Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

AdministratieDrept


Activitatea Agentiilor de PR din Romania

Administratie

+ Font mai mare | - Font mai mic
Activitatea Agentiilor de PR     din Romania

Odata cu instalarea domeniului de Relatii Publice in tara noastra, si-au facut aparitia si Agentiile de PR. Asa cum spuneam mai devreme Relatiile Publice pot fi practicate in diferite tipuri de organizatii, unde mentionam si Agentiile de PR. Relatiile Publice desfasurate in cadrul agentiilor, sunt diferite fata de cele practicate in interiorul unui departament de Relatii Publice, dupa cum urmeaza: „Munca intr-o agentie se diferentiaza de cea dintr-un departament de PR al unei oraganizatii din mai multe puncte de vedere, chiar daca tehnicile utilizate sunt intotdeauna aceleasi. Problema majora a unei firme de consiliere angajate de o organizatie este necesitatea de a livra un produs finit si rentabil clientului. ”

In Romania exista o problema, legata de aceste agentii, si anume aceea ca ele sunt slab reprezentate in tara noastra. Motivul slabei reprezentari, incearca sa ni-l explice Dumitru Bortun, care afirma urmatoarele: „Inca nu avem o economie de piata functionala ( desi a fost recunoscuta ca atare, din ratiuni politice). Unul dintre semnele unei economii de piata functionale este bataia pe P. R.- isti. Cand un agent economic este fair play, el este foarte interesat de imaginea lui publica, de brand, de tot ce inseamna pozitionare si legitimare. Economia subterana si politica invizibila se feresc de transparenta si nu apeleaza la specialisi in comunicare decat in situatii de criza. “[2]

Dumitru Bortun invoca aici faptul ca la baza slabei reprezentari a agentiilor, ar sta si ratiuni de ordin politic. Nu putem spune ca acesta ar fi adevaratul sau singurul motiv, care sta la baza slabei prezente a agentiilor in tara noastra.

Potrivit unor baze de date, numarul Agentiilor de PR din Romania, este unul relativ mic. Astfel, conform primei baze de date , exista treizeci de agentii, toate avand sediul in Bucuresti. Printre acestea se numara: Lowe Public Relations, Millenium Communications, Ogilvy Public Relations WorldwideBucuresti, etc. Potrivit unei alte baze de date , Agentiile de PR depasesc numarul enuntat mai sus, fiind adaugate aici si agentii care nu au sediul in Bucuresti, si care de altfel, sunt si mai putin cunoscute in acest domeniu.

Multe dintre aceste agentii, nu au actiuni legate strict de activitatea de Relatii Publice, ele vizand si domenii precum: publicitatea, marketingul, etc. Unele dintre ele se autointituleaza, agentii de comunicare strategica si relatii publice, iar oferta lor cuprinde servicii complete de consultanta de comunicare corporate si de marketing, management de criza, ditigal PR, campanii de informare si educare, platforme si proiecte CSR, servicii de event management si marketing. Un asemenea tip de agentie este si 2activePR. [5]

O alta chestiune pe care o vom pune in discutie este cea referitoare la Agentiile de PR independente si cele multinationale. In Romania, s-a pus aceasta problema odata cu aparitia unor companii internationale de Relatii Publice, de renume, si pe piata noastra.

Companiile multinationale sunt prezente in Romania, doar reprezentate de catre firme locale, iar acestea din urma poarta uneori chiar numele retelei respective.

Exista insa si agentii in Romania, precum cea denumita IMAGE, care colaboreaza in cadrul unor proiecte, cu companii de Relatii Publice din strainatate, dar acestea nu poarta numele multinationalei respective. Totodata, in Romania, intalnim si o situatie mai aparte, cum este cea a fostelor departamente de Relatii Publice, ale unor agentii de publicitate, care s-au transformat intre timp in firme independente, dar care pastreaza in acelasi timp si numele retelei a caror parte integranta sunt.Cateva dintre Agentiile de PR s-au reunit, devenind parte integranta a unei asociatii profesionale de Relatii Publice. Astfel, acestea au ales sa fondeze Clubul Companiilor de Relatii Publice din Romania ( CCRP ) . „Acestea s-au organizat, inca din anul 2001, in Clubul firmelor de Relatii Publice, dupa ce Adunarea Generala a ARRP din acelasi an a respins ideea ca asociatia nationala sa aiba ca membri si persoane juridice ( in speta, firme de PR ) .

ARRP (Asociatia Romana a Profesionistilor in Relatii Publice ) este o alta asociatie profesionala de Relatii Publice, insa despre cele doua asociatii, vom discuta mai pe larg in urmatoarea parte a acestei lucrari.

Despre Agentiile de PR, nu ne raman prea multe de spus, deoarece dupa cum spuneam intr-un paragraf anterior, acestea nu si-au definit inca foarte bine aria de activitate. Ele continua sa isi desfasoare actiunile, pretinzand ca sunt „Agentii de PR” , dar daca aruncam o simpla privire asupra descrierilor de pe site-urile web ale acestora, vom constata ca ele au alte preocupari, cum este cazul promovarii prin intermediul publicitatii, s.a. Dezvoltarea acestor agentii, depinde foarte mult de situatia actuala a tarii noastre, ele avand nevoie de un mediu adecvat in care sa isi poata desfasura activitatea.Dagenais, Bernard, Profesia de relationist, trad. de Frumusani Anca – Magdalena, Ed. Polirom, Iasi, 2002, p. 171.

Bortun, Dumitru, op. cit. , p. 204.

https://www.public-relations.ro/bdpr.htm , 23 - 04 - 2010, ora 14:00.

https://www.prprogress.ro/agentii_pr/index.html , 24 - 04 - 2010, ora 15:00.

https://www.prprogress.ro/agentii_pr/id-373/2activepr.html , 24 - 04 - 2010, ora 15:15.

https://www.iqads.ro/PR_read_8370/despre_agentii_de_pr_independente_si_agentii_multinationale_pe_piata_din_romania.html , 24 - 04 – 2010, ora 16:00.

Bortun, Dumitru, op. cit. , p. 103.Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 574
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site