Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie


Sectiunea transversala a albiei

Hidrologie+ Font mai mare | - Font mai micSectiunea transversala a albiei

In zonele de munte sectiunea transversala are in general forma de ,,V" sau ,,U", neaparand diferentiate toate elementele albiei din zona de deal sau ses.Fig. 6.8

In zonele de deal si ses albia capata un aspect etajat, observandu-se clar formatiunile morfologice caracteristice albiei minore, medii si majore.

Albia minora este partea cea mai joasa a raului, ocupata permanent de apa, fara vegetatie, pana la nivelul mediu al apelor mici.

Fig. 6.9

Albia medie (principala) include pe cea minora si partea imediat superioara pana la nivelul viiturilor anuale. Are panta transversala spre rau, maluri abrupte si o usoara vegetatie.

Albia majora (lunca inundabila) este partea cea mai ridicata a albiei raului, prin care curg viiturile mari. Are vegetatie abundenta, inclusiv arborescenta. La albiile relativ inguste ea are panta spre rau dar la albiile largi, prin depunerile de aluviuni ce apar la retragerea viiturii se formeaza un grind longitudinal si poate apare panta transversala spre versant (zone de ses).

Albia medie este elementul morfologic supus permanent modificarilor (cea majora este mai stabila).

La analizarea situatiei in plan a unui curs de apa se reprezinta albia medie (principala) si limita zonei inundabile. Caracterul sinuos al raului este dat de forma albiei medii.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3565
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved