Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


Consiliul Economic si Social al Organizatiei Natiunilor Unite

Stiinte politice

+ Font mai mare | - Font mai micConsiliul Economic si Social al Organizatiei Natiunilor Unite

Consiliul Economic si Social (ECOSOC) este organul principal al ONU care are responsabilitatea principala in promovarea cooperarii internationale in domeniile social, cultural si umanitar.
Consiliul este compus din 54 de membri alesi de Adunarea Generala pentru un mandat de 3 ani, 18 dintre ei fiind alesi in fiecare an. Mandatele sunt alocate pe regiuni astfel: 14 pentru Africa, 11 pentru Asia,13 pentru Europa de Vest si altele, 10 pentru America Latina si Caraibe si 6 pentru Europa de Est.

Consiliul Economic si Social coordoneaza activitatea a 14 institutii specializate ale ONU, 10 comisii functionale si 5 comisii regionale si primeste rapoarte de la 11 fonduri si programe ale Natiunilor Unite.

ECOSOC a fost imputernicit sa realizeze cooperarea economica si sociala internationala pentru a promova respectarea universala si efectiva a drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului fara deosebire de rasa, sex, lima sau religie. In acest context, Consiliului i s-au incredintat urmatoarele functii: promovarea celor mai inalte standarde de trai, folosirea completa a fortei de munca, crearea de conditii pentru progresul social si economic; gasirea solutiilor pentru rezolvarea problemelor internationale in domeniul economic, social si al sanatatii; facilitarea cooperarii internationale in domeniul cultural si educational; incurajarea respectarii drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului.

Consiliul se reuneste in sesiuni de cate 4 saptamani alternand intre New York si Geneva, avand o functie coordonatoare intre ONU si institutiile specializate, aranjand in acelasi timp si intalnirile consultative cu si dintre organizatiile voluntare si neguvernamentale care lucreaza in sfera sa de activitate.

Functionarea sa este asigurata de sapte comitete permanente, sapte corpuri permanente de experti, sase comisii functionale, ca si diferite corpuri de experti create ad-hoc.Comitetele permanente sunt cele pentru organizatiile neguvernamentale, cele pentru negocieri cu institutiile interguvernamentale; cele pentru locuinte, constructii si planificare; cele pentru programe si coordonare; cele pentru resurse naturale; cele pentru societatile transnationale si cele pentru habitatul uman.

Corpurile permanente de experti sunt cele pentru prevenirea si lupta contra delicventei; cele pentru planificarea reformarii sistemelor de impozite; cele pentru acordurile de contributii financiare intre tarile dezvoltate si cele in curs de dezvoltare; cele pentru programul ONU de administratie publica si cele pentru transportul bunurilor periculoase.

Comisiile functionale sunt: Comisia pentru statistica, Comisia pentru drepturile omului, Comisia dezvoltarii sociale, Comisia pentru conditia femeii, Comisia stupefiantelor si Comisia populatiei.

Comisiile regionale care actioneaza in numele ONU in orice problema sociala sau economica sunt: Comisia economica pentru Europa cu sediul la Geneva, Comisia economica si sociala pentru Asia si Pacific cu sediul la Bangkok, Comisia economica pentru America Latina si Caraibe cu sediul la Santiago de Chile, Comisia economica si sociala pentru Asia occidentala cu sediul la Aman si Comisia economica si sociala pentru Africa cu sediul la Addis-Abeba.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1188
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site