Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


Capitalism versus socialism

Stiinte politice

+ Font mai mare | - Font mai mic
Capitalism versus socialism
Capitalism versus socialism, o sintagma mai putin folosita in ultimul timp dar care pare sa revina din nou in actualitate, pe fondul noii crizei economice mondiale.

Daca sfarsitul secolului al XX-lea a insemnat falimentul Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste,URSS, care era principalul promoter al socialismului in lume noul mileniu ce se vedea la orizont anunta o lume capitalista, ,,pastorita” de SUA sub umbrela careia urma sa se accelereze procesul de globalizare.

Despre capitalismul si libera intitiativa toata lumea spune ca sunt bune, de ce sa nu poata fiecare om sa inceapa propria lui afacere cu el singurul angajat, sa vanda ce are in gradina sau ce gateste ? Asta inseamna capitalism liber - lucrul pe care s-a fondat America, aceea de la inceput.

Daca ne vom pune intrebarea: ce inseamna capitalism, si vom cauta intrun dictionar probabil vom gasi urmatorul raspuns si anume ca, capitalismul este un sistem economic care se distinge prin proprietatea privata asupra factorilor de productie precum si prin productia pentru o piata care stabileste preturile.Insa daca vom intreba pe omul derand ce este capitalismul,acesta va confunda capitalismul cu democrtia.

In realitate democratia si capitalismul sunt doua lucruri absolut distincte. Esenta democratiei consta in aceea ca oamenii au posibilitatea sa-si controleze propria viata, puterea apartine celor multi si nu este concentrata in mainele unui grup restrans de persoane.Astfel desi avem guverne care se autointituleaza ,,democratice”,putem avea dubi deoarece guvernul si alte institute sunt departe de problemele cu care se confrunta cetateanul in viata de zi cu zi.Astfel putem spune ca sistemul economic este cel care ne face sa ne simitim liberi, avand o influenta mult mai mare asupra vietii cotidiene decat spre exemplu justitia sau parlamentul, in concluzie putem spune ca economia este cea care determina stapanul pamantului, a resurselor, a tuturor mijloacele de productie, si in general a tot ce trebuie sa faca oamenii in fiecare zi pentru a supravietui si ,,a merge inainte”, cum trebuie oamenii sa vada lumea influentand astfel modul nostru de gandire. Astfel putem afirma ca, capitalismul este una din cele mai antidemocratice sisteme. Intr-un sistem economic democratic toti membrii societatii au dreptul sa hotarasca modul in care vor fi utilizate resursele natural , insa in economia capitalista, unde resursele sunt proprietate privata si exista o lupta concurentiala, majoritatea resurselor se afla sub controlul unui grup restrans de persoane (corporatii), in cazul Romaniei putanduse da spre exemplu pivatizarea Petrom.

In acest caz putem considera economia socialista mult mai democratica decat cea care are la baza capitalismul, deoarece economia socialista pune la baza statul, ca administrator al bunurilor societatii, bunuri comune, care sa stea la baza dezvoltarii intregii societati, avand ca prioritate necesitatile acesteia legate de cresterea continua a nivelului de trai. Initiativele particulare fiind stimulate in domeniile deficitare ale cerintelor sociale, dar sunt limitate cele daunatoare societatii, prin parghiile financiare aflate la dispozitia statului. Acestea fiind doar cateva dintre principiile de baza, care stabilesc un cadru adecvat societatii socialiste, menita sa aiba la baza omul cu necesitatile lui, pentru a asigura fiecarui individ conditii de trai si de perpetuare a speciei, de recreere si de respect reciproc, pentru a da cetateanului demnitatea cuvenita ca om, ca membru al societatii in care traieste, munceste, isi gaseste fericirea si participa activ la bunastarea intregii natiuni.Daca in socialism principalul obiectiv este acela de a construi o societate bazata pe egalitate si dreptate sociala, lipsita de exploatare,realizanduse egalitatea oamenilor in domeniul proprietatii asupra mijloacelor de productie, dar se mentine, in anumite limite, inegalitatea repartitiei produsului social ca rezultat al faptului ca in socialism se foloseste o parte din legile economice ale capitalismului din care s-a structurat. Socialismul asigura insa premisele realizarii treptate a egalitatii reale intre oameni din punctul de vedere al drepturilor lor economice, politice, sociale si culturale, egalitate care se desavirseste in comunism nu acelasi lucru se poate spune despre capitalism, unde individual este exploatat de catre marile corporati.

Potrivit unui studiu 2% din populatia globului detine jumatatea din resursele si bogatiile planetei si implicit ale celorlalti oameni. Acest lucru avand ca si consecinta adancirea prapastiei dintre dintre bogatii si saraci.

Daca la sfarsitul anului 1989 Romania nu a avut nici o datorie externa azi ea se ridica la suma de 80 miliarde de euro, datorita privatizarilor frauduloase si ineficiente, si datorita faptului ca in capitalism sunt incurajade creditele.

Daca anul 2008 a fost marcat de o criza economica mondiala, pe care multi specialisti din domeniul economic o compara cu ,, Marea criza economica” ce a debutat in 1929, se pare ca anul 2009 se anunta anul marilor reforme economice in urma carora capitalismul asa cum il conoastem noi in prezent nu va mai exzita, deoarece noul sistem financiar ce se anunta va fi unul cu tenta socialista in conditiile in care pentru a salva de la faliment diverse institutii financiare statetele dezvoltate din vest, cum ar fi Statele Unite ale Americii sau Mare Britanie, au recurs la nationalizarea partiala sau totala a acestor compani.loading...Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 573
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site