Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


Iluminismul

Istorie

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
POPOARELE EUROPENE
ARMATA DACICA
Moartea reginei Maria
Nazismul
John Hullier
Romania Mare si problema Basarabiei
INDEPENDENTA NATIONALA
Constructia democratiei postdecembriste
ULTIMILE ZILE DE PACE
U.C.M. Resita - evolutia si dezvoltarea istorica


Iluminismul

Europa secolului al XVIII-lea, definit ca “Secolul Luminilor”, a fost determinat de miscarea filosofica din Franta prin care ratiunea era indreptatita sa scuture jugul ignorantei traditionale si al cenzurii autoritatii. Iluminismul francez a iradiat in tarile din jur ca o ampla miscare intelectuala. “Enlightment” (Anglia); “Aufklärung” (Germania), “Illuminismo” (Italia). Marii filosofi ai secolului al XVIII-lea care au supus societatea epocii lor unei critici sistematice pe toate planurile au fost: Montesquieu, Voltaire, Rousseau, Diderot, s.a. Acesti filosofi sunt la randul lor si scriitori remarcabili, mai ales, Voltaire, Rousseau, s.a.
In secolul al XVIII-lea, miscarea artistica, mai ales in Franta, realizeaza in sfera artei sinteza dintre clasicismul arhitectural si barocul decorativ, fiind preocuparea majora a urbanismului programat in orasele franceze. Constructiile in stilul arhitecturii regale din Franta sunt copiate la resedintele regilor si principilor din intreaga Europa (Burxelles, Copenhaga, Lisabona, palatul Zwinger - Dresda) s.a.

In a doua jumatate a secolului al XVIII-lea arhitectura si artele plastice aflate pana atunci sub influenta stilului rococo (fr. Rocaille) considerat ca “arta de a trai”. Modul de a concepe interioarele, decoratia palatelor prin efectul oglinzilor, candelabrelor, serviciilor de portelan, aur sau argint, etc. exprima o epoca a risipei legata de opulenta si optimismul aristocratiei si monarhiilor absolutiste. De pilda, in Anglia, palatul regal comandat de Carol I, Palatul de iarna de la Sankt Petersburg, edificiile publice (Capitoliu) din Washington, etc. Spre sfarsitul secolului al XVIII-lea rococo-ul lasa locul neoclasicismului care revine la vechile traditii ale antichitatii, in special, constructiile sobre din Anglia sau Germania (“Poarta Bandenburg” din Berlin, 1788). “Secolul luminilor” a fost reprezentat, de asemenea, de mari compozitori: Vivaldi, J. Sebastian Bach, Handel, J. Hayden si W.A. Mozart.
Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 849
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site