Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie


ENERGIA HIDRAULICA SI UTILIZAREA EI

Hidrologie+ Font mai mare | - Font mai micENERGIA HIDRAULICA SI UTILIZAREA EI

Energia hidraulica a fost folosita inca din antichitate in India, se foloseau rotile hidraulice la morile de apa. In Imperiul Roman morile actionate de apa produceau faina si erau folosite de asemenea la actionarea gaterelor pentru taierea lemnului si a pietrei. Puterea unui torent de apa eliberata dintr-un rezervor a fost folosita la extractia minereurilor, metoda descrisa inca de Pliniu cel Batran. Metoda a fost folosita pe larg in evul mediu in Marea Britanie si chiar mai tarziu la extractia minereurilor de plumb si staniu.In China si in extremul orient, roti hidraulice cu cupe erau folosite la irigarea culturilor. In anii 1830, in perioada de varf a canalelor, energia hidraulica era folosita la tractarea barajelor in sus si josul pantelor pronuntate. Energia mecanica necesara diverselor industrii a determinat amplasarea acestora langa cladirile de apa.

In zilele de azi utilizarea curenta a energiei hidraulice se face pentru producerea curentului electric, care este produs in acest caz cu costuri relativ scazute, iar energia produsa poate fi utilizata relativ departe de surse.

O roata hidraulica utilizeaza energia raurilor pentru a produce direct lucru mecanic.

La debite mici se exploateaza in principal energia potentiala a apei. In acest scop se folosesc roti pe care sunt montate cupe, iar actiunea ductiunea apei se face in partea de sus a rotii, asa umpland cupele. Greutatea apei din cupe este forta care actioneaza roata. In acest caz caderea corespunde diferentei de nivel intre punctele in care apa este admisa in cupe, respectiv evacuata si este cu atat mai mare cu cat diametrul roti este, mai mare.   

La debite mari se exploateaza in principal energia cinetica a apei. In acest scop se folosesc roti pe care    sunt montate palete, iar actiunea apei se face in partea de jos a roti, apa impingand paletele. Pentru a avea momente cat mai mari, raza rotii trebuie sa fie cat mai mare. Adesea, pentru a accelera curgerea apei in dreptul rotii, inaintea ei se plaseaza un stavilar deversor, care ridica nivelul apei (caderea) si transforma energia potentiala a acestei caderi in energie cinetica complementara, viteza rezultata prin deversare adaugandu-se la viteza de curgere normala a raului.

O hidrocentrala utilizeaza amenajari ale raurilor sub forma de baraje, in scopul producerii energiei electrice. Potentialul unei exploatari hidroelectrice depinde atat de cadere, cat si de debitul de apa disponibil. Cu cat caderea si debitul disponibile sunt mai mari, cu atat se poate obtine mai multa energie electrica. Energia hidraulica este captata de turbine.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2789
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved