Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


CONTRACTUL DE TRANSPORT

Administratie

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
ACTELE NECESARE PENTRU ELIBERAREA UNEI CARTI DE IDENTITATE
CONTRACT DE CONSULTANTA
Impactul miscarilor politice
Principii in achizitii publice
Etica in administratia publica
PREFECTUL
Notiunea de administratie publica
Domeniul de aplicare a achizitiilor publice
CERERE si DECLARATIE PE PROPRIE RASPUNDERE
SISTEMUL BUGETAR - Principiile bugetare - Procesul bugetar


CONTRACTUL DE TRANSPORT

Transporturile de marfa sunt ca si transporturile de calatori, un act de comert. Un agent economic specializat efectueaza prestatii de transport pe baza carora incaseaza chirie si in felul acesta participa mijlocit la economia nationala a statului. Relatiile dinte beneficiarii transporturilor si trnsportatorii au o baza legala, si anume constractul de transport. Asadar contractul de transport este un act juridic incheiat intre 2 sau mai multe persoane fizice/juridice spre a constitui intre ele un raport juridic.
Partile contractante sunt libere sa incheie orice fel de contract si sa-i stabileasca nestingherit continutul. Obiectul contractului de transport poate fi diferit : vanzare, cumparare, inchiriere, imprumut, transport si altele. Contractul de transport odata incheiat reprezinta instrumental juridic de infaptuire a activitatii de transport. Subiectii contractului de transport sunt:

expeditorul

carausul

Contractul de transport se incheie direct intre cele 2 parti sau prin interpusii lor (reprezentanti, delegati ). In conditiile transportului multimodal combinat sau intermodal, partile care incheie contractul de transport sunt :

expeditorul de regula prin delegatul sau care poate fi salariat propriu sau al unei firme de intermediere a transporturilor

reprezentantul societatii din transport multimodal.

Reprezentantul societatii de transport multimodal actioneaza in numele institutiei pe care o reprezinta. El fiind acela care la incheierea contractului ii reprezinta pe carausii participanti la lantul de transport. Cum transportul multimodal are ca zona de actiune traficul international, agentul de transport actioneaza inclusiv in relatie cu partenerii straini. In toate cazurile de transport de marfuri atat in traffic intern, cat si I ncel international, o parte ce drepturi depline asupra contractului de transport, neparticipanta la incheierea contractului, este destinatarul.

Pe contractile de transport nominative, asa cum este cazul majoritatii contractelor de transport, de la inceput se mentioneaza numele si adresa destinatarului. Actul/ documentul de transport la purtator indreptateste pe posesorul lui ca la destinatie sa solicite eliberarea transportului efectuat. Aceste gen de contract se produce mai ales atunci cand vanzatorul-expeditorul este si destinatarul marfii.

Elementele contractului de transport:

Consimtamantul valabil al partlor ce se oblige ( al contractantilor )

Capacitatea de ransport pusa la dispozitia expeditorului

Obiectul de transport

Cauza legala a contractului

In acest caz, transportul trebuie sa prezinte o valoare patrimoniala, sa fie posibil cu mijloace de transport, sa fie legal, determinabil in elementele sale caracteristice sis a precizeze locul de expdiere si locul de destinatie.

Principalele caracteristci ale contractului de transport sunt:

act bilateral (dreptul revine si unei a 3 a parti)

contractul de transport este liber si independent

- liber de a fi incheiat

- independent de orice alte obligatii pe care partile cntractante le-ar avea una fata de cealalta

- contractul de transport este oneros presupune responsabilitati materiale, partile angjate se obliga la servicii sau plati pe care daca nu le onoreaza sunt posibile de sanctiuni

- contractul de transport este real stare data de existenta obiectul transportului (forma, cantitate, stare, etc)

- contr de transp este diferit pentru marfuri si calatori:

- pentu marfuri: el este real, exista obiectul transportului ce justifica contractul de transport si plata taxelor- pentru calatori contine consimtamantul partii angajatoare ca in contul legitimatiei de calatorie eliberte anterior sa execute transportul angajat

Daca in transportul de marfuri transportatorul,odata cu incheierea contractului se angajeaza sa transporte, dar sa si pazeasca ca in cazul calatorilor, acestia se ingrijesc singuri de propria persoana.

Continutul contractului de transport pentru marfa:

denumirea, felul si masa marfii

numele si adresa expeditorului si locul de expediere

numele si adresa destinatarului si locul de destinatie

numele si adresa agent/agenti de transport

taxele de transport

perioada de transport cu precizarea cel putin aproximativa a datei de punere la dispozitie a mijlocului de transport

forma scrisa a contractului de transport este documentul de transport diferit si specific fiecarui mod de transport in parte:

-scrisoare de tip CMR(pe sosea)

-scrisoare de trasura de tip CIM(pt.vagoane,unitati de incarcatura)

-conosamentul(transport naval-maritim)

-scrisoare de trasura tip CIM(transport navigabil intern)

-scrisoare de trasura-pt.marfuri transportate cu avioane

OBS!!!!

Intrucat cu transportul combinat multimodal sau intermodal nu s-a gasit solutia documentulu unic valabil de la expeditor la destinatar prin trecerea prin mai multe moduri de transport,deocamdata pt. fiecare mod de transport in parte se foloseste documentul de transport intern sau international adecvat

TARIFE SI TAXE DE TRANSPORT

Transportul international pe cale ferata se face pe baza unor tarife de uniune.Taxele de transport se calculeaza si se incaseaza la expeditie de catre c.f. expeditoare care aplica pe fiecare segment de c.f. national tariful local,adica suma ce i se cuvine fiecarei c.f. pt . marfa transportata pe distanta care i-a apartinut.Rambursarea drepturilor banesti se face periodic intr-un system de echilibrare a drepturilor si obligatiilor inregistrate pt. perioada de calcul.Un astfel de tarif valabil pt. fiecare companie in parte se practica pe sistemul de transport aerian.In transport rutier si naval exista tarife orientative dar in toate cazurile acestea se negociaza,beneficiarii transporturilor avand posibilitatea sa prefere transportatorii mai comerciali din punct de vedere al pretului.Negocierea preturilor de transport se practica si in transport feroviar dar mai ales aerian,cu care ocazie agentiile de transport scot taxe mai mici mai ales cand sunt clienti vechi,parolisti si de perspective.

Pe langa taxele de transport propriu-zise in cazul tuturor modurilor de transport apar numeroase alte taxe referitoare la:

-operatii de incarcare-descarcare-transbordare

-conditii de circulatie

-taxe vamale

Taxele de incarcare descarcare se achita separated expeditor/destinatar(vanzator/comparator)operatiile respective facandu-se cel mai adesea de societati specializate care apartinde termnalele de transport sau sunt agenti independenti.

In cazul transportului combinat auto-.c.f. la incarcare/descarcare unitatilor de incarcatura se adauga taxe de acumulare si distributie si taxe de stationare in terminal.CONDITIILE DE LIVRARE A MARFURILOR INCOTERMS

Centrul ONU pt. facilitarea comertului si afacerilor UM CEPACT impreuna cu camera internationala de comert(CIC) au elaborat o seama de recomandari pt. personae fizice si juridice care actioneaza in transportul international de marfa cu sco[ul de a simplifica si unifica procedurile comerciale.Necesitatea stabilirii unor termini de livrare a marfuorilor la transportul international este urmarea confuziilor ce ar putea sa se produca la trecerea marfurilor dintr-o tara in alta de la un mod de transport la altul.

Termenii INCOTERMS au in vedere faptul ca livrarea unei marfi de la vanzatori la cumparatori este cauzat de transferal titlului de proprietate a marfii respective,transfer ce se poate face in mai multe puncte ca de exemplu:la expediere,pe parcurs,la destinatie.Toate aceste taxe,aparute cu ocazia transferului titlului de proprietate(taxe de transport,de asigurare a marfurilor,de trecere prin vama)cad in mod firesc de drept proprietarului marfii.Contractul de transport in trafic international poate fi considerat de expeditor atunci cand transferal titlului de proprietate se face la expediere si de sosire cand transferal titlului se face la destinatie.

Pt.evitarea oricaror neintelegeri si interpretare egala si uniforma de catre toti au fost stabiliti13 termeni INCOTERMS comutati in 4 grupe:

I-grupa E-termeni pt. contractele de expediere

II-grupa F-vanzatorul livreaza marfa unui caraus stabilit de comparator

III grupa C- transportul e platit de expeditor

IV grua D- vanzatorul suporta toate cheltuielile

Termenii INCOTERM au character facultative, de recomandare, Ei trebuind obligatoriu sa fie mentionati in documentul de transport international pentru ca toti cei interesati sa citeasca contractul documentului de tansport

La incheierea contractului d etransport international de mre importanta sunt:

precizarea locului unde are loc transferal titlului de proprietate

modul de transp care va fi utilizat

cine incarca si cine descarca

care este apropierea oferita de asigurare

particularitatile in care se efectueaza transportul

ASIGURAREA TRANSPORTULUI

Valorile care constituie obiectul activitatii de transport sunt mari si foarte mari. Riscurile la care sunt supuse aceste marfuri sunt pe masura. Pentru diminuarea riscurilor de transport si chiar anularea lor cu peste 1000 de ani in urma, marii transportatori au luat masri de intrajutorare reciproca cu scopul de a diminua efectele numeroaselor pagube in transportul pea pa.

Societatile de asigurare incheie cu colicitatorii polite de asigurare pentru mijloacele de transport, marfuri, oameni,etc. Polita de asigurare este forma scrisa a contractului de asigurare si are valabilitate limitata, tot ce se asigura se consemneaza prin valori banesti.Sursele asigurate detemina primele de asigurare care de regula se platesc la incheierea asigurarii.Cuantumul asigurat este stabilit de societati de asigurare in functie de un numar de situatii.

-calitatea mijlocului de transport asigurat

-particularitatile marfurilor asigurate

-conditiile si zonele de transport

-situatia politica a zonelor de transport

Asiguratorii stipuleaza in polita de asigurre obiectul asigurarii si cinditiile de asigurare.Se exclud anumite riscuri independente si se stabilesc francize(cota parte din suma asigurata care revine asiguratorului in caz de producere a riscului)

In cazul in care asiguratorul considera ca si-a asumat raspunderi mult prea mari in raport cu probabilitatile sale financiare,acesta se poate reasigura la o alta societate de asigurari.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1044
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site