Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie


TIPURI DE APA

Hidrologie+ Font mai mare | - Font mai micTIPURI DE APAEste una din cele mai raspandite substante din natura, mai ales in stare lichida, forma ce acopera 2 treimi sin suprafata globului inclusive categoria apelor de suprafata. Exista un circuit al apei in natura:

-caldura solara provoaca evaporarea apelor de suprafata, iar vaporii de apa urca in atmosfera

-daca in atmosfera saturate cu vapori are loc o scadere de temperatura, vaporii condenseaza si iau forma de nori,ceata, ploaie sau grindina.

In timpul noptiilor racoroase din anotimpurile calde se depune roua, iar cand temperatura solului scade sub 0C vaporii condenseaza sub forma de bruma.

O parte din apele cazute pe pamant sau cele rezultate din topirea zapezii alimenteaza lacurile, raurile, fluviile, marile si oceanele, iar cealalta parte se infiltreaza in pamant la diferite adancimi formand apele freatice.

Daca in calea lor aceste ape intalnesc un strat impermeabil de argila ele se acumuleaza si formeaza apele subterane.

Daca apele subterane circuland prin diferite strate, ajung din nou la suprafata si ies din pamant formeaza izvoare natural.

In natura apa nu este chimic pura, ea contine in cantitati variabile diferite substante cum ar fi: saruri dizolvate, gaze, subst organice, etc.

Cand continutul de saruri dizolvate este mic apele se numesc ape moi, iar cand continutul de saruri este mare (in pricipal Ca, Mg) apele se numesc ape dure.

Dintre toate apele natural cea mai curate este apa de ploaie, fiind insa in contact prelungit cu aerul ea contine dizolvate componentele acestuia precum si diferite impuritati din aer: ammoniac NH3, dioxid de carbon CO2, SO2.

Apele subterane au cea mai variata compozitie dintre apele natural. Compozitia si natura subst dizolvate in aple subterane depinde de natura stratelor de pamant strabatute de ape si de timpul de contact cu acestea. Apele subterane ce contin dizolvate cantitati mici de diferite subst solide sau gazoase ajungand la suprafata formeaz izvoare minerale. In functie de subst continute acestea pot fi:

ape minerale acide - contin CO2;

ape minerale alcaline

ape minerale sarate - contin NaCl

ape minerale sulfuroase.

Apa din rauri are compozitie variabila, in fct de componenta afluentilor raului, astfel afluentii bogati in subst dizolvate maresc considerabil procentul de saruri din apa raului.

Apa marilor are un continut de saruri de 10-25 g/l, iar apa oceanelor un continut de 32-38g/l. In marile inchise concentratia de saruri este mult mai mare astfel incat viata in aceste mari nu poate exista (ex. Marea Moarta).

Apele de zacamant sunt apele ce insotesc zacamintele de hidrocarburi, sunt ape de adancimi mari, cu continut mare de saruri dizolvate.

Toate aceste categorii de ape sunt ape naturale, exista si o categorie de ape uzate sau reziduale.

Prin ape uzate se intelege amestecul de ape uzate menajere provenite din gospodarii, ape uzate industrial si ape meteorice de drenaj.

Apele uzate industriale rezulta in urma unor procese industrial (abatoare, tabacarii) care prin intermediul unor canale de scurgere sunt conduse in unele rauri sau ape statatoare.

In fct de scopul folosit, fiecare categorie de apa trebuie sa indeplineasca anumite conditii de calitate stabilite prin standarde nationale si internationale.

STANDARDE

Conditiile de calitate pt apa potabila - legea apei potabile "legea 458/2002" - STAS 1342/1992

Conditiile de calitate a apelor de suprafata in vederea poatabilitatii sunt stabilite prin hotararea de guvern HG 662/2005.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3090
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved