Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept

INFRACTIUNI CONTRA SECURITATII NATIONALE

legislatie

+ Font mai mare | - Font mai micINFRACTIUNI CONTRA SECURITATII NATIONALEArt. 394 Tradarea

Fapta cetateanului roman de a intra in legatura cu o putere sau cu o organizatie straina ori cu agenti ai acestora, in scopul de a suprima sau stirbi unitatea si indivizibilitatea, suveranitatea sau independenta statului, prin:

a) provocare de razboi contra tarii sau de inlesnire a ocupatiei militare straine;

b) subminare economica, politica sau a capacitatii de aparare a statului;

c) aservire fata de o putere sau organizatie straina;

d) ajutarea unei puteri sau organizatii straine pentru desfasurarea unei activitati ostile impotriva securitatii nationale,

se pedepseste cu inchisoare de la 10 la 20 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

Art. 395 Tradarea prin transmitere de informatii secrete de stat

Transmiterea de informatii secrete de stat unei puteri sau organizatii straine ori agentilor acestora, precum si procurarea ori detinerea de documente sau date ce constituie informatii secrete de stat de catre cei care nu au calitatea de a le cunoaste, in scopul transmiterii lor unei puteri sau organizatii straine ori agentilor acestora, savarsite de un cetatean roman, se pedepseste cu inchisoare de la 10 la 20 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

Art. 396 Tradarea prin ajutarea inamicului

Fapta cetateanului roman care, in timp de razboi:

a) preda teritorii, orase, pozitii de aparare, depozite ori instalatii ale fortelor armate romane sau care servesc apararii;

b) preda nave, aeronave, masini, aparate, armament sau orice alte materiale care pot servi purtarii razboiului;

c) procura inamicului oameni, valori sau materiale de orice fel;

d) trece de partea inamicului sau efectueaza alte actiuni care sunt de natura sa favorizeze activitatea inamicului ori sa slabeasca puterea de lupta a fortelor armate romane sau a armatelor aliate;

e) lupta sau face parte din formatii de lupta impotriva statului roman sau a aliatilor sai,

se pedepseste cu detentiune pe viata sau cu inchisoare de la 15 la 25 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

Art. 397 Actiuni impotriva ordinii constitutionale

(1) Actiunea armata intreprinsa in scopul schimbarii ordinii constitutionale ori al ingreunarii sau impiedicarii exercitarii puterii de stat se pedepseste cu inchisoare de la 15 la 25 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

(2) Intreprinderea de actiuni violente impotriva persoanelor sau bunurilor savarsite de mai multe persoane impreuna, in scopul schimbarii ordinii constitutionale ori al ingreunarii sau impiedicarii exercitarii puterii de stat, daca se pune in pericol securitatea nationala, se pedepseste cu inchisoare de la 10 la 20 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

Art. 398 Inalta tradare

Faptele prevazute in art. 394 - 397 savarsite de catre Presedintele Romaniei sau de catre un alt membru al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, constituie infractiunea de inalta tradare si se pedepseste cu detentiunea pe viata sau cu inchisoare de la 15 la 25 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

Art. 399 Actiunile ostile contra statului

Faptele prevazute in art. 394 si in art. 396, savarsite de un cetatean strain sau apatrid, se pedepsesc cu inchisoare de la 10 la 20 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

Art. 400 Spionajul

Faptele prevazute in art. 395, savarsite de un cetatean strain sau apatrid, se pedepsesc cu inchisoare de la 10 la 20 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

Art. 401   Atentatul care pune in pericol securitatea nationala

Atentatul contra vietii savarsit impotriva unei persoane care detine o functie de demnitate publica, daca fapta pune in pericol securitatea nationala, se pedepseste cu detentiune pe viata sau inchisoare de la 15 la 25 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

Art. 402 Atentatul contra unei colectivitati

Atentatul savarsit contra unei colectivitati prin otraviri in masa, provocare de epidemii sau prin orice alt mijloc, in scopul ingreunarii sau impiedicarii exercitarii puterii de stat, se pedepseste cu detentiune pe viata sau cu inchisoare de la 15 la 25 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.Art. 403 Actele de diversiune

Distrugerea, degradarea sau aducerea in stare de neintrebuintare, in intregime sau in parte, prin explozii, incendii sau in orice alt mod, a instalatiilor industriale, cailor de comunicatie, mijloacelor de transport, mijloacelor de telecomunicatie, constructiilor, produselor industriale sau agricole, ori a altor bunuri, daca fapta pune in pericol securitatea nationala, se pedepsesc cu inchisoare de la 10 la 20 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

Art. 404 Comunicarea de informatii false

Comunicarea sau raspandirea, prin orice mijloace, de stiri, date sau informatii false ori de documente falsificate, cunoscand caracterul fals al acestora, daca, prin aceasta, se pune in pericol securitatea nationala, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani.

Art. 405 Propaganda pentru razboi

(1) Propaganda pentru razboi de agresiune, precum si raspandirea de stiri tendentioase sau inventate, in scopul provocarii unui razboi de agresiune, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

(2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza faptele prevazute in alin. (1), savarsite in scopul provocarii unui razboi de agresiune impotriva Romaniei sau a unui conflict armat intern.

Art. 406 Compromiterea unor interese de stat

Distrugerea, alterarea ori ascunderea unui document sau inscris in care sunt stabilite drepturi ale statului roman in raport cu o putere straina, daca prin aceasta sunt puse in pericol sau vatamate interesele de stat, se pedepsesc cu inchisoare de la 7 la 15 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

Art. 407 Divulgarea secretului care pericliteaza securitatea nationala

(1) Divulgarea unor documente sau a unor date care constituie informatii secrete de stat, de catre cel care le cunoaste datorita atributiilor de serviciu, daca fapta pune in pericol securitatea nationala, se pedepseste cu inchisoare de la 7 la 15 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

(2) Detinerea in afara indatoririlor de serviciu a unui document ce contine informatii secrete de stat, daca fapta pune in pericol securitatea nationala, se pedepseste cu inchisoare de la 5 la 10 ani.

Art. 408 Infractiuni contra persoanelor care se bucura de protectie internationala

(1) Atentatul contra vietii savarsit impotriva reprezentantului unui stat strain sau a altei persoane care se bucura de protectie in conformitate cu conventiile internationale, aflata in misiune oficiala in Romania, se pedepseste cu detentiune pe viata sau inchisoare de la 15 la 25 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

(2) Infractiunile intentionate contra integritatii corporale, sanatatii sau libertatii, savarsite impotriva unei persoane dintre cele mentionate in alin. (1), se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta de lege pentru fapta savarsita, ale carei limite speciale se majoreaza cu jumatate.

Art. 409  Constituirea de structuri informative ilegale

Initierea, organizarea sau constituirea pe teritoriul Romaniei a unor structuri informative in scopul culegerii de informatii secrete de stat, ori desfasurarea de catre acestea a unei activitati de culegere sau prelucrare de asemenea informatii, in afara cadrului legal, se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 10 de ani si interzicerea unor drepturi.

Art. 410 Nedenuntarea unor infractiuni contra securitatii nationale

(1) Fapta persoanei care, luand cunostinta despre pregatirea sau comiterea vreuneia dintre infractiunile prevazute in art. 394 - 397, art. 399 403 si art. 406 - 409 nu instiinteaza de indata autoritatile se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani.

(2) Nedenuntarea savarsita de un membru de familie, nu se pedepseste.

(3) Nu se pedepseste persoana care, inainte de punerea in miscare a actiunii penale impotriva unei persoane pentru savarsirea faptei nedenuntate, incunostinteaza autoritatile competente despre aceasta sau care, chiar dupa punerea in miscare a actiunii penale, a inlesnit tragerea la raspundere penala a autorului si a participantilor.

Art. 411 Cauze de reducere a pedepsei

Daca persoana care a savarsit una dintre infractiunile prevazute in prezentul titlu inlesneste, in cursul urmaririi penale, aflarea adevarului si tragerea la raspundere penala a autorului sau participantilor, limitele speciale ale pedepsei se reduc la jumatate.

Art. 412 Sanctionarea tentativei

(1) Tentativa la infractiunile prevazute in prezentul titlu se pedepseste.

(2) Se considera tentativa si producerea sau procurarea mijloacelor ori instrumentelor, precum si luarea de masuri in vederea comiterii infractiunilor prevazute in art. 395 397, 401 403, 408 si art. 399 raportat la infractiunea de tradare prin ajutarea inamicului.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1091
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site