Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie


APA-FACTOR DE MEDIU SI RESURSA REGENERABILA

Hidrologie+ Font mai mare | - Font mai micAPA-FACTOR DE MEDIU SI RESURSA REGENERABILA

In procesele vitale de pe pamant si in activitatea multilaterala a omului apa are un rol deosebit ea reprezentand practic o componenta esentiala vietii.Aprovizionarea cu apa este vitala pentru hranirea populatiei, pentru producerea bunurilor materiale si pentru mentinerea integritatii sistemelor naturale de care depinde viata pe pamant. Considerata multa vreme ca ceva de la sine inteles, apa a devenit in multe zone ale lumii, un factor de limitare a cresterii economice si a productiei alimentare.

Desi din punct de vedere cantitativ apa scursa din rauri si fluvii reprezinta doar 0,0002% din volumul hidrosferei, aceasta cantitate de apa a avut intodeauna un rol imens in viata Terrei, constituind una din bogatiile imenstimabile ale planetei. Pentru a ilustra rolul pe care apa il joaca in viata Terrei, sa reamintim ca totalitatea resurselor de apa formeaza hidrosfera, una din sferele care alcatuiesc invelisul geografic.

Fiind una din cele mai comune substante din natura, apa intra in compozitia chimica a mineralelor din crusta planetei si din nucleul acesteia. In stare libera ea formeaza apele subterane si umezeala solului in litosfera, oceanele, marile, lacurile, raurile, ghetarii de calote, pentru ca in atmosfera sa o intalnim sub forma de vapori, picaturi de apa si cristale de gheata, iar in biosfera, atat in lumea plantelor, cat si a animalelor, ea constitue elementul fundamental indispensabil vietii.

Una din caracteristicile importante ale apei este miscarea, mobilitatea, care ii confera functia de principal mijloc de legatura si schimb de substanta si energie intre sferele planetei. Totalitatea cailor si formelor de miscare a apei este cunoscuta sub denumirea de circuitul apei in natura sau ciclul hidrologic. Acest circuit este generat atunci fenomenul cuprinde intreaga planeta si local cand se produce la scara restransa, un lac pe de-oparte si regiunea inconjuratoare pe de alta parte.

La baza acestui proces sta conversia radiatiei solare ca sursa de energie, prin care se produce evaporarea apei de la suprafata oceanului si a uscatului si trecerea ei din stare lichida in stare de vapori in atmosfera. Masele de vapori se deplaseaza la distante apreciabile, iar in anumite conditii se condenseaza si revin pe suprafata Terrei sub forma de precipitatii, unde mai mult de jumatate se evapora, iar restul se stocheaza in ghetari, se infiltreaza in sol sau se scurge prin reteaua hidrografica.

In cadrul acestui fenomen, neuniform atat in spatiu cat si in timp, se pot schematiza doua circuite locale, unul deasupra oceanelor, iar celalalt, deasupra continentelor,

precum si un circuit global care cuprinde si pe cele locale.

Cantitatile medii anuale de apa care participa la aceste circuite sunt evaluate astfel:

apa evaporata de la suprafata marilor si oceanelor-Zc=449.400Km3/an

apa evaporata de la suprafata continentelor - Zc--61.500 Km3/anPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 5642
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved