Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


Consiliul European. Precizari terminologice si institutionale

Stiinte politice

+ Font mai mare | - Font mai mic
Consiliul European. Precizari terminologice si institutionale

Consiliul European nu este, ca institutie, acelasi cu Consiliul Europei. Consiliul Europei este organizatie internationala de sine statatoare si a fost infiintat la 5 mai 1949, prin semnarea, la Londra, a statutului acestuia. Acesta are urmatoarele organe proprii: a) Comitetul de Ministri; b)Adunarea Consultativa; c) Secretariatul. Romania s-a alaturat Consiliului Europei, aderand la Statutul acestuia prin Legea nr. 64/1993.
Consiliul European a fost infiintat in 1974 cand sefii de stat si de guvern au hotarat sa se intalneasca cu regularitate, impreuna cu ministrii lor de externe si cu presedintele si un vicepresedinte al Comisiei Europene. Are competente in domeniul cooperarii politice la nivel comunitar si extracomunitar, precum si in domeniul constructiei comunitare. Presedintia Consiliului European este asigurata prin rotatie de Statele Membre pe perioade de cate 6 luni, in ordinea adeziunii, schimbandu-se odata cu conducerea Consiliului Ministrilor, regula fiind ca acelasi stat sa detina in acelasi timp conducerea celor doua foruri.

Prin Tratatele de la Amsterdam din 2 octombrie 1997 care modifica Tratatul privind Uniunea Europeana, tratatele instituind Comunitatile Europene si anumite acte conexe, s-a statuat ca este de competenta Consiliului European sa defineasca principiile si orientarile generale ale politicii externe si de securitate comune, inclusiv pentru problemele care au implicatii in domeniul apararii. Tot Consiliul European ia deciziile necesare pentru definirea si implementarea politicii externe si de securitate comune, pe baza orientarilor generale pe care le-a stabilit. Asigura unitatea, coerenta si eficacitatea actiunii Uniunii.

Presedintia este asigurata prin rotatie si este responsabila pentru punerea in aplicare a deciziilor adoptate de Consiliu.

Presedintia este asistata de Secretarul general al Consiliului care exercita functia de Inalt Reprezentant pentru politica externa si de securitate comuna.

Presedintia consulta Parlamentul European asupra aspectelor principale si in legatura cu optiunile fundamentale de politica externa si de securitate comuna si se ingrijeste ca punctele de vedere ale Parlamentului sa fie luate in considerare.

Constitutia adoptata la Roma in anul 2004, aflata in proces de ratificare de catre    statele membre, reglementeaza, la art.20 si 21, institutia Consiliului European. Acesta trebuie sa dea Uniunii impulsionarea necesara pentru dezvoltarea sa si sa defineasca orientarile si prioritatile politice generale. Nu are atributii legislative. In ce priveste compunerea, aceasta urmeaza a se modifica in sensul ca, in afara de sefii de stat si de guvern ai Statelor Membre mai fac parte presedintele sau si Presedintele Comisiei (deci Comisia nu mai este reprezentata de un vicepresedinte ci chiar de presedinte). La lucrarile Consiliului European urmeaza sa participe si ministrul afacerilor externe, fara insa ca acesta sa fie membru.Consiliul European, potrivit Constitutiei, urmeaza sa se reuneasca trimestrial la convocarea presedintelui sau.

Presedintele Consiliului European va fi ales de Consiliul European cu majoritate calificata pentru un mandat de 2 ani si jumatate, putand fi reales inca o data si va avea urmatoarele atributii:

– de a prezenta si conduce lucrarile Consiliului European;

– de a asigura, in cooperare cu presedintele Comisiei si pe baza lucrarilor Consiliului de Afaceri Generale, buna desfasurare si continuitatea Consiliului European;

– de a depune eforturi pentru asigurarea coeziunii si consensului in cadrul Consiliului European;

– de a prezenta Parlamentului European un raport la finalul fiecarei reuniuni;

– de a asigura, in aceasta calitate si la nivelul sau, reprezentarea externa a Uniunii pe probleme de politica externa si securitate comuna, fara sa aduca atingere competentelor ministrului afacerilor externe al Uniunii.

Presedintele Consiliului European nu poate sa indeplineasca si un mandat national, deci nu va fi exercitata de nici unul dintre sefii de stat sau de Guvern.
Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 489
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site