Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


Indicatori sociali – repere pentru politica sociala romaneasca. Aspecte conceptuale si tehnice.

Stiinte politice

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
FEMINISMUL CA POLITICA A MODERNIZARII
Conflictul abhaz
Principalele etape si forme de integrare economica
Interviul de evaluare
TRATATUL DE LA PRUM – SCHENGEN III
Scopurile/obiectivele evaluarii performantelor
TEORIILE CRITICE/RADICALE
PUTEREA EXECUTIVA
Crearea Uniunii Europene - Membrii Uniunii Europene si tarile asociate la Uniunea Europeana
Perspectiva dependentei de resurse - PDR


Indicatori sociali – repere pentru politica sociala romaneasca. Aspecte conceptuale si tehnice.

Pentru a fi cunoscute si dirijate, fenomenele si procesele sociale, purtatoare a numeroase caracteristici cantitative si calitative, trebuie sa fie transpuse in marimi numerice, care poarta denumirea generica de indicatori sociali. In ultimele doua decenii, s-au inregistrat preocupari constante la nivel national si international, cu rezultate remarcabile, pe linia elaborarii de indicatori sociali, de statistici sociale in general.
In procesul de perfectionare a indicatorilor sociali se tinde spre obtinerea unui sistem de indicatori care sa faca jonctiunea, pe de o parte, intre rezultatele in plan social si cauze, iar pe de alta parte, intre diferitele aspecte corelate ale vietii sociale; de exemplu, intre venituri si consum; intre morbiditate, conditiile generale de trai, gradul de dezvoltare a infrastructurii sanitare si accesul la serviciile sanitare.

Exista un acord cvasigeneral in a considera indicatorii sociali o masura, respectiv o marime statistica, ce exprima starea si evolutia conditiilor de viata si circumstantele ei.

Pentru o mai buna circumscriere a notiunii de indicator social sunt necesare unele precizari:

un indicator social are intotdeauna ca element principal de referinta fiinta umana, privita fie ca individ, fie in cadrul unei colectivitati mai restranse (familie, gospodarie, categorie socio-economica, judet, zona urbana sau rurala, etc.), fie la nivelul intregii populatii;

un indicator social este o masura concreta. El este de natura sa exprime statistic un aspect cantitativ sau calitativ, specific unui domeniu identificat a raspunde unei nevoi sociale pentru intreaga populatie sau pentru anumite categorii ale acesteia;

un indicator social reflecta un singur aspect (o stare, o distributie, o evolutie, etc.) al unui fenomen, proces sau domeniu social;

elaborarea de indicatori sociali specifici unui domeniu nu exclude ci, dimpotriva, favorizeaza construirea unor indicatori mai agregati cu o putere de expresie mai sintetica;

caracterizarea unui domeniu social poate fi realizata in bune conditii, alegand indicatorii cei mai semnificativi, cu o supraincarcare cu indicatori poate difuza informatia.

Asadar, sfera de cuprindere a indicatorilor sociali este dependenta de:

ceea ce se considera, la un moment dat, ca este important pentru existenta si se contureaza a fi sau a deveni un domeniu social;

progresele realizate in masurarea fenomenelor sociale;

capacitatea de inregistrare, prelucrare si organizare a informatiei primare, posibilitatea punerii rapide in circulatie a indicatorilor.

Indicatorii sociali trebuie sa raspunda unor nevoi practice. De aceea este necesar ca in procesul de elaborare a acestora sa se tina seama de doua categorii de cerinte, care circumscriu, in buna masura, sfera indicatorilor sociali.

Prima categorie se refera la procesul de transpunere – in expresie numerica – a unor concepte stiintifice ce reflecta viata sociala. In acest proces este necesar sa se urmareasca daca si cat de bine raspunde indicatorul propus caracterizarii domeniului social caruia ii este asociat, care este puterea sa de expresie.

Cea de-a doua categorie de cerinte vizeaza unele aspecte mai apropiate de metodologia statistica si se refera la exactitatea (acuratetea), posibilitatea formarii cu ajutorul lor a unor serii de timp sau longitudinale, culegerea de date, etc.

(1)Aspectele conceptuale si tehnice ale constructiei indicatorilor sociali se circumscriu, de regula, unui domeniu social precis, indicatorii fiind baza unor analize profunde, multilaterale, a tuturor aspectelor care caracterizeaza domeniu respectiv, a relatiilor sale cu alte subsisteme. Din acest punct de vedere, indicatorii sociali construiti trebuie sa indeplineasca anumite conditii:a)Sa fie relevant pentru un domeniu dat; aceasta insemna ca el sa “corespunda” continutului domeniului social respectiv si sa furnizeze informatii care sa desemneze caracteristicile principale ale acestuia. Un indicator social este relevant daca:

este adecvat scopului pentru care a fost creat, adica raspunde functiei pe care trebuie s-o indeplineasca;

daca singur sau impreuna cu alti indicatori ofera informatii pertinente despre relatiile dintre rezultatele obtinute in planul bunastarii si cauzele care au determinat astfel de rezultate.

b)Din multitudinea de indicatori sa fie selectat un numar relativ mic de indicatori care sa incorporeze cat mai multa informatie. Acestia sunt, de regula, indicatori care exprima media. Insa, indicatorii medii s-au dovedit a fi insuficienti pentru cunoasterea in profunzime a unui fenomen social. Dar acompaniind acest indicator cu altii care evidentiaza o crestere mai rapida a veniturilor pentru unele categorii de populatie si o scadere pentru altele, informatia se imbogateste prin dezagregare.

In procesul de dezagregare a indicatorilor sociali este important, pe de o parte, sa se evite o faramitare excesiva care pulverizeaza informatia si, pe de alta parte, sa se obtina un anumit echilibru intre ceea ce este practic posibil de realizat cu informatia disponibila si ceea ce este in mod ideal dezirabil si poate deveni un impuls pentru dezvoltari viitoare ale indicatorilor sociali. O mentiune speciala trebuie facuta in legatura cu dezagregarile standard, dupa: varsta, sex, tipul gospodariei, utile pentru determinarea indicatorilor corespunzatori exigentelor comparatiilor internationale.

c)Un indicator social trebuie conceput ca un element al unui sistem. Aceasta inseamna, pe de o parte, ca un indicator sa corespunda unui domeniu social si, pe de alta parte, ca activitatea de constructie si de perfectionare a acestuia sa se realizeze intr-un cadru de integrare a statisticii sociale ca un tot si de integrare a acesteia cu statisticile demografice si alte statistici inrudite. In acest sens fiecare indicator trebuie sa indeplineasca o dubla cerinta:

de specificitate, adica sa se poata crea cu ajutorul sau serii de date corespunzatoare unui anumit domeniu social;

de integrare in setul de indicatori care caracterizeaza domeniul respectiv, precum si in ansamblul sistemului indicatorilor sociali, putandu-se evidentia, pe aceasta baza, principalele raporturi dintre diferitele domenii sociale.

Originalitatea conceptului de indicator social integrat intr-un sistem deriva din faptul ca permite o abordare integratoare a cuantificarii unei game largi de fenomene sociale. Utilizat izolat, un indicator sau un set de indicatori poate evidentia aparitia unei probleme sociale, dar nu si cauzele sale. Un indicator singur nu este purtator al unor cunostinte care sa conduca la masuri de politica economica sau sociala, dar poate trage un semnal de alarma legat de necesitatea unei investigatii atente.

d)O cerinta de ordin secundar, dar de mare importanta in plan metodologic si practic, este aceea legata de posibilitatea efectuarii, cu ajutorul indicatorilor sociali, a unor comparatii internationale. Pentru a raspunde acestei cerinte, indicatorii corespunzatori unor domenii sociale trebuie sa indeplineasca o serie de conditii prealabile:

sa fie racordati la o schema conceptuala unitara;

sa se raporteze la un domeniu social cu o sfera comparabila;

sa corespunda unor definitii normalizate;

sa fie calculati pe baza unor metode si formule general acceptate.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 636
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site