Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


Walter Milne

Personalitati+ Font mai mare | - Font mai micWalter Milne      

Dintre martirii scotieni, Walter Milne a fost cel care a avut un rol crucial, intrucat din cenusa sa au rasarit mii de alti sustinatori ai crezului sau, care au silit Biserica Scotiei sa dezbata problema adevaratei religii atat cu francezii cat si cu Biserica Catolica.      Milne a fost preotul paroh din Lunan si a imbratisat doctrinele Reformei, fiind condamnat pentru aceasta pe vremea lui Beaton. Milne a reusit sa scape din inchisoare si sa se ascunda in Scotia pana cand indulgenta reginei i-a ingaduit sa-si reia activitatea de predicare. Silit sa se ascunda din nou, el a fost prins si judecat pentru erezie la biserica St. Andrew, avand atunci optzeci si doi de ani.      

Iata dialogul care a avut loc intre Milne si Andrew Oliphant, unul din preotii episcopului, la procesul care a avut loc in aprilie 1551: "Ce crezi despre casatoria preotilor?" a intrebat Oliphant.  "Socotesc ca este o legatura binecuvantata, fiindca Hristos insusi a pastrat-o, a aprobat-o si a lasat-o oamenilor. Dar dumneata nu crezi ca este si la indemana dumitale si o respingi, in timp ce iti iei sotiile si fiicele altor oameni, fara sa mai respecti legamantul instituit de Dumnezeu. Ai jurat castitate dar ti-ai incalcat juramantul. Sfantul Pavel mai degraba s-ar fi casatorit decat sa arda, si eu am facut la fel, caci Dumnezeu nu a interzis niciodata cuiva casatoria." "Spui ca nu sunt sapte sacramente."  "Dati-mi mie Cina Domnului si botezul si restul puteti sa-l impartiti intre voi. Daca totusi sunt sapte sacramente, de ce ati omis una din ele, casatoria, si v-ati dedat la imoralitate?" "Esti impotriva sacramentului altarului si spui ca liturghia este idolatrie." "Voi faceti ca si stapanul sau regele care cheama pe multi la masa sa si cand masa este pusa si suna clopotul care cheama oamenii la masa, se intoarce cu spatele la cei chemati, mananca singur si isi bate joc de ceilalti. Asta faceti si voi." "Negi ca sacramentul altarului este chiar trupul lui Hristos." "Scriptura lui Dumnezeu nu trebuie inteleasa in mod carnal, firesc ci in mod duhovnicesc si aceasta pe baza credintei. Iar in ceea ce priveste liturghia, este o greseala. Hristos S-a dat pe Sine o singura data pentru a fi rastignit pentru pacatele oamenilor si nu o va mai face niciodata din nou. El a pus capat tuturor jertfelor." "Negi slujba episcopala."  "Cei pe care ii numiti episcopi nu fac lucrarea unui episcop asa cum o defineste Pavel in Epistola sa catre Timotei. Ei traiesc pentru placeri si nu le pasa de turma lor. Ei nu cinstesc Cuvantul lui Dumnezeu ci alearga dupa propria lor cinste." "Te-ai pronuntat impotriva pelerinajelor." "Pelerinajele nu sunt poruncite in Scriptura. Nicaieri nu se comit imoralitati mai mari ca la pelerinajele voastre." "Predici pe ascuns in case si pe camp predici in mod fatis." "Da, si predic si pe mare, intr-o corabie." "Te lepezi de credinta ta sau nu? Ca daca n-o faci, te voi condamna." "Sunt acuzat pentru insasi viata mea. Oricum sunt dator cu o moarte, asa ca iti spun asa cum i-a spus Hristos lui Iuda, sa faci repede ceea ce ai de facut. Nu ma voi dezice de adevar, eu sunt grau si nu pleava si nu voi fi suflat de vant, ci voi supravietui."      

Andrew Oliphant a dat ordin ca Milne sa fie dat pe mana unui judecator laic pentru a fi ars pe rug ca eretic, insa primarul orasului a refuzat sa fie judecatorul lui, asa cum a facut si sambelanul episcopului. Intregul oras a fost tulburat in asa masura incat nu le-au vandut slujitorilor episcopului nici macar o funie cu care sa-l lege pe Milne de stalp sau de butoiul cu gudron. Pana la urma, Alexander Summerwail, mai ignorant si mai crud decat ceilalti, a actionat ca judecator si l-a trimis pe Milne pe rug.      

Cand Milne a fost adus la locul executiei, Oliphant i-a poruncit sa se urce la stalpul rugului. "Nu, urca-ma dumneata acolo si fa-te partas mortii mele. Legea lui Dumnezeu imi interzice sa ma omor pe mine insumi. Dar ma voi lasa urcat bucuros", a raspuns Milne. Oliphant l-a urcat atunci el insusi pe batran pe rug.      

Milne s-a adresat multimii zicand: "Dragi prieteni, eu sufar astazi pentru ca sa apar credinta in Isus Hristos, aratata in Vechiul si Noul Testament. Il slavesc pe Dumnezeu pentru ca m-a chemat sa pecetluiesc adevarurile Sale cu insasi viata mea, pe care asa cum am primit-o de la El, am sa o dau pentru slava Sa de bunavoie. Daca vreti sa scapati de moartea vesnica, nu va lasati inselati de minciunile preotilor, calugarilor, staretilor, episcopilor si a celorlalti din secta lui anticrist. Puneti-va nadejdea doar in Isus Hristos si indurarea Sa pentru a fi mantuiti."      

Multimea l-a plans si l-a jelit pe Milne si moartea sa i-a impresionat atat de mult incat el a fost ultimul martir religios care a trebuit sa moara in Scotia.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 919
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved