Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


John Bland

Personalitati+ Font mai mare | - Font mai micJohn Bland      

John Bland a fost invatator inainte sa devina vicarul unei biserici in Rolvendon, Kent. Fiind aruncat in temnita pentru ca a predicat Evanghelia pe timpul reginei Maria, a fost eliberat odata sau de doua ori de catre prietenii sai care au depus petitii, dar imediat ce a fost eliberat se intorcea la predicile sale protestante.      Fiind arestat si pentru a treia oara, Bland a refuzat sa promite prietenilor sai ca se va abtine de la predicarea crezurilor sale, asa ca nu mai putu fi ajutat.      

In 26 noiembrie, doi dintre enoriasii lui Bland, Richard si Thomas Austen, s-au apropiat de el la sfarsitul slujbei si i-au zis: "Parinte paroh, ai dat jos tabernacolul, unde atarna crucifixul si altele. Regina a poruncit ca ele sa fie inaltate din nou si credem ca trebuie sa platesti pentru ce ai facut. Te impotrivesti legilor date de regina atunci cand spui ca aceste lucruri sunt uraciuni."      

"Domnule Austen, daca am spus acest lucru inainte, il voi spune si acum" a raspuns el. Thomas Austen l-a provocat zicand "Spune-ne ce anume este dracesc in liturghie."      

"V-am predicat deseori despre lucrul acesta. Daca nu m-ati crezut atunci, nu o sa ma credeti nici acum."      

"Ai daramat altarul, vrei sa-l ridici din nou?"      

"Nu o voi face numai daca mi se porunceste fiindca l-am daramat tot la o porunca", a insistat Bland.      

In 28 decembrie, cei doi Austen l-au invitat pe preotul din Stodmarsh sa faca slujba. Era deja bine inaintat in utrenie cand a sosit Bland la biserica, si dupa ce si-a terminat slujba i s-a adresat acestuia: "Vecinul dumitale m-a rugat sa tin utrenia si slujba. Ma gandesc ca nu te vei opune legilor reginei?"      

"Nu, nu voi incalca legile reginei, cu voia lui Dumnezeu" a raspuns Bland.      

Prefacandu-se ca nu a auzit raspunsul, preotul a repetat intrebarea inca de doua ori, pana cand Bland a trebuit sa-si ridice vocea suficient de mult pentru ca sa fie auzit de intreaga adunare. Preotul s-a asezat, in timp ce Bland s-a pus in usa care dadea la altar a imprejmuirii din jurul lui ca sa-si tina predica. Bland si-a explicat crezul cu privire la paine si vin, cum ca Hristos a instituit sacramentul si Biserica Catolica a pervertit-o. Dupa cateva minute a fost oprit de catre ingrijitorul si administratorul bisericii si incuiat intr-o capela laturalnica, pana cand a tinut slujba.      

Pe 23 sau 24 februarie Bland a fost inchis in castelul Canterbury pentru zece saptamani si numai dupa aceea i s-a dat voie sa plateasca cautiunea. In 18 mai a aparut inaintea arhiepiscopului de Canterbury care a cerut sa i se spuna ce a predicat Bland la impartasanie. El a refuzat sa raspunda, aratand ca se incearca adunarea de informatii ce vor fi folositoare impotriva sa si legea engleza spune ca el nu trebuie sa vorbeasca impotriva lui insusi.      

Bland a mai fost chemat si pe 21 mai, cand a refuzat iar sa-si enunte crezul si a cerut un avocat.      

Pe 28 iunie, Bland s-a prezentat la autoritatile laice, asa cum i s-a poruncit. I s-a spus ca nu exista acuzatii impotriva sa si a fost chemat peste alte sapte saptamani. Insa la data respectiva Bland era in fata autoritatilor bisericesti si nu a putut fi prezent la tribunal. El a fost inchis la inchisoarea Maidstone ca urmare a neprezentarii sale, pana pe 18 sau 19 februarie. Dupa ce s-a vazut ca nu vrea sa promita ca se razgandeste si va deveni un bun catolic, a fost trimis la castelul Canterbury pana pe 2 martie.      

Bland a fost mutat de colo colo in perioada care a urmat, din inchisoare in inchisoare, din audienta in audienta, pana cand pe 13 iunie a fost adus inaintea lui Richard Thornton, episcopul de Dover, Robert Collins comisarul si Nicholas Harpsfield arhidiacon de Canterbury. Un mare numar de protestanti au fost tratati cu asprime si omorati la Canterbury, in timpul acestor trei oameni, John Bland, Nicholas Sheterden, Thomas Thacker, Humphry Middleton si William Cocker. Bland s-a recunoscut vinovat de urmatoarele acuzatii:      

- credinta ca trupul de carne a lui Hristos este in ceruri si nu in paine si vin      

- credinta ca era impotriva Cuvantului lui Dumnezeu sa se administreze sacramentele in limba latina, si ca nimeni nu trebuie sa accepte sacramentele pe care nu le intelege      

Bland a aparut ultima data inaintea autoritatilor in 25 iunie si a refuzat sa accepte autoritatea papala. A fost condamnat ca eretic si dat pe mana autoritatilor laice pentru a fi ars pe rug.    Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1116
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved