Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE

ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


POLITICUL SI POLITICA – OBIECT DE STUDIU AL POLITOLOGIEI

Stiinte politice

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Uniunea Europeana
MIGRATIA – FISA REGIONALA
Sistemul politic din Romania in contextul integrarii europene
GEOPOLITICA SI GEOSTRATEGIA RESURSELOR PETROLIERE
BUCURESTI-O PIATRǍ DE HOTAR IN TRANSFORMAREA NATO
Politica agricola a Uniunii Europene
Aprecieri privind rolul sefului statului
CONCEPTE CENTRALE IN ETICA PROFESIONALA - Aplicatii in politica
Functionarea Parlamentul
DESPRE NOI INSINE: TEORII SI CONVERGENTE IN DEZVOLTAREA ROMANIEI

POLITICUL SI POLITICA – OBIECT DE STUDIU AL POLITOLOGIEI

Din antichitate si pana in contemporaneitate, politicul si politica au suscitat interesul a numerosi si mari ganditori. Punctele de vedere exprimate in acest sens, fie ca au fost convergente, fie ca au fost divergente, au un mare merit: au condus la constituirea politologiei ca stiinta.Politicul si politica, sau altfel spus, domeniul politic constituie obiectul de studiu a mai multor discipline: Teoria politica; Teoria sistemelor politice comparate; Teoria relatiilor internationale; Geopolitica; Politologia; Filosofia politica;, etc. In sensul larg al cuvantului, aceste discipline formeaza domeniul stiintelor politice.

In sprijinul stiintelor politice – pentru elucidarea problemelor legate de domeniul politic, vin si discipline inrudite din alte domenii cum sunt: Economia politica; Managementul; Dreptul; Sociologia; Psihologia; Filosofia; Istoria etc.

Politologia este, deci, numai una dintre disciplinele ce formeaza domeniul stiintelor politice, este intr-un anume sens, disciplina fundamentala, este “regina”, caci aspira nu fara temei, la alcatuirea unei imagini generale, globale asupra vietii politice

Obiectul politologiei – pe scurt, fara alte comentarii- este domeniul sau sfera politicului. In prezent, cu privire la definirea politicului si a politicii exista o diversitate de pareri:

1. dupa unele interpretari domeniul politic ar cuprinde toate deciziile cu privire la interesele colective sau comunitare, caci numai acestea pot dobandi caracter politic.

2. o alta interpretare afirma ca politicul desemneaza sfera organizarii comunitatilor sau a societatii, a vietii publice. Inrudita cu aceasta interpretare este si cea care identifica politicul cu aranjamentele colective. Guvernarea, ca element central al politicii, poate fi privita ca activitate de organizare.

3. o alta categorie de interpretari insista asupra problemelor puterii si ale controlului. Politica apare, din acest punct de vedere, ca o activitate de dobandire, pastrare si exercitare a puterii sau ca activitate de control. Numeroasele prezentari ale politicului ca sfera a problemelor guvernarii fac, si ele, parte din aceasta categorie de interpretari daca prin guvernare se intelege control si dominatie.

4. alte conceptii influente prezinta politicul drept domeniu al asigurarii ordinii sociale. Nici o societate nu poate exista fara un minimum de ordine; politicul ar fi deci ansamblul preocuparilor pentru a asigura ordinea sociala necesara. In aceeasi categorie de interpreteri se includ si ideile privitoare la conceperea sferei politicului ca sfera a concilierii intereselor diverse din societateExista insa si teoria conform careia adevaratul scop al politicii nu este concilierea intereselor tuturor oamenilor, ci impunerea anumitor interese in dauna altora
Operand cu distinctii intre politica si politic, politologia apreciaza ca:

- politicul este o componenta esentiala, o trasatura a vietii sociale, o caracteristica a naturii umane;

- politica este forma vie si nemijlocita prin care se exercita direct optiunile(interesele) in functie de anumite conditii de loc si de timp.

Relatia organica intre politic si politica ia infatisarea conexiunii dintre ceea ce este invariabil si ceea ce este schimbator, politicul fiind factorul invariant, care isi conserva esenta, iar transformarile si modificarile tacticii si strategiei actionale cu caracter politic ar caracteriza sensurile termenului de politica.

Din punct de vedere al teoriei sistemelor, termenul de politic, in totalitatea sensurilor ce i se confera exprima un subsistem al sistemului social global care include:

constiinta politica

relatiile politice

institutiile si organizatiile politice.

Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 871
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site