Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


SUPRAVEGHEREA FRONTIERELOR EXTERNE

Stiinte politice

+ Font mai mare | - Font mai mic
SUPRAVEGHEREA FRONTIERELOR EXTERNE
CONTINUT:

Consideratii generale.

Scopul supravegherii.

Metodele de supraveghere.

  1. Supravegherea frontierelor in spatiul Schengen - modelul norvegian.

Managementul Frontierei ca si concept, include atat supravegherea cat si controlul frontierei.

Controlul la frontiera presupune nu numai controlul persoanelor la punctele de trecere a frontierei si supraveghere intre aceste puncte de trecere a frontierei, ci si o analiza a riscurilor la adresa securitatii interne si o analiza a amenintarilor care pot afecta securitatea frontierelor externe.

Controlul frontierelor inseamna activitatea desfasurata la o frontiera, in conformitate cu si in scopurile Codului Frontierelor Schengen, ca raspuns in exclusivitate, la o intentie de a trece sau la un act de trecere a acelei frontiere, indiferent de orice alte considerente, care consta in controalele trecerii frontierei si supravegherea frontierei;

Controlul trecerii frontierei inseamna controale efectuate la punctele de trecere a frontierei pentru a garanta ca persoanele, inclusiv mijloacele lor de transport si obiectele pe care le poseda pot fi autorizate sa intre pe teritoriul statelor membre sau pot fi autorizate sa le paraseasca;

Supravegherea frontierei inseamna supravegherea frontierelor intre punctele de trecere a frontierei si supravegherea punctelor de trecere a frontierei in afara orarului de functionare, pentru a preveni ca persoanele sa evite controalele trecerii frontierei;

Supravegherea la frontierele externe inseamna toate operatiunile desfasurate de autoritatile oficiale ale statelor membre, la frontiera externa, pentru a se preveni sustragerea persoanelor de la trecerea legala a frontierei, pentru a evita controlul si a patrunde ilegal in zona de libera circulatie.

SCOPUL SUPRAVEGHERII

Principalele scopuri ale supravegherii frontierelor externe in alte puncte decat cele de trecere a frontierei si supravegherea acestor puncte de trecere in afara orelor de functionare sunt urmatoarele:

a)     impiedicarea si descurajarea trecerilor neautorizate ale frontierei;

b)            combaterea criminalitatii transfrontaliere;

c)     aplicarea sau luarea de masuri impotriva persoanelor care au trecut frontiera ilegal.

Trebuie sa se ia toate masurile necesare pentru impiedicarea trecerii neautorizate a frontierei si desfasurarea personalului pe baza evaluarii riscului de imigratie ilegala si a criminalitatii transfrontaliere.

Resursele utilizate trebuie sa fie selectate in conformitate cu tipul si    natura frontierei (terestra, cale navigabila interioara sau mare).METODELE DE SUPRAVEGHERE

Supravegherea poate fi efectuata utilizand atat unitati stationare cat si mobile, care isi indeplinesc indatoririle:

a) patruland,

b) stationand in locurile cunoscute sau percepute ca fiind sensibile.

Schimbari frecvente si neasteptate in ceea ce priveste perioadele de supraveghere trebuie facute astfel incat sa fie detectate eficient trecerile neautorizate ale frontierei.

Principalele sarcini pe durata patrularii sunt:

a) monitorizarea terenului pe care acestea opereaza;

b) asigurarea ca nu exista riscuri la adresa ordinii publice si securitatii interne in aria de patrulare;

c) controlul documentelor persoanelor aflate in zona, care nu sunt cunoscute echipei de patrulare;

d) oprirea tuturor persoanelor suspecte care nu au niciun fel de documente asupra lor si rugarea acestora sa explice in detaliu motivele pentru care se afla in acea zona;

e) oprirea si aducerea la cel mai apropiat punct de frontiera a persoanelor care au trecut sau incercat sa treaca frontiera ilegal.

Cainii de urma trebuie sa fie utilizati in timpul patrularii. Elicopterele, barcile de patrulare si vehiculele de teren trebuie sa fie de asemenea, utilizate pentru a permite patrularea si monitorizarea frontierei.

Principalele sarcini pe durata stationarii sunt:

a) observarea locurilor care sunt percepute a fi sensibile la trecerea ilegala a frontierei sau contrabanda;

b) oprirea si aducerea la punctul de frontiera a persoanelor care au incercat sau au trecut frontiera ilegal.

Conform informatiilor obtinute, trebuie organizate ambuscade pentru a prinde persoanele traficate si traficantii.

De asemenea, supravegherea trebuie sa fie efectuata, atunci cand se impune, utilizand mijloace tehnice si electronice (radare, senzori si dispozitive de supraveghere cu infrarosu pe timp de noapte).

SUPRAVEGHEREA FRONTIERELOR IN SPATIUL SCHENGEN

(exemplu– modelul norvegian)

Sistemul pentru supravegherea frontierelor

Sistemele de supraveghere a frontierei contin numeroase tipuri de senzori si aplicatii.

Cererile pentru componentele sistemului sunt facute in functie de teren si de numarul trecerilor ilegale inregistrate pe acea suprafata conform    analizei de risc.

Frontiera are in mod normal mai multe tipuri de teren si diverse moduri de operare pentru trecerea frauduloasa.

Pentru o supraveghere eficienta, organizarea locala si selectarea atenta a instalatiilor si a echipamentului sunt esentiale.

Astfel, sistemul pentru supravegherea frontierelor include:

Sedii centrale, locale si extinse;

Retele de comunicatii care asigura redundanta (elimina surplusul de informatii fata de strictul necesar si transmite informatiile exacte);

Echipamente de observare fixe, mobile si portabile;

Senzori pentru supravegherea    liniei de frontiera si a zonelor restrictionate;Echipamente specifice patrulelor de frontiera.

Echipamentul pentru instalatii este selectat din state distribuitoare si este integrat intr-un sistem de supraveghere a frontierei complet si consistent.

Statiile Senzoriale pentru zonele de frontiera restrictionate

Zonele restrictionate de langa frontiera sunt protejate de statiile senzoriale, statii care ofera informatii oportune cu privire la activitatile din acele zone. Fiecare statie senzoriala este conectata la reteaua de comunicatii.

Statiile senzoriale folosesc mai multe tehnologii pentru detectarea obiectelor din zona supravegheata pe timp de zi si de noapte. Cand este depistat un intrus, informatia este imediat transmisa la Centrul de Control. Desfasurarea statiilor senzoriale de-a lungul liniei de frontiera asigura o mai buna observare a acesteia si ofera supraveghetorului abilitatea de a trimite patrule la fata locului.

Sediile centrale si centrele de comanda si control

Sistemul de supraveghere a frontierei ofera supraveghetorilor informatii imediate in legatura cu activitatea zonei de granita. Alarme sau imagini video din zonele supravegheate apar imediat pe consola operatorului. Datorita datarilor continue care apar pe sistemul operatorului despre intrus si despre pozitia patrulelor, sansele unei retineri reusite cresc. Centrele de control si de comanda sunt echipate cu tehnologie informationala performanta configurata intr-un mod flexibil. Sediile centrale si centrele de comanda si control sunt adaptabile si pot fi configurate in mai multe moduri, in functie de cererile utilizatorului.

Posturile de observare

Radarele si camerele posturilor de observare asigura centrelor de comanda si control posibilitatea de observare si urmarire de la departare. Radarele inregistreaza obiecte in miscare pe apa sau uscat. Obiectele sunt verificate cu ajutorul camerelor de supraveghere ale postului observator. Echipamentul postului de observare poate fi instalat permanent in turnuri, pe ambarcatiuni sau vehicule. Informatia de la radare permite afisarea pe monitorul centrelor de control a mai multor date de urmarire (facilitatea multiplex).

Navele de patrulare

Instalatiile navelor de patrulare pentru operatii maritime si fluviale sunt alcatuite din dispozitive radar de supraveghere si transportoare maritime locale.

Turnurile de Observare

Instalatiile pentru turnurile de observare sunt folosite pentru supravegherea zonei si pentru urmarirea tintelor. Informatia oferita de aceste turnuri este preluata de sediile centrale si de centrele de control si comanda.

Vehiculele pentru observarea tactica

Vehiculele pentru observarea tactica si operatii de urmarire pot fi echipate cu un centru de comanda si control, sau pot transmite datele obtinute direct la sediul central. Vehiculele au un echipament de supraveghere similar cu cel al turnurilor de observare. Aceste vehicule se pot deplasa rapid dintr-o pozitie in alta in functie de activitatea de trecere ilegala a frontierei din zona.

Patrulele de frontiera

Sistemul de supraveghere a frontierei este destinat pentru utilizarea in actiuni militare, asigurand comunicarea datelor si informatiilor in regim de siguranta si securitate.

Patrulele de frontiera utilizeaza echipamentele de comunicatii care sunt comercializate in cadrul sistemului integrat si asigura totodata compatibilitatea cu intregul sistem de supraveghere.

Echipamentul este proiectat pentru a asigura functionarea pe timpul derularii unor actiuni de frontiera in conditii de    vreme nefavorabila, atat pe timp de iarna, cat si pe timp de vara.

Statiile de comunicatii radio din dotarea soldatilor si de pe vehicule asigura securitatea convorbirilor si dau incredere utilizatorilor. Statiile si echipamentele aferente pot fi integrate in sistem.

Echipamentele pentru observare, supraveghere si navigatie sunt destinate pentru patrulele de coasta si a celor fluviale. Localizarea prin GPS a mijloacelor de transport ajuta la stabilirea pozitiilor echipelor de interventie, fapt care sporeste viteza de reactie si confera unitate actiunilor.

Binoclurile de vedere pe timp de noapte ofera patrulelor de frontiera capacitatea de a observa intrusii in zonele de supraveghere pe timpul noptii.

Comunicatiile sistemului de supraveghere a frontierei

Reteaua de comunicatii a sistemului de supraveghere a frontierei este proiectata pentru a fi robusta si sigura.

Sistemul de supraveghere are ca suport de conectare linii din fibre optice si retele cu microunde. Echipamentele de comunicatii radio ale patrulelor de frontiera au posibilitatea de a realiza si mentine legatura cu centrele de control, fiind integrate in acest sistem.

Transmiterea semnalelor inregistrate de senzorii de detectie zonali la centrele de control se realizeaza prin retea cu o viteza foarte mare, asigurandu-se totodata protectia de redundanta (eliminarea semnalelor false si asigurarea exactitatii in transmiterea informatiilor).

Comunicarea informatiilor intre centrele de control se face prin transmiterea de date electronice si prin voce. Aceasta retea are si facilitatea de a organiza conferinte multiple pe mai multe canale.loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 858
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site