Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie


Dezvoltare durabila - Subiecte pt examen

Geologie+ Font mai mare | - Font mai micDezvoltare durabila - Subiecte pt examen

1.Prezentati succinct principalele surse de degradare si poluare a solului.

Degradarea solului consta in pierderea prin eroziune a stratului de humus.Poluarea solului consta in schimbarea compozitiei sale cantitative si calitative, schimbare de natura sa afecteze evolutia normala a biocenozei aferente lui.Ambele procese sunt deosebit de grave, deoarece formarea humusului este un proces extreme de lent, in timp ce distrugerea sa poate avea loc foarte rapid.Principalele surse ale degradarii solului sunt:

a)      DESPADURIRILE- care se efectueaza pt exploatarea lemnului si pt crearea de noi terenuri agricole sau pasuni, pot produce inundatii catastrofale soldate cu mari suprafete erodate de vanturi.Eroziunea solului se accentueaza si datorita pasunatului excesiv, care duce la despaduriri si deteriorarea solului.Printre efectele immediate ale acestui fenomen se numara:

oprirea vanturilor puternice, care sunt "franate";

oprirea sau franarea curgerii suvoaielor de apa dupa ploile puternice.

b)      EXTINDEREA CULTURILOR AGRICOLE-.Ca urmare a chimizarii exagerate, viata microbiana a solului dispare, se produce destabilizarea structurala, are loc dezagregarea complexelor organominerale, apar diverse alte procese involutive.Singura modalitate de a mentine fertilitatea acestor soluri este aplicarea in continuare a ingrasamintelor chimice si acestea in cantitati din ce in ce mai mari, in cele din urma solul ajunge la intoxicare, iar degradarea lui nu poate fi evitata.Alte cauze ale degradarii solului mai pot fi: lasarea terenurilor goale in timpul pericolelor critice ale ciclului agricol, cand plantele si vantul pot produce pierderi devastatoare, precum si supraexploatarea in conditii care determina solurile instabile, la eroziune.

c)      ASANAREA MLASTINILOR - are de asdemenea unele efecte negative privind mentinerea echilibrului biologic natural, ea fiind un urias producaor de materie vie care fertilizeaza solurile si hraneste platoul continental. Gardurile vii, talazurile si santurile reprezinta o frana foarte eficace in calea eroziunii provocate de apa, reducand si efectele distructive ale vantului. Deforestarea si secarea mlastinilor cauzeaza disparitia unor milioane de specii de plante si animale, mai cu seama in tarile subdezvoltate.

d)      ALTE CAUZE ALE DEGRADARII SOLULUI - Un rol negariv in degradarea solului revine:

modului de ocupare

fenomenului de saturare

folosirii insecto-fungicidelor in agricultura

Una din principalele cause ale actualei crize ambientale rezida in faptul ca mari cantitati de substante au fost extrase din pamant, transformate in altceva si eliminate in mediu.Rezultatul este foarte adesea o acumulare de substante in cantitati nocive acolo unde, in natura nu au ce cauta.

In ceea ce priveste saraturarea solurilor, s-a constatat ca fertilitatea acestora scade foarte puternic daca ele se incarca cu un continut mare de saruri. Sarurile provin din apa, in zonele cu un drenaj insufficient si se datoreaza in principal urmatoarelor cauze:

ridicarea nivelului apelor freatice, cel mai adesea din cauza cresterii presiunii hidrostatice pe seama construirii de baraje

irigatiile practicate in regiunile aride.

e)      POLUAREA SOLULUI CU PRODUSE CHIMICE - produsele chimice, cum sunt pesticidele,ierbicidele, fertilizantii, pe langa pericolul pe care il reprezinta pt sanatatea oamenilor, pot avea un rol nociv asupra solului prin nimicirea unei intregi faune minuscule foarte utila incorporarii materiei organice in sol.

Pesticidele sunt definite ca fiind substante utilizate in agricultura cu scopul de a distruge, respine, modera sau impiedica activitatea insecticidelor daunatoare, a rozatoarelor, ciupercilor, buruienilor si a oricaror alti daunatori.Acestea pot fi grupate in 4 mari categorii:

Produse anorganice

Produse organoclorurate

Produsi organo-fosforici

Produse naturale

2.Prezentati principalele efecte sociale si economice ale degradarii si poluarii solului.

DEteriorarea calitatii mediului si scaderea potentialului sau productive se datoresc in mare masura poluarii solului cu diferite substante lichide sau solide, substante radioactive care provin din activitatile industriale, agricole sau social-economice, precum si ca urmare a practicilor agricole agresive sau abusive.

Tehnicile de amenajare a peisajelor, regularizarea cursurilor de apa, irigarea terenurilor aride pot sta si ele la originea unor efecte daunatoare asupra solurilor. In regiunile aride o irigare fara drenaj sufficient provoaca o solicitare excesiva a terenurilor care pericliteaza culturile.Cele 2 cauze majore ale salinitatii secundare a solului sunt fie lipsa de apa, fie excesul de apa.Efecte negative asupra mentinerii panzelor freatice care dau umiditate profunda solului, cat si asupra florei si faunei deltelor, o au marile lucrari hidrotehnice de tipul barajelor.Apele cu continut ridicat de saruri sau acizi, dizolva substantele nutritive din sol si provoaca degradarea solurilor, iar apele care transporta substantele organice sau anorganice in suspensie afecteaza instalatiile de irigare, capacitatea de infiltrare a apei in sol.

Eroziunea naturala este utila in masura in care fertilizeaza solul, totusi, in majoritatea cazurilor, ea are la origine o proasta gospodarire, de catre om a suprafetelor agricole.

Degradarea solului datorita activitatilor umane se accelereaza, in mod deosebit datorita factorilor urbani, industriali si a fenomenului de poluare care il insoteste.

Unul din procesele care afecteaza nemijlocit echilibrul natural al mediului inconjurator il constituie scoaterea din circuitul agricol sau forestier a unor suprafete de teren utilizate in scopuri economice sau sociale.

Dincolo de efectele immediate asupra recoltelor, degradarea solului are si alte efecte, unul fiind acela ca pulberea de sol ajunge in rauri, care o transporta sub forma de mal.

3.Actiuni si metode de conservare a solului.

a)Rolul padurilor in protectia solului- In echilibrul natural, padurea ocupa un rol de prim ordin, actionand asupra solului prin formare si prin protectie. Padurea mentine fertilitatea solului si are un rol regulator asupra regimului hidric si a cursurilor de apa. De asemenea , padurea joaca un rol important la apararea solului impotriva eroziunii provocate de vant si ape.

Un rol al padurilor care dispar prin defrisari, cu efecte immediate, il constituie retinerea pulberilor in aer.Intre efectele pe termen lung putem situa faptul ca padurile creeaza un sol foarte bogat in humus, ceea ce inseamna ca un teren degradat, dupa reimpadurire si trecerea unui timp suficient devine fertil.Un al doilea efect, deosebit de important al padurilor, consta in rolul de regulator al precipitatiilor.

Eforturile de reimpadurire continua in diverse tari, dar lansarea lor atat de tarzie in raport cu stadiul avansat al procesului distructiv, precum si cercul vicios pe care-l creaza cresterea demografica, antrenand consumul major de lemn, face ca disparitia padurilor sa se produca in continuare.Efectele despaduririlor sunt multiple : desertificarea, eroziunea solului, contributia la "efectul de sera", disparitia speciilor de plante si animale si respective a ecosistemelor padurilor prin afectarea proceselor interne a acestora.Padurea este o "masinarie" vegetala care se autogenereaza permanent daca nu i-se perturba mecanismul.

b) Alte masuri de protectie a solului- O solutie pt evitarea pierderilor de sol fertile o poate constitui cultivarea de soiuri diferite de plante in ani succesivi.Intre masurile ce se pot lua pt a obtine o productie agricola buna fara a folosi pesticidele, mentionam urmatoarele:

- Folosirea feromonilor. Feromonii sunt substante naturale ce pot fi fabricate prin sinteza si care joaca rolul de mediator chimic intre indivizii unei specii sau cei de specii diferite.

- Dezvoltarea de soiuri de cereale si legume rezistente la atacul daunatorilor.Metoda este extreme de lunga in timp si trebuie aplicata continuu, intrucat daunatorii se adapteaza si ei remarcabil de repede.

4.Prezentati cauzele si fenomenele care au determinat aparitia conceptului de dezvoltare durabila.

Notiunea de dezvoltare durabila se refera la acel tip de dezvoltare economica, care asigura satisfacerea necesitatilor prezente fara a compromite posibilitatile generatiilor viitoare de a-si satisface propriile cerinte.

Conceptul de "dezvoltare durabila" a fost utilizat pt prima data in "Raportul Brundtland".

Din cate se stie, se inregistreaza presiuni fara precedent asupra lumii naturale, de care omenirea ramane totusi dependenta.Recunoastem sau nu, resursele de materii prime sunt limitate si in permanenta diminuare, iar populatia se inmulteste disproportionat si haotic.Nu se poate vorbi de rezolvarea rezonabila a crizei energetice si a materiilor prime ca la orizont apar altele, cu mult mai periculoase, si anume lipsa apei potabile, afectand diversitatea biologica si atmosfera globala, viata in general , si dezechilibrele ecologice. un alt fenomen il costituie faptul ca in present, pe masura ce consumul mondial de apa s-a triplet in a doua jumatate a sec.XX, extragerea excesiva a acesteia din adancuri a coborat semnificativ panza freatica pe toate continentele, determinand secarea raurilor, cum aprox. 70% din apa se foloseste pt irigatii, penuria de apa afecteaza grav productia agricola.De asemenea , pe masura ce evolutia economica bazata pe combustibili foosili s-a extins, acumularea de bioxid de carbon si a altor gaze in atmosfera a depasit suportabilitatea sistemelor naturale , manifestata sub forma de furtuni si inundatii devastatoare.

5.Prezentati succinct principiile de baza ale dezvoltarii durabile.

Includerea de catre specialisti a conceptului de dezvoltare durabila printre cele 5 principii fundamentale ale eticii stiintifice- alaturi de principiul echitatii, principiul precautiei, deontologia activitatilor stiintifice si organizarea dezbaterilor si a luarii deciziilor- ilustreaza atentia si importanta de care se bucura acesta, adeziunea cvasiunanima fata de continutul sau. Redimensionarea cresterii economice in sensul conservarii resurselor naturale.

Desi in prezent statele lumii au abordari diferite fata de aceste principii, respective le considera a fi principii de drept international in formare sau le recunosc ca fiind principii de drept international, ele stau la baza initiativelor actuale pt luarea deciziilor politice privind protectia mediului la nivel international si capata o importanta din ce in ce mai mare pt problemele legate de economie, societate si mediu, asa cum rezulta din Agenda 21, anexa la Raportul Burtdland

Dimensiunea sociala si economica a dezvoltarii durabile:

Cooperarea internationala pt accelerarea dezv durabile in tarile in curs de dezvoltare si a politicilor interne corespunzatoare

Combaterea saraciei

Modificarea modelelor de consum

Dinamica demografica si durabilitatea

Protjarea si promovarea conditiilor pt sanatatea umana

Promovarea dezvoltarii asezarilor umane durabile

Integrarea mediului si a dezvoltarii in procesul de luare a deciziilor.

6.Prezentati succinct strategia tarii noastre pt dezvoltare durabila.

Strategia Nationala pt Dezvoltarea Durabila se va extinde pe un orizont de timp de aproximativ 25 de ani si se proiecteaza pe unele procese istorice care ne-au tinut departe de dezvoltarea industriala a tarilor vest europene.Strategia pt o Dezvoltare Durabila trebuie sa fie un proiect deschis, capabil sa raspunda schimbarilor de mediu economic, conjuncturilor interne si externe, constrangerilor existente si celor generate de noul statut al Romaniei de membra cu drepturi depline a comunitatii europene si euroatlantice. Aceasta strategie va include eforturile societatii romanesti pt indeplinirea criteriilor si conditiilor de aderare, asimilarea aquis-ului comunitar, cat si cele pe termen mediu si lung referitoare la integrarea economiei romanesti intr-un spatiu concurential, deosebit de selectiv si competitiv, cu reguli precise si clare.

Pt Romania Dezvoltarea Durabila , trebuie sa raspunda concomitant recuperarii decalajelor istorice de dezvoltare, obligatiei de a ne integra in structurile U.E., de a ne moderniza sistemul productive al tarii printr-o dimensionare optima, de a valorifica efficient resursele umane si materiale, de a creste nivelul general de trai, puterea de cumparare, de a reduce saracia si de a proteja natura si mediul inconjurator.

In mod concret se disting 3 componente interdependente ale unei Strategii de Dezvoltare Durabila:

a)      Componenta economica

Trebuie sa ofere solutii si raspunsuri la cateva probleme esentiale, care tin de obiectivul major al perioadei: evitarea marginalizarii economice a Romaniei, oprirea dezindustrializarii si crearea premiselor pt o dezvoltare industriala moderna si eficienta , modernizarea agriculturii, dezvoltarea serviciilor, reducerea saraciei, a decalajelor de dezvoltare in plan territorial, care se manifesta mai ales intre sat si oras sau in zonele monoindustriale.Strategia trebuie sa se articuleze in jurul necesitatii imperioase a dezvoltarii infrastructurii (cai de transport, energie, tehnologiile informatiei-calculatorul, Internet-ul, mediile electronice de informatii)

b)      Componenta sociala

Implica existenta unor servicii publice eficiente , gestionate in spiritual unei culture a calitatii si performantei.Acestea sunt un instrument esential al combaterii saraciei , al promovarii egalitatii sanselor, al formarii profesionale continue, al asigurarii egalitatii intre sexe, al luptei impotriva discriminarilor si excluderilor.Serviciile publice sa permita accesul universal al educatiei si sanatate , conditie de baza a existentei unei societati moderne.In cadrul elaborarii Strategiei se va studia oportunitatea inlocuirii unor taxe , impozite, contributii cu character social, printr-o contributie sociala generalizata, care sa ofere resurse pt o acoperire universala cu servicii de sanatate, pt un venit minim garantat si pt un numar de prestatii sociale cu destinatie speciala.

c)      Componenta de mediu sau ecologica

Pt Dezvoltarea Durabila, cresterea economica este instrumental , iar dezvoltarea umana, obiectivul strategic.Romania trebuie sa-si creasca eco-eficienta, si acest imperativ este strans legat de o resursa economica importanta pe care va trebui sa o valorificam mai bine: timpul.Strategia dezvoltarii durabile presupune integrarea organica, multidisciplinara a obiectivelor, politicilor si masurilor din domeniul mediului in toate celelalte componente ale sale, economice, sociale si tehnologice.

Strategia Dezvoltarii Durabile implica o noua generatie de reforme ale statului, ale economiei, ale spatiului poltic, intarirea democratiei, integrarea unor noi valori, dar si consolidarea si imbogatirea identitatii nationale.

7.Prezentati principalele surse de poluare ale atmosferei.

Poluarea atmosferei se datoreaza unor surse naturale (eruptii vulcanice, fenomene de descompunere etc.) si artificiale, rezultate in urma activitatilor umane.

Surse de poluare a atmosferei:

a)      Transportul auto - cu o contributie de 60% la poluarea atmosferei

b)      Industria :

Chimica si metalurgica - aproximativ 17%

Sectorul energetic - 14%

Incinerare, reziduri etc

c)      Poluantii atmosferici - in functie de starea de agregare pot fi:gaze, lichide sau solide.

In general poluantii atmosferici se caracterizeaza prin:

limita de concentratie, de la care se resimte poluarea

gradul de persistenta, care variaza cu natura poluantului si conditiile climatice

influenta reciproca, manifestata in cazul prezentei simultane a mai multor poluanti

Poluantii atmosferici determina atat efecte directe, imediate, cat si efecte indirecte si pe termen lung.Poluarea atmosferica afecteaza starea desanatate a oamenilor (creste riscul unor imbolnaviri grave), diminueaza productia agricola, afecteaza padurile, provoaca modificari climaterice etc.

8.Care sunt efectele pe termen mediu si lung ale poluarii atmosferice?

Intre efectele pe termen lung , problemele cele mai discutate la ora actuala privesc: efectul de sera, ploile acide si degradarea paturii de ozon din stratosfera.

a)      Efectul de sera- O serie de gaze existente in atmosfera terestra au proprietatea de a lasa sa treaca spre pamant radiatia solara (situata la frecvente mai inalte), dar san u permita trecerea radiatiei calorice in sens invers, spre spatial cosmic.Se realizeaza astfel un "efect de sera" care consta in incalzirea suprafetei pamantului pe seama radiatiei solare. Principalele gaze cu "efect de sera" provenite din activitatile umane sunt considerate a fi: bioxidul de carbon cu 50%, metanul cu 19%, compusii clorofluorocarbonici cu 1,7% si oxizii de azot cu 15%, restul fiind atribuit altor gaze. Unul dintre aspectele cele mai ingrijoratoare legate de incalzirea globala este faptul ca implicatiile acesteia de abia acum sunt puse in evidenta, schimbarea substantiala si dramatica a climei este inevitabila datorita enormelor mutatii aparute in atmosfera pamantului in ultima suta de ani.Schimbarea climei are acum o asemenea amploare incat ea poate fi doar incetinita sin u stopata.

b)      Ploile acide - Asa cum am vazut , bioxidul de sulf si oxizii de azot sfarsesc prin a reveni pe pamant sub forma de acid sulfuric si acid azotic, substante extreme de corozive. Ploile acide perturba echilibrul ecologic al lacurilor intrucat daca acestea devin acide, o buna parte din pestii sai dispar, din cauza conditiilor nefavorabile vietii.De asemenea au un efect negative si asupra padurilor(de conifere in general), prin faptul ca ele dizolva stratul de ceara care protejeaza frunzele si acele la conifere, atacand membranele celulare, astfel copacii devin mult mai putin rezistenti la atacul diversilor daunatori.Un obiectiv pe termen scurt il constituie cel putin stabilizarea efectelor ploii acide, prin reducerea emisiunilor de bioxid de sulf in Europa cu 60% pana la 80%, care se poate realize la un pret de pana la 55 miliarde $/an.

c)      Degradarea stratului de ozon - Distrugerea stratului de ozon din atmosfera de cativa mm intensifica proprietatile de absorbtie ale atmosferei lasand sa treaca radiatiile solare in cantitati exaggerate si implicit o mare parte din radiatiile infrarosii.Echilibrul balantei energiei de radiatie a pamantului este astfel perturbat. In limite normale, gazelle existente in atmosfera asigura o temperature medie a globului de aproximativ 15 C, situatie care favorizeaza existenta vietii pe pamant. Orice perturbare a echilibrului, datorita emisiilor de gaze poluante din activitatiile umane, deterioreaza patura de ozon si declanseaza efectul de sera, care la randul sau declanseaza efecte in lant: schimbari climatice, cresterea nivelului marilor, ploi acide, poluarea aerului, apei, solului si subsolului, distrugerea resurselor genetice etc., punand in pericol planeta in ansamblu.Deteriorarea stratului de ozon este asa de mare, incat planetei i-ar trebui vreo 100 de ani pt a inlocui ozonul deja pierdut. Singura modalitate de a combate rarefierea in continuare a stratului de ozon, pt a permite atmosferei sa se reface ar fi sa se elimine cu totul producerea purtatorilor majori artificiali de fluor, de clor si brom in stratosfera.

9.Care sunt principalele metode si actiuni ce trebuiesc intreprinse pt protectia atmosferei?

Printre masurile cele mai importante care se iau se numara:

evacuarea gazelor poluante prin cosuri industriale

aplicarea unor metode mecanice bazate pe legile dispersiei si sedimentarii

aplicarea unor metode fizico-chimice bazate pe operatii de absorbtie/desorbtie si purificare catalitica

extinderea utilizarii surselor de energie neconventionale, nepoluante

utilizarea unor carburanti mai putin poluanti (metanol, etanol obtinuti prin biomasa)

amplasarea "izolata" a obiectivelor puternic poluante, crearea unor "perdele" protectoare prin plantare de arbori rezistenti la poluare etc.

a) Evacuarea gazelor poluante- In general la amplasarea obiectivelor industriale trebuie sa se tina seama de configuratia terenului, dar si de viteza si directia vanturilor predominante, care antreneaza gaze poluante, particule solide, aerosoli.Evacuarea gazelor poluante se face prin cosuri industriale de mare inaltime.Gazele reziduale nerecuperabile de la rafinarii se ard la facla (cos inalt) pt a indeparta pericolul poluarii cu hidrocarburi saturate , olefinice, funingine etc.

b) Metode fizico mecanice. Metodele fizico-mecanice folosite in scopul prevenirii poluarii atmosferice se refera in esenta la:

- separarea gravitationala si centrifugala a pulberilor antrenate

- filtrarea particulelor solide foarte fine sau a picaturilor lichide antrenate de gaze.

In acest scop se folosesc camere de desprafuire, aparate cu sicane, cicloane si hidrocicloane, filtre-saci, iar pt particule fine si picaturi de lichid se folosesc turnuri de spalare, filtre electrocasnice, epuratoare sonice.

c)Metode fizico- chimice.- Aceste metode vizeaza indepartarea unor poluanti gazosi si lichizi (solventi organici) si servesc in special la indepartareacompusilor cu sulf.In acest scop se foloseste absorbtia in solventi selectivi (apa, ammoniac, soda, etanolamina etc.) sau adsorbtia pe substante solide cu capacitate de adsorbtie ridicata (carbine active, silicagel).Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2420
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved