Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


TRATATUL DE LA PRUM – SCHENGEN III

Stiinte politice

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Summitul NATO 2008 (1 - 4 aprilie 2008)
INSTITUTIA SEFULUI DE STAT
Politici si institutii politice
Analiza electorala
UNIUNEA EUROPEANA IN VALURI DE ADERARE
PUTEREA EXECUTIVA
Puterea politica
Analiza de retea si teoria schimbului
Lupta anti-coruptie in Romania
Consiliul European. Precizari terminologice si institutionale


TRATATUL DE LA PRUM – SCHENGEN III

Consiliul European si-a exprimat convingerea ca este necesar un concept pentru schimbul transfrontalier de informatii privind urmarirea penala, in vederea intaririi zonei de libertate, securitate si justitie a Uniunii Europene.
Prin urmare, a fost adoptat principiul disponibilitatii, care prevede infiintarea unei retele de informatii pana la data de 1 ianuarie 2008, care in prezent este functionala. Obiectivul acesteia este de a permite personalului de aplicare a legii din toate statele membre sa obtina de la oricare alt stat membru informatiile de care au nevoie pentru a-si rezolva sarcinile.

Conventia de la Prüm a reprezentat un pas important in realizarea acestui deziderat. Acest document reprezinta o noua etapa in cooperarea politieneasca europeana, avand ca obiect intarirea cooperarii intre statele semnatare in lupta impotriva terorismului, criminalitatii transfrontaliere si migratiei ilegale.

Conventia prevede, printre altele, schimbul de informatii privind profilele genetice (ADN), datele dactiloscopice, datele de inregistrare a vehiculelor si alte date cu caracter personal. Conventia este o solutie la nivel organizational si tehnic, nu doar un simplu instrument de cooperare la nivel comunitar.

La data de 05.12.2006, la Bruxelles s-a convenit Acordul de Implementare a Conventiei de la Prum.

In conformitate cu art. 44 din Conventie, scopul Acordului de Implementare este identificarea prevederilor necesare aplicarii si implementarii tehnice si administrative a Conventiei.

Acest document contine prevederi cu privire la profilele ADN, datele dactiloscopice, datele de inregistrare a vehiculelor si cooperarea politieneasca.

1. Prevederile Tratatului de la Prüm

Tratatul se concentreaza, in principal, asupra imbunatatirii schimbului de date dintre autoritatile de aplicare a legii din statele semnatare si acopera trei domenii reglementate de legislatia europeana:

Þ    terorismul,

Þ    criminalitatea transfrontaliera,

Þ    migratia ilegala.

Pe langa imbunatatirea schimbului de date, tratatul prevede:

compararea profilelor ADN, amprentelor si datelor cu privire la inmatricularea autovehiculelor;

schimbul de date personale si de alta natura in legatura cu evenimentele majore;

masuri pentru prevenirea atacurilor teroriste (schimbul de date personale, introducerea ofiterilor inarmati la bordul aeronavelor);

masuri pentru combaterea migratiei ilegale (masuri comune de repatriere);

operatiuni comune;

in cazuri de urgenta, actiuni in teritoriul altei parti contractante fara consimtamantul anterior al acesteia;

asistenta in cazul unor evenimente majore, dezastre si accidente grave.

2. Schimbul de date PROFILURI ADN

Toate partile semnatare ale Conventiei de la Prum vor infiinta si gestiona baze de date ADN in vederea investigarii faptelor penale

Partile contractante vor garanta ca datele de referinta din bazele nationale ADN vor fi disponibile, pentru a proceda la o consultare automata, prin compararea profilurilor ADN de catre celelalte tari. Datele de referinta sunt stocate in baza ADN avand un cod de referinta, care realizeaza legatura cu Sistemul National de Date Genetice Judiciare (SNDGJ), ce contine datele de identificare ale persoanei.

Daca in urma unei cautari automate, se constata o potrivire intre profilul ADN transmis si un profil ADN inregistrat in baza de date a unei alte tari (HIT= raspuns pozitiv), statul care a initiat cautarea va fi informat pe cale automata despre aceasta potrivire si despre codul din baza SNDGJ. Dupa ce a primit raspunsul, acest stat poate cere autoritatilor celuilalt stat datele personale corespondente, prin intermediul punctelor de contact nationale (in cazul Romaniei punctul national de contact este Centrul de Cooperare Politieneasca Internationala).

3. Date dactiloscopice

In vederea investigarii faptelor penale, partile semnatare ale Conventiei de la Prum vor putea consulta in mod automat datele dactiloscopice din bazele dactiloscopice ale celorlalte tari membre. Datele de referinta nu contin decat date dactiloscopice (amprente papilare) si o un cod unic de identificare, fara a permite identificarea directa a persoanei implicate.

Daca, in urma verificarii automate in bazele de date dactiloscopice ale celorlalte tari membre, o tara constata o potrivire (HIT) intre datele dactiloscopice cautate si amprentele din baza de date a unei alte tari, statul care a initiat cautarea se va adresa punctului de contact national al celuilalt stat (in cazul Romaniei punctul national de contact este Centrul de Cooperare Politieneasca Internationala), care ii va furniza datele de identificare ale persoanei.

4. Baze de date cu privire la vehiculePot fi accesate in cursul urmaririi penale si pentru inlaturarea pericolelor la adresa ordinii si securitatii publice, inclusiv pentru inlaturarea unei presupuse amenintari la adresa securitatii publice. Accesul direct (online) la bazele de date va fi efectuat in concordanta cu legislatia statului solicitant.

Categorii de date:

• date cu privire la proprietari;

• date cu privire la vehicule.

5. Date personale si de alta natura in legatura cu evenimentele majore

Pentru prevenirea savarsirii de infractiuni si pentru inlaturarea pericolelor la adresa ordinii si securitatii publice, la initiativa unui stat, pot fi schimbate date cu caracter personal si alte categorii de date, fara a fi nevoie de o solicitare prealabila. Aceste prevederi se vor transpune in detentii preventive sau refuzarea intrarii la frontiere.

6. Operatiuni comune

In scopul mentinerii ordinii, securitatii publice si prevenirii criminalitatii, partile contractante pot organiza patrule sau alte operatiuni comune pe teritoriul unui stat membru.

In conformitate cu legislatia nationala, statul gazda poate conferi puteri suverane ofiterilor celorlalte parti contractante sau, in masura in care legislatia o permite, poate permite ofiterilor straini exercitarea propriilor puteri suverane. Responsabilitatea actiunilor lor va fi asumata de statul gazda.

Conditii:

ofiterii straini trebuie sa respecte indrumarile ofiterilor din statul gazda;

puterile suverane pot fi exercitate doar in prezenta ofiterilor statului gazda;

ofiterii partilor contractante trebuie sa respecte legislatia statului gazda.

Uzul de arma:

armele, munitia si celelalte echipamente pot fi folosite doar in legitima aparare;

in anumite cazuri si in conformitate cu legislatia nationala uzul de arma poate fi exercitat si in alte situatii.

7. Masuri in cazul unui pericol iminent

Ofiterii unei parti contractante, in situatii urgente, pot traversa frontiera fara consimtamantul prealabil al celeilalte parti contractante si pot actiona in zona limitrofa frontierei pentru inlaturarea oricarui pericol iminent la adresa integritatii fizice si psihice a persoanelor.

Conditii:

Þ    ofiterii care traverseaza frontiera trebuie sa anunte fara intarziere statul gazda;

Þ    ofiterii partilor contractante pot actiona pe teritoriul statului gazda pana in momentul in care statul gazda a intreprins masurile de protectie necesare;

Þ    ofiterii care traverseaza frontiera se vor supune instructiunilor autoritatilor statului gazda.

Responsabilitatea pentru masurile intreprinse de ofiterii care au traversat frontiera va fi asumata de statul gazda.

8. Asistenta in cazul unor evenimente majore, dezastre si accidente grave

Autoritatile competente ale partilor contractante se vor asista reciproc, in conformitate cu propria legislatie, cu privire la evenimente majore care implica masele, dezastre sau accidente grave.

Mijloace de asistenta:

notificarea si schimbul de informatii in cazul aparitiei unor situatii cu impact transfrontalier;

intreprinderea si coordonarea masurilor necesare in cazul aparitiei unor situatii cu impact transfrontalier;

detasarea unor ofiteri, a altor specialisti si furnizarea de echipament la cererea unei parti contractante.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1745
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site