Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


Comisia Europeana

Stiinte politice



+ Font mai mare | - Font mai mic



Comisia Europeana

Prin Tratatul de fuziune din anul 1967 au fost unificate institutiile celor trei comunitati (CECO, CEE si CEEA). Comisia Europeana a luat nastere prin unificarea Inaltei Autoritati a Comunitatii Economice a Carbunelui si Otelului (CECO) si Comunitatii Europene a Energiei Atomice (CEEA sau EURATOM).



Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene si este alcatuita din reprezentanti ai statelor membre. Acesti delegati (comisari - numele lor venind de la institutie-Comisia) trebuie sa fie cetateni ai statelor care ii desemneaza. Ei sunt numiti pentru 5 ani si sunt independenti in exercitarea functiilor lor in raporturile lor cu statele membre, inclusiv cu statul care i-a desemnat.

Pentru ca ei sa poata fi efectiv independenti beneficiaza de o serie de imunitati si privilegii, dupa cum urmeaza:

- imunitate de jurisdictie pentru actele savarsite in indeplinirea atributiilor comunitare;

- scutirea de impozite si taxe pentru drepturile banesti realizate din exercitarea functiilor lor;

Mandatul comisarilor poate sa inceteze numai:

- prin deces;

- prin motiune de cenzura a Parlamentului;

prin demisie voluntara;

- prin demitere din oficiu. Aceasta nu poate fi ceruta de statele membre ci numai de Comisie, in ansamblul ei, sau de catre Consiliu si se hotaraste de Parlament.

Comisia are activitate colegiala si permanenta. Este condusa de Presedinte si vicepresedintii acesteia desemnati pentru un mandat de 2 ani cu posibilitatea reinnoirii mandatului. Dispune de un Secretariat General si este structurata pe 26 de Directorate Generale pe domenii (asemanator ministerelor din subordinea guvernelor nationale - relatii externe, afaceri economice si financiare, industrie, agricultura, concurenta, transporturi, dezvoltare, personal si administratie s.a.). Mai dispune de biroul statistic, biroul juridic, biroul de traduceri, biroul pentru ajutorul umanitar al Comunitatilor, servicii s.a.

Comisia Europeana se reuneste de regula o data pe saptamana si ori de cate ori este necesar.

In principal, atributiile Comisiei Europene sunt:

- de a asigura aplicarea prevederilor tratatelor comunitare si masurilor adoptate de celelalte institutii;

- de a formula recomandari si avize asupra materiilor prevazute de Tratat, daca acesta prevede in acest sens sau in cazul in care Comisia considera necesar:

- are putere proprie de decizie si participa la conturarea masurilor adoptate de Consiliu si Parlament in modul prevazut de Tratat;

- exercita puterile conferite de Consiliu pentru implementarea regulilor stabilite de acesta.

Potrivit Constitutiei de la Roma din anul 2004, Comisia Europeana promoveaza    interesul general european si ia initiativele adecvate pentru indeplinirea acestui obiectiv.

Are ca atributii:

- asigurarea aplicarii prevederilor Constitutiei si masurilor luate de institutiile europene pe baza Constitutiei;

- supravegherea aplicarii dreptului comunitar sub controlul Curtii de Justitie;

- executarea bugetului si administrarea programelor;

- exercitarea de functii de coordonare, de executie si de gestiune in conformitate cu conditiile fixate prin Constitutie;

- asigura reprezentarea externa a Uniunii, cu exceptia politicii externe comune si de securitate comuna si    a altor situatii prevazute de Constitutie;

- cu exceptia cazului in care Constitutia prevede altfel, un act legislativ al Uniunii nu poate fi adoptat decat pe baza propunerii Comisiei.

Comisia va fi condusa de un Presedinte desemnat de Parlamentul European si constituie un Colegiu format din presedintele Comisiei/vicepresedintele si 13 comisari europeni selectionati pe baza unui sistem de rotatie egala intre statele membre



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1006
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved