Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


Relatiile dintre fostii aliati si debutul razboiului rece 1945-1947

Istorie

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Julius Palmer
FORMAREA STATULUI NATIONAL UNITAR
INTEGRAREA GETO-DACILOR IN LUMEA ROMANA
Umbra revolutiei - FASCISMUL ITALIAN
Istoria timpurie a geto-dacilor
ROMANIA LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1919-1920)
Revolta poloneza ( 1956 )
DESFASURAREA PRIMULUI RAZBOI MONDIAL
Cernobal, cosmarul care nu se mai termina
Politica externa a Romaniei intre 1878 si 1914Relatiile dintre fostii aliati si debutul razboiului rece 1945-1947

I Definirea razboiului rece

-termen general acceptat , desemnand conflictul ideologic , politic , psihologic si militar de dupa 1945 dintre aliatii occidentali ( condusi de SUA ) pe de o parte si blocul comunist ( in frunte cu URSS ) pe de alta parte.

-paternitatea expresiei in cauza este atribuita regentului Castiliei si Leonului , printul Juan Manuel , care in secolul al XIV - lea a utilizat sintagma de razboi rece pentru a descrie conflictul din Spania , dintre crestini si musulmani. Spre

deosebire de razboaiele clasice , un atare razboi incepe fara o declaratie de razboi si se incheie fara un tratat de pace.

-reactualizarea termenului de Razboi Rece , o datoram jurnalistului American Walter Lippmann , care in 1947 publica o carte cu acelasi nume.

II Fundamentele ideologice ale razboiului rece si expresia lor politica in documentele marilor puteri

A. Discursul lui Stalin, 9 februarie 1946 -un discurs electoral

-Stalin aducea elogii sistemului sovietic care a iesit invingator din razboi, fapt care demonstra, din perspectiva sa, ca sistemul social sovietic era o forma de organizare mai buna decat orice alt sistem social ne-sovietic

-descriind cauzele celui de al doilea razboi mondial, liderul sovietic invoca o norma comunista clasica, si anume ca razboiul nu ar fi fost provocat de Hitler sau de alti sefi de stat, ci de functionarea defectuoasa, generatoare de

inegalitati economice a sistemului de tip capitalist

-liderul sovietic sublinia inevitabilitatea unui nou razboi cu tarile din sistemul capitalist si in acest context, el afirma necesitatea intaririi interne a Uniunii Sovietice pentru a putea face fata acestui nou conflict

B. Discursul lui Churchill de la Fulton , Missouri , 5 martie 1946

-inca din 12 mai 1945 , intr-o telegrama adresata presedintelui Truman ( care ii succedase lui Roosevelt la 12 aprilie 1945 ) , Winston Churchill isi exprima ingrijorarea cu privire la lipsa de transparenta din zonele ocupate de sovietici ,

afirmand : a fost trasa o cortina de fier in fata aliatilor vestici.

-in timpul Conferintei de la Potsdam , Churchill , utilizand o expresie metaforica , protesteaza fata de imprejmuirea de catre sovietici , cu un gard de fier , a misiunii britanice din Romania. In iulie 1945 , in urma alegerilor generale din Marea Britanie , la mijlocul Conferintei de la Potsdam , Winston Churchill este inlocuit de noul prim-ministru Clement Attlee.

-5 martie 1946 - invitat la Westminister College , Winston Churchill utilizeaza pentru prima data , in public , sintagma cortina de fier, afirmand : De la Stettin , de pe coasta Balticii pana la Triest , de pe coasta Adriaticii , o cortina de fier a coborat taind in doua continentul. ( )

-reactiile la discursul rostit de Churchill nu au intarziat sa apara. Guvernul britanic, condus de Attlee a dezavuat discursul fostului prim ministru britanic.

La 15 martie 1946 , a urmat replica sovietica , prin discursul rostit de Stalin Vizibil deranjat de discursul de la Fulton , liderul de la Kremlin a tinut sa precizeze ca ascensiunea comunistilor in sud-estul Europei nu este una accidentala, ci o consecinta fireasca a sacrificiului pe care acestia l-au dovedit in lupta cu regimurile fasciste.

C. Telegrama cea lunga a lui G. Kennan si doctrina de containment

-diplomat de cariera , in 1944 George Kennan se reintoarce la Moscova ( unde activase anterior intre 1933-1937 ) , in calitate de ministru-consilier , devenind unul dintre consultatii ambasadorului Averell Harriman.

-22 februarie 1946 - Kennan expediaza telegrama cea lunga -un studiu de 8 000 de cuvinte, pe parcursul caruia realizeaza o radiografie totala a comportamentului si politicii externe promovate de Stalin.

-iulie 1947 - trimestrialul Foreign Affairs publica Articolul X, Factorii care determina comportamentul sovietic , sub semnatura X. Noul document elaborat de Kennan prezenta necesitatea aplicarii doctrinei de containment(stavilire) si a devenit imediat un punct de reper pentru sustinatorii acesteia. In esenta, doctrina de containment viza o politica ferma din partea SUA, care sa nu permita sovieticilor obtinerea unor noi pozitii in Europa si in lume.

D. Telegrama Novikov

-septembrie 1946 - ambasadorul sovietic la Washington , Nikolai Novikov elaboreaza o telegrama in care atragea atentia factorilor politici de la Moscova asupra pericolului politicii americane de dominare economicasi militara a

lumii.

E. Doctrina Truman , 12 martie 1947

-21 februarie 1947 - cabinetul britanic , condus de Clement Attlee , il Informeaza pe presedintele Truman de faptul ca partea britanica se afla in imposibilitatea de a-si mai onora angajamentele luate fata de Grecia si Turcia.

-24 februarie 1947 - presedintele Truman ia hotararea ca aceste angajamente sa fie preluate de SUA.

-26 februarie 1947 are loc o intalnire tensionata in Biroul Oval, intre presedintele Truman si principalii congresmeni ( la intalnire au luat parte si gen. George C. Marshall si secretarul de stat Dean Acheson ). In cursul intalnirii,presedintele american si-a prezentat intentia de a prelua angajamentele britanicilor din Mediterana Rasariteana , justificandu-si pozitia prin necesitatea stoparii expansionismului sovietic.

-12 martie 1947 in fata Congresului , presedintele Truman solicita un ajutor economic de 400 mil. $ pentru ajutorarea celor doua tari , precum si trimiterea de experti civili si militari americani.

F. Planul Marshall , 5 iunie 1947

-la inceputul anului 1947, datorita actiunilor energice promovate de George C. Marshall si Dean Acheson , factorii politici americani constientizeaza faptul ca situatia economica disperata din Europa cerea un ajutor american de

anvergura.

-in cadrul Departatmentului de Stat se constituie un grup de specialisti, sub conducerea sefului nou-creatului Oficiu de Planificare Politica, George Kennan , cu scopul de gasii solutii viabile pentru imbunatatirea situatiei economice a Europei. Raportul inaintat de Kennan sustinea necesitatea unui ajutor din partea SUA pentru insanatosirea economica a Europei.

-5 iunie 1947 prin discursul sau de la Universitatea Harvard , George Marshall anunta noul proiect.

-desi adresat tuturor tarilor europene , tarile din sfera de influenta sovietica au declinat propunerea americana ( desi Polonia si Cehoslovacia isi manifestasera initial intentia de a participa la discutii , reactia URSS a determinat abandonarea acestei intentii ).

-programul a inceput in iulie 1948 , a continuat pana in 1952 si a costat guvernul american 10,2 miliarde $ .

G. Crearea Cominformului (septembrie 1947) si teoria lui Jdanov privind impartirea lumii in cele doua blocuri

-1943 din ordinul lui Stalin Comintern-ul este desfiintat , aceasta masura , aparent radicala , avand menirea de a-i convinge pe aliatii occidentali de faptul ca URSS a renuntat la ideea revolutiei mondiale.

-22 septembrie 1947 este creat Cominformul . In discursul inaugural , Andrei Jdanov , dupa ce prezinta Cominform-ul drept o reactie directa la propunerea de acceptare a Planului Marshall , proclama impartirea oficiala a lumii in doua tabere: tabara imperialistasi antidemocratica al carei scop rezida in sprijinirea regimurilor

reactionare si pro-faciste; tabara antiimperialistasi democratica , avand drept scop consolidarea democratiei , eliminarea ultimelor vestigii ale fascismului , rezistand totodata expansiunii imperialiste. -ulterior a avut menirea de a pregati terenul extirparii abcesului titoist.Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1279
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site