Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie


CARACTERISTICILE FIZICO-MECANICE ALE SOLULUI

Geologie



+ Font mai mare | - Font mai mic



CARACTERISTICILE FIZICO-MECANICE ALE SOLULUI

1 Determinarea marimii granulelor din sol



Marimea granulelor de sol conditioneaza proprietatile fizice si chimice ale solului. Gradul de dispersie a granulelor de sol depinde de natura, respectiv duritatea rocii mame din care provine si de durata factorilor de solificare. Un sol cu o granulometrie mare este permeabil pentru apa si aer si sarac in substante chimice. Acest sol se incalzeste si se raceste usor, in timp ce solul format din granule mici este greu permeabil pentru apa si aer si se incalzeste greu. Datorita unei suprafete mari de contact intre apa, aer, gaze si diferite substante chimice au loc numeroase reactii si ca urmare este bogat in substante chimice. In sol marimea particulelor este diferita. Permeabilitatea solului este determinata de raportul procentual al diferitelor marimi a particulelor. Se considera ca un sol are o permeabilitate buna, daca fractiunea granulelor celor mai fine reprezinta 10% din greutatea totala.

Pentru realizarea unei permeabilitati bune a solului s-a constatat ca granulele cu marimea intre 0,2 - 0,5 mm, este cea mai eficienta. La dimensiuni mai mici de 0,2 mm capacitatea de filtrare a solului este prea lenta, iar la valori peste 0,5 mm nu se poate obtine o repartitie uniforma a apei in sol.

Determinarea marimii granulelor din sol se poate face prin mai multe metode, dar cele mai obisnuite sunt metoda sitelor si metoda sedimentarii.

Rezultatul examenului granulometric al solului, se poate prezenta dupa modelul prezentat in tabelul 1.

Denumirea fractiunii

Diametrul (mm)

Greutatea (g)

Procente

pietre

pietris mare

pietris mic

>

nisip foarte mare

nisip mare

nisip mijlociu

nisip fin

nisip foarte fin

sol levigabil

<

Total

Tabelul 1.1 - Caracterizarea solului in functie de granulometrie.

2 Determinarea temperaturii solului

Temperatura solului reprezinta unul din factorii importanti pentru activitatea vietuitoarelor din sol, al carui optim este intre 25-350C. In general, temperatura solului este sub aceste limite, iar activitatea biologica creste cu cresterea temperaturii.

Temperatura se determina in ,,situ" cu ajutorul unor termometre speciale numite geotermometre (termometru introdus intr-un burghiu de fier). Burghiul care contine termometrul este introdus in sol la adancimea dorita; se lasa cateva minute, iar temperatura se citeste pe o scala la suprafata solului, direct in grade Celsius.

3 Permeabilitatea     solului

Permeabilitatea solului este proprietatea acestuia de a lasa sa se infiltreze apa in profunzime si depinde de marimea granulelor de sol si anume, cu cat acestea vor fi mai mari, cu

atat vor lasa printre ele mai multe spatii si in conseciinta pamantul va fi mai permeabil. In cazul granulelor mici se formeaza spatii stramte prin care apa patrunde mai greu iar pamantul va fi mai putin permeabil sau chiar impermeabil.

Natura granulelor de sol influenteaza, de asemenea, permeabilitatea solului: astfel nisipul lasa sa se infiltreze usor apa prin el, in timp ce argila avand o adeziune mare va lasa apa cu greu sa se infiltreze, iar humusul desi are o adeziune mare pentru apa, din cauza ca aglutineaza graunciorii da nastere la o structura de agregate favorabila permeabilizarii apei.

4 Capilaritatea     solului

Capilaritatea solului reprezinta inaltimea la care ajunge si viteza cu care apa urca de jos in sus. Ascensiunea capilara depinde de marimea particulelor de sol, de natura lor, de calibrul spatiului lacunar etc. Cu cat solul are granule mai mici, cu atat capilaritatea este mai mare. Apa se va ridica mai incet dar la o inaltime mai mare decat intr-un sol cu granule mari in care apa se ridica repede dar la o inaltime mica.

Umiditatea solului

Umiditatea solului reprezinta cantitatea de apa care se afla legata in mod fizic de pamint, in momentul cind se face recoltarea si care se evapora la 1050C.

Umiditatea solului depinde de clima, natura si inclinatia solului si de vegetatie.

6 Densitatea     aparenta

Prin densitate aparenta se intelege raportul dintre masa unei cantitati de sol uscat la 1050C in structura naturala si volumul total (ocupat de catre particulele solide plus porii).

Densitatea aparenta, cunoscuta si sub denumirea de greutate volumetrica, se noteaza cu DA si se exprima in g/cm



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2984
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved