Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


Ce se intelege prin piata comuna sectoriala din perspectiva integrarii economice europene?

Stiinte politice

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Conflictul abhaz
STATUL DIN PUNCT DE VEDERE SOCIOLOGIC
Comunicarea electorala
EUROPA CETATENILOR
Summitul NATO 2008 (1 - 4 aprilie 2008)
DELICVENTA IN UNIUNEA EUROPEANA
Instrumente Structurale - Prezentare generala
ORGANIZATIA NATIUNILOR UNITE
SISTEMUL POLITIC - CONCEPTUL DE SISTEM POLITIC
DOMENIILE DE TRANSFORMARE A ARMATEI ROMANIEI


Ce se intelege prin piata comuna sectoriala din perspectiva integrarii economice europene?

Declaratia lui Robert Schuman , din 9 mai 1950:

Prezenta un plan pus la punct impreuna cu Jean Monet, pe atunci comisar al planului de modernizare a Frantei de dupa razboi si afirma dorinta de reconciliere franco-germana in cadrul unui proiect politic mai vast, care propunea folosirea in comun a resurselor din sectoarele carbunelui si otelului, dar avea ca scop final mentinerea pacii in Europa:
Reunirea natiunilor europene cere ca opozitia seculara a Frantei si Germaniei sa fie eliminata”, ceea ce conteaza cu adevarat este realizarea „ primelor fundamente concrete ale unei federatii europene indispensabile mentinerii pacii”.

Oferta era adresata guvernului german, insa comunitatea era deschisa celorlalte state din Europa.

Franta a oferit premisele concrete in sensul strategiei de integrare europeana, care in plus, venea sa raspunda anumitor interese nat: cooperarea la nivelul ind. Carbunelui si a otelului.

Aceasta forma de cooperarea urma sa monitorizeze tendintele de dezvoltare din industria grea germana, dar urmarea, in aceeasi masura, sa incurajeze procesul de impacare dintre statul francez si cel german.

Astfel, la 9 mai 1950, min. De externe francez, Robert Schuman, a prezentat un plan pentru crearea unei autoritati pt. Controlul productiei de carbune si otel pe teritoriul Republicii Federale Germane si al Frantei, asa numitul „Plan Schuman”.

La numai o luna dupa prezentarea acestui plan, a fost convocata o conferinta interguvernamentala, care urma sa dezbata aceasta tema.

In urma acceptarii fara rezerve a Planului Schuman propus de Franta de catre Germania , Italia si Tarile Benelux, plenipotentiarii celor 6 state europene au semnat la 18 aprilie 1951 – Tr. De la Paris, instituind Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului.

Misiunea CECO a fost faurirea unei piete comune in domeniul carbunelui si otelului (deci o piata comuna sectoriala), fara oprelisti la frontiere si fara distorsiuni ale concurentei.

Piata unica este dominata de principiul liberei concurente.

Comunitatea controleaza aprovizionarea regulata si fixarea preturilor la cel mai scazut nivel.

Se interzicea pt.produsele carbune si otel:-taxele vamale

-orice restrictii cantitative; orice discriminari, in special in ce priveste conditiile de pret sau de livrare si tarifele de transport

-subv., ajutoarele sau facilitatile fiscale acordate de catre state;

-practicile restrictive privind repartitia sau exploatarea pietelor

Organizatia era condusa de un organism supranational – „Inalta Autoritate”, care repr. Prima org.europeana care se bucura de prerogative supranat.

Astfel au fost puse bazele unei org.cu totul noi, iar acest lucru din 2 motive: aici era vb.nu doar de o zona de liber schimb, ci de impunerea unei piete comune, un obiectiv extrem de important la acea vreme.

Statele membre au renuntat in mare masura la principiul de suveranitate, in favoarea aderarii la noile institutii supranationale.

Structura nationala a CECO consta din patru institutii centrale, care urma sa=si execute sarcinile intr-un mod independent de statele membre.

Competentele Inaltei Autoritati, conferite prin tratat, erau f.cuprinzatoare, printre acestea numarandu-se interzicerea acordarii de subventii sau, in anumite conditii, controlul preturilor.

Deciziile Inaltei Aut. In aceste domenii urmau a fi valabile si obligatorii in toate statele membre.

In incheierea acestei prime etape din ev.integrarii UE, trebuie sa retinem neaparat faptul ca, odata cu infiintarea CECO au fost puse bazele unui organism cu totul nou, fundamental diferit de toate celalate org.infiintate in acea perioada.

- o structura in cadrul careia s-au pus bazele cooperarii interstatale, dar care dovedea si anumite trasaturi, care, pana in acel moment, nu fusesera caracteristice decat sistemelor pol. Nationale.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 802
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site