construirii sediului acesteia. Cu acest prilej este lansata formula ramasa celebra: "Dati un leu pentru Ateneu."

p. 373 (Ion-B, 11; Buc. Diaconescu - Ateneul, 292)

Este introdus iluminatul electric stradal. Printre primele artere iluminate electric se aflau Bulevardele Elisabeta si Carol si Sos. Kiseleff, pe care sunt instalate 130 de lampi cu arc electric. Tot in acest an, in Cismigiu s-au instalat 20 de lampi alimentate de o turbina instalata la Grozavesti. In 1890, in centrul parcului se va instala un generator propriu, actionat de un motor cu gaz.

p. 382 (SGGE, 6)

vara - Frantuzoaica Leona Dare prezinta mai multe spectacole de acrobatie in Gradina Cismigiului, executa diferite figuri intr-un trapez inaltat cu ajutorul unui balon. Bucurestenii instariti puteau face plimbari cu balonul.

p. 383 (Potra I, 327)

29 oct - "lampile electrice" fusesera luate din Cismigiu, care "nu avea nevoie de lumina pe timpul iernii".

p. 388 (Potra I, 264)

- 29 aug - La Bucuresti se deschide o expozitie a produselor agricole si industriale ale cooperatorilor din tara. Organizata de Dimitrie Burculescu in Cismigiu, cu pavilioane realizate dupa planul lui I. Socolescu, expozitia are ca presedinte de onoare pe printul Ferdinand, iar pe 4 noiembrie va fi vizitata de Carol I si de regina Elisabeta.

p. 402 ( Ionita-Capsa, 121; Cojocarescu, 209; Dragomir, 4)

Cu prilejul expozitiei, este pusa in vanzare prima carte postala ilustrata din Romania, care infatisa o taranca in costum national alaturi de pavilionul central al expozitiei organizata in Cismigiu.

p. 402 (Dragomir, 4)

- In Casele Costache Ghica de la intrarea principala in Cismigiu (actuala P-ta Valter Maracineanu) functioneaza Teatrul Liric.

p. 405 (Planul orasului Bucuresti 1895-1899)

- In Cismigiu are loc primul campionat bucurestean de oina, cu participarea elevilor din liceele "Sf. Sava", "Gh. Lazar", "Gh. Sincai" etc.

P 413 (Dan, 205)

iunie - Campionatul national de oina, desfasurat in Cismigiu, la care au participat 108 elevi de la 18 licee, este castigat de echipa Liceului "Nicolae Balcescu" din Braila.

p. 418 (Ionita I- Citiva, 122)

- Familia Anton isi construieste o vila impunatoare in apropierea Cismigiului, pe Intrarea Zalomitchi. Vila va fi cumparata in 1927 de Istrate Micescu. Azi este cunoscuta ca vila Istrate Micescu.

p. 451 (Ion, 332 ; Ion-B, 72)

- Germanul Gr. Rebhun este numit director al gradinilor din Bucuresti, succedandu-i altui german, W. Knechtel. Lui i se datoreaza infatisarea de azi a Cismigiului, pe care l-a transformat radical, fata de amenajarea realizata de Mayer dupa 1845. El a realizat Aleea centrala, Rondul Roman, Aleea cu trandafiri, coltul de gradina de langa Liceul Lazar, etc.

p. 463 (Marcus,165 ; Ion-B, 116)

- Consiliul comunal cumpara Palatul Cretulescu situat pe Str. Stirbei Voda la nr. 39. Casa apartinuse din 1863 Elenei Cretulescu si fusese reconstruita in 1902. Palatul Cretulescu avea o gradina de aproape 2 ha, cu cateva sere pentru flori; cea mai mare parte a gradinii a fost inclusa in Cismigiu, astfel fiind deschisa si intrarea dinspre Str. Stirbei Voda.

p. 527 (Cretulescu Palace,78)

- Presedintia Consiliului de Ministri se muta in Palatul Cretulescu.

p. 529 (Casa Hagi-Mosco, 39)

- Aripa dinspre Cismigiu a liceului "Gh. Lazar" este terminata in timpul primarului Dem I. Dobrescu. Lucrarile vor fi finalizate in 1932, dupa planurile arhitectilor Spiridon Ciogolea si A. Paxino.

p. 547 ( Filip, 44; Ion-B, 24)

1931, Aug. - In Cismigiu functioneaza un pavilion pentru "cura de ape minerale", al carei program este prelungit si pentru Luna septembrie.

p. 549 (MI, 1981, 8, p. 27)

1931, 3 dec - In Cismigiu se deschide sezonul de patinaj

p. 550 (MI, 1981, 12, p. 57)

1931, 20 oct - Palatul Cretulescu este cedat comisiei Monumentelor istorice pentru a se organiza aici un muzeu de arta veche bisericeasca.

p. 550 (Cretulescu Palace, 112)

- 7 aprilie -   terasa Monte Carlo isi deschide portile pentru noul sezon. Este frecventata, intre altii, si de scriitori, mai ales cei care locuiau prin apropiere. Eugen Lovinescu, Victor Eftimiu, dar si de I. Peltz, etc.

p. 572 (Pirvulescu, 120)

- Este inaugurata noua cladire a Restaurantului Monte Carlo de pe insula lacului din Cismigiu, proiectata de arh. State Balosin. Cea veche, construita in 1886 ca pavilion al unei expozitii si utilizata apoi ca restaurant, arsese cu cativa ani in urma (dupa 1935). In noul local se putea lua dejunul, se bea bere Luther si putea fi ascultata orchestra lui Petrica Motoi, cunoscut lautar al vremii.

p. 608 ( Ionita-Capsa, 38 ; Ion-B,116)

- 27 iunie - Este inaugurat Rondul Roman din Cismigiu, la ceremonie participand si Ion Petrovici, ministrul Culturii. Sunt amplasate aici, circular, busturile a 12 scriitori romani, realizate de Ion Jalea (Eminescu), M. Petrascu (Odobescu), D. Birlad (T. Maiorescu), O. Spathe (Caragiale), I. Gr. Popovici (Cosbuc), C. Medrea (St. O Iosif), I. Jinga (Creanga), O. Han (Vlahuta), Al. Calinescu (D. Zamfirescu), M. Onofrei (Hasdeu), C. Baraschi (Balcescu) si Th. Burca (Alecsandri), este cunoscut azi sub numele de Rotonda scriitorilor.

p. 617 ( Filip, 11; Ion-B,116)

1951 - ianuarie - Pe B-dul 6 Martie (act. Regina Eisabeta), langa Cismigiu, se deschide Magazinul Spicul, specializat in comercializarea produselor de panificatie, azi fiind magazinul bucurestean cu cea mai lunga existenta in vanzarea acestor produse.

669 (Lacusta,159)

- februarie - In cadrul Ministerului Cailor Ferate se creeaza Directia Generala a Metroului Bucuresti, care incepe sa faca primele sondaje in diferite puncte ale orasului (Cismigiu, Vitan, Arcul de Triumf), in vederea stabilirii viitorului traseu al metroului.

p. 677 ( Scanteia, 28 feb)

Gheorghe Parusi, (2007), Cronologia Bucurestilor, Ed. Compania, Bucuresti.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2611
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved