Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE

AdministratieDrept

Alternativa legalizarii totale a drogurilor

legislatie

+ Font mai mare | - Font mai mic
Alternativa legalizarii totale a drogurilor

1.Argumente „pro”

Legislatiile din toata lumea au abordat problema drogurilor din diferite unghiuri sau perspective. Unele tari au legalizat, dupa cum am aratat , unele droguri, altele nu au legalizat nimic altceva in afara de consumul de alcool si tutun, dupa o anumita varsta, care sunt considerate, culmea, cele mai „inofensive” droguri. Dar ce ar fi sa ne punem problema cum ar fi , sau cat de realista , benefica sau dezastruoasa ar fi decizia de legalizare totala a drogurilor, sau altfel, abolirea absoluta a legislatiei drogurilor. Aceasta se refera la tratarea tuturor drogurilor care momentan sunt interzise, in aceeasi maniera in care sunt tratate alcoolul si tutunul. Exista si aici, ca in orice problema care merita dezbatuta, doua tabere, de sustinatori si de opozanti.Cei care ar vota „ DA! „ legalizarii totale a drogurilor, au o serie de argumente destul de bine puse la punct( cel putin din punctul lor de vedere). Ei s-ar putea baza pe mai multe modele „etice” in argumentarea lor. Dintre acestea merita aminitite:

-etica libertara, conform careia sustinatorii vor apela la „salvatorul „ lor, John Stuart Mill, filosof din secolul al XIX-lea, care considera , in eseul lui „Despre libertate”, scris in 1859, ca statul nu are nici un drept sa intervina asupra comportamentului cetatenilor sai, cu exceptia cazului in care acest comportament afecteaza in mod negativ alte persoane sau societatea in general. [1]

- un alt model dupa care ar putea sa se ghideze aparatorii drogurilor ar fi cel al eticii pietei libere. Dupa cum se stie, pietele libere constituie un sistem comercial. Pentru unii oameni insa acestea reprezinta si o etica, ei considerand ca intr-o societate democratica, indepartarea tututor barierelordin calea comertului liber este de fapt o obligatie morala. Pentru a putea intelege mai bine, putem aici da drept exemplu sistemul de valori folosit de britanici pentru a justifica Razboaiele Opiului, purtate cu China, cunoscut fiind faptul ca in acea vreme acest comert cu opiu reprezenta un adevarat „deschizator de drumuri” pentru capitalismul economiei de piata si protectionismul chinez nu era deloc binevenit, ci chiar se dorea inlaturat. [2]

-etica sanatatii publice este un alt principiu dupa care se ghideaza sustinatorii de droguri. Aceasta etica se refera la faptul ca daca privim intr-o maniera obiectiva, sau din exterior, aceasta „sanatate publica”, ea nu reprezinta decat tot un alt sistem, aliat stiintei, care incearca sa o promoveze pe aceasta, ignorand astfel vointa individuala a oamenilor, obligand, oricit de ciudat ar suna, oamenii sa fie sanatosi, impotriva dorintei lor, atocenzurandu-se, punand accize la alcool, crescand preturile la tutun, promovand metode stiintifice tot mai evoluate si cu o valoare tot mai mare pe piata prin care cetatenii pot sa isi pastreze sanatatea .

Un alt argument pe care il aduc doritorii de legalizare a drogurilor este cel al economisirii fondurilor sistemului juridiciar, care nu va mai fi nevoit sa intervina la fel de des, datorita eliminarii de pe lista contraventiilor si a infractiunilor care sunt asociate drogurilor.

Potentiali sustinatori se arata a fi si patronii de mari companii, corporatii, a comerciantilor in general,  care traiesc de pe urma promovarii de imagine, a publicitatii marfurilor. Daca toate drogurile ar fi legalizate, imaginati-va graficul pe care il va urma procesul de imbogatire a acestora, care va fi unul fulgerator de rapid. Odata cu legalizarea drogurilor, se va trece iminent la urmatorul pas, comercializarea acestora. Iar pentru ca „vanzarea sa fie cat mai mare”, comerciantii se vor folosi de toate trucurile de marketing cunoscute. Nimeni nu va vinde ecstasy de exemplu, intr-un ambalaj maroni, sau fad, lipsit de originalitate , plictisitor si neatractiv pentru ochiul uman, sau pentru celelalte simturi ale sale.
2. Argumentele „contra”

Tabara opozantilor este mai numeroasa si mai vehementa la aceasta propunere,din start aratand ridicola. Primele argumente care are putea fi aduse sunt cele mai evidente si anume: afectarea sanatatii populatiei, punerea in pericol a linistii publice, prin cresterea numarului infractiunilor provocate de „drogati”. Mergand la un nivel putin mai profund , antisustinatorii ne fac sa ne gandim pentru inceput la urmatorul lucru: cum ar fi influentate deciziile luate de catre Ministerul de Finante de exemplu. Guvernele sunt in mare destul de dependente de veniturile obtinute prin aplicarea impozitelor asupra comercializarii drogurilor, ne referim aici la accizele pe alcool si tutun. Cum ar fi deci influentata independenta deciziilor Ministrului de Finante, daca heroina, crack-ul, LSD-ul , etc, ar avea o contributie majora la echilibrarea bugetului?

Urmatorul punct de atac ar fi influentarea pietei, a capitalismului economiei de piata, pentru ca ar trebui sa ne gandim cat de favorabile au fost considerate legalizarea alcoolului si a tutunului, cata PROMOVARE li s-a facut si ce „ demon” ar deveni capitalismul daca am vorbi acum despre o gama incontestabil mai diversificata de droguri promovate. De aici toate vor urma in lant. Dandu-i-se mana libera pietei, aceasta va promova intr-un fel sau altul tot ceea ce ii este permis. Odata cu aceasta, va creste si CEREREA, iar odata ce populatia va fi „injectata” prin publicitate sau promovare cat mai atractiva a drogurilor, va fi declansat un alt dezastru in acest lant si anume cel al dependentei. Iar in final, aceasta dependenta va duce la cresterea numarului de infractori, care ar continua sa fure , pentru a-si putea plati dozele, acum legale. Haosul va fi inevitabil spun ei. Plusurile bugetare obtinute din ridicarea accizelor vor fi usor debalansate, „compensate” de cresterea costurilor serviciilor de sanatate, a indicelui de somaj, etc.[5]

O alta intrebare oarecum retorica pe care ne-o pun opozantii legalizarii totale a drogurilor este urmatoarea: Daca nu toata lumea ar legaliza in acelasi timp drogurile, cu ce fel de turism al drogurilor ne-am confrunta?

Datorita faptului ca intreaga sanatate publica ar fi afectata, ar trebui sa ne gandim mai bine cum va scadea in timp media de viata a populatiei, cum vor fi afectate din punct devedere al sanatatii( fizice si psihice) generatiile viitoarPolitica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 750
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site