Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie

Schimbari Climatice -Cauze

geografie

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
AMARA
DEZASTRELE DE NATURA COSMICA
BUZIAS
Notiuni fundamentale ale Fizicii
STATIUNEA BAILE TUSNAD
Muntii Padurea Craiului - RETEAUA HIDROGRAFICA, VEGETATIA SI FAUNA
Judetul Calarasi - Suprafata, Transport, Industrie
Romania-prezentare monografica - Dunarea, Marea Neagra, Nistru
ROMA ANTICA - Imperiul roman de rasarit
Beijing - Orasul cosmopolit - Dezvoltarea turismului


Schimbari

Climatice
-Cauze-

- Factorii naturali reprezinta cauza esentiala a schimbarilor climatice si geologice de la formarea globului terestru pana in prezent. Acestia genereaza incalzirea globala pe care o observam in prezent, (un mega-factor deosebit de activ). In toate erele interglaciare au existat perioade de incalzire globala, alternand cu raciri locale, mai mult sau mai putin severe. Incalzirea globala se produce sub actiunea unor factori naturali a caror manifestare si evolutie nu sunt pe deplin intelese.

- Sistemul geologic al planetei noastre este format din placi tectonice, prin miscarea carora se regenereaza elementele necesare sustinerii habitatului terestru. Deplasarile placilor tectonice sunt determinate de actiunea factorilor si proceselor naturale care se desfasoara de miliarde de ani. Datorita existentei placilor tectonice si a unui miez central feros (al carui comportament este influentat de factorii naturali), Pamantul manifesta si un camp magnetic protector, care a fost generat cu miliarde de ani in urma de factori naturali prea putin cunoscuti. Schimbarile de polaritate si intensitate ale campului magnetic terestru, au repercursiuni asupra incalzirii globale.

- Activitatea solara se desfasoara in baza unor legi naturale. Soarele accentueaza sau reduce incalzirea globala, in functie de intensitatea modificarilor magnetice din interiorul sau, respectiv, a exploziilor si vanturilor de particule expulzate in spatiu de coroana exterioara. Activitatea solara influenteaza campul magnetic terestru.

- Existenta calotelor polare favorizeaza recircularea unei importante cantitati de apa dulce in cadrul biosferei. Oceanul planetar face parte dintr-un sistem complex care transporta caldura spre diferite zone ale uscatului cu ajutorul diferentelor de salinitate si temperatura a curentilor oceanici. Acest sistem formeaza circuitul termosalin global.

- In prezent, incalzirea globala produce topirea accelerata a calotelor polare.

Aceasta, perturba circuitul termosalin din oceane. Petele si exploziile solare, contribuie la topirea calotelor polare si a ghetarilor. Topirea calotelor polare produce ridicarea nivelului oceanic planetar. Cresterea temperaturii apei favorizeaza si mai mult acest lucru datorita dilatarii. Paradoxal, odata cu incalzirea globala, sistemul climatic perturbat genereaza fenomene de racire locala abrupta. Fenomenele de racire locala abrupta sunt accentuate, mai ales, de perturbarea circuitului termosalin.

- Gazul metan este prezent in solul, subsolul si mai ales sub crusta oceanelor, in cantitati importante, ca urmare a descompunerii materialului lemnos din perioada erelor geologice. Atat oceanele cat si calotele (pe masura ce se topesc) elibereaza gazul metan din hidratii naturali. Metanul eliberat de oceane amplifica efectul de sera, generand incalzire globala.

Asadar oceanele sufera modificari, ca urmare a incalzirii globale, iar aceasta devine tot mai dinamica. Oceanele dizolva importante cantitati de dioxid de carbon, un alt gaz cu efect de sera prelungit. Datorita amplificarii dinamicii fenomenelor meteo, a variatiilor tot mai abrupte a temperaturii si salinitatii oceanelor, acestea incearca sa compenseze modificarile prin absorbtia, respectiv eliberarea, in unele zone, a unor cantitati prea mari de dioxid de carbon. In acest fel, oceanele devin fie prea acide pentru plancton, alge si corali, fie, atmosfera ramane prea incarcata cu dioxid de carbon, care creeaza efect de sera incalzind oceanele si intensificand evaporarea.- In ultimii ani, vulcanismul s-a intensificat sub actiunea deplasarilor tot mai severe a placilor tectonice. Vulcanismul si tectonica globala genereaza cutremure si mega cutremure al caror numar si intensitate creste anual. Mega cutremurele produc fenomene meteo extreme precum tsunami. Cutremurele dar mai ales, mega cutremurele care perturba intens apa marilor si oceanelor, amplificand eliberarea gazelor cu efect de sera de sub crustele oceanice. Alaturi de factorul antropic, vulcanismul produce poluare.

- Componenta antropica a poluarii creeaza incalzire globala, iar cea vulcanica atat incalzire, cat mai ales, racire locala abrupta (datorita aerosolilor). Acest factor perturbator, impreuna cu incalzirea si cresterea aciditatii oceanelor se rasfrange asupra algelor, coralilor si a planctonului, care formeaza delicatul sistem natural de termoreglare climatica descoperit de catre biologul Bill Hamilton.

- Perturbarea sistemului de termoreglare climatica, evaporarea excesiva a apei din oceane datorata incalzirii globale, racirea locala abrupta, modificarea rezonantei atmosferice Schumann si poluarea, produc ansamblul de fenomene meteo extreme pe care le observam in prezent. Modificarile dramatice ale oceanelor accentueaza intr-o anumita masura, miscarile placilor tectonice determinand un proces ingrijorator de auto sustinere. In acest ansamblu complex de factori se mai adauga modificari ale axei de rotatie a suprafetei pamantului, respectiv ale miezului interior de fier, obezitatea ecuatoriala, si perturbari ale stratului de ozon.

- Topirea calotelor polare genereaza obezitate ecuatoriala, datorita migratiei masei de gheata (topita) spre latitudini joase. Aceasta favorizeaza, intr-un anumit grad, incalzirea globala generand in acelasi timp usoare variatii ale axei de rotatie a Terrei. Daca adaugam acestui sistem de factori influenta mega cutremurelor asupra variatiei clatinarii axei de rotatie, atunci putem observa formarea unei reactii globale care se amplifica continuu. Efectul cumulat al acestei reactii il reprezinta fenomenele meteo deosebit de severe.

- Cele mai recente observatii stiintifice au evidentiat perturbari ale miezului de fier din interiorul globului, care produc la randul lor, fluctuatii ale campului magnetic. Modificarile de natura necunoscuta ale vitezei, directiei si clatinarii axei de rotatie a miezului de fier din interiorul globului, adauga o noua influenta asupra rezonantei Schumann a undei atmosferice stationare,

care la randul ei accentueaza electrizarile atmosferice exagerate, cresterea numarului de descarcari electrice, etc. Schimbarile de natura dinamica ale miezului de fier sunt responsabile intr-o anumita masura, de amplificarea fenomenului obezitatii ecuatoriale.

- Poluarea vulcanica si umana, fluctuatiile campului magnetic terestru si ale activitatii soarelui perturba stratul de ozon. Acestea favorizeaza, aparitia radiatiilor cosmice nocive si a particulelor vantului solar in straturi atmosferice tot mai joase, punand in pericol biosfera.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1619
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site