Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AdministratieDrept

Obligatiile divizibile si obligatiile indivizibile

legislatie+ Font mai mare | - Font mai micObligatiile divizibile si obligatiile indivizibileFeluri

Art.1433 (1) Obligatiile pot fi divizibile sau indivizibile.

(2) Obligatiile divizibile pot fi conjuncte sau solidare.

Obligatia conjuncta

Art.1434 - (1) Obligatia este conjuncta intre mai multi debitori atunci cand acestia sunt obligati fata de creditor la acelasi lucru, dar fiecare dintre ei nu poate fi constrans la executarea obligatiei decat separat si in limita partii sale din datorie.

(2) Obligatia este conjuncta intre mai multi creditori atunci cand fiecare dintre acestia nu poate sa ceara de la debitorul comun decat executarea partii sale din creanta.

Efectele obligatiei conjuncte

Art.1435 Daca prin lege ori prin contract nu se dispune altfel, debitorii unei obligatii conjuncte sunt tinuti fata de creditor in parti egale.

Prezumtia de divizibilitate. Exceptii

Art.1436 - Obligatia este divizibila de plin drept, afara numai daca indivizibilitatea nu a fost stipulata in mod expres ori daca obiectul obligatiei nu este, prin natura sa, susceptibil de divizare materiala sau intelectuala.

Efectele obligatiei indivizibile

Art.1437 - (1) Obligatia indivizibila nu se divizeaza nici intre debitori sau creditori si nici intre mostenitorii acestora.

(2) Fiecare dintre debitori sau dintre mostenitorii acestora poate fi constrans separat la executarea intregii obligatii si, respectiv, fiecare dintre creditori sau dintre mostenitorii acestora pot cere executarea integrala, chiar daca obligatia nu este solidara.

Solidaritatea si indivizibilitatea

Art.1438 - (1) Solidaritatea debitorilor sau creditorilor nu atrage, prin ea insasi, indivizibilitatea obligatiilor.

(2) In lipsa de stipulatie contrara, creditorii si debitorii unei obligatii indivizibile nu sunt legati solidar.

Divizibilitatea obligatiei intre mostenitori

Art.1439 - Obligatia divizibila prin natura ei, care nu are decat un singur debitor si un singur creditor, trebuie sa fie executata intre acestia ca si cum ar fi indivizibila, insa ea ramane divizibila intre mostenitorii lor.

Executarea in natura

Art.1440 - Cand executarea obligatiei indivizibile are loc in natura, fiecare creditor nu poate cere si primi prestatia datorata decat in intregime.

Restituirea prestatiilor

Art.1441 - Obligatia de restituire a prestatiilor efectuate in temeiul unei obligatii indivizibile este divizibila, afara de cazul in care indivizibilitatea obligatiei de restituire rezulta din chiar natura ei.

Daunele-interese

Art.1442 - (1) Obligatia de a executa prin echivalent o obligatie indivizibila este divizibila.

(2) Daunele-interese suplimentare nu pot fi cerute decat debitorului vinovat de neexecutarea obligatiei. Ele se cuvin creditorilor numai in proportie cu partea din creanta ce revine fiecaruia dintre ei.

Existenta mai multor creditori

Art.1443 - (1) Creditorii si debitorii unei obligatii indivizibile nu sunt prezumati a-si fi incredintat reciproc puterea de a actiona pentru ceilalti in privinta creantei.

(2) Novatia, remiterea de datorie, compensatia ori confuziunea consimtite sau care opereaza fata de un creditor nu sting obligatia decat pentru partea din creanta ce revine acestuia. Fata de ceilalti creditori, debitorul ramane obligat pentru tot.

(3) Debitorul care a platit celorlalti creditori este indreptatit sa primeasca de la acestia echivalentul partii din obligatie cuvenite creditorului care a consimtit la stingerea creantei sau fata de care aceasta a operat.

Existenta mai multor debitori

Art.1444 - (1) Novatia, remiterea de datorie, compensatia ori confuziunea consimtite sau care opereaza in privinta unui debitor sting obligatia indivizibila si ii libereaza pe ceilalti debitori, acestia ramanand insa tinuti sa plateasca celui dintai echivalentul partilor lor.

(2) Creditorul poate sa ceara oricaruia dintre debitori executarea intregii obligatii, oricare ar fi partea din obligatie ce revine acestuia. Creditorul poate, de asemenea, sa ceara ca toti debitorii sa efectueze plata in acelasi timp.

(3) Debitorul chemat in judecata pentru totalitatea obligatiei, poate cere un termen pentru a introduce in cauza pe ceilalti debitori, cu exceptia cazului in care prestatia nu poate fi realizata decat de cel chemat in judecata, care, in acest caz, poate fi obligat sa execute singur intreaga prestatie, avand, insa, drept de regres impotriva celorlalti debitori.

(4) Punerea in intarziere nu produce efecte decat pentru debitorul care a fost notificat.

(5) Indata ce cauza indivizibilitatii inceteaza, obligatia devine divizibila.

Prescriptia

Art.1445 (1) Suspendarea prescriptiei fata de unul dintre creditorii sau debitorii unei obligatii indivizibile produce efecte si fata de ceilalti.

(2) Tot astfel, intreruperea prescriptiei in privinta unuia dintre creditorii sau debitorii unei obligatii indivizibile produce efecte si fata de ceilalti.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1620
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved