Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


PRINCIPALELE EFECTE DE INTEGRARE A ROMANIEI IN UNIUNE EUROPEANA

Stiinte politice

+ Font mai mare | - Font mai micPRINCIPALELE EFECTE DE INTEGRARE A ROMANIEI

IN UNIUNE EUROPEANA.Uniunea Europeana este o comunitate de state europene independente - astazi reunite in jurul unor valori politice, economice, culturale si sociale comune , in urma procesului de cooperare si integrare inceput in 1951, odata cu semnarea Tratatului de la Paris.

Printre pricipalele institutii sunt: Parlamentul European care este un forul democratic al popoarelor europene. El participa la procesul de adoptare a legislatiei Uniunii Europeane

si de a controla activitatea Comisiei, membri lui se intalnesc in sesiuni plenare o saptamana pe luna la Strasbourg. Consiliul Uniunii Europene este principala instanta de decizie a Uniunii Europene . Curtea Europeana de Justitie a devenit cel mai inalt organ legislative al Uniunii Europene.

Principalele obiective de atins ale Uniunii Europene sunt

sa promoveze progresul economic si social;

sa afirme identitatea Uniunii Europene pe scena internatioala;

sa introduca cetatenia europeana;

sa extinda zona libertatii,securitatii si justitiei;

sa pastreze si sa intaresca legislatia Uniunii Europene existente;

Ziua Europei, 9 mai , a fost stabilita pentru a marca data de 9 mai 1950, cand ministrii de externe, Robert Schuman, a propus crearea Comunitatii Europene .

Uniunea Europeana a lansat in anul 1998,in mod oficial, procesul extinderii sale catre Europa Centrala si de Est si in zona mediteraneeana ,odata cu deschiderea negocierilor.

Acest proces este considerat unul dintre cele mai mari oportunitati ale U.E pentru securitate, stabilitate si prosperitate, prin primirea de noi membrii. Statele candidate sunt in numar de 13: Bulgaria, Cipru, Republica Ceha, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Romania, Republica Slovaca, Slovenia, Ungaria,Turcia.

Negocierile urmaresc , in primul rand, indeplinirea criteriilor pentru aderare, stabilite de Consiliul European de la Copenhaga din 1993.

Romania este interesata sa se integreze in structurile comunitare europene tinand cont de coerenta U.E in plan politic, economic si social, fapt de natura sa confere stabilitate . Aspiratia tarii noastre de a adera la U.E este expresia identitatii de valori si idealuri a orcarei tari democrate care apartine prin cultura si civilizatie, de spatiul unic European.

* Printre principalele avantaje ale aderarii Romaniei la U.E, putem amintii:

beneficiul apartenentei la o mai mare familie de natiuni;

securitatea pe care aceasta apartenenta o confera;

avantajul participarii la cea mai mare piata unica din lume;

oportunitatile legate de cresterea economica;

crearea de noi locuri de munca;

accesul la Fonduriel structurale destinate regiunilor mai putin prospere ale U.E.

* Avantajele aderarii pentru cetateni sunt si ele semnificative:

imbunatatirea continua a calitatii vietii;

standarde inalte privind protectia mediului;

protectie sociala si siguranta la locul de munca;

dreptul de a calatorii si de a se stabilii in orice stat membru;

protectie consulara si diplomatica din partea altui stat membru;

* In perspectiva aderararii la structurile europene ,obiectivele majore sunt :consolidarea sistemului democratic si al institutiilor democratice;

crearea unui climat economic si social care sa confere maximum de beneficii ;

eficientizarea structurilor si mecanismelor economiei de piata;

intarirea cooperarii politice, economice si culturale cu statele membre U.E;

consolidarea statutului Rominiei pe scena europeana si internationala in termini de maxima securitate .

Acest acord semnat de Romania in 1993, a intrat in vigoare pe data de 1 februarie 1995, iar cererea oficiala de aderare, a fost inaintata la 22 iunie 1995.

Sefii de state si de guvern ai Celor 13 si cei ai noilor zece tari membre ale Uniunii Europene ,au semnat un tratat istoric de extindere - la Atena, leganul democratiei, care se vor integra efectiv din mai 2004. Tony Blair a sbliniat ca acest tratat " reprezinta o afirmare fundamentala a unitatii ", ca o aluzie la ultimile divergente din cadrul U.E in privinta Irakului, " Libertate, democrattie, drepturile omului, solidaritate si responsabilitate sociala, oricare ar fi diferentele care apar intre noi ,reprezinta valorile in care noi toti credem."

" Iata ca a venit si timpul transformarii Europei ", spunea presedintele francez , Jacques Chirac, 450 de milioane de de europeni se vor aduna in cadrul celui mai vast proiect de integrare ce a fost vreodata realizat prin mijloace pasnice.

Cele zece state, care vor mari populatia Uniunii Europene cu 75 de milioane de locuitori, vor adera efectiv la U.E in data de 1 mai 2004, cu conditia ca Trataul sa fie semnat de toate cele 13 state membre. De asemenea, fiecare noua membra va trebui sa ratifice propria aderare. Pana in prezent, Romania a inchis provizoriu 22 de capitole.

Guvernul ii incurajeaza pe romani sa se iluzioneze ca 2007 inseamna sfarsitul sacrificiilor, cu toate ca si ei au ezitari serioase.

Costurile concrete ale aderarii la U.E , detaliate pe intelesul fiecaruia dintre noi, fie nu sunt definitivate, fie sunt de natura sa ne prabuseasca moralul.

Institutul European din Romania a facut public " Impactul adrerarii la Uniunea Europeana asupra Romaniei " - set de studii, anterior anuntat, ca fiind raspunsuri la intrebarile: cat ne costa aderarea , cine castiga si cine pierde. Nici un oficial nu vrea sa vorbeasca despre asta , desi prin ministere socotelile sunt gata si , in linii mari , se cam stie cati someri vor fi, ce industrii vor murii, sau cat de dramatic se va subtia costul zilnic.

Avand in vedere ca 70 % din exporturile celor zece tari membre, au ca destinatie piata comuna, putem spune ca doar 4 % din comertul exterior al U.E are ca partenere aceste tari. Se presupune ca in primii cinci ani dupa aderare, spre exemplu, economia Ungariei va creste cu 4 % , iar cea a Cehiei cu 2 %, in timp ce pe ansamblul Uniunii , majorarea PIB-ului va fi de ce mult 1 %, ceea ce reprezinta o veste buna .

Companiilor estice , in masura in care supravietuiesc socului concurentei de pe Piata Unica, li se deschide orizontul unei clientele enorme. Anul 2010 le va gasi disputandu-si un numar mai mare de 450 milioane de consumatori. Temerilor guvernelor celor zece state, privitoare la posibilitatea disparitiei celor mai multe companii nationale, li se opune speranta unui BOOM al investitiilor straine. Cei mai multi se asteapta ca odata primiti in U.E, cele zece candidate, sa devina mai tentante pentru capitalul strain de pana acum .

SIBIU Intocmit:

Candea Bianca

Powered by

5000+ referate online

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1353
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved