Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


Thomas Bilney

Istorie

+ Font mai mare | - Font mai micThomas Bilney      

Thomas Bilney a crescut la Universitatea din Cambridge, si copil fiind a studiat stiintele liberale si legea. Dar la urma, gasind un mai bun invatator in persoana Duhului Sfant, el a renuntat la studierea legii oamenilor pentru a putea invata Cuvantul lui Dumnezeu.      Entuziasmat de dragostea sa pentru adevarata religie si evlavie, Bilney a simtit nevoia sa impartaseasca Evanghelia si altora. El s-a bucurat de succes in aceasta initiativa convertindu-i printre altii pe Thomas Arthur si Hugh Latimer. In curand el a parasit universitatea pentru a putea calatori mult si pentru a putea invata pe oameni si a putea predica, fiind insotit de Thomas Arthur.      

Atacurile lui Bilney, la adresa insolentei, fastului si mandriei clerului au atras repede atentia lui Thomas Wolsey, cardinal de York, care a pus ca Bilney si Arthur sa fie intemnitati. In ziua de 27 noiembrie 1527, cei doi au fost adusi in fata lui Wolsey si a unui grup de episcopi, preoti si avocati la Westminster.      

Intrebat daca a invatat in mod public ideile lui Martin Luther sau ale oricui altcineva, impotriva Bisericii, Bilney a raspuns negativ. A fost intrebat apoi daca nu cumva jurase inainte vreme ca se va opune in mod activ acestui fel de invatatura oriunde il va gasi. El a raspuns ca da, a jurat acest lucru, dar numai pentru ca a fost silit si nu in mod legal. Somat sa se dezica de greselile sale Bilney a refuzat spunand ca vrea sa aiba constiinta curata, asa ca a fost declarat eretic.      

Incepand cu 5-7 decembrie Bilney a continuat sa sustina ca nu a facut nimic impotriva doctrinei Bisericii si a cerut permisiunea sa aduca martori care sa dovedeasca acest lucru. Din moment ce deja fusese declarat eretic, nu s-a dat voie nici unui martor sa se infatiseze si in ziua de 7 decembrie i s-a dat ocazia sa se lepede de credinta sa inainte de a fi condamnat la inchisoare pentru un timp si a fost silit sa faca penitenta mergand inaintea procesiunii de la St. Paul descult si carand o fascie pe umeri, ca apoi sa stea in picioare in fata predicatorului in timpul predicii.      Intorcandu-se la Cambridge in 1528, Bilney a cazut intr-o depresie adanca, de care nimic nu-l putea scapa. Prietenii sai au stat langa el zi si noapte de teama ca se va sinucide daca este lasat singur. Depresia aceasta a durat pana in 1531, cand Bilney a decis ca nu mai poate nega adevarul lui Dumnezeu si si-a luat ramas bun de la prieteni, plecand la Norfolk ca sa predice. El ii indemna pe toti sa invete din exemplul sau si sa nu se increada niciodata in sfatul prietenilor atunci cand este vorba despre religie si constiinta. El a negat odata adevarul lui Dumnezeu pentru a-si salva viata, dar nu o s-o mai faca niciodata.      

Bilney a fost arestat in curand si predat serifilor orasului pentru a fi executat, unul dintre acestia, Thomas Necton fiindu-i un prieten apropiat. Desi Necton nu avea nici o putere de a opri executia, a putut sa faca mai comoda asteptarea lui Bilney, lasandu-i chiar pe prietenii sai sa il viziteze in seara care a precedat executia.       

Bilney s-a apropiat de rug fiind imbracat in haina unui laic, bratele atarnand goale si parul fiindu-i ciuntit prin depunerea rituala din slujba Bisericii. I s-a dat voie sa se adreseze multimii si el i-a sfatuit sa nu-i acuze pe calugari de moartea sa, dupa care si-a facut rugaciunile.      

Calaii au adunat lemne si vreascuri in jurul sau dupa care le-au dat foc. Flacara a crescut repede, desfigurand fata lui Bilney in timp ce el si-a ridicat mainile si a strigat "Isus" si "Eu cred."       Calatoriile, invatatura si exemplul lui Bilney au fost foarte influente la Cambridge si au atras pe multi la Hristos. Printre cei a caror viata a fost influentata sunt Hugh Latimer, Doctor Barnes, Doctor Thistel, Master Fooke, Dr. Warner si Master Soude.       

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 851
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site