Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie

MAREA BRITANIE

geografie+ Font mai mare | - Font mai micMarea Britanie

Scotia. Activitatile sunt legate mai ales de preocupari in industria extractiva (carbune), constructii navale, petrochimie (Dundee), electronica, in comert, administratie. O zona de dezvoltare (Clyde Valley-Firth of Forth) impune caracterul modernitatii si high-tech.Nordul (Lake District), se remarca prin industria siderurgica, exploatarea gazelor naturale din Marea Irlandei, constructia navelor, turism. Principalul centru este Barrow.

Nord-Vestul. Regiune destul de populata, cu orase mari si cu rol deosebit in peisajul economic englez (Liverpool, Manchester, Preston). Exista doua importante conurbatii: Merseyside si Yorkshire. Aici se afla liderii dezvoltarii industriale declansate de Revolutia Industriala (Liverpool si Manchester) si fosta capitala a industriei textile - Manchester. Este una dintre cele mai populate regiuni cu rol in dezvoltarea regionala. Sunt active industriile: constructii de nave, chimica si petrochimica, electronica. Ample activitati portuare, de transport si comerciale.

Nord-Estul. Regiune complexa din punct de vedere economic: activitati industriale (exploatari de carbune, siderurgie neferoasa, constructii de nave, de automobile, petrochimie); regiune conectata la centrul de exploatare a petrolului din Marea Nordului numit Ekofisk); activitati de pescuit - Hull fiind portul flotei de pescuit. Este una din regiunile Marii Britanii cu activitati turistice eficiente. Se remarca in mod deosebit orasele: Newcastle, Leeds, Bradford, Hull, Middlesbrough.

Ekofisk!

(punct petrolier)

Reconversie industriala

Rhonda Valley (Toyota Valley)

(High tech)

Concentrare:

- metropolitana

(Birmingham)

- multipolara

(Leicester,

Derby,

Nottingham)

 


Tara Galilor. Regiune cu o recunoscuta identitate culturala, politica si economica. Un loc de refugiu al celtilor. O economie orientata catre sectorul tertiar, cu ramuri si servicii "High Tech". In acest sens exista in sudul Tarii Galilor regiunea Ronda Walley, cunoscuta sub denumirea de Toyota Valley.

Dupa 1980, regiunea este subventionata de importante investitii japoneze sustinand procesul de reconversie industriala. Exista inca: siderurgie, constructii de masini, activitati portuare, de transport si comerciale (Swansea, Cardiff, Newport).

Midlands. Conurbatie (Midlands) de prima importanta avand ca centru, metropola orientata pe servicii, Birmingham impreuna cu Dudley si Walsall, Leicester, Derby, Nottingham. Activitati care se concentreaza indeosebi in jurul orasului Birmingham, concentrare industriala de tip metropolitan (industrie constructoare de masini, industrie siderurgica, avand ca materie prima fierul vechi, iar ca centru specializat Dudley - cu industrie petrochimica: cauciuc, mase plastice) si una multipolara: exploatare de carbuni, siderurgie, constructii de masini (autovehicule) cu centre: Leicester, Derby, Nottingham. Birmingham este un centru comercial international.

Regiunea de Est. Reprezinta o zona istorica a tarii cu marturii ale invaziilor anglilor. Descoperirea petrolului si gazelor in platforma Marii Nordului au impus o alta directie evolutiei economice a regiunii, incat orasele Norwich si Bacton capata noi functii.

Regiunea de Sud-Vest. Activitati comerciale si de transport, turistice, industriale. Au un rol deosebit orasele: Plymouth, Portsmouth, Southampton.

Regiunea de Sud-Est (si Marea Londra). Regiune cu un potential industrial si al serviciilor ridicat. Londra joaca un rol polarizant. Activitatile care se desfasoara in lungul estuarului Tamisa si in conurbatia Londrei sunt extrem de importante pentru orasul propriu-zis, cat si pentru imprejurimi. Orasele satelit Basildon, Bracknell, Crawley, Harlov, Hartfiels etc. au astazi un rol din ce in ce mai important in distributia populatiei, decongestionarea regiunii etc.

Un aspect important in actuala etapa post-industriala de dezvoltare il constituie glisarea economica de la sectoarele primar-secundar catre tertiar-cuaternar. Mai mult decit atit, a devenit de mare actualitate mostenirea industriala, vechile amplasamente care au jucat un rol important in promovarea si sustinerea revolutiei industriale, si care in prezent face obiectul unor ample procese de reconversie asociate regenerarii urbane.


Birmingham - unul dintre centrele care au sustinut revolutia industriala si cel mai important centru industrial al regatului. Dupa criza din anii 80, orasul a suferit o serie de transformari structurale, atit din punct de vedere al arhitecturii urbane cit si din punct de vedere al structurii sociale. Daca in cazul celei dintii sunt evidente aspectele legate de regenerarea vechilor spatii in ceea ce priveste societatea, evolutia a fost conditionata de caracterul multicultural al orasului (aici se gaseste cel mai mare procent de locuitori non-britanici).


Liverpool - reprezentantul unei dintre primele dualitati economice din Europa, alaturi de Manchester. Noile directii de dezvoltare si management urban au revigorat spatiile care au fost afectate de etapele de criza. Fostele docuri Albert, unul dintre simbolurile orasului au fost incluse intr-un amplu proces de renovare si schimbare a profilului initial.


Manchester - cel mai important centru al industriei textile din sec.XIX, in prezent se identifica ca un important centru financiar. La fel ca si in cazul fostului partener, Liverpool, Manchester a beneficiat de noile abordari ale regenerarii urbane.

Londra, capitala regatului a reusit sa-si impuna statutul de centru decizional la nivel global in domeniul financiar si prin transformarea fostelor docuri in areale in care functioneaza institutii ce apartin acetui domeniu.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3803
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved