Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


PROBLEME EUROPENE

Stiinte politice

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Sanatate: indicatori sociali. Factori ce determina pattern-ul de sanatate al Romaniei
BAZELE STIINTEI POLITICE TEST GRILA
PARADIGME NOI IN RELATIILE INTERNATIONALE
Contractul social si decizia constitutionala
Consiliul Europei
AGRICULTURA, GATT SI OMC
Sistemul partidist contemporan
Sistemul politic
Puterea politica
ELEMENTE DEFINITORII SI CLASIFICAREA ORGANIZATIILOR INTERNATIONALE INTERGUVERNAMENTALEPROBLEME EUROPENE

Artizanii Uniunii Europene sunt fara discutie sefii de guverne de la inceputul anilor’ 50 si ministri: in Franta Georges Bidault si Robert Schuman, in Germania Konrad Adenauer, in Italia Alcide de Gasperi, considerati „parintii Europei”.

Urmati de protagonisti Uniunii Europene: Romano Prodi (n.1939) fost presedinte al Comisiei Europene, organul care elaboreaza legile si directivele europene. Valery Giscard D’Estaing (n.1926) presedinte al Conventiei europene, cea care are meritul sa elaboreze constitutia europeana. Pat Cox (n.1952) irlandez, fost presedinte al Parlamentului european. Kostas Simitis (n.1936) grec, fost presedinte al Uniunii pentru primul semestru al anului 2003. Wim Duisenberg (n.1935) olandez, presedinte al Banci Centrale Europene (BCE) si responsabil cu politica monetara a Uniunii.

Dupa largirea Uniunii Europene prin primirea de noi state in 2004 si in 2007 a Romaniei si Bulgariei, Uniunea Europeana se afla intr-un amplu proces institutional. In directia de evolutie a Uniunii Europene se manifesta doua curente: unul german, promotor al unei Uniuni federale si unul francez al unei Uniuni formata din State Natiune.

Viziunea mea asupra federalismului este ca Romania sa fie partizana unei Europe Unite formata din state-natiuni fiindca marea majoritate a cetatenilor europeni manifesta sentimente puternice fata de identitatea lor nationala. Interesele nationale reprezinta o realitate puternica, importanta a vietii de zi cu zi in Uniunea Europeana.Consolidarea statelor nationale constituie fundamentul Europei Unite la care se adauga promovarea si dezvoltarea culturilor nationale ca baza a culturii europene, creatie a tuturor popoarelor ce o compun.

Fostul presedinte al Comisiei Europene, Romano Prodi, spunea: „Nimeni nu cere o Europa in care sa dispara statele nationale. Europa trebuie sa vorbeasca cu o singura voce si sa actioneze in mod unitar in toate domeniile in care statele nationale singure nu pot opera”.

Europa nu este una a uniformitatii, este o Europa a diversitatii in care vocea fiecarei natiuni sa fie respectata si luata in considerare fara ca un stat sa prevaleze asupra altuia.Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 471
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site