Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


COMITETUL INTERNATIONAL AL CRUCII ROSII

Istorie

+ Font mai mare | - Font mai mic
comitetul international al crucii rosii


9.0. Obiectivele prezentarii

Identificarea si definirea situatiilor in care actioneaza CICR, a factorilor care fac sa apara astfel de situatii si a acelora care sufera ca rezultat al acestor situatii.

Identificarea prevederilor care, fie ca sunt continute sau nu in Conventii si in Protocoale, constituie baza juridica pentru actiunea CICR.

Cu ajutorul exercitiilor practice, crearea pentru participanti a posibilitatii de a-si imbunatati cunostintele referitoare la textele juridice si de referinta si de a invata cum sa le foloseasca.

9.1. Cuvinte cheie

Comitetul International al Crucii Rosii

Organ fondator al Miscarii, institutie umanitara independenta care actioneaza ca intermediar neutru in caz de conflicte armate.

Organizatie privata elvetiana, care a fost infiintata la Geneva in 1863, de catre nationali ai unei tari traditional neutre, recunoscuta ca atare de catre alte state.

Gardian al Principiilor Fundamentale.

Misiunea declarata a CICR

CICR actioneaza pentru a ajuta toate victimele razboiului si ale violentei interne, incercand sa asigure punerea in aplicare a regulilor umanitare care limiteaza violenta armata.

Protectie

Activitati destinate, in mod esential, sa asigure respectul pentru drepturile victimelor.

Actiune in favoarea prizonierilor

Evaluarea conditiilor de viata si de tratament din locurile de detentie vizitate de delegatii sai si incercarea de a imbunatati conditiile de detentie, restabilirea legaturilor dintre detinuti si familiile lor si oferirea de asistenta medicala si materiala.

Refacerea legaturilor de familie

Adunarea de informatii despre victime, cu scopul de a le ajuta pe acestea si de a informa familiile despre coordonatele rudelor lor, activitate realizata de Agentia Centrala de Cautari.

Ajutor/Sanatate

Asistenta pentru victime, cu ajutoare materiale si medicale.

Difuzare

Raspandirea cunoasterii dreptului international umanitar, a Miscarii, a CICR, a Principiilor Fundamentale si a activitatilor componentelor Miscarii.

Cooperare cu SN

Intarirea capacitatii Societatilor Nationale de a-si indeplini misiunea.

9.2. Prezentare

CE ESTE CICR?

CICR

Comitetul International al Crucii Rosii, care isi are sediul la Geneva, este o institutie umanitara independenta care a pus bazele Miscarii de Cruce Rosie, in anul 1863.

In prezent (2000), el dispune de o prezenta permanenta in 61 de tari si desfasoara operatiuni in 80 de tari. Are, in intreaga lume, mai mult de 10 000 de angajati.

Misiunea CICR

Misiunea declarata „CICR actioneaza pentru a ajuta victimele razboiului si ale violentei interne, incercand sa asigure punerea in practica a normelor umanitare care restrang violenta armata.”

El conduce si coordoneaza activitatile internationale de asistenta desfasurate de catre Miscare in situatii de conflict. Totodata, el depune eforturi pentru prevenirea suferintei, prin promovarea si consolidarea dreptului umanitar si a principiilor umanitare universale.

Conditia juridica a CICR

CICR este o organizatie privata elvetiana. Mandatul sau ii permite sa ia in discutie anumite probleme cu statele si cu partile la conflict, prin deschiderea de delegatii si prin trimiterea de delegati. Dimensiunea internationala a CICR este confirmata de acordurile la varf pe care le-a incheiat cu mai mult de 50 de state.

Aceste acorduri, care sunt supuse regulilor dreptului international, prevad conditia juridica pe care o are CICR pe teritoriul statelor unde isi desfasoara activitatile umanitare si recunosc acestuia calitatea de persoana juridica internationala, garantandu-i privilegii si imunitati de care se bucura, in mod normal, organizatiile internationale.

Asemenea privilegii si imunitati sunt indispensabile pentru CICR pentru ca ele ii garanteaza acestei institutii cele doua conditii esentiale pentru actiunea sa, respectiv neutralitatea si independenta. Fiind non-guvernamental din punct de vedere al naturii si al personalului, CICR se deosebeste atat de Organizatia Natiunilor Unite, cat si de alte organizatii umanitare non-guvernamentale (ONG-uri).

Bazele legale ale actiunii CICRCICR este mentionat de mai multe ori in instrumentele dreptului international umanitar. Astfel, actiunea sa este definita de texte juridice ratificate de state.

Exista doua feluri de baze legale: tratate si statute.

Tratate

Pe durata conflictelor armate internationale, CICR isi intemeiaza actiunea pe cele patru Conventii de la Geneva si pe Protocolul I aditional la acestea, care ii recunosc dreptul de a desfasura anumite activitati, cum ar fi:

A asista personalul militar ranit, bolnav sau naufragiat;

A vizita prizonierii de razboi;

A actiona in folosul populatiei civile; si

A asigura ca persoanele protejate sunt tratate in conformitate cu legea.

Pe perioada conflictelor armate interne, CICR isi fundamenteaza actiunea pe Articolul 3 comun celor patru Conventii si pe Protocolul II. Acestea ii recunosc dreptul de a face propuneri, de exemplu pentru a-si oferi serviciile partilor la conflict cu privire la:

Desfasurarea unor operatiuni de asistenta;

Vizitarea persoanelor detinute pentru un motiv legat de conflictul armat.

Statute

In situatii violente mai putin grave decat conflictele armate – de exemplu, tulburarile interne – CICR isi fundamenteaza actiunea pe Statutele Miscarii care ii acorda un drept de initiativa in domeniul umanitar. Practic, isi poate oferi serviciile in orice situatie care necesita prezenta unui intermediar absolut neutru si independent.

Mandatul CICR

Privite in ansamblu, toate aceste drepturi alcatuiesc mandatul permanent acordat CICR de catre comunitatea internationala. Ele vin in ajutorul initiativelor pe care aceasta institutie le-a luat de-a lungul istoriei sale pentru a veni in ajutorul victimelor razboiului si ale tulburarilor, si confirma acceptarea unor astfel de initiative de catre comunitatea internationala.

Structura CICR

Comitetul

Comitetul este autoritatea deliberativa suprema a CICR si cuprinde maxim 25 de membri alesi prin cooptare. Se intruneste in plen de zece ori pe an. Are rolul de a stabili doctrina si politica generala ale CICR si de a supraveghe indeaproape activitatile institutiei.

Faptul ca membrii Comitetului sunt toti cetateni elvetieni se explica mai ales prin originile istorice ale CICR, care a fost infiintat la Geneva de catre cetateni ai unei tari traditional neutre, recunoscuta ca atare de catre celelalte state.

Actiune internationa-la

In timp ce membrii Comitetului au o singura nationalitate, actiunea sa este internationala deoarece, cu exceptia Statutului, celelalte documente care ii stabilesc mandatul sunt ele insele internationale. CICR isi desfasoara activitatile in afara tarii in care a fost infiintat, raspunzand nevoilor umanitare ivite ca urmare a diferitelor situatii de conflict.

Personal multinational

Faptul ca membrii Comitetului au cu totii aceeasi nationalitate nu inseamna ca personalul CICR este in intregime elvetian. Intr-adevar, atat la sediul central din Geneva, cat si la delegatiile din intreaga lume, multi dintre angajatii CICR nu detin pasapoarte elvetiene. De exemplu, aceasta institutie se bazeaza pe calitatile personalului local si, in operatiunile sale de ajutor, implica indeaproape Societatile Nationale de Cruce Rosie si de Semiluna Rosie.

Actiunile umanitare ale CICR

Protectie si asistenta

Activitatile CICR au un scop dublu, respectiv cel de a proteja si cel de a asista victimele conflictului. Desi, teoretic, cele doua notiuni ar putea fi avute in vedere separat, in practica, ele sunt indeaproape asociate, deoarece, in multe cazuri, actiunea umanitara implica atat protectia cat si asistenta.

Activitatile de protectie sunt destinate, in primul rand, sa asigure respectarea drepturilor victimelor, in timp ce scopul asistentei este de a aduce acestora ajutor material. Operatiunile de ajutor de bazeaza pe norme juridice, astfel incat, de multe ori, ele servesc ca mijloace de a pune in practica drepturile victimelor si de a proteja viata si sanatatea acestora.

Refacerea legaturilor de familie

Agentia Centrala de Cautari a CICR si-a inceput activitatea in timpul razboiului franco-prusac din 1870, prin refacerea legaturilor familiale dintre prizonierii de razboi si familiile acestora si prin schimbul intre beligeranti a listelor victimelor.

Agentia Centrala de Cautari

Agentia este responsabila cu organizarea urmatoarelor activitati:

Adunarea de informatii referitoare la victime, in scopul ajutarii acestora;Refacerea si mentinerea legaturilor intre membrii de familie despartiti de conflict;

Organizarea, coordonarea si facilitarea reunificarii familiilor despartite;

Efectuarea de demersuri pe langa autoritati in favoarea familiilor care cauta informatii despre rudele disparute;

Emiterea de documente de calatorie pentru a permite celor lipsiti de acte de identitate sa ajunga intr-o tara de primire sau sa se intoarca in tara de origine;

Pastrarea evidentei victimelor, pe anumite categorii, inclusiv a persoanelor private de libertate si sustinerea protejarii acestora.

Mesajele de Cruce Rosie

Mesajele de Cruce Rosie sunt principalul mijloc de comunicare intre membrii de familie care au fost despartiti de conflict. CICR face ca aceasta corespondenta sa treaca peste granite si peste liniile de front ori de cate ori mijloacele de comunicatii obisnuite sunt intrerupte, dar Societatile Nationale sunt cele care isi asuma sarcina de a aduna si a distribui aceste mesaje.

Detentia

CICR a dezvoltat tehnici si proceduri specifice pentru evaluarea conditiilor de viata si a tratamentului din locurile de detentie vizitate de delegatii sai.

Dincolo de incercarea de a imbunatati conditiile de detentie, de a reface legatura intre detinuti si familiile acestora si de a oferi acestora asistenta medicala si materiala, CICR are in vedere si probleme extrem de importante, cum ar fi tortura, relele tratamente si disparitiile fortate.

Accesul regulat la persoanele lipsite de libertate si posibilitatea de a pastra evidenta fiecaruia dintre acestia si de a le urmari bunastarea sunt de o importanta vitala. Rapoartele CICR si demersurile pe langa autoritatile relevante sunt confidentiale.

Activitati de sanatate

Atunci cand CICR a fost infiintat, principala sa grija era sa asigure ingrijea soldatilor raniti pe campurile de batalie. Intr-o anumita masura, situatia a ramas la fel si in prezent, doar ca scopul si dimensiunea activitatilor sunt mult mai mari, incluzandu-le pe urmatoarele:

Ingrijirea ranitilor de razboi (prim ajutor, evacuare, tratament medical si chirurgical, masuri ortopedice, asigurarea de membre artificiale pentru amputati, infiintarea de ateliere de proteze);

Sprijinirea serviciilor de sanatate existente (medicamente, echipament, organizare si instruirea personalului);

Apa si instalatii sanitare (surse de apa, conducte, statii de pompare, tratare, distribuire, etc.);

Hrana (evaluarea situatiilor de foamete si gasirea cauzelor acestora, etc.).

Operatiuni de ajutor

Pentru a usura suferinta victimelor conflictelor armate, ale tulburarilor interne si ale altor situatii de violenta interna, CICR se poate implica in urmatoarele operatiuni de ajutor:

Ajutor alimentar;

Construirea de adaposturi, distribuirea de corturi, de haine, de paturi, etc.;

Asistenta agricola si veterinara de urgenta (expertiza agronomica, distribuire de seminte, de unelte agricole si de echipament de pescuit, tratarea animalelor, etc.).

Difuzare

Difuzarea este raspandirea cunoasterii dreptului international umanitar, a notiunilor despre Miscare, despre CICR, a Principiilor Fundamentale si a activitatilor componentelor Miscarii. Principalul sau obiectiv este de a limita incalcarile legii si suferinta umana, dar si de a facilita actiunea umanitara.

Difuzarea dreptului international umanitar este ea insasi o mare provocare, deoarece implica educare, instruire si constientizarea problemelor.

Difuzarea DIU este o obligatie a statelor parti la Conventiile de la Geneva si constituie o parte a mandatului CICR si al intregii Miscari de Cruce Rosie.

CICR investeste multe resurse si energie in difuzare, atat in timp de pace, cat si in timp de conflict armat.

Cu toate acestea, cea mai mare parte a eforturilor ar trebui sa fie facute in timp de pace, astfel incat aceasta activitate sa poata promova un respect maxim fata de dreptul international umanitar si, astfel, sa limiteze suferinta atunci cand izbucneste o criza.Cooperarea la dezvoltarea Societatilor Nationale

Federatia este cea care este principala responsabila pentru dezvoltarea cooperarii la nivel international. Cu toate acestea, Miscarea recunoaste ca anumite aspecte si anumite activitati permanente tin de responsabilitatea CICR:

Societati

Sustinere acelor programe ale Societatilor Nationale care au ca obiect raspandirea cunoasterii Principiilor Fundamentale

Sustinerea Societatilor Nationale in demersurile lor de promovare a DIU si de monitorizare a punerii sale in practica

Pregatirea Societatilor Nationale pentru activitati care se desfasoara in eventualitatea unui conflict armat, prin consolidarea capacitatii lor operationale ( difuzare, serviciul de cautari de persoane, asistenta, prim ajutor, pregatire pentru conflict etc.)

Ajutor pentru pregatirea conducerii si a personalului Societatilor Nationale in domenii care intra in componenta mandatului CICR

Sustinerea activitatilor Serviciului de Cautari Persoane al Societatilor Nationale.

FONDURI

Finantare

Pentru finantarea sa, CICR se bazeaza pe contributii voluntare din partea:

Statelor parti la Conventiile de la Geneva (guverne);

Organizatiilor internationale cum ar fi Uniunea Europeana;

Surselor publice;

Societatilor Nationale de Cruce Rosie si de Semiluna Rosie.

Fondurile sunt primite si de la:

Surse particulare (mai ales elvetiene);

Alte venituri.

Apeluri

Pentru a obtine fondurile necesare, CICR lanseaza apeluri, de regula o data pe an, explicand nevoile care ar trebui acoperite si propriile sale obiective. Asemenea apeluri se refera la activitatile de la sediul central din Geneva, dar si operatiunile de pe teren care au loc in situatii de conflicte armate si de tulburari interne.

Independenta CICR fata de donatorii sai

Cea mai mare parte a fondurilor cu care se finanteaza operatiunile de pe teren ale CICR provin de la aproximativ 20 de guverne si organizatii internationale. In permanenta sunt depuse eforturi enorme pentru a largi baza de donatori. Cu toate acestea, dificultatile bugetare sau structurile interne de control ale diferitelor state donatoare influenteaza contributia acestora catre CICR, care accepta doar daca i se garanteaza ca echilibrul si independenta operatiunilor sale nu vor fi periclitate. De altfel conditiile care insotesc contributia sunt reexaminate impreuna cu donatorul. Daca nu se ajunge la consens asupra unei alocatii acceptabile, contributia poate fi refuzata. Din fericire, acest lucru se intampla foarte rar.
Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 717
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site