Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


INSTRUCTIUNI PENTRU PREINTAMPINAREA SI COMBATEREA INZAPEZIRILOR LA CALEA FERATA NR. - 311

Administratie

+ Font mai mare | - Font mai mic


INSTRUCTIUNI PENTRU PREINTAMPINAREA SI COMBATEREA INZAPEZIRILOR LA CALEA FERATA NR. -

PARTEA 1

CAPITOLUL I

Generalitati

SECTIUNEA 1

Domeniu de aplicare

Art.1. - (1) Caderile abundente de zapada, precum si viscolele, pot provoca intreruperi in circulatia trenurilor, prin inzapezirea liniilor si instalatiilor feroviare.

Transporturile feroviare trebuie sa se desfasoare cu regularitate si fara intrerupere in orice perioada a anului, iar reusita actiunilor care trebuie intreprinse pentru mentinerea circulatiei trenurilor in timpul iernii depinde, in general, de masurile luate inaintea caderii zapezii, pentru preintampinarea inzapezirilor liniei, precum si de organizarea lucrarilor de inlaturare a zapezii atat in timpul viscolului, cat si dupa incetarea lui.

Prezentele instructiuni stabilesc sarcinile care revin gestionarului infrastructurii feroviare si operatorilor de transport feroviar pentru prevenirea si combaterea inzapezirilor, precum si modul de coordonare si conducere a actiunilor care trebuie intreprinse pentru mentinerea circulatiei trenurilor in timpul iernii.

SECTIUNEA a 2- a

Precipitatii si fenomene meteorologice

Art. 2. - (1) Precipitatiile atmosferice sunt vapori de apa condensati care cad din atmosfera sub forma de ploaie, ceata, bruma, zapada sau grindina.

Referirile la cantitatile de precipitatii se fac, de regula, la cantitatea de apa cazuta in 24 de ore.

Precipitatiile se masoara in milimetri - inaltimea stratului de apa depus pe metru patrat sau echivalentul sau in litri.

Daca precipitatiile sunt solide, sub forma de zapada, grosimea acestuia se echivaleaza cu cantitatea de apa corespunzatoare, in functie de densitatea sa.

Art. 3. - (1) Precipitatiile atmosferice sunt vapori de apa condensati care cad din atmosfera pe suprafata pamantului sub forma de ploaie, ceata, bruma, zapada, grindina.

Precipitatiile atmosferice pot fi de mai multe feluri:

a) ploaie - precipitatie sub forma de picaturi de apa provenite din condensarea vaporilor din atmosfera;

b) burnita - ploaie marunta si deasa, adesea insotita de ceata;

c) bura - ploaie marunta si deasa;

d) ninsoare, zapada - precipitatie solida sub forma de fulgi, alcatuiti din cristale de apa inghetata; strat provenit din aglomerarea acestor cristale cand temperatura solului este sub 0˚C.

e) lapovita - precipitatie sub forma de ploaie amestecata cu ninsoare, zapada apoasa;

f) grindina - precipitatie sub forma de particule de gheata, de forma sferoidala, conica sau neregulata;

g) mazariche - precipitatie sub forma de bobite de zapada sau de gheata;

h) zloata – precipitatie sub forma de ploaie amestecata cu zapada.

Art. 4. - Fenomenele meteorologice speciale sunt:

a) ceata - pacla, negura - suspensie existenta in atmosfera sub forma de particule de apa foarte mici, rezultate din vaporizarea apei de pe pamant, si care ingreuneaza vizibilitatea;

b) chiciura - promoroaca - depunere de cristale de gheata pe obiecte, crengi, provenita in timpul iernii;

c) bruma - depunere de cristale de zapada pe plante, pe sol, si pe obiecte care se formeaza noaptea - in anotimpurile de tranzitie - prin ingheatarea vaporilor de apa din atmosfera;

d) inghet la sol - scaderea temperaturii suprafetei solului sub 0˚C;

e) polei - depunere de gheata, compacta si neteda, in general transparenta care acopera solul, arborii si obiectele si care provine din inghetarea picaturilor de ploaie sau de burnita. Poleiul de pe sol nu trebuie confundat cu gheata la sol;

f) vant - deplasarea pe orizontala a unei mase de aer, caracterizata prin viteza si directie de deplasare si care provine din diferenta de presiune existenta intre doua regiuni ale atmosferei;

g) promoroaca - depunerea unui strat subtire de gheata pe arbori, pe timp de iarna, si care se formeaza din vapori de apa sau picaturi de ploaie

h) viscol - vant puternic, care depaseste gradul 7 pe scara lui Beaufort, insotit sau nu de ninsoare sau lapovita si care transporta zapada la suprafata solului.

Viscolele pot fi:

- viscol cu ninsoare, denumit si viscol de sus, produs de vanturi puternice, care sufla in straturile superioare ale atmosferei si care antreneaza zapada in cadere;

- viscol fara ninsoare, denumit si viscol de jos, produs de vanturi puternice fara zapada, care sufla sub un unghi de 4s - 5s cu orizontala si spulbera zapada cazuta anterior pe suprafata pamantului;

viscol general, cand viscolul de sus se produce simultan cu viscolul de jos;

furtuna de zapada, cand viscolul general este insotit si de o cadere abundenta de zapada.

i) vijelie - vant foarte puternic, adesea insotit de descarcari electrice si de precipitatii atmosferice; viteza vantului creste brusc - poate depasi 100 km/ora - pentru o perioada de timp scurt, si este insotita si de o schimbare a directiei, in majoritatea cazurilor la fel de rapida. Incetarea fenomenului este la fel de brusca;

j) vartej - vant puternic, vijelios, care se invarte pe loc, ridicand in aer obiectele usoare

k) zapor - aglomerare de sloiuri de gheata, care se formeaza primavara intr-un punct al unui rau, indeosebi la coturi sau pe sectiuni de scurgere mai inguste, datorita careia se produc cresteri de nivel si inundatii;

l) zai - sloiuri de gheata care plutesc liber pe suprafata unei ape.

Art. 5. - (1) Vizibilitatea este starea de claritate a atmosferei, exprimata prin distanta maxima pana la care obiectele, luate ca punct de reper, pot fi observate in conditii atmosferice date.

Vizibilitatea se considera:

- buna - pentru distante mai mari de 300 m.

- redusa - pentru distante cuprinse intre 300 si 50m.

- foarte redusa - pentru distante mai mici de 50 m.

Art. 6. - Avalansele de zapada se produc in regiunile muntoase, din cauza alunecarii de pe versantul muntos pe calea ferata a unei mase de zapada, care antreneaza uneori sfaramaturi de stanci, arbori si altele asemenea.

SECTIUNEA a 3-a

Determinarea directiei si vitezei vantului

Art. 7. - (1) Directia vantului se determina cu ajutorul giruetelor - fig. 1, prin indicarea directiei de unde sufla vantul si nu a directiei catre care el se deplaseaza.

(2) Tipurile de giruete utilizate in activitatea gestionarului infrastructurii feroviare trebuie sa fie agreat de Autoritatea Feroviara Romana, denumita in continuare AFER.

Valorile unghiurilor de oscilatie corespunzatoare diverselor viteze ale vantului din tabelul nr. 1 sunt indicate de numarul de ordine al dintilor, in fata carora oscileaza placa sub actiunea vantului - pentru girueta de tip Vild.

Tabelul nr. 1

Nr. de ordine al

Valoarea

Grade Beaufort

Viteza vantului in m/s

dintelui

Unghiului

Placa cu greutate 200 g

Placa cu greutate 800 g

0s

4s 1’

15s 7’

31s 7’

45s 7’

58s

72s 6’

80s 5’

Fig. 1.

Girueta Vild

 
Pentru ca viteza sa nu fie influentata de obstacolele din jur - cladiri, pomi, padure - instalarea giruetei se efectueaza la inaltimea de 10 m si la o departare de 10 ori mai mare, decat inaltimea obstacolului respectiv.

Directia vanturilor dominante se stabileste de catre subunitatile de intretinere a caii - sectiile de intretinere a caii pe baza observatiilor, trasate sub forma grafica pe roza vanturilor si corelate cu evidentele statistice existente la centrele meteorologice teritoriale.


Colaborarea cu centrele meteorologice teritoriale se realizeaza in baza contractelor incheiate intre gestionarul infrastructurii feroviare si Institutul National de Meteorologie si Hidrologie.

In modelul de grafic trasat pe roza vanturilor – fig. 2 - pe cele patru axe, s-a notat, la o scara convenabila, numarul de zile in care vantul a batut din aceeasi directie.

Fig. 2. Roza vanturilor - directia vanturilor dominante este Nord - Est.

Art. 8. - (1) Viteza vantului se poate determina cu girueta sau cu anemometrul.

Piesa receptoare, care se roteste sub actiunea vantului, la unele anemometre, este un sistem de cupe, iar la altele o morisca cu palete.

Sistemul de cupe anemometrice poate fi format din 3 cupe asezate perpendicular pe un ax vertical, dispus astfel incat tijele de sustinere ale acestora formeaza intre ele unghiuri de 120s - cupe Patterson - iar alte sisteme cu 4 cupe unde tijele de sustinere formeaza intre ele unghiuri de 90s - cupe Robinson.

Descrierea vantului in functie de viteza, corespunzator scarii Beaufort, este prezentata in tabelul nr. 2.

Tabelul nr. 2

Scara lui Beaufort

Viteza vantului

Km/h

Scara lui Beaufort

Presiunea

kg/m²

Descrierea vantului

Observatii

linistit

fumul din cosuri iese linistit

aproape linistit

fumul se abate usor

putin vant

frunzele freamata, miscarea aerului se simte cu fata, steagurile falfaie

vant slab

ramurile mici se misca, incepe o deplasare usoara a zapezii de-a lungul stratului, steagurile falfaie

vant potrivit

se ridica praful, se clatina ramurile mici, caderea de zapada se transforma in viscol

vant taricel

se misca ramurile mijlocii, fumul se abate la iesire din cosuri, vantul produce fluieraturi

vant destul de tare

se clatina ramurile si trunchiurile subtiri ale arborilor, firele retelelor zbarnaie, zgomotul vantului se aude in incaperi

vant tare

ramurile mari se indoaie, arborii mici se clatina, apar dificultati in miscarea oamenilor

vant puternic

arborii mijlocii se clatina, ramurile sunt rupte, tigla este smulsa de pe case

vijelie

ramurile groase si arborii mai mici sunt rupti, cosurile de fum sunt distruse

vijelie mare

arborii sunt smulsi din radacina, stalpii de telegraf sunt rupti, se produc distrugeri

tempesta

se produc distrugeri mari

122 si mai mult

143 si mai mult

uragan

se produc dezastre

SECTIUNEA a 4 -a

Cauzele care produc inzapeziri si observatii in legatura cu depunerile de zapada

Art. 9. - (1) Ninsoarea produce acoperirea caii ferate, atat in debleuri, cat si in rambleuri, cu un strat uniform si afanat de zapada, care, desi nu prezinta un pericol insemnat pentru circulatia trenurilor, mareste rezistenta liniei si afecteaza regularitatea circulatiei prin prelungirea timpilor de mers.

Este necesar ca sinele si in special aparatele de cale sa fie permanent curatate de zapada.

In cazul unei ninsori indelungate pe o linie cu circulatie redusa, pericolul de inzapezire poate fi evitat prin curatare manuala sau prin interventie cu utilajele de deszapezire.

Art. 10. - (1) Viscolele prezinta o amenintare serioasa pentru circulatia trenurilor deoarece, in locurile care nu sunt suficient protejate sau sunt protejate defectuos, se formeaza depuneri de zapada compacta.

Aceste depuneri sunt periculoase in special pe liniile in rampa, pe timp de viscol de lunga durata si in lipsa unor aparari sigure.

Art. 11. - (1) Depunerile de zapada se caracterizeaza prin densitate si rezistenta.

Prin densitatea relativa a zapezii se intelege raportul dintre volumul apei si volumul de zapada din care a rezultat aceasta apa.

Dupa densitatea relativa, zapada poate fi:

a) afanata - cu densitatea 0,08-0,24 kg/dm³;

b) cu densitate medie - cu densitatea 0,25-0,34 kg/dm³;

c) tare - cu densitatea 0,35-0,45 kg/dm³;

d) foarte tare - cu densitate mai mare de 0,45 kg/dm³.

Art. 12. - Indepartarea zapezii trebuie sa se efectueze imediat dupa ninsoare, evitandu - se astfel formarea zapezii compacte - tare si foarte tare- care poate fi inlaturata mult mai greu.

Art. 13. - (1) Depunerile de zapada pe platforma caii, depind de profilul transversal al acesteia.

Viteza vantului este mai mica la nivelul solului iar daca acesta este acoperit cu plantatii viteza se reduce si mai mult.

Daca un curent de aer traverseaza un debleu, viteza sa in interiorul debleului se micsoreaza incepand de la marginea lui spre centru, iar in unele puncte iau nastere curenti de sens contrar, formandu-se astfel o miscare de vartej.

Art. 14. – (1) In miscarea curentului din debleuri pana la 8,50 m adancime - fig. 3, se distinge un vartej principal si doua vartejuri secundare care apar in cele doua santuri ale caii.

Vartejurile sunt cauza principala de formare a depunerilor de zapada in debleuri.

Vartejurile secundare provoaca inzapezirea santurilor, iar vartejul principal inzapezeste restul debleului.

Vartej principal

 

Vartej secundar

 Fig. 3 Formarea curentilor in debleuri cu adancime de pana la 8,50 m

Art. 15. - (1) In timpul viscolelor, se constata ca zapada de la suprafata este spulberata de vant si se poate ridica pana la inaltimea de 2 metri.

85-90% din cantitatea zapada care este antrenata in timpul viscolului pe aceasta inaltime de 2 m, provine din stratul de la suprafata solului.

O parte din zapada antrenata in timpul viscolului este retinuta de obstacolele pe care le gaseste in cale - copaci, plantatii, case, material rulant stationat - iar alta parte ajungand de exemplu la un debleu fara aparare, aluneca de-a lungul taluzului si, din cauza curentilor de aer de sens contrar intalniti in interiorul debleului formeaza depuneri de zapada - cazul debleurilor intre 0,40 - 8,50 m.

Art. 16. - In debleuri mici - fig. 4 - de pana la 0,40 m, se formeaza numai cele doua vartejuri secundare care provoaca inzapezirea santurilor.

Fig. 4. - Formarea curentilor in debleuri mici

Art. 17. - Debleurile cu adancimea mai mare de 8,50 m - fig. 5 - de regula, nu se inzapezesc, depunerile de zapada realizandu - se in special pe primul taluz intalnit de curent -A- precum si in santul corespunzator taluzului din fata curentului -B

Fig. 5. - Formarea curentilor in debleuri cu adancime mai mare de 8,50 m.

Fig. 6. Formarea curentilor si a depunerilor de zapada pe rambleuri inalte

Art. 18. - (1) In rambleurile inalte de peste 12 m - fig.6 - zapada se depune chiar pe linie.

Curentii de aer, lovindu-se de taluzul mare al rambleului, se indreapta in lungul acestuia, iar la partea superioara a rambleului, intalnind curenti normali, le deviaza directia in sus dupa diagonala paralelogramului de forta; din aceasta cauza, deasupra caii se formeaza un spatiu linistit, favorizand depunerile de zapada.

Art. 19. - La rambleurile cu inaltime de pana la 0,65 m, zapada este spulberata de vant - fig. 7.

Fig. 7. Depuneri de zapada la rambleuri mici .

Art. 20. - (1) Din cauza presiunii produsa de buzele bandajelor, in lungul sinelor se formeaza creste de zapada - fig. 8.

Crestele de zapada trebuie indepartate deoarece, din cauza zapezii cazute, precum si a celei antrenate datorita circulatiei trenurilor, se favorizeaza depunerile de zapada la viscolele urmatoare.

Fig. 8. - Formarea crestelor de zapada

Art. 21. - In cazul liniilor in profil mixt, inzapezirile se pot produce ca in fig. 9.10 si 11.

Fig. 9. - Primul caz de inzapezire a liniilor in profil mixt .

Fig. 10. - Al doilea caz de inzapezire a liniilor in profil mixt.

Fig. 11 - Al treilea caz de inzapezire a liniilor in profil mixt.

CAPITOLUL II

Stabilirea si evidenta portiunilor inzapezibile.

Clasificarea liniilor de cale ferata dupa gradul lor de inzapezire.

SECTIUNEA 1

Stabilirea portiunilor inzapezibile ale liniei de cale ferata

Art. 22. - (1) Pozitia unei linii de cale ferata fata de directia vanturilor dominante are o mare influenta asupra posibilitatilor si gradului de inzapezire, cele mai frecvente inzapeziri producandu-se, in majoritatea cazurilor, datorita vanturilor care bat lateral caii.

Directia vanturilor dominante se stabilieste, conform celor stabilite la art. 7 pct. 5.

Art. 23. - Graficul cu amplasarea lucrarilor de aparare impotriva inzapezirii caii se intocmeste pe baza observatiilor obtinute in intervalul 1 octombrie - 31 martie.

Art. 24. - (1) Roza vanturilor sta la baza corectarii lucrarilor de aparare impotriva inzapezirii si poate prezenta variatii mari, chiar pe distante mici, din cauza conditiilor locale: relief, paduri, cladiri.

Pe baza graficelor vanturilor dominante si a observatiilor efectuate timp de mai multi ani asupra fiecarei portiuni de cale expusa inzapezirii, se stabilesc pozitiile si lungimile liniilor de aparare respective.

Pe portiunile de linie neinzapezibile unde nu este necesar sa intervina plugurile de zapada, nu se monteaza indicatori pentru aceste utilaje - anexa nr. 1.

SECTIUNEA a 2 - a

Evidenta portiunilor inzapezibile ale liniei de cale ferata

Art. 25. - (1) Evidentele portiunilor inzapezibile ale caii, intocmite pentru perioade lungi de timp, se reactualizeaza permanent de catre sectiile de intretinere a caii si compartimentul de linii din regionala de cale ferata.

Schimbarile aparute in situatia portiunilor inzapezibile se opereaza in evidente numai cu aprobarea conducerii gestionarului infrastructurii feroviare, pe baza propunerilor compartimentul de linii din regionala de cale ferata, avizate de directorul regional.

Evidenta portiunilor de linie inzapezibile trebuie sa cuprinda:

a) denumirea liniei de cale ferata;

b) intervalul de statii unde se gaseste portiunea inzapezibila;

c) pozitia kilometrica;

d) lungimea in metri;

e) pe ce parte a liniei se gaseste - stanga sau dreapta;

f) categoria portiunii inzapezibile a liniei;

g) felul portiunii inzapezibile - debleu, rambleu;

h) felul apararii, lungimea si distanta fata de axa caii;

i) alte observatii.

SECTIUNEA a 3 – a

Clasificarea portiunilor de linie inzapezibile

Art. 26. - In functie de gradul de inzapezire, portiunile de linie expuse inzapezirii se clasifica in urmatoarele patru categorii:

a) categoria I - portiunile expuse inzapezirii chiar de la primele viscole:

- debleuri cu adancime de la 0,40 la 8,50 m;

- incintele statiilor;

- platforma caii situata in profil mixt.

b) categoria a II - a - portiunile expuse inzapezirii la urmatoarele viscole;

- platforma caii la nivel cu terenul din vecinatate;

- debleuri mici de pana la 0,40 m adancime care, in urma caderii zapezii si apoi a curatarii ei, se pot transforma in portiuni inzapezibile;

c) categoria a III - a - rambleuri mici:

- rambleuri pana la 0,65 m inaltime;

- rambleuri in profil mixt pana la 1 m inaltime.

d) categoria a IV - a - portiuni amenintate de avalanse de zapada.

Art. 27. - In unele cazuri, pot fi expuse inzapezirii si alte portiuni de linie care nu sunt cuprinse in categoriile de mai sus si care se stabilesc pe baza observatiilor efectuate pe teren timp de mai multi ani.

CAPITOLUL III

Planul pentru combatere a inzapezirii caii

SECTIUNEA 1

Modul de intocmire

Art. 28. - (1) Conducerea regionalelor de cale ferata, trebuie sa ia masuri ca pana la 1 septembrie fiecare sectie de intretinere a caii cu concursul operatorilor de transport feroviar din teritoriu, sa intocmeasca planul de actiune pentru combaterea inzapezirilor.

De asemenea, se stabilesc statiile, depourile, complexele, care elaboreaza planuri speciale de actiune pentru prevenirea si combaterea inzapezirilor.

Planurile speciale de actiune se intocmesc de sefii unitatilor respective - statie, depou, complex - cu concursul celor interesati.

Art. 29. - Planurile de actiune se intocmesc pe baza evidentei portiunilor inzapezibile, mentionata la art. 25 si cuprind:

a) graficul portiunilor inzapezibile, cu precizarea lungimii liniilor supuse inzapezirilor, pe categorii, precum si modul lor de aparare;

b) modul de organizare a lucrarilor de indepartare a zapezii din linia curenta si din statiile si nodurile mari de cale ferata;

c) stabilirea numarului de muncitori necesar pentru indepartarea zapezii in linia curenta, precizandu-se:

- locurile de unde sunt recrutati lucratorii necesari, stabiliti pe baza conventiilor si acordurilor scrise, incheiate cu consiliile locale sau cu unitatile militare;

- reglementari privind avizarea si supravegherea personalului muncitor;

d) sculele, inventarul si imbracamintea speciala necesara si repartizarea lor pe echipe, cu specificarea locurilor de depozitare - depozitele sectiilor de intretinere a caii sau depozitul central regional;

e) fixarea locurilor pentru incalzirea si odihna lucratorilor;

f) fixarea cantinelor pentru aprovizionarea cu alimente a personalului de intretinere a caii folosit la lucrari de deszapezire sau mentinere a circulatiei pe timp de viscol;

g) fixarea centrelor unde functioneaza comandamentele unice, precum si indicarea nominala a personalului care face parte din acestea;

h) fixarea statiilor de resedinta si a locurilor de stationare a plugurilor de zapada.

Art. 30. - In ceea ce priveste indepartarea zapezii din statii si complexele de cale ferata, se precizeaza :

a) ordinea in care trebuie curatate liniile si aparatele de cale, cunoscand ca in primul rand trebuie asigurata circulatia pe liniile de primire - expediere si incrucisare a trenurilor, liniile de circulatie spre depouri si remize, liniile de la placile turnante pentru intoarcerea locomotivelor, liniile care servesc pentru alimentarea locomotivelor, urmand apoi liniile ce deservesc magaziile de marfuri, ateliere. Liniile cu circulatia redusa se curata ulterior, pe masura necesitatii, la cererea statiei;

b) impartirea statiilor pe zone de aparate de cale, stabilindu - se pentru fiecare zona forta de munca ce lucreaza la deszapezire si mentinerea circulatiei pentru ramurile linii, trafic, instalatii, calatori, marfa si altii, responsabilii din fiecare ramura pe zona si tura, indicandu-se functia, locul de intalnire la intrarea in tura, mijloacele de transport si necesarul de scule si unelte pentru deszapezire si locul de depozitare a acestora;

c) reglementari privind avizarea si supravegherea personalului muncitor care lucreaza la deszapezirea liniilor din incinta statiilor respective din punct de vedere al protectiei muncii, stabilite de comun acord cu seful statiei, al sectiilor de intretinere a caii si a instalatiilor.

Reglementarile respective constituie anexe la Planul Tehnic de Exploatare - PTE al statiei respective si sunt actualizate ori de cate ori intervin modificari;

d) numarul de trenuri de lucru sau de vagoane necesare pentru evacuarea zapezii;

e) numarul trenurilor de interventie necesare cazarii lucratorilor folositi pe timp indelungat la lucrari de deszapezire, cu specificarea compunerii fiecarui tren, a amenajarilor de care au nevoie si locurile probabile unde sunt utilizate;

f) fixarea locului de descarcare a zapezii rezultate in urma actiunii de deszapezire.

Art. 31. - La stabilirea personalului necesar pentru indepartarea zapezii din linie curenta, se precizeaza:

a) numarul de lucratori necesari pentru fiecare portiune de linie in parte, impartiti pe echipe si cu desemnarea nominala a responsabililor;

b) locurile de unde sunt recrutati lucratorii necesari, stabiliti pe baza conventiilor si acordurilor scrise, incheiate cu consiliile locale sau cu unitatile militare;

c) modul de avizare a lucratorilor in vederea prezentarii acestora la locul stabilit pentru inceperea actiunii de deszapezire.

SECTIUNEA a 2-a

Modul de colaborare intre gestionarul infrastructurii feroviare si administratia drumurilor pentru portiunile alaturate cailor ferate si drumurilor.

Art. 32. - (1) Pentru portiunile de calea ferata si drumuri alaturate care sunt expuse inzapezirilor, atat sistemul de aparare impotriva inzapezirilor, cat si modul de amplasare a mijloacelor de aparare se stabilesc de comun acord de catre sefii sectiilor de intretinere a caii ferate si sefii subunitatilor de intretinere a drumurilor din directiile regionale de drumuri.

Aceasta colaborare este necesara pentru a se evita inzapezirea din cauza unor eventuale lucrari de aparare pentru protectia drumurilor, necorespunzator instalate.

Stabilirea amplasamentului pentru perdelele de protectie necesare pe asemenea portiuni se realizeaza de comun acord de catre regionalele de cale ferata si de administratiile regionale de drumuri si poduri respective.

SECTIUNEA a 3-a

Instruirea si examinarea personalului care participa la actiunile

de prevenire si combatere a inzapezirilor.

Art. 33. - In cadrul examinarilor generale anuale stabilite prin dispozitii ale gestionarului infrastructurii feroviare si ale operatorilor de transport feroviar, se examineaza:

a) personalul din activitatea de intretinere a caii si instalatiilor feroviare referitor la masurile generale de pregatire in vederea iernii si la prevederile prezentelor instructiuni;

b) personalul din activitatea de transport feroviar referitor la pregatirea in vederea iernii si la instructiunile care privesc activitatea specifica fiecarei ramuri de activitate.

Art. 34. - In intervalul 15 - 31 octombrie sefii compartimentelor linii, instalatii si trafic din regionalele de cale ferata sau imputernicitii acestora, impreuna cu delegatii operatorilor de transport feroviar, instruiesc, intreg personalul feroviar, despre planul de actiune pentru combaterea inzapezirilor.

CAPITOLUL IV

Protectia caii impotriva inzapezirilor

SECTIUNEA 1

Mijloace de protectie impotriva inzapezirii caii

Art. 35. - (1) Pentru a preintampina inzapezirea liniilor de cale ferata, pe portiunile expuse se executa lucrari - linii - de aparare.

Lucrarile de aparare constau in crearea unor obstacole impotriva curentului de zapada, amplasate inainte de portiunea de linie expusa inzapezirii, capabile sa retina zapada langa linia de aparare.

Lucrarile de aparare impotriva inzapezirii se pot executa din:

a) panouri mobile de parazapezi ;

b) perdele de protectie - plantatii parazapezi;

c) panouri permanente de parazapezi ;

d) panouri provizorii de parazapezi;

e) constructii speciale impotriva avalanselor.

SECTIUNEA a 2 -a

Protectia caii impotriva inzapezirii prin panouri de parazapezi mobile

Art. 36. - (1) Protectia liniilor de cale ferata impotriva inzapezirii cu panouri mobile de parazapezi, se realizeaza prin formarea unei linii de aparare din panouri de parazapezi montate pe stalpi fixati in pamant de-a lungul caii.

Linia de panouri se realizeaza pe o singura parte sau pe ambele parti ale caii, tinand seama de gradul pericolului de inzapezire a portiunii ce urmeaza a fi aparata.

Art. 37. - Panourile mobile de parazapezi se pot confectiona din: lemn, metal, materiale plastice.

Art. 38. - (1) Panourile mobile de parazapezi din lemn sunt de doua tipuri:

a) tipul greu, cu grosimea scandurilor de 18 mm, care se utilizeaza pe portiunile inzapezibile de categoria I si a II - a;

b) tipul usor, cu grosimea scandurilor de 12 mm, care se utilizeaza pe portiunile inzapezibile de categoria a III - a.

Panoul de parazapezi se confectioneaza, in mod obisnuit din brad - fig. 12 - si se compune dintr-un cadru format din scanduri dispuse vertical si doua scanduri orizontale duble. Pentru rigiditate, panoul este intarit cu doua scanduri montate in diagonala.

Laturile verticale extreme se monteaza coborate pe verticala cu 10 cm, pentru a servi la sprijinirea panoului pe teren, fara a produce degradarea celorlalte.

Dimensiunile panoului sunt cele din fig. 12 si se modifica conform caietelor de sarcini aprobate de gestionarul infrastructurii feroviare.

Pentru un panou, distanta d dintre axele scandurilor verticale si numarul N de scanduri verticale difera dupa latimea scandurilor b si este:

b ( mm ) = 60 70 80 90 100 110 120

N( buc ) = 16 14 12 10 9 8 7

d ( mm ) = 120 140 160 190 210 240 260

a ( mm ) = 195 180 205 225 235 230 285

Fig. 12. Panoul mobil de parazapezi din lemn.

Art. 39. - (1) Stalpii care se intrebuinteaza la montarea liniilor de aparare din panouri de parazapezi se confectioneaza din lemn de brad, mesteacan, stejar sau ulm - fig. 13.

Stalpii au, de regula, lungimea de 3 m, insa pot fi mai lungi acolo unde se prevede necesitatea ridicarii panourilor. Diametrul lor este de 7-10 cm si sunt ascutiti la un cap pe o lungime de 10 - 15 cm. Ei se fixeaza in pamant la o adancime de 0,50-0,65 m si la o distanta de 2,00 m intre axele lor.

La fixarea stalpilor, se recomanda sa se foloseasca burghiul de sondaj pentru executarea gaurilor in teren - fig. 14.

Fig. 13. - Model de stalp Fig. 14. - Burghiu de sapat gropi pentru stalpi

Art. 40. - (1) Panourile de parazapezi se fixeaza pe stalpi, pe partea dinspre camp - atat sus cat si jos - la o distanta de 10 cm fata de teren - fig. 15.

Pentru mai multa stabilitate a panourilor, pamantul rezultat de la saparea gropilor pentru stalpi se depune si se compacteaza in jurul acestora.

Panourile si stalpii trebuie sa fie la aceeasi inaltime, in pozitie verticala, iar linia lor superioara sa fie o linie continua, paralela pe cat posibil cu configuratia terenului.

Fig. 15. - Fixarea panourilor de parazapezi mobile

Art. 41. - Panourile de parazapezi metalice se confectioneaza din platbanda sau fasii de tabla de 0,3 - 1,00 mm grosime, montate prin sudura pe cadre din otel rotund - fig. 16 - sau pe cadre din cornier, cu suprafata portanta consolidata cu ajutorul unor corzi petrecute prin bosaj - gauri executate special in montanti - fig. 17.

Fig. 16. - Panou mobil de parazapezi din metal pe cadru din otel rotund

Fig. 17. - Panou mobil de parazapezi din metal pe cadru din cornier.

Art. 42. - Se mai pot confectiona panouri metalice de parazapezi din plasa de sarma in care se tes, in pozitie verticala, fasii de tabla.

Art. 43. - Panourile de parazapezi din material plastic sunt alcatuite din benzi de material plastic - dispuse vertical, orizontal si incrucisat - fixate pe cadre metalice - fig . 18.

Fig. 18. - Panou mobil de parazapezi din material plastic

Art. 44. - (1) Dimensiunile panourilor de parazapezi sunt in general, de 2,00 x 2,00 m dar pot fi si de alte dimensiuni, in functie de materialele folosite, de modul de ancorare sau de zonele unde urmeaza sa fie montate.

In timpul iernii seful districtului de intretinere a caii verifica, periodic, ancorarea lor in pozitie de lucru.

Art. 45. - Distanta dintre linia de parazapezi si axa caii depinde de profilul transversal respectiv, de intensitatea vantului, precum si de depunerile de zapada din regiunea respectiva, dupa cum urmeaza:

a) in mod obisnuit, aceasta distanta este cuprinsa intre 30 m si 50 m, cu conditia ca distanta dintre panou si muchia superioara a taluzului sa fie cel putin egala cu, de 12 ori diferenta de nivel dintre aceasta muchie si partea superioara a panoului;

Daca terenul la partea superioara a debleului este plan - fig. 19 - D = 12h, in care h = inaltimea panoului.

Fig. 19. - Apararea debleului amplasat in teren plan.

Daca terenul este inclinat, avand D = 12(h1+h2), in care h1= inaltimea panoului si h2 = diferenta de nivel dintre muchia taluzului si cota terenului de la baza panoului - fig. 20.

Fig. 20. Protectia debleului amplasat in teren inclinat.

In cazul liniilor de aparare duble sau multiple, distanta de 30 – 50 m se considera fata de axa caii celei mai apropiate, cu respectarea acelorasi conditii privind distanta minima dintre panouri si muchia taluzului .

b) pe liniile grav inzapezibile, panourile se monteaza la 50 – 60 m fata de axa liniei celei mai apropiate, in aceleasi conditii, respectand distanta minima dintre panouri si muchia taluzului;

Distanta de 50 – 60 m dintre panouri si axa liniei se aplica, in special, pe portiunile de linie si statiile grav inzapezibile de pe liniile:

Ploiesti –Tandarei Medgidia - Tulcea

Bucuresti - Fetesti – Constanta Faurei - Braila - Galati

Slobozia – Ciulnita Bucuresti - Oltenita

Buzau - Faurei – Fetesti Giurgiu - Videle

Bucuresti – Giurgiu Rosiori -Turnu Magurele

Medgidia - Negru Voda

c) pe portiunile foarte grav inzapezibile din linia curenta si din statii, se monteaza doua randuri paralele de parazapezi - fig. 21;

Fig. 21. - Protectia debleului cu doua randuri de panouri.

Randul interior se instaleaza la 30 - 50 m fata de axul liniei de cale ferata, cu conditia ca distanta intre acest rand de panouri si muchia superioara a debleului sa fie de minim 25 m, iar randul exterior de panouri - dinspre camp - se instaleaza la 40 - 50 m fata de randul interior. Solutia are caracter provizoriu pana la realizarea de plantatii pentru apararea unor asemenea portiuni.

d) daca in profilul transversal al debleului exista santuri de aparare sau cavalieri - depozite de pamant - situati la distanta de minim 30 – 50 m de la axa caii, panourile de parazapezi se instaleaza la o distanta de cel putin 2 m de la taluzul santului de aparare dinspre linie - fig.22 - sau sus pe cavalier - fig.23;

Fig. 22. - Protectia debleului care are in profil transversal sant de aparare

Fig. 23. - Protectia debleului care are in profil transversal cavalier

Daca santul de aparare sau cavalierul este situat la o distanta mai mica de 30 - 50 m de la axa caii, linia de parazapezi se instaleaza la distanta normala de 30 - 50 m fata de axa caii, cu mentiunea ca, in cazul cavalierului, distanta dintre linia de parazapezi si baza taluzului cavalierului sa nu fie mai mica de 15 - 20 m spre camp - fig. 24 si fig. 25.

Fig. 24. Protectia debleului la care santul de aparare este

situat la distanta mai mica de 30 – 50 m fata de axa caii.

Fig. 25. Protectia debleului la care cavalierul este situat

la distanta mai mica de 30 – 50 m fata de axa caii.

e) distanta dintre panourile de parazapezi si axa caii se stabileste pentru fiecare portiune inzapezibila, de catre seful sectiei de intretinere a caii respective, in limitele precizate anterior, pe baza experientei din anii precedenti si este aprobata de catre compartimentul de linii din regionala de cale ferata.

Art. 46. - (1) Instalarea panourilor de parazapezi, pe portiunile de linii inzapezibile din categoria I si a II - a se realizeaza cel tarziu pana la data de 15 noiembrie .

In functie de necesitati, insa fara stalpi si direct in zapada, se monteaza panourile de parazapezi pe portiunile de linie din categoria a III - a.

Art. 47. - (1) Viscolul cu zapada, la intalnirea unei linii de parazapezi, isi micsoreaza viteza din cauza aerului mai linistit din jurul panoului, iar zapada se depune inaintea lui, in depozitul I - fig. 26.

La viscole mai mari, o parte din zapada trece prin golurile panourilor si se depune in spatele lor, in depozitul II - fig. 26.

Fig . 26. - Depunerea zapezii in cazul apararii debleului cu un rand de panouri

La viscolele de durata sau repetate, panourile de parazapezi se pot inzapezi, iar zapada adusa in continuare de viscol trece peste orice obstacol si inzapezeste debleul.

Fig. 27. Inclinarile depunerilor de zapada din fata si din spatele panourilor

Art. 48. - (1) Inclinarea taluzului dupa care se depune zapada depinde de viteza vantului.

In fata panoului, adica in partea dinspre camp, inclinarea taluzului variaza intre 1/ 5 -1/12, iar in spatele panoului, adica spre linie, variaza intre 1/ 8 - 1/ 12.

La vant slab inclinarea este mai mica in fata panoului si mai mare in spatele lui, iar la vant puternic inclinarea este mai mare in fata panoului si mai mica in spatele lui - fig. 27.

Art. 49. - Panourile de parazapezi instalate la distanta insuficienta in raport cu axa caii, au efectul schitat in fig. 28.

Fig. 28. - Efectul depunerilor de zapada in cazul panourilor

instalate la distanta insuficienta in raport cu axa caii

Art. 50. – (1) Pe portiunile de linie protejate cu panouri mobile de parazapezi in cazul cand acestea nu au capacitatea de a retine zapada purtata de viscol, liniile de aparare se instaleaza cu un spatiu liber de la teren dupa cum urmeaza:

a) liniile simple de panouri se instaleaza cu un spatiu liber de la teren de 25 cm - fig. 29;

b) la liniile duble de panouri, randul dinspre linia ferata se instaleaza la 25 cm, iar randul dinspre camp la 50 cm de la teren - fig. 30.

Fig. 29. - Montarea liniei simple de panouri cu spatiu liber de la teren.

Fig. 30. - Montarea liniei duble de panouri cu spatii libere de la teren.

Fig. 31. - Modul de montare a panourilor cu spatiu liber de la teren

Instalarea panourilor, in astfel de cazuri, se face prin suspendarea lor pe stalpi, cu ajutorul unor bratari metalice conform dispozitivului din fig. 31.

Stalpii trebuie sa fie bine fixati in pamant.

La portiunile cu panouri duble care se instaleaza in pozitie suspendata, stalpii din linia de panouri dinspre camp trebuie sa aiba lungimea de 3,50 m si diametrul de 12 – 15 cm.

Art. 51. - (1) Pentru o functionare normala a liniei de panouri instalate, pozitia lor trebuie schimbata imediat ce valul de zapada, din partea dinspre linie, a ajuns la 2/3 din inaltimea panoului.

Schimbarea lor se face prin ridicarea pe stalpi si mutarea lor in pozitie verticala, pe alt val de zapada, dupa cum urmeaza:

a) ridicarea pe stalpi:

Daca inaltimea stalpilor permite, panourile sunt ridicate pe loc pe acesti stalpi, iar sub ele spatiul se umple cu zapada - fig. 32.

Fig. 32. Ridicarea panourilor pe stalpi.

In acest scop, se formeaza echipe de cate patru lucratori, care ridica panourile pe stalpi pe acelasi amplasament:

- lucratorul nr. 1 face dezlegarea si legarea panoului;

- lucratorul nr. 2 ridica panoul pe stalpi la inaltimea maxima disponibila si il tine pana este legat de lucratorul nr.1;

- lucratorii nr. 3 si nr. 4, plasati fiecare pe cate o parte a liniei de panouri, arunca zapada sub panou, in forma de val.

Daca panourile sunt inzapezite incat necesita degajarea lor in prealabil la partea de jos, personalul se suplimenteaza cu inca doi lucratori .

b) mutarea panourilor in pozitie verticala pe alt val de zapada:

In cazul cand inaltimea stalpilor nu permite ridicarea panourilor, atunci panourile sunt mutate in pozitie verticala pe varful valului A - fig. 33 - daca distanta dintre linia initiala a panourilor si axul liniei de cale ferata este de 50 m sau mai mult, instalandu-se in santuri practicate in zapada, iar pentru stabilitatea lor se compacteaza zapada pe ambele parti.

Fig. 33. - Reamplasarea panourilor pe valurile de zapada

) Panourile de parazapezi de tip vechi trebuie sa fie legate intre ele astfel ca sa reziste la actiunea vantului si a zapezii. Panourile de tip nou trebuie sa fie prevazute cu dispozitive speciale de legare a panourilor intre ele care sa permita montarea si demontarea panourilor de catre muncitori fara sa fie posibila dezlegare panourilor sub actiunea vantului si a zapezii.

Pentru mutarea panourilor neinzapezite pe alt val de zapada, sunt necesare echipe de cate cinci lucratori, cu urmatoarele atributii :

- lucratorii nr. 1 si 2 dezleaga doua panouri, le disloca din zapada, apoi impreuna le transporta pe valul de zapada si le instaleaza vertical in santul sapat inainte ;

- lucratorul nr. 1 le leaga la partea superioara, iar lucratorul nr. 2 le sustine;

- lucratorul nr. 3 sapa in valul de zapada un sant mic, adanc de circa 25 cm si de latimea lopetii, in care se instaleaza baza panourilor;

- lucratorii nr. 4 si 5, plasati fiecare pe o parte a liniei de parazapezi, astupa santul si aduna zapada langa panouri, pe toata lungimea panoului si pe o inaltime de circa 40 - 50 cm.

Pentru consolidare - intrucat se muta numai panourile, fara stalpi - se aduna zapada la fiecare cinci panouri, in forma de val, de ambele parti ale panoului, pana la inaltimea de 1 m.

In cazul cand mutarea panourilor de parazapezi necesita in prealabil dislocarea lor din zapada, echipele se completeaza cu inca 2 - 5 lucratori, in functie de inaltimea depunerilor de zapada.

Daca panourile de parazapezi mutate pe valul A - fig. 30 - se inzapezesc pana la 2/ 3 din inaltimea lor, se muta din nou pe varful valului B si asa mai departe, fara insa a se apropia prea mult de linie, pentru a nu se expune debleul la inzapezire. In asemenea cazuri, mutarile succesive se fac alternativ spre camp si spre linie.

Art. 52. - Cand distanta intre linia initiala de panouri si axa liniei este mai mica de 50 m, iar din cauza mutarii randului de parazapezi spre linie s-ar reduce prea mult aceasta distanta si s-ar expune debleul la inzapezire, se efectueaza prima mutare a panourilor spre camp, iar celelalte mutari se efectueaza in ordine normala - fig. 34.

Fig. 34. - Mutarea panourilor pe valuri de zapada cand exista pericol de inzapezire a liniei

Art. 53. - (1) In cazul unei linii duble de panouri de parazapezi, mutarea panourilor se efectueaza atunci cand valul de zapada de langa linia exterioara de panouri dinspre camp atinge 2/3 din inaltimea panourilor, pentru a evita momentul cand rolul de aparare revine liniei interioare.

Se procedeaza in primul rand, la mutarea liniei exterioare de panouri si ulterior la mutarea liniei interioare.

Art. 54. - 1) Mutarea panourilor de parazapezi trebuie facuta la timp, adica inainte de inzapezirea lor, spre a se evita pericolul de inzapezire a debleului si cheltuielile suplimentare pentru scoaterea lor de sub zapada.

In punctele unde, in urma experientei anilor precedenti s-a observat cresterea valurilor de zapada in cursul unui viscol, dupa incetarea viscolului trebuie sa se execute mutarea panourilor chiar in cazul in care inaltimea valului este mai mica decat cea aratata mai sus, deoarece a efectua mutarea panourilor in timpul viscolului, in cazul in care acesta reincepe, este mai greu si mai costisitor, constituind si un pericol de eventuala inzapezire a liniei in timpul operatiei de mutare.

Linia de parazapezi trebuie sa fie supravegheata in permanenta in timpul iernii, astfel incat panourile sa fie mutate la timp, iar cele cazute sa fie ridicate.

In cazul inzapezirii, se iau masuri pentru readucerea in buna stare a liniei de panouri si concomitent se procedeaza la curatirea zapezii.

La mutarea liniei de parazapezi nu se admite scoaterea simultana, la rand, a mai mult de 10 panouri, spre a se evita ca prin spatiile lasate in linia de aparare sa se poata provoca inzapezirea liniei, in cazul unui viscol venit prin surprindere.

La topirea zapezii, panourile de parazapezi care in timpul iernii au fost mutate pe valuri de zapada, sunt readuse pe stalpi, intrucat prin caderea lor pot provoca inzapezirea liniei in cazul unui viscol neasteptat. Aceasta operatie se executa de echipe de 4 - 6 lucratori, ce lucreaza in grupe independente de 2 lucratori, executand mutarea si legarea panourilor.

Art. 55. - (1) Pentru apararea unei linii de cale ferata in dreptul unei treceri la nivel cuprinsa intr-o portiune inzapezibila, linia de aparare a parazapezilor se executa dupa unul din procedeele aratate in fig. 35 si fig. 36, dupa cum directia vantului dominant este perpendiculara sau oblica pe calea ferata.

Fig. 35. - Apararea liniei cand directia vantului este perpendiculara pe calea ferata

Fig. 36. Apararea liniei cand directia vantului este oblica pe calea ferata

In cazul cand un canton se gaseste fie pe partea vantului, fie pe partea opusa in raport cu calea ferata, liniile de panouri sau plantatiile se instaleaza numai daca linia in dreptul acestui canton este cuprinsa intr-o portiune de linie inzapezibila.

Art. 56. - (1) In debleuri inzapezibile, linia de panouri se instaleaza, in general, paralel cu linia de cale ferata, pe toata lungimea debleului, iar la extremitatile debleului linia de panouri se instaleaza ramificata pe doua directii: una dinspre cale si alta dinspre camp.Devierea ramurii dinspre cale se realizeaza, in general, sub un unghi de 45°, iar a ramurii dinspre camp sub un unghi de 20-30° in cazul cand directia vanturilor actioneaza sub un unghi cuprins intre 60 - 90° fata de linia principala de panouri - fig.37.

Ramura deviata dinspre camp trebuie sa fie mai lunga decat cea dinspre cale, astfel incat proiectia ramurii dinspre camp pe axa liniei de cale ferata sa acopere si sa depaseasca cu 10 -15 m proiectia ramurii dinspre cale pe aceeasi axa a liniei de cale ferata.

Art. 57. - (1) In cazul cand directia viscolelor este prea inclinata fata de linia panourilor, adica cuprinsa intre 30°- 60°, atunci extremitatile panourilor se deviaza numai intr-o singura directie, si anume: spre cale la capatul aflat spre vant si spre camp la celalalt capat.

Ramura dinspre cale trebuie sa fie instalata sub un unghi de 45°, iar ramura dinspre camp trebuie sa aiba doua inclinari: prima de 20° si a doua, spre sfarsit de 60° - fig.38.

Fig. 37. - Apararea extremitatilor debleului cand directia vantului face

un unghi de 60-90s cu linia panourilor

Fig. 38. - Apararea extremitatilor debleului cand directia vantului face

un unghi de 30-60s cu linia panourilor

Ramura deviata spre cale se poate apropia pana la o distanta de 10 m de axa liniei extreme de cale ferata, in cazul cand inaltimea rambleului in acest punct este mai mare de 2 m si pana la 20 m cand inaltimea rambleului pe care-l intalneste este sub 2 m.

Lungimile ramurilor de la extremitatea liniilor de panouri sunt diferite in raport cu distanta liniilor de panouri fata de axa caii si in raport cu inaltimea rambleului in punctele unde se termina ramura deviata dinspre cale.

Fig. 39. - Notatiile ramurilor deviate ale liniilor de aparare

Lungimile ramurilor de la extremitatea liniilor de panouri, cu notatiile din fig. 39, sunt stabilite in tabelul nr. 3:

Tabelul nr. 3

Distanta liniei de

panouri fata

de axa caii (m)

Lungimea ramurilor liniei de panouri in metri, pentru cazurile cand inaltimea rambleului este :

mai mare de 2 m

de 2 m sau mai mica de 2 m

l

l1

l2

l

l1

l2

Art. 58. - Schema liniei de panouri in aceste extremitati trebuie sa se faca personal de catre seful sectiei de intretinere a caii pentru fiecare portiune in parte, cu mentiunea ca liniile de panouri de pe toate aceste portiuni trebuie sa fie tinute sub observatie cateva ierni la rand, spre a se vedea modul cum functioneaza si a se aduce eventuale corectari, daca se constata cu ocazia viscolelor un mod de functionare defectuos.

Art. 59. - (1) In privinta debleurilor prevazute cu plantatii de protectie date in functiune, trebuie sa se verifice prelungirea suficienta a acestor perdele si pe portiunile de la intrarea si iesirea din debleuri, pentru o protectie corespunzatoare a caii si in cazul unor viscole cu directia oblica pe plantatii.

Pana la intrarea in functiune a plantatiilor prelungite trebuie sa se ia masuri ca liniile de panouri instalate in mod provizoriu pe aceste portiuni sa fie cele corespunzatoare gradului de inzapezire a liniei respective.

Art. 60. - (1) Pentru liniile din categoria a III - a, panourile de parazapezi se aseaza in pozitie inclinata unul fata de altul, ca in fig. 40.

Fig. 40. - Montarea panourilor in pozitie inclinata unul fata de altul

Pe liniile de categoriile I si a II - a , se admite montarea panourilor de parazapezi in pozitie inclinata unul fata de altul, numai atunci cand panourile de parazapezi se pot ancora bine in teren, nepermitand deformarea lantului de panouri in cazul viscolelor puternice.

Art. 61. - (1) Panourile bune si reparate trebuie sa fie depozitate in stive de cate 50 buc, ca in fig. 41.

Fig. 41. - Modul de depozitare a panourilor Fig. 42. - Modul de depozitare a stalpilor

in stive in stive

Sub stiva de panouri se aseaza doua talpi din traverse vechi, pentru a le feri de contactul direct cu pamantul.

Stalpii de care se leaga parazapezile se depoziteaza sub forma de snop a cate 100 buc, asezati cu varfurile in sus ca in fig. 42.

Distanta intre stivele de panouri sau stalpi trebuie sa fie de minimum 15 m. Fiecare stiva de panouri si stalpi este prevazuta, de jur imprejur, cu un mic sant de protectie de 10 - 15 cm adancime, curatat complet de iarba in scopul de a opri intinderea unui eventual incendiu al ierbii spre stiva; santul se sapa la o distanta de cel putin 1 m de la partea inferioara a stivei.

Panourile din metal se depoziteaza in pozitie verticala si trebuie sa fie ferite de umezeala.

Art. 62. - Se interzice folosirea panourilor de parazapezi pentru alte scopuri, cum ar fi: imprejmuiri de curti, terenuri, ele urmand a fi intrebuintate exclusiv la lucrari pentru prevenirea si combaterea inzapezirilor.

SECTIUNEA a 3-a

Protectia caii impotriva inzapezirilor prin plantatii

Art. 63. - (1) Un alt mijloc de protectie a liniilor de cale ferata, pe portiunile inzapezibile, este realizarea plantarii unor perdele de protectie in lungul liniilor de cale ferata.

Aceste plantatii prezinta multiple avantaje:

- se economiseste forta de munca care trebuie utilizata anual pentru montarea si demontarea panourilor de parazapezi;

- se realizeaza economie de materiale si combustibili;

- intretinerea pe durata exploatarii a perdelei de protectie implica costuri mai reduse, pentru aceeasi perioada de timp, decat in cazul folosirii panourilor de parazapezi;

- are rol de protectie a mediului inconjurator, a vegetatiei si faunei;

- are rol estetic si de recreere;

- combate monotonia ce survine la parcurgerea timp indelungat a zonelor de ses;

- marcheaza zona CFR, eliminand pe aceasta cale posibilitatea de aparitie a conflictelor de interese cu proprietarii de terenuri din vecinatatea caii ferate.

Perdelele de protectie pot fi:

a) in forma de fasie lata de arbori si arbusti, asezati pe mai multe randuri;

b) in forma de fasii inguste si cu intervale intre ele.

Art. 64. - (1) Rolul perdelelor de protectie este de a retine in zona plantatiei zapada purtata de vant si de a nu - i permite sa ajunga in linie.

In cazul perdelelor late, zapada este retinuta in interiorul plantatiei.

In cazul perdelelor cu fasii inguste cu intervale intre ele, atenuarea vantului se asigura de prima fasie dinspre camp, iar zapada se depune intre fasii - in intervale - pentru unele tipuri de plantatii sau pe toata latimea perdelei de protectie pentru alte tipuri de plantatie.

Art. 65. - Schemele de plantare tip si stabilirea regiunilor unde se aplica, se stabilesc si se comunica prin dispozitii speciale sau prin proiecte speciale aprobate de catre gestionarul infrastructurii feroviare.

Art. 66. - Darea in functie a unei perdele de protectie se stabileste de catre o comisie formata din delegatul compartimentului linii din regionala de cale ferata, seful sectiei de intretinere a caii, responsabilul cu probleme de protectie, amenajari zone verzi si asigurarea vizibilitatii - PAZ, seful districtului de intretinere a caii si delegatul autoritatii de stat in domeniul forestier si se aproba de conducerea regionalei de cale ferata.

Art. 67. - O data cu infiintarea unei plantatii, se stabilesc masuri pentru executarea la timp de catre autoritatea de stat in domeniul forestier, a lucrarilor agrosilvice minimale, precum si masuri pentru asigurarea pazei necesare in vederea bunei conservari a plantatiei.

Art. 68. - La toate liniile noi sau la lucrarile de modernizare a liniilor existente, se prevad, odata cu intocmirea proiectelor tehnice, executarea perdelelor de protectie pe portiunile de linie expuse inzapezirilor.

Art. 69. - (1) Perdelele de protectie in varsta de peste 5 ani si date in functiune, care au devenit penetrabile neavand o densitate suficienta in arboret, pentru a putea retine zapada in zona plantatiei, trebuie protejate dinspre camp cu o linie de panouri instalate la o distanta de 20 - 40 m de la marginea plantatiei, in raport cu gradul de inzapezire a liniei respective.

In aceste cazuri, propunerile de protejare a plantatiilor cu panouri de parazapezi sunt intocmite de aceeasi comisie prevazuta la art. 66 pe baza constatarilor facute pe teren si se aproba de conducerea regionalei de cale ferata.

Art. 70. - Perdelele de protectie tinere, pana la darea lor in functie, trebuie sa fie dublate cu o linie sau doua de panouri dupa caz, montate dinspre camp, la o distanta de 20 - 40 m de la marginea plantatiei, astfel incat varful sulului de zapada sa nu cada pe plantatiile tinere, pentru a nu se produce distrugeri in arboret.

Art. 71. - (1) Perdelele de protectie intrate in functiune la care s-au aplicat taieri de arboret din cauza distrugerilor provocate de depunerile de zapada, chiciura sau a degajarii unor specii, sunt dublate, unde este cazul, in primul an dupa taiere, cu un rand de panouri instalate dinspre camp la o distanta de 20-40 m de la marginea plantatiei.

Aceasta amenajare se realizeaza pentru protejarea lastarisului spre a nu fi distrus de depunerile de zapada.

Art. 72. - In scopul protejarii plantatiilor tinere expuse degradarilor pe timpul verii, panourile mobile trebuie sa fie mutate de pe linia de aparare de iarna in vecinatatea plantatiei, in zona dinspre camp, pana la intrarea in functiune a plantatiei.

SECTIUNEA a 4-a

Protectia caii impotriva inzapezirilor prin panouri permanente de parazapezi

Art. 73. - (1) Unele portiuni inzapezibile sunt protejate prin garduri permanente din traverse vechi - fig.43 - sau garduri din scanduri formate din cadre pe care sunt montate scanduri dispuse vertical - fig.44 - sau orizontale - fig.45 - cu sau fara interspatii intre ele.

Gardurile permanente se pot confectiona si din alte materiale - beton, metal.

Fig. 43. - Panouri de parazapezi din traverse vechi

Fig. 44. - Panouri permanente din scanduri dispuse orizontal

Fig. 45. - Panouri permanente din scanduri dispuse orizontal

Art. 74. - (1) Gardurile permanente se considera joase cand au inaltimea de pana la 2 m si inalte, cand au inaltimi cuprinse intre 2 si 6,50 m.

Suprafata golurilor este cuprinsa intre 35 - 50% fata de suprafata totala a gardului.

Art. 75. - Gardurile din traverse se folosesc numai pentru retinerea zapezii la inceputul iernii si intrucat efectul lor este scurt, acestea trebuie sa fie intarite mai tarziu cu panouri mobile instalate pe creasta valului de zapada de langa gard.

Art. 76. - (1) Gardurile joase, din traverse, pot fi instalate numai pe acele portiuni ale caii care se inzapezesc putin.

Gardurile inalte se intrebuinteaza pe portiunile de linie grav inzapezibile din regiunile deschise - campii, stepa.

Art. 77. - Gardurile permanente, desi prin natura lor scutesc cheltuielile cu instalarea si demontarea panourilor mobile de parazapezi si pot intra in functiune in orice moment in cazul unui viscol neasteptat, se folosesc numai atunci cand amplasarea lor nu deranjeaza lucrarile agricole, cand pe zona respectiva nu se pot realiza plantatii si este asigurata, in timp, integritatea acestora.

SECTIUNEA a 5 –a

Protectia caii impotriva inzapezirilor prin panouri provizorii de parazapezi

Art. 78. - Pentru protectia liniei impotriva inzapezirilor in cazuri exceptionale, in lipsa plantatiilor, a panourilor de parazapezi, precum si a gardurilor permanente, se recurge la panouri provizorii de parazapezi.

Art. 79. - Daca se constata inca din toamna insuficienta numarului de panouri, atunci se construiesc, pe portiunile expuse, garduri din nuiele impletite - fig.46 - din stuf sau din traverse.

Fig. 46. - Garduri din nuile impletite

Art. 80. - (1) In cazul unor viscole de lunga durata, gardurile permanente pot fi inzapezite si se impune instalarea unei noi linii de aparare care, in lipsa panourilor mobile de parazapezi, se poate realiza din blocuri de zapada taiate in forma regulata, din traverse - fig.47 - sau la nevoie chiar din ramuri dese, infipte in zapada.

Intrucat asemenea tipuri de aparari provizorii nu prezinta suficienta siguranta pentru protectia liniei impotriva inzapezirilor, acestea se intrebuinteaza numai in cazuri critice.

Fig. 47. - Linie de aparare din traverse ingropate in zapada

SECTIUNEA a 6-a

Protectia caii impotriva avalanselor

Art. 81. - (1) Protectia portiunilor de linie amenintate cu inzapezirea produsa de avalanse se asigura:

a) prin retinerea miscarii zapezii, acolo unde avalansa ia nastere - baraje de zidarie, plantatii;

b) prin devierea de la calea ferata a avalansei de zapada - ziduri de dirijare inclinate fata de directia miscarii avalansei;

c) prin apararea liniei ferate cu tunele de protectie sau polate - din lemn, piatra, beton armat, sau metalice.

Lucrarile de protectie necesare depind de specificul si configuratia terenului.

Stabilirea acestor lucrari speciale se realizeaza de catre comisii special convocate in acest scop, pe baza de proiect intocmit de ateliere de proiectare autorizate de catre AFER, iar regionalele de cale ferata verifica ca ele sa fie prevazute in planul de lucrari.

SECTIUNEA a 7 -a

Verificarea comportarii la viscol a mijloacelor de aparare impotriva inzapezirii

Art. 82 - In afara de evidenta portiunilor inzapezibile, fiecare sectie de intretinere a caii intocmeste si tine la curent un carnet cu fise - anexa nr. 2 - pentru fiecare portiune, in care se inscriu observatiile facute dupa fiecare viscol, privind:

a) directia si intensitatea vantului;

b) natura viscolului – conform clasificarii de la art. 4 lit. h - si durata;

c) modul cum s-au comportat mijloacele de aparare;

d) planul de situatie al depunerilor de zapada in raport cu mijlocul de aparare respectiv si linia de aparare precum si profilurile transversale caracteristice, ambele cu indicarea dimensiunilor - lungimi, inaltimi, latimi;

e) temperatura;

f) daca linia a fost inchisa, durata inchiderii, mijloacele intrebuintate pentru deszapezire manuale sau mecanice, efective;

g) concluziile asupra cauzelor care au provocat eventualele inzapeziri de linie, precum si propunerile pentru remediere.

Art. 83. – (1) Dupa fiecare viscol, seful sectiei de intretinere a caii, insotit de responsabilul cu pregatirile de iarna si seful districtului respectiv tinand seama si de dispozitiile din art. 50, 51, 52 parcurg toata distanta sectiei respective, dupa care inscrie in fisa fiecarei portiuni inzapezibile, constatarile facute pe teren, concluziile si propunerile in acest sens.

) Orice schimbare aparuta in sensul introducerii sau scoaterii din, respectiv in aceste evidente, a unei portiuni de linie inzapezibila se poate realiza numai cu aprobarea compartimentului de linii din cadrul regionalei de cale ferata respective, pe baza unui referat motivat intocmit de conducerea sectiei de intretinere a caii care doreste sa faca modificarea.

CAPITOLUL V

Comandamentele de iarna

Art. 84. - (1) Constituirea comandamentelor de iarna reprezinta o actiune majora a actiunilor de preintampinare si combatere a inzapezirilor caii, care impreuna cu adoptarea masurilor de pregatire a infrastructurii feroviare pentru perioada de iarna - anexa nr. 3 - asigura conditii de siguranta desfasurarii circulatiei trenurilor.

Actiunile de preintampinare si combatere a inzapezirilor caii sunt coordonate de comandamentele de iarna constituite la nivel ministerial, central si regional.

Pe toata durata timpului nefavorabil si al activitatii de deszapezire intra in functie comandamentul central al gestionarului infrastructurii feroviare si comandamentele locale de la regionalele de cale ferata, constituite prin dispozitia conducerii gestionarului infrastructurii feroviare si al directorului regional.

Art. 85. – (1) Zilnic, pe toata perioada timpului nefavorabil si a lucrarilor de deszapezire a liniilor de cale ferata comandamentul regional transmite la comandamentul din centralul gestionarului infrastructurii feroviare, la orele stabilite sau ori de cate ori este necesar, date operative asupra operatiilor efectuate in actiunea de combatere a inzapezirilor.

Datele transmise trebuie sa cuprinda:

a) starea timpului - precipitatii, temperaturi, grosimea stratului de zapada, directia si viteza vantului, vizibilitate;

b) starea liniilor:

- linii curente inchise, intervalele de statie, lungimea, grosimea si pozitia km-trica a sulurilor de zapada formate, ora inchiderii liniei, previziuni asupra deschiderii ei;

- restrictionari in circulatie sau circulatia cu dubla tractiune pe linii;

- mijloace de interventie mecanizate in actiune pe linii - pluguri de zapada, trenuri de zapada, trenuri de lucru si numarul de vagoane din care sunt formate;

- numar de lucratori care lucreaza la curatirea zapezii in statii mari si complexe si pe total regionala de cale ferata pe ramuri: linii, instalatii, trafic, operatori de transport feroviar si consilii populare;

- numar de militari care lucreaza, iar pentru necesarul de militari ce actioneaza in perioada imediat urmatoare se solicita prin compartimentul linii din centralul gestionarului infrastructurii feroviare, asigurarea acestora in timp util prin nota telefonica sau fax;

- linii inchise in statiile mari si complexe de cale ferata;

- dificultati intampinate;

- in caz ca sunt trenuri surprinse in linie curenta se precizeaza daca s-a respectat avizul personalului de intretinere a caii si masurile intreprinse pentru deblocare.

c) starea instalatiilor feroviare.

Art. 86. - Pe baza rapoartelor zilnice, comandamentul din centralul gestionarului infrastructurii feroviare intocmeste nota privind starea timpului, a liniilor si a instalatiilor pe care o prezinta conducerii autoritatii de stat in domeniul feroviar si conducerii gestionarului infrastructurii feroviare.

Art. 87. - (1) La regionalele de cale ferata intra in functie, pe langa comandamentul regional, comandamentele locale la regulatoarele de circulatie - RC, statii si depouri, sectii de intretinere a caii si instalatiilor, remize, triaje, al caror sediu si componenta se stabilesc prin dispozitia regionalei de cale ferata emisa in acest sens.

Toate comandamentele din cuprinsul regionalei de cale ferata sunt coordonate de catre directorul regional; celelalte comandamente de la unitati sau subunitati de cale ferata functioneaza sub conducerea personalului de intretinere a caii desemnat in acest scop.

Comandamentele de iarna, sunt asigurate la toate nivelele, cu personal de linii, instalatii, tractiune.

Art. 88. - Intrarea in actiune a comandamentelor locale este ordonata de directorul regional numai atunci cand exista pericol de inzapezire a liniilor de pe raza regionalei respective, avizandu - se totodata si comandamentul din centralul gestionarului infrastructurii feroviare.

Art. 89. - (1) Pentru obtinerea de informatii asupra starii caii, timpului si a starii de circulatie a liniilor, sefii districtelor de intretinere a caii, de regula in perioada 1 noiembrie - 31 martie, au obligatia de a comunica telegrafic, telefonic sau prin aviz scris la sectia de intretinere a caii pe raza careia se afla, informatii asupra starii timpului si a liniilor.

Comunicarea se efectueaza la orele stabilite de comandamentul regionalei de cale ferata ori de cate ori este necesar, in functie de starea timpului si a liniilor.

Informatiile asupra starii timpului si a liniilor trebuie sa cuprinda urmatoarele date:

- gradul de innourare a cerului;

- starea timpului in momentul observatiei - timp linistit, ninge, viscoleste sau alte precipitatii atmosferice;

- gradul de vizibilitate;

- viteza si directia vantului;

- grosimea stratului de zapada deasupra ciupercii sinei; in cazul liniilor inchise se precizeaza pozitia km-trica a sulurilor de zapada formate pe linie, lungimea si inaltimea acestora;

- densitatea zapezii - afanata, medie, tare si foarte tare;

- temperatura in aer si in sina transmisa pe localitati;

- ora inceperii fenomenului - viscol, ninsoare, vant;

- ora incetarii fenomenului;

- starea liniilor privind conditiile de circulatie;

- restrictii in circulatia trenurilor;

- introducerea dublei tractiuni;

- reducerea tonajului;

- interzicerea remorcarii trenurilor cu LDH sau interzicerea circulatiei automotoarelor;

- mijloacele de interventie si deszapezire intrate in actiune.

Ori de cate ori intervin modificari in starea timpului sau a liniilor, aceste informatii se comunica din proprie initiativa sau din ordin special, de mai multe ori pe zi.

Art. 90. - (1) Sectiile de intretinere a caii comunica aceste informatii pe tot timpul iernii catre comandamentul regionalei de cale ferata la orele stabilite de aceasta si de cate ori au intervenit modificari in starea timpului sau a liniilor.

Comandamentul regional, pe baza informatiilor primite de la unitati si a datelor furnizate de catre statiile locale din subordinea Institutul National de Meteorologie si Hidrologie - INMH - intocmeste zilnic, la orele stabilite, Nota informativa privind starea timpului, prognoza acestuia si starea liniilor care se prezinta directorului regional; in nota informativa se precizeaza si masurile luate pentru restabilirea circulatiei.

In toate cazurile, avertismentele date de unitatile de meteorologie asupra evolutiei fenomenelor atmosferice se transmit tuturor sectiilor de intretinere a caii de pe raza regionalei de cale ferata.

Art. 91. - (1) Comandamentul regionalei transmite, la orele stabilite, informatii asupra starii timpului si a liniilor la comandamentul din centralul gestionarului infrastructurii feroviare.

Aceste informatii sunt transmise in toate cazurile cand intervin modificari in starea timpului si a liniilor.

Comandamentul din centralul gestionarului infrastructurii feroviare, pe baza informatiilor primite, intocmeste nota informativa privind starea timpului, a liniilor si instalatiilor pe reteaua de cale ferata, care este prezentata conducerii gestionarului infrastructurii feroviare si comandamentului central din cadrul autoritatii de stat in domeniul feroviar.

Art. 92. - (1) Prognozele meteorologice sau avertismentele transmise de INMH sunt transmise de comandamentul din centralul gestionarului infrastructurii feroviare la comandamentele de la regionalele de cale ferata.

O informatie necesara transmisa de INMH este si numarul mediu de zile cu viscol pe an pe intreg teritoriu tarii - anexa nr. 4.

Art. 93. - Atunci cand, din cauza timpului nefavorabil, apar prelungiri de timp de mers in circulatia trenurilor, comandamentele de la RC, pe baza datelor cerute de la statii, comunica compartimentului trafic din regionala de cale ferata, sectiilor de intretinere a caii, precum si operatorilor de transport feroviar informatii privind starea timpului si date referitoare la grosimea zapezii.

Art. 94. - Mecanicii de locomotiva de la trenurile in circulatie sunt obligati sa comunice datele referitoare la eventualele suluri de zapada pe care le intalnesc in parcurs primei statii de cale ferata care urmeaza dupa locul unde a facut constatarea - prin radio, telefon sau catre mecanicii de locomotiva pe care ii intalnesc, in parcurs, pe linia vecina.

Art. 95. - (1) Pe baza rapoartelor primite de la personalul de linie, a informatiilor primite de la RC si de la mecanicii de locomotiva, seful sectiei de intretinere a caii ia masuri pentru preintampinarea surprinderii sau ramanerii in linie curenta a trenurilor.

In acest sens, el organizeaza pregatirea personalului si a sculelor necesare si solicita plugurile de zapada cu avizarea RC, a operatorilor de transport feroviar si a sectiilor de instalatii respective.

Art. 96. - In scopul asigurarii mijloacelor de informare asupra starii timpului si a liniei, districtele de intretinerea caii de pe liniile expuse inzapezirilor trebuie sa fie dotate de catre regionalele de cale ferata cu aparatura privind starea timpului - termometre, giruete, rigle pentru masurarea grosimii stratului de zapada.

PARTEA A II-A

CAPITOLUL VI

UTILIZAREA PLUGURILOR DE ZAPADA PENTRU PREVENIREA

SI COMBATEREA INZAPEZIRILOR

SECTIUNEA 1

Clasificarea plugurilor de zapada

Art. 97. - (1) Plugurile de zapada actioneaza, conform programelor de interventie intocmite la nivelul regionalelor de cale ferata, pe baza datelor acumulate in activitatea de deszapezire desfasurata in anii anteriori.

Prin aceste programe se stabilesc zonele de actiune ale plugurilor de zapada, planurile de actiune in functie de prioritatile stabilite, modul de colaborare intre compartimente, intre gestionarul infrastructurii feroviare si operatorii de transport feroviar si colaborarea cu alte unitati din zonele de actiune ale plugurilor de zapada.

Art. 98. - (1) Domiciliul si zonele de actiune ale plugurilor de zapada se aproba de conducerea gestionarului infrastructurii feroviare, la propunerea compartimentului de specialitate din cadrul centralului acestuia, pe baza datelor transmise de regionalele de cale ferata.

In functie de situatiile concrete aparute in conditiile iernii, la solicitarea comandamentelor de iarna regionale si cu aprobarea comandamentului central de iarna, conducerea gestionarului infrastructurii feroviare poate modifica zonele de actiune ale plugurilor de zapada sau compunerea trenurilor de deszapezire.

Art. 99. - Plugurile de zapada utilizate la actiunile de prevenire si combatere a inzapezirii caii de catre gestionarul infrastructurii feroviare sunt dupa cum urmeaza:

a) vagoane plug de zapada WPZ:

- pentru linii simple: cu lama simetrica;

- pentru linii duble: cu lama asimetrica;

b) pluguri diesel - hidraulice;

c) trenuri pentru curatat, incarcat si transportat zapada;

d) pluguri simple montate la locomotive.

SECTIUNEA a 2 -a

Administrarea si deservirea plugurilor de zapada

Art. 100. - Plugurile de zapada apartin gestionarului infrastructurii feroviare.

Art. 101. - Statiile de asteptare in vederea intrarii in actiune se stabilesc, pentru perioada 1 noiembrie - 31 martie, de comandamentul regional de iarna.

Art. 102. - Vagoanele plug de zapada WPZ, plugurile de zapada hidraulice, trenurile pentru curatat, incarcat si transportat zapada, plugurile simple pentru montare la locomotive si vagoanele de insotire ale plugurilor, se afla in administrarea sectiilor de intretinere a caii.

Art. 103. - (1) Personalul de deservire a plugurilor de zapada este format din personal desemnat pentru interventii cu plugul si personal suplimentar.

Personalul desemnat este nominalizat in planul de actionare pentru prevenirea inzapezirilor si pentru deszapezire pentru perioada 15 septembrie - 31 martie, pentru fiecare plug de zapada. Acest personal apartine gestionarului infrastructurii feroviare si operatorilor feroviari.

Art. 104. - Personalul locomotivelor care asigura remorcarea si impingerea plugurilor de zapada, a trenurilor pentru curatat, incarcat si transportat zapada si cel al locomotivelor pe care se monteaza pluguri simple apartine proprietarilor locomotivelor sau se asigura de proprietarul plugurilor de zapada, prin conventie incheiata de gestionarul infrastructurii feroviare cu operatorii de transport feroviar.

Art. 105. - Pentru plugul de zapada WPZ, administratorul acestuia nominalizeaza:

- responsabilul vagonului plug de zapada - inclusiv al echipamentelor din dotarea acestuia;

- 2 manipulanti pentru actionarea cutitelor si a aripilor plugului.

Art. 106. - Pentru plugurile de zapada diesel - hidraulice, personalul desemnat care trebuie asigurat pentru fiecare tura de serviciu este format din:

- trei meseriasi - lacatus, motorist, electrician - pentru intretinerea plugurilor diesel – hidraulice;

- un maistru de atelier pentru coordonarea lucrarilor;

- un mecanic pentru manipularea plugului.

Art. 107. - Pentru trenul de curatat, incarcat si transportat zapada, administratorul acestuia trebuie sa nominalizeze:

- un maistru de atelier - seful formatiei trenului care este si responsabilul acestuia;

- un mecanic motorist ;

- un electrician ;

- doi mecanici pentru masina de incarcare;

- un mecanic pentru aranjarea zapezii in vagoanele de transport.

Art. 108. - Pentru montarea si demontarea plugurilor pe si de pe locomotive, proprietarul plugurilor desemneaza pentru toata perioada de iarna personal care sa efectueze aceste lucrari. Acest personal este nominalizat in evidentele de la nivelul comandamentelor regionale.

Art. 109. - Personalul suplimentar este personalul care participa impreuna cu personalul desemnat al plugului de zapada, numai la anumite faze ale actiunilor de patrulare sau de deszapezire.

Art. 110. - Pentru situatia in care este necesara actionarea manuala a aripilor si cutitelor plugului, echipajul WPZ se mai suplimenteaza cu inca 2 manipulanti.

Art. 111. - In caz de necesitate, prin planul de deszapezire sau din dispozitia comandamentului de iarna regional, se poate dispune completarea personalului nominalizat al plugurilor de zapada cu personal suplimentar format din echipa volanta de interventie a sectiei de intretinere a caii.

Art. 112. - Personalul de insotire apartine sectiilor de intretinere a caii, sectiilor de instalatii si proprietarilor mijloacelor de remorcare si este stabilit prin planul de deszapezire.

Art. 113. - Personalul SCB insoteste plugurile de zapada, in conformitate cu planurile de patrulare si de deszapezire stabilite de comandamentul de iarna regional, sau din dispozitia acestui comandament.

Art. 114. - Vagonul plug de zapada, plugul diesel – hidraulic si locomotivele pe care s-au montat pluguri simple sunt insotite pe sectia unde actioneaza, in cabina de comanda, de seful districtului de intretinere a caii sau de inlocuitorul acestuia.

Art. 115. - In timpul desfasurarii actiunilor de curatare si incarcare a zapezii, la fata locului se afla un delegat al sectiei de intretinere a caii, pe raza careia se afla statia in care se desfasoara actiunea de curatare a zapezii.

Art. 116. - (1) Personalul plugurilor de zapada trebuie:

- sa fie apt pentru desfasurarea actiunilor de deszapezire;

- sa cunoasca instalatiile plugului de zapada pe care il deserveste si modul de manipulare a lor;

- sa actioneze eficient in cadrul operatiilor de deszapezire pentru ca redeschiderea circulatiei sa se faca in cel mai scurt timp posibil;

- sa lucreze cu atentie pentru a nu provoca avarii sau accidente;

- sa intretina instalatiile, sculele si inventarul plugului de zapada;

- sa respecte instructiunile de exploatare din cartile tehnice ale utilajelor respective si sa mentina in stare de functionare si de curatenie perfecta utilajele pe care le deserveste;

- sa participe la instruirile periodice.

Mecanicii pentru deservirea plugurilor diesel - hidraulice trebuie sa cunoasca manipularea plugului diesel - hidraulic si sa fie autorizati ca mecanici de locomotiva.

Art. 117. - Responsabilul plugului de zapada are urmatoarele obligatii:

- sa respecte instructiunile de exploatare din cartile tehnice ale utilajelor respective si sa mentina in stare de functionare si de curatenie perfecta utilajele pe care le deserveste;

- sa completeze la zi evidentele plugului de zapada pe care lucreaza.

Art. 118. - Administratorii plugurilor de zapada au urmatoarele obligatii :

- sa pastreze documentatia tehnica a plugului de zapada, prescriptiile tehnice de functionare, exploatare si intretinere pentru utilajele din compunere si din dotare, evidenta reviziilor planificate;

- sa ia masuri de instruire si examinare periodica profesionala a personalului permanent; in masura in care este posibil, personalul cu experienta in activitatea de deszapezire trebuie sa fie mentinut la acelasi loc de munca;

- sa nominalizeze un responsabil al plugului si al trenului de deszapezire din randul personalului desemnat pentru deservire;

- sa asigure indrumarea la revizii planificate si la reparatii a plugurilor de zapada si a vehiculelor din compunerea trenurilor de deszapezire, prin intermediul compartimentelor de specialitate din regionalele de cale ferata;

- sa asigure instruirea teoretica si practica a personalului de deservire si a celui de insotire aflat in subordinea sa, corectand eventualele deficiente;

- sa asigure inzestrarea cu toate materialele necesare, cazarmamentul, inventarul necesar pentru iluminat si semnalizare, combustibili, lubrifianti;

- sa verifice perfecta stare de functionare a plugului de zapada.

Art. 119. - Personalul de insotire are obligatia sa cunoasca, in intregime si in amanunt, zona de actiune a utilajului.

Art. 120. - In cazurile cand se semnaleaza ninsoare abundenta sau exista prognoze meteo de inrautatire a vremii, din dispozitia scrisa a comandamentului regional de iarna, personalul nominalizat al plugurilor de zapada se afla in stare de atentie sau de alarma la trenul de deszapezire si efectueaza lucrari de pregatire a iesirii trenului de deszapezire.

Art. 121. - Personalul nominalizat trebuie instruit si examinat periodic profesional, asupra functionarii si manipularii instalatiilor plugului de zapada si a vagoanelor din compunerea trenului de deszapezire.

Art. 122. - Cu ocazia efectuarii probelor de functionare si a probelor de parcurs ale plugului de zapada, conducerea regionalei de cale ferata numeste un specialist care efectueaza si verificarea cunostintelor teoretice si practice pe care le are personalul desemnat, luand masuri de reinstruire acolo unde acest lucru se impune.

Art. 123. - (1) In perioada 15 septembrie - 31 martie personalul desemnat al plugurilor de zapada isi desfasoara activitatea la locul de munca obisnuit.

Administratorul plugului de zapada trebuie sa evite trimiterea in deplasare sau schimbarea locului de munca, in afara subunitatii, a acestui personal.

Art. 124. - Raspunderea asupra starii tehnice a plugurilor de zapada revine proprietarului.

Art. 125. - Orice problema referitoare la functionarea necorespunzatoare a unor agregate, trebuie comunicata sefului ierarhic.

SECTIUNEA a 3 –a

Evidentele existente la plugurile de zapada

Art. 126. - Administratorul plugului de zapada pastreaza documentatia tehnica a acestuia, prescriptiile tehnice de functionare, exploatare si intretinere pentru utilajele din compunere si din dotare si evidenta reviziilor planificate.

Art. 127. - Responsabilul plugului de zapada tine urmatoarele evidente:

- inventarul plugului de zapada si a vagoanelor din compunerea trenului de deszapezire;

- situatia prestatiilor plugului de zapada;

- situatia personalului participant la lucrarile de deszapezire cu plugul de zapada, inclusiv a personalului inchiriat de la terti;

- registrul de bord.

SECTIUNEA a 4 –a

Intretinerea, reviziile, probele si remizarea plugurilor de zapada

Art. 128. - (1) Intretinerea curenta, revizia mecanismelor si a agregatelor plugului de zapada si din dotarea trenului de deszapezire se efectueaza de personalul specializat apartinand proprietarului sau operatorului de transport feroviar cu care a fost incheiata conventie de exploatare, inaintea probei de gabarit si dupa fiecare interventie la deszapezire.

Partile plugurilor de zapada care in timpul lucrului, nu se incadreaza in gabaritul CFR pentru locomotive, se marcheaza cu dungi negre pe fond galben; in caz de deteriorare, acest marcaj trebuie refacut de catre subunitatea proprietara, in cadrul pregatirilor de iarna.

Art. 129. - Reviziile planificate se efectueaza in perioada 1 mai - 1 septembrie, pe baza de comanda si numai in ateliere specializate si autorizate de catre AFER pentru aceste lucrari.

Art. 130. - (1) Probele de functionare si de parcurs se efectueaza anual, in perioada 15 septembrie - 15 octombrie.

In timpul acestor probe se verifica functionarea tuturor mecanismelor pentru curatarea zapezii, functionarea instalatiei de frana pneumatica si a franei directe, aparatele de ciocnire si legare - pentru pozitiile de lucru si de remorcare - instalatia de iluminat, instalatia de semnalizare optica si acustica, functionarea curatitoarelor de parbriz, instalatia de incalzire si etanseitatea compartimentelor de comanda si de odihna a personalului; eventualele defectiuni se remediaza in timpul cel mai scurt.

Receptia probelor de functionare si de parcurs se realizeaza in perioada 20 - 31 octombrie, in prezenta unui specialist din partea regionalei de cale ferata.

Art. 131. - (1) Probele de gabarit se efectueaza conform programarii compartimentului de material rulant regional, la cererea sefului subunitatii detinatoare a mijlocului mecanic de deszapezire, dar nu mai tarziu de 15 octombrie.

La probe, asista sefii districtelor de intretinere a caii.

Cu ocazia efectuarii probelor de gabarit, se verifica:

- trecerea plugului cu aripile inchise si cutitele ridicate prin anumite portiuni ale liniei;

- modul de comunicare intre personalul plugului de zapada si cel al locomotivei impingatoare;

- existenta in teren si starea indicatoarelor pentru plugul de zapada, comunicandu-se compartimentului linii din cadrul regionalei de cale ferata eventuala lipsa sau starea lor necorespunzatoare;

- la trecerea plugului cu aripile complet deschise se are in vedere depasirea gabaritului de libera trecere; in acest sens, in portiunile unde au fost efectuate pe timpul verii lucrari la linia de cale ferata, peroane, lucrari de arta, nu trebuie sa existe nici un obstacol, de exemplu: materiale, obiecte, prisma caii, dale ale pasajelor la nivel.

In timpul probelor de gabarit se acorda o atentie deosebita portiunilor de linie unde, pe timpul verii, au fost efectuate reparatii la linie, peroane, lucrari de arta.

Sectiile de intretinere a caii trebuie sa comunice detinatorului plugului de zapada orice modificare a situatiei de pe teren survenita dupa efectuarea probelor de gabarit.

Art. 132. - Rezultatele probelor se mentioneaza in procese verbale care transmit compartimentului de linii din cadrul regionalei de cale ferata; acestea le transmit compartimentului de specialitate din centralul gestionarului infrastructurii feroviare.

Art. 133. - (1) In toata perioada de iarna, pe linia pe care se afla remizat plugul de zapada nu trebuie sa se afle alte vehicule, piese sau materiale care sa impiedice iesirea acestuia in caz de solicitare la actiuni de deszapezire.

Portiunea de linie si aparatele de cale aflate intre plugul de zapada si zona de acces a locomotivei pentru remorcare, se curata de zapada, prin grija proprietarului plugului de zapada.

Art. 134. - (1) In perioada de vara, vagoanele plug de zapada se remizeaza la domiciliul lor; personalul acestora, cu asistenta personalului de atelier al proprietarului plugului de zapada, efectueaza reparatii si trecerea in conservare, respectand precizarile din cartea tehnica a utilajului.

In aceeasta perioada, se remediaza toate defectiunile aparute la instalatiile de semnalizare, incalzire, comanda.

Art. 135. - Plugurile diesel - hidraulice se remizeaza in hale.

SECTIUNEA a 5-a

Solicitarea si indrumarea plugurilor de zapada

Art. 136. - Punerea in serviciu si indrumarea plugurilor de zapada se realizeaza conform dispozitiei comandamentului regional de iarna, in functie de solicitarile primite de la sectiile de intretinere a caii, prin comandamentele locale de iarna.

Art In functie de specificul zonelor de actionare, comandamentele regionale pot desemna statii de cale ferata unde plugurile de zapada WPZ sau diesel hidraulice sunt deplasate de la domiciliu si asteapta intrarea in actiune.

Art. 138. - In conditiile specifice ale iernii, in functie de avertizarile institutiilor de specialitate asupra evolutiei vremii, comandamentele de iarna dispun pentru plugurile de zapada si personalul de deservire al acestora, starea de atentie, starea de alarma, incetarea starii de alarma, retragerea in statiile de asteptare sau la domiciliu a plugului de zapada, reducerea formatiei de lucru sau retragerea locomotivelor.

Art. 139. - (1) In situatia inrautatirii vremii, pe baza avizarilor meteorologice ale institutiilor de specialitate, a datelor colectate de la sectiile de intretinere a caii, comandamentele regionale transmit comandamentelor locale de deszapezire dispozitii de punere in stare de atentie a personalului de deservire a plugurilor de zapada si a locomotivelor de remorcare a acestora.

Personalul de deservire se prezinta la domiciliul mijlocului de deszapezire sau la statia unde este garat acesta, in cel mai scurt timp posibil, incat in maxim 6 ore de la declansarea starii de atentie, plugurile de zapada pentru care comandamentul regional de iarna a dat dispozitie, sa fie pregatite sa intervina.

Art. 140. - (1) In situatia in care starea timpului continua sa se inrautateasca sau cand exista informatii asupra desfasurarii cu dificultate a circulatiei trenurilor, comandamentul regional de deszapezire dispune punerea in stare de alarma a personalului de la plugurile de zapada.

In aceasta situatie, comandamentele regionale urmaresc iesirea din sediul de resedinta sau din statiile unde au fost remizate si indrumarea lor, intr - un interval de o ora spre sectiile de circulatie pe care urmeaza sa actioneze.

Art. 141. - (1) Pe perioada in se care afla in stare de atentie si in stare de alarma, personalul de deservire a plugului de zapada si personalul de insotire este retribuit pe baza pontajului intocmit pentru timpul efectiv lucrat, iar pentru restul timpului este retribuit ca personalul incazarmat.

Indiferent de locul unde se retrag plugurile de zapada la incetarea actiunii, personalul acestora este considerat la dispozitia serviciului si nu poate pleca la domiciliu decat la primirea dispozitiei de incetare a starii de atentie sau a starii de alarma sau daca este inlocuit de personal de schimb.

Art. 142. - In functie de previziunile meteorologice, comandamentul regional de iarna dispune incetarea starii de atentie, a starii de alarma si retragerea plugurilor de zapada la statiile de asteptare sau la domicilii.

SECTIUNEA a 6 - a

Circulatia plugurilor de zapada

Art. 143. - Inainte de fiecare plecare in actiunea de patrulare sau de deszapezire, personalul desemnat sa actioneze cu plugul de zapada trebuie sa efectueze o revizie a plugului de zapada, urmarindu-se, in special, incadrarea in cotele de gabarit, fixarea corespunzatoare a pieselor mobile care ar putea iesi din gabarit, aparatele de ciocnire, tractiune si legare, statiile de emisie - receptie pentru comunicare cu mecanicul locomotivei si cu personalul statiilor de cale ferata, inventarul si mijloacele de semnalizare.

Art. 144. - (1) Plugurile de zapada circula cu viteza prevazuta in reglementarile specifice atunci cand sunt indrumate spre zone inzapezite sau cand circula pe linii deszapezite.

In situatia in care in componenta trenului exista vehicule restrictionate din punct de vedere al vitezei de circulatie, responsabilul plugului de zapada aduce acest lucru, in scris, la cunostinta IDM din statia de indrumare.

Art. 145. - Plugul de zapada aflat in actiune de deszapezire sau indrumat la actiuni de deszapezire, are prioritate fata de toate trenurile, RC avand obligatia indrumarii acestuia la interventie.

Art. 146. - (1) Deplasarea vagonului plug de zapada de la o statie la alta, cand nu lucreaza, se poate face si prin asezarea lui la urma trenului. In acest caz, cutitele trebuie ridicate si aripile inchise si inzavorate de personalul de deservire, pentru a se evita deschiderea lor in parcurs.

Aparatele de ciocnire, tractiune si legare si conductele de aer se fixeaza in pozitia de transport in formatie de tren.

Semnalizarea plugului in timpul transportului si in timpul lucrului se realizeaza conform reglementarilor specifice.

Art. 147. - In conditii speciale, prevazute in planul de combatere a inzapezirilor si de deszapezire, comandamentul regional de iarna poate dispune ca, pe anumite sectii de circulatie, plugul diesel - hidraulic sa circule combinat cu tren de calatori, avand plugul diesel - hidraulic si locomotiva impingatoare a acestuia in fata locomotivei de remorcare a trenului de calatori.

Art. 148. - (1) Viteza de inaintare in timpul actiunilor de patrulare sau de deszapezire se stabileste de personalul de deservire si de cel de insotire si este comunicata de conducatorul plugului de zapada, mecanicului locomotivei impingatoare.

Aceasta viteza nu poate fi mai mare decat cea din documentatia tehnica a plugului de zapada.

CAPITOLUL VII

PRESCRIPTII DE LUCRU LA INTERVENTIA CU PLUGURILE DE ZAPADA

SECTIUNEA 1

Prescriptii generale

Art. 149. - (1) Actiunile de patrulare cu plugurile de zapada se efectueaza fara scoaterea de sub tensiune a liniei de contact.

Pentru desfasurarea actiunilor de deszapezire sau de incarcare si descarcare a zapezii, pe linia electrificata pe care actioneaza plugul de zapada, linia de contact trebuie scoasa de sub tensiune.

Scoaterea de sub tensiune a liniei de contact se mentioneaza in registrul de bord al plugului, de IDM din statia de indrumare, la actiunea de deszapezire sau din statia de incarcare sau descarcare a zapezii.

Art. 150. - (1) Plugurile de zapada diesel - hidraulice pot actiona atat ziua, cat si noaptea.

In functie de conditiile specifice zonei de actiune, la solicitarea personalului de insotire sau a celui de deservire, comandamentul regional de iarna poate dispune ca actiunile de deszapezire sa se desfasoare numai in timpul zilei.

Art. 151. - Indrumarea trenurilor in circulatie pe distanta pe care actioneaza plugul de zapada se face numai dupa ce acesta a parcurs in intregime distanta dintre statii si dupa ce personalul de coordonare a actiunii de deszapezire a confirmat posibilitatea de circulatie a trenurilor pe portiunea respectiva.

Art. 152. - In timpul desfasurarii actiunii de deszapezire, in cazul liniilor duble sau multiple, pe linia/liniile vecine nu se expediaza trenuri si nu se fac incrucisari in linie curenta cu trenuri sau alte utilaje de deszapezire.

Art. 153. - Dupa terminarea operatiilor de deszapezire, comandamentul regional de iarna dispune asupra plugului de zapada:

- retragerea in statia vecina zonei pe care a actionat, in vederea unei noi actiuni, dupa trecerea trenurilor aflate in circulatie;

- indrumarea pe alte sectii de circulatie inzapezite;

- retragerea la domiciliu, personalul de deservire ramanand incazarmat sau liber de serviciu;

- remizarea in statia de asteptare de pe zona de actiune, cu formatie redusa, restul personalului fiind trimis la domiciliu pentru o perioada de timp stabilita.

Art. 154. - Numarul si functiile personalului din formatia redusa a plugului de zapada pe perioada de remizare se stabilesc de seful formatiei de interventie.

Art. 155. - (1) Intrucat in conditiile iernii si, in special, in regiunile afectate de viscol, situatia se poate schimba rapid in decursul zilei si pe zone, este necesara comunicarea precisa a schimbarilor intervenite si adoptarea unor decizii corespunzatoare.

In prezentele instructiuni sunt precizate doar principii si reguli de baza urmand ca, in functie de situatiile concrete, personalul implicat in aceste actiuni, atat personalul de deservire, cat si coordonatorii actiunilor de deszapezire, pe baza experientei acumulate in actiunile desfasurate in iernile precedente, sa ia deciziile corespunzatoare.

Art. 156. - Pe timp de ninsoare abundenta sau viscol slab, mentinerea in stare de circulatie a liniilor de cale ferata se poate realiza prin patrularea acestora cu locomotive izolate, cu locomotive cu plug atasabil, cu vagoane plug de zapada sau cu pluguri diesel - hidraulice, in intervalul liber de circulatie al trenurilor.

Art. 157. - Inceperea lucrarilor pentru deszapezirea liniilor de cale ferata se efectueaza dupa incetarea viscolului sau a caderilor abundente de zapada, pentru a nu exista riscul de inzapezire a plugului de zapada.

Art. 158. - Pentru a elimina riscul deraierii sau a ridicarii plugurilor de zapada pe pana de gheata formata sub plugul propriu - zis, la actiunile de deszapezire pe linii unde stratul de zapada este gros, de densitate mare, se indruma plugul de zapada diesel - hidraulic.

Art. 159. - (1) Coordonarea actiunii de deszapezire la fata locului se face de catre personalul de intretinere a caii stabilit prin planul de deszapezire al regionalei.

In timpul parcursului, coordonatorul actiunii de deszapezire solicita informatii de la personalul de intretinere a caii, de la personalul de locomotiva si de la cel din statii, privind depunerile de zapada pe linia pe care urmeaza a se efectua patrularea sau deszapezirea.

Art. 160. - Personalul de insotire apartinand sectiei de intretinere a caii coordoneaza intreaga actiune de deszapezire a zonei si are urmatoarele atributii:

- atrage din timp atentia echipajului plugului de zapada asupra zonelor inzapezite si a modului in care trebuie actionate aripile si cutitele plugului;

- stabileste viteza de impingere a plugului de zapada in functie de caracteristicile stratului de zapada si ale zonei in care se actioneaza si o comunica personalului locomotivei utilizate pentru impingere sau pe care este montat plugul atasabil.

Art. 161. - In timpul actiunii de deszapezire, personalul de insotire al plugului de zapada ia legatura telefonic cu comandamentul local de deszapezire, comunicand starea liniilor de cale ferata din zona de actiune, grosimea si consistenta stratului de zapada, intensitatea si directia vantului.

Art. 162. - (1) Pentru ca atentia personalului de deservire si de insotire sa nu fie perturbata, se interzic convorbirile care nu au legatura cu activitatea de deszapezire in curs de desfasurare.

Se interzice accesul in cabina de comanda a plugului si a locomotivei, a personalului strain de activitatea de curatare a zapezii ce se afla in desfasurare.

Art. 163. - Impingerea plugului de zapada se efectueaza continuu, cu viteza solicitata de delegatul insotitor al sectiei de intretinere a caii, fiind interzis ca plugul sa fie impins de locomotiva, cu socuri, fapt ce poate produce deraierea si/sau defectarea lui.

SECTIUNEA a 2-a

Interventia cu vagoanele plug de zapada WPZ

Art. 164. - Vagoanele plug de zapada, prin constructia lor, sunt eficiente la actiunile de deszapezire cand grosimea stratului de zapada nu depaseste 1 m - anexa nr. 5.

Art. 165. - Patrularea cu vagoanele plug de zapada se executa numai cu aripile inchise si cutitele ridicate.

Art. 166. - (1) Actionarea pentru deszapezire pe linii duble cu vagoanele plug de zapada pentru linie simpla poate conduce la inzapezirea firului de circulatie vecin.

Acelasi lucru se poate intampla in cazul actionarii cu plugul pentru linie dubla, pe firul de circulatie din stanga. In aceste situatii, este necesara luarea in considerare si a directiei si sensului vantului.

Art. 167. - (1) Pentru actionarea la deszapezire cu vagoanele plug de zapada, trebuie sa se tina seama de fortele ce apar transversal pe directia de inaintare, determinate de rezistenta stratului de zapada, mai ales in curbe.

Fortele suplimentare care apar in cazul actiunilor de curatare a zapezii pe portiuni de linie aflate in curbe, creaza pericol de deraiere a vagonului plug de zapada. Aceste forte sunt mai mari la vagoanele plug de zapada cu lama asimetrica, la parcurgerea curbelor de stanga.

) In curbele cu suprainaltare mare, apare riscul formarii sub partea frontala a vagonului plug de zapada a unei pene de gheata, care poate provoca deraierea acestuia.

Art. 168. - Semnalizarea plugurilor de zapada se face in conformitate cu prevederile reglementarilor specifice in vigoare.

Art. 169. - Viteza de lucru in actiunile de deszapezire se stabileste in functie de grosimea stratului de zapada si de consistenta acesteia.

Art. 170. - (1) Inainte de atacarea stratului de zapada, conducatorul plugului si insotitorul acestuia cerceteaza pe teren portiunea inzapezita, observand grosimea, consistenta si starea zapezii depusa peste ciuperca sinei - densitate, inghet la suprafata, apa inghetata sub zapada, variatia acesteia in lungul liniei.

Cand zapada este afanata si grosimea ei peste ciuperca sinei nu depaseste 1 m, plugul se impinge cu viteza corespunzatoare pentru degajarea stratului de zapada.

Cand grosimea stratului de zapada peste ciuperca sinei este mai mare de 1m sau zapada este densa, existand pericolul producerii penelor de zapada sau a unor mase de zapada ce nu pot fi degajate, acumulandu - se pe linie, plugul se retrage si se actioneaza cu alte mijloace de deszapezire.

Art. 171. - (1) Patrunderea plugului in stratul de zapada trebuie sa se faca cu viteza care sa permita dispersarea acesteia.

In cazul in care nu s-a reusit strapungerea portiunii inzapezite din prima incercare, se retrage vagonul plug de zapada si se actioneaza cu alte mijloace adecvate situatiei concrete.

Art. 172. - Cand grosimea zapezii este aproape uniforma fata de axa caii, aripile plugului se deschid in ambele parti in mod egal.

Art. 173. - (1) Cand grosimea stratului de zapada este neuniforma, curatarea liniei se realizeaza prin doua sau mai multe treceri.

La prima trecere plugul lucreaza cu o aripa deschisa complet in partea unde stratul de zapada este mai mic, cealalta aripa fiind deschisa pe jumatate, parcurgandu-se astfel portiunea inzapezita; dupa aceasta, se inchid aripile plugului si plugul se retrage pana la punctul initial.

Imediat urmeaza a doua trecere, cand se deschid ambele aripi si plugul este din nou impins prin portiunea inzapezita.

Art. 174. - In cazul zapezii dense, plugul este impins in prima trecere cu ambele aripi inchise, urmatoarele treceri reluand operatiile prevazute la art. 172.

Art. 175. - La trecerea vagonului plug de zapada pe langa peroane, stalpi, cheiuri, prin curbe, tuneluri, peste poduri, treceri la nivel, aparate de cale, inductoare, repere apropiate la mai putin de 1,50 m de sina, cutitele plugului trebuie ridicate si aripile inchise, pentru eliminarea pericolul avarierii plugului de zapada, a lucrarilor de arta si instalatiilor.

Art. 176. - La lucrarile de deszapezire executate pe linii inzestrate cu bloc de linie automat, vagonul plug de zapada circula cu cutitele ridicate.

Art. 177. - (1) La intalnirea indicatorului pentru plugul de zapada, conducatorul plugului de zapada da comanda de inchidere a aripilor si ridicare a cutitelor, astfel ca, dincolo de indicator, plugul sa circule cu aripile inchise si cutitele ridicate.

La observarea indicatorului similar, instalat pentru celalalt sens de parcurgere a liniei sau cand conducatorul plugului de zapada apreciaza ca a fost depasita zona in care plugul trebuie sa se incadreze in gabaritul de libera trecere, se comanda deschiderea aripilor si coborarea cutitelor.

Art. 178. - Exista situatii speciale in care indicatoarele de cale pentru inchiderea aripilor si ridicarea cutitelor nu sunt vizibile sau nu exista - inductoarele de cale aferente semnalelor fixe, peroane din statii, linii ferate industriale; in aceste zone, comenzile de inchidere a aripilor si de ridicare a cutitelor si cele de redeschidere a aripilor si de coborare a cutitelor, trebuie date in baza datelor cunoscute de conducatorul plugului, notate in registrul de bord al vagonului plug de zapada.

Art. 179. - (1) La curatarea liniilor din statii, se actioneaza cu viteza redusa de 10 - 15 km/h si cu maxima atentie la peroane, panouri sau garduri despartitoare intre linii, stalpi, pasaje la nivel si alte obstacole.

Pentru actiunile de patrulare si de deszapezire a liniilor din statii, se intocmeste un plan de actiune care sa prevada sensul de circulatie si de aruncare a zapezii, in special pentru plugurile cu lama asimetrica, astfel ca, printr-o succesiune de treceri sa se impinga zapada de la peron spre ultima linie a statiei.

Ordinea de curatare a liniilor din statiile de cale ferata se stabileste in functie de felul plugului - simetric sau asimetric - de configuratia statiei si a stratului de zapada si de importanta liniilor.

Art. 180. - Franarea de urgenta se poate face din cabina de conducere a plugului, prin actionarea semnalului de alarma.

SECTIUNEA a 3-a

Interventia cu pluguri de zapada diesel - hidraulice

Art. 181. - Plugurile diesel – hidraulice, anexa nr. 6, pot actiona si in situatii de viscol slab si de ninsoare abundenta.

Art. 182. - Lucrarile de deszapezire cu plugul diesel - hidraulic se efectueaza respectand instructiunile de exploatare din cartea tehnica a utilajului.

Art. 183. - Inainte de efectuarea probelor de casa si de gabarit sau de iesire la interventie, se demonteaza traversa frontala de protectie a plugului diesel - hidraulic si se fixeaza in locasul special de transport.

Art. 184. - Stationarea la domiciliu sau in statia de asteptare de pe zona de actiune se realizeaza cu traversa frontala montata.

Art. 185. - Operatiile de deszapezire cu plugul diesel-hidraulic se efectueaza dupa indicatiile date de delegatul sectiei de intretinere a caii referitoare la calitatea si grosimea stratului de zapada si in conformitate cu planul de actiune.

Art. 186. - Pentru a se evita inzapezirea plugului diesel hidraulic, in cazul in care nu se poate asigura intoarcerea la cap de sectie in vederea actionarii in celalalt sens pe sectia care a fost parcursa, comandamentul regional de iarna asigura, de la inceputul actiunii de deszapezire, compunerea unui tren de deszapezire cu cate un plug diesel - hidraulic la fiecare capat sau, dupa caz, echiparea locomotivei impingatoare cu plug simplu.

Art. 187. - (1) Conducatorul operatiilor de deszapezire care insoteste plugul diesel –hidraulic comunica mecanicului locomotivei impingatoare viteza cu care trebuie impins plugul pe portiunea respectiva.

Mecanicul locomotivei confirma receptionarea comunicarii si ia masuri pentru respectarea vitezei solicitate.

Art. 188. - (1) Pe durata actiunii de deszapezire, instalatiile de control ale vitezei de pe plug si de pe locomotiva impingatoare se scot din functie.

Aceasta se mentioneaza in foaia de parcurs si in registrul de bord.

Art. 189. - In caz de urgenta franarea intregului convoi al trenului de deszapezire se poate face din cabina acestuia.

Art. 190. - (1) Pe intreaga durata a circulatiei plugului diesel - hidraulic pentru interventie, rotorul elicei trebuie mentinut in miscare de rotatie.

La apropierea de portiunea inzapezita, viteza de inaintare se reduce si se regleaza turatia elicei la valoarea maxim admisa.

Art. 191. - Pe masura intrarii in sarcina, in functie de grosimea si consistenta stratului de zapada, prin modificarea vitezei de impingere solicitata mecanicului locomotivei impingatoare, turatia elicei trebuie mentinuta intre limitele de aruncare optime, avand deosebita grija sa nu ajunga sub 90 rot/min, pentru a se evita blocarea elicei.

Art. 192. - Daca se produce blocarea elicei in zapada, inaintarea plugului se opreste , cu retragerea din zapada a acestuia si se incearca repunerea in rotatie a elicei prin schimbari succesive ale sensului de aruncare, pana la evacuarea zapezii ce a produs blocarea.

Art. 193. - In timpul lucrului, mecanicul de plug trebuie sa urmareasca mentinerea turatiei elicei in limitele prescrise, in asa fel incat la iesirea din sarcina sa nu se produca supraturarea acesteia.

Art. 194. - In timpul lucrului, cand stratul de zapada este mare sau are consistenta diferita, impingerea se face incet si uniform, evitand socurile ce ar putea conduce la blocarea sau deteriorarea elicei.

Art. 195. - In tot timpul desfasurarii operatiilor de deszapezire, trebuie urmarit ca zapada aruncata de elicea plugului si purtata de vant sa nu se depuna pe locomotivele impingatoare si pe vagoanele din compunerea trenului.

Art. 196. - In cazul liniilor inzapezite cu strat de zapada avand inaltimi de peste 1 m, se actioneaza astfel:

a) in prima faza se trece prin stratul de zapada cu aripile laterale inzavorate in pozitia inchis; se retrage apoi plugul de zapada pana la punctul initial de plecare si se deschid aripile laterale;

b) in a doua faza se parcurge din nou portiunea inzapezita, largind gabaritul de trecere prin stratul de zapada.

Art. 197. - (1) Pentru anumite sectii de circulatie frecvent inzapezibile, comandamentele de iarna pot dispune alcatuirea unor trenuri de deszapezire prevazute la fiecare capat cu un plug diesel - hidraulic si locomotiva de impingere.

Impingerea in timpul actionarii se face cu locomotiva din spatele plugului de zapada activa.

SECTIUNEA a 4-a

Actionarea cu trenul pentru curatat, incarcat si transportat zapada

Art. 198. - (1) Avansarea in timpul lucrului a trenului pentru curatat, incarcat si transportat zapada, anexa nr. 7, se realizeaza prin impingerea acestuia cu o locomotiva.

Aceeasi locomotiva asigura si remorcarea trenului la locul de lucru si la cel de descarcare.

Art. 199. - Viteza de impingere a trenului in timpul lucrului se solicita personalului de conducere a locomotivei impingatoare de catre mecanicii masinii de incarcare, in functie de grosimea stratului de zapada si de consistenta acesteia.

Art. 200. - Mecanicul de la pupitrul de comanda al benzilor transportoare stabileste modul de distribuire uniforma a zapezii in vagoanele speciale pentru transport si descarcarea zapezii la locul stabilit.

CAPITOLUL VIII

Executarea lucrarilor pentru indepartarea zapezii din cale

SECTIUNEA 1

Indepartarea zapezii in linie curenta

Art. 201. - (1) Pentru asigurarea circulatiei trenurilor, zapada depusa pe linie trebuie imediat inlaturata in toate cazurile cand aceasta produce dificultati.

Indepartarea mecanica a zapezii din linie curenta se face cu plugurile de zapada.

Plugurile simple montate la locomotive, anexa nr. 8, si vagoanele plug de zapada WPZ impinse de locomotive se folosesc la curatarea liniei cand grosimea stratului de zapada sau a sulurilor de zapada nu depaseste 1m si zapada este afanata.

In cazul cand stratul de zapada sau grosimea sulurilor peste ciuperca sinei este mai mare de 1 m si zapada este mai densa, curatarea zapezii se poate face manual, cu plugurile de zapada, precum si cu alte utilaje speciale omologate in acest scop.

Art. 202. - (1) Zapada care impiedica circulatia in linie curenta se curata cu mijloace mecanizate, respectiv cu pluguri de zapada, curatindu - se manual numai portiunile mici, unde plugurile trec cu aripile inchise, respectiv in zona unor poduri, tuneluri, treceri la nivel, aparate de cale, inductori de cale, precum si pentru unele lucrari de finisaj dupa trecerea plugului.

In caz de necesitate, indepartarea zapezii se poate face numai manual.

Art. 203. - Indepartarea zapezii pentru mentinerea circulatiei pe portiunile de linie expuse inzapezirii se efectueaza de la caderea zapezii si pana la asigurarea conditiilor de circulatie normala, iar cand deszapezirea manuala nu este eficienta din cauza intensitatii viscolului, aceasta se sisteaza provizoriu, spre a se putea pastra puterea de munca a muncitorilor si se reia imediat ce conditiile de munca devin prielnice, avizandu-se in acest sens comandamentul regional.

Art. 204. - (1) In cazul debleurilor, depunerile de zapada se indeparteaza in primul rand din interiorul acestora, de pe rampele mari si din curbele cu raze mici, unde trenurile intampina rezistenta mare.

In debleuri, se executa mai intai, o transee de 4 m latime pe toata lungimea lor necasara pentru libera trecere a trenurilor.

Pentru securitatea lucratorilor, in zapada din debleuri se efectueaza nise de refugiu de 2 m lungime si 0,75 m adancime, la distanta de circa 25 m una de alta.

Curatarea debleului se continua apoi pe toata latimea caii pana la santurile de scurgere inclusiv.

Peretii debleului se taluzeaza in trepte, pentru evitarea surparii si prabusirii zapezii peste linie.

Art. 205. - Curatarea zapezii, atunci cand este afanata, se efectueaza cu lopeti din lemn. Cand zapada devine consistenta se intrebuinteaza lopetile de fier.

Art. 206. - (1) La curatarea manuala a zapezii, lucratorii actioneaza astfel ca zapada sa fie evacuata in directia vantului.

La curatarea unei linii duble zapada trebuie sa fie evacuata in exteriorul liniei si nu depozitata intre linii, cu atentie deosebita asupra directiei vantului.

Pe portiunile de cota zero, toata zapada curatata se evacueaza cat mai departe in directia vantului, spre a nu se forma obstacole artificiale.

O deosebita atentie se acorda indepartarii crestelor de zapada intarita care se formeaza in interiorul liniei, paralel cu firele de sine, de catre bandajele rotilor.

Art. 207. - In scopul bunei intretineri a liniei, dupa incetarea ninsorii se curata de zapada in primul rand spatiile dintre sina si contrasina la trecerile de nivel, poduri, aparate de cale si apoi la toate joantele, iar dupa aceea linia in lungul sinelor pe ambele parti, pana la talpa lor, spre a se descoperi buloanele si tirfoanele; in final se curata mijlocul liniei si apoi restul platformei.

Art. 208. - Cantonierii si revizorii de cale si puncte periculoase sunt obligati sa ia parte la aceste operatii conform reglementarilor specifice.

Art. 209. - Locomotivele izolate echipate cu pluguri care sunt in parcul operatorilor de transport feroviar se echipeaza, conform conventiilor incheiate la intocmirea planului de combatere a inzapezirilor, numai la ordinul comandamentului regionalei de cale ferata si se pun la dispozitie, la cererea sectiilor de intretinere a caii.

Art. 210. - (1) Lucrarile de curatare cu plugurile disel - hidraulice se executa ziua sau noaptea, iar cu locomotivele echipate cu pluguri simple si cu vagoanele WPZ in timpul zilei.

In cazuri exceptionale, vagoanele WPZ pot lucra si in timpul noptii, cu conditia sa fie inzestrate cu faruri puternice, pentru observarea indicatoarelor respective de pe linie.

Plugurile hidraulice nu actioneaza in perioada viscolelor puternice, spre a se evita inzapezirea si defectarea lor si pentru a le avea la dispozitie, gata de actiune, imediat dupa incetarea viscolului.

Art. 211. - (1) Plugurile hidraulice sunt in administrarea compartimentului linii din centralul gestionarului infrastructurii feroviare si isi au resedinta la depourile stabilite prin conventiile incheiate cu operatorii de transport feroviar la intocmirea planului de combatere a inzapezirilor.

Indrumarea lor se realizeaza de catre comandamentul regional, la cererea sefului sectiei de intretinere a caii si cu aprobarea directorului regional, avizandu - se in acelasi timp si depoul respectiv.

Comandamentul regional precizeaza ora exacta de plecare a plugului de zapada.

Toate datele referitoare la solicitarea, indrumarea si operatiile executate la interventie de catre plugul de zapada, se consemneaza de catre mecanicul acestuia in registrul de bord, anexa nr. 9.

Art. 212. - (1) In cazul cand pe regionala, inzapezirea s-a produs pe mai multe sectii de circulatie, directorul regional stabileste ordinea de prioritate pentru deszapezire cu plugurile existente in dotare sau solicita ajutorul de la celelalte regionale de cale ferata, prin comandamentul central al gestionarului infrastructurii feroviare.

Avizele privind actiunea plugurilor de zapada se cer telefonic.

Art. 213. - Pentru evitarea accidentelor la trecerea plugurilor peste poduri, treceri la nivel, aparate de cale, tuneluri, la fiecare obstacol, se instaleaza inainte si dupa, un indicator special, conform reglementarilor specifice in vigoare.

SECTIUNEA a 2-a

Indepartarea zapezii din statii, depouri, ateliere

Art. 214. - (1) In mod obisnuit statiile de cale ferata si in special statiile centralizate si nodurile mari de cale ferata reprezinta punctele cele mai inzapezibile din cauza constructiilor, instalatiilor, amenajarilor, trenurilor si vagoanelor stationate care provoaca depuneri mari de zapada.

Punctele cele mai usor inzapezibile si care produc mari dificultati circulatiei sunt zona aparatelor de cale centralizate electrodinamic, placile turnante si liniile de la peroanele cladirilor de calatori.

Art. 215. - (1) Combaterea inzapezirilor din statiile mari si depouri este o problema mult mai complexa decat in linie curenta deoarece pe langa proportiile mari ale lucrarilor de inlaturare, se mai adauga si necesitatea de evacuare a zapezii in afara incintei acestor unitati.

In acest scop, sefii statiilor si depourilor, cu concursul personalului responsabil apartinand celorlalte ramuri de exploatare, intocmesc planuri speciale de prevenire si combatere a inzapezirilor, avand in vedere ca:

a) activitatea, in ceea ce priveste planul de curatire a zapezii din statii, depouri, ateliere, este condusa de sefii unitatilor respective si se asigura de catre personalul propriu;b) cand incepe sa ninga, inainte de a fi afectata circulatia, toate formatiile de lucru cu responsabilii respectivi stabiliti prin planurile de actiune din toate statiile cu comandamente locale, intra in dispozitiv de lucru pe zonele care au fost stabilite prin dispozitia comandamentului local, in scopul de a nu fi surprinsi de o eventuala inzapezire sau blocare a aparatelor de cale;

c) tot personalul mobilizat in aceasta actiune trebuie sa actioneze in conformitate cu planul de prevenire si combatere a inzapezirilor, adica in zonele fixate si sub conducerea responsabililor de zone numiti prin acest plan;

d) comandamentele locale organizeaza si conduc lucrarile de deszapezire din raza lor de activitate, luand masuri operative, iar in functie de gravitatea depunerilor de zapada pot propune comandamentului regionalei chiar reducerea activitatii statiilor tehnice.

Art. 216. - (1) Prin zone se inteleg grupe de aparate de cale sau instalatii care, in ansamblu, asigura un anumit proces tehnologic - capete de statii, cocoase triere, placi turnante, triunghiuri de intoarcere, racordari in linie curenta.

Pe timpul lucrarilor de deszapezire, fiecare zona are un responsabil stabilit prin planul de actiune.

Responsabilii instruiesc personalul din subordine asupra modului de curatare a zapezii depusa pe aparatele de cale si instalatiile din zona respectiva si ii supravegheaza, pentru a nu se accidenta in timpul lucrului.

Art. 217 - In caz de viscol sau ninsoare cu zapada abundenta sau de lunga durata, activitatea statiei se poate limita partial sau total la:

a) executarea unor parcursuri care sa cuprinda un numar minim de aparate de cale, atat la primiri, cat si la expedieri de trenuri;

b) primirea si expedierea trenurilor de calatori;

c) primirea si expedierea trenurilor de marfa in tranzit fara manevra;

d) activitatea de compunere si descompunere a trenurilor;

e) activitatea de incarcare - descarcare;

f) mentinerea parcursurilor cu scoatere pe liniile directe in statiile intermediare cat mai mult timp pentru primirea, expedierea si trecerea trenurilor de calatori si marfa;

g) circulatia numai pe liniile directe, fara manevra sau cu manevra intr-un singur capat al statiei.

Art. 218. - De asemenea, pentru asigurarea corespunzatoare a fluentei circulatiei feroviare in caz de necesitate, la propunerea comandamentului regionalei, se poate proceda fie la anularea unor trenuri de calatori si marfa, fie la suspendarea opririi unor trenuri de calatori in unele puncte de oprire grav inzapezibile, cu avizul compartimentului trafic din centralul gestionarului infrastructurii feroviare, insusit si de operatorii de transport feroviar.

Art. 219. - In caz de ninsoare abundenta, fara vant, activitatea statiei se limiteaza partial sau total la:

a) primirea si expedierea trenurilor de calatori;

b) primirea trenurilor de marfa in tranzit fara manevra, tranzit cu manevra si descompunere;

c) expedierea trenurilor in tranzit fara manevra, tranzit cu manevra si descompunere, precum si a celor care se formeaza din loco;

d) activitatea de incarcare-descarcare.

Art. 220. - (1) Seful RC impreuna cu comandamentul acestuia, au obligatia sa informeze in mod permanent comandamentele locale asupra situatiei existente - gradul de inzapezire si programul de circulatie pe sectiile respective, stabilind si posibilitatile de circulatie.

In cazul cand starea de necesitate impune interventia cu pluguri sau alte mijloace de la alta regionala de cale ferata, aceasta se realizeaza prin comandamentul din centralul gestionarului infrastructurii feroviare.

Art. 221. - In timpul viscolului si a lucrarilor de deszapezire, personalul din compartimentul linii din regionala de cale ferata are prioritate in orice comunicare telefonica sau telegrafica.

Art. 222. - Dupa fiecare viscol, seful sectiei de intretinere a caii, seful adjunct, insotit de seful districtului si salariatul responsabil cu activitatea PAZ, verifica punctele inzapezibile si inscriu observatiile facute pe teren in fisa fiecarei portiuni inzapezibile.

Art. 223. - La sfarsitul iernii, sectia de intretinere a caii inainteaza compartimentului linii din regionala de cale ferata un raport privind activitatea desfasurata in prevenirea si combaterea inzapezirii, descriind in mod amanuntit modul cum s-a actionat si propunand eventuale imbunatatiri sau modificari in evidenta punctelor inzapezibile.

Art. 224. - (1) In cursul lunilor martie si aprilie, seful sectiei de intretinere a caii sau inlocuitorul sau, seful districtului si responsabilul cu activitatea PAZ, verifica pe teren modul de comportare al plantatiilor in zona carora s-a produs inzapezirea liniei, pentru a stabili cauzele si masurile de eliminare a acestora.

Constatarile si masurile luate se transmit compartimentului linii din centralul gestionarului infrastructurii feroviare.

Art. 225. - Sectiile de intretinere a caii organizeaza instruirea si examinarea intregului personal de la intretinerea caii asupra sarcinilor pe care le au in timpul iernii.

CAPITOLUL IX

Asigurarea circulatiei pe timp de ninsoare si pe timp de viscol

SECTIUNEA 1

Patrularea cu plugurile de zapada

Art. 226. - (1) Patrularea liniilor se executa in scopul mentinerii circulatiei trenurilor pe timpul caderilor de zapada sau a viscolului relativ slab.

Patrularea se efectueaza cu locomotive izolate, vagoane plug de zapada, precum si cu locomotive izolate echipate cu pluguri simple montate la unul sau la ambele capete.

Actiunea de patrulare incepe imediat cand depunerile de zapada ajung la 15 cm peste ciuperca sinei sau cand continua sa ninga fara viscol sau viscoleste cu ninsoare slaba.

Art. 227. - In timpul ninsorii abundente sau pe timp de viscol slab, pentru mentinerea circulatiei, plugurile in patrulare preced trenurile.

Art. 228. - Patrularea cu plugurile de zapada sau locomotive izolate se executa atata timp cat actiunea este eficace si nu exista nici un pericol de a fi inzapezite.

SECTIUNEA a 2-a

Actiunea de recunoastere a liniei

Art. 229. - Cand seful sectiei de intretinere a caii nu are informatii sigure asupra stratului de zapada depus pe linie, pentru a se informa asupra starii acesteia in vederea stabilirii conditiilor de circulatie, procedeaza la recunoasterea liniei fie personal, fie trimite in acest scop seful adjunct al sectiei de intretinere a caii sau seful districtului a carei linie este in pericol de inzapezire.

Art. 230. - (1) In punctele grav inzapezibile din linia curenta si stabilite in prealabil prin planurile de actiune, se infiinteaza posturi de paza si informare dotate cu telefoane fixe sau mobile si cu personal de tura, pentru culegerea de informatii privind inzapezirea liniei.

In acest scop se folosesc cantoanele existente sau se monteaza cabine provizorii, dotate in mod corespunzator pentru a asigura buna desfasurare a serviciului de catre personalul aflat in tura.

Art. 231. - (1) Verificarea starii liniilor pe sectiile de circulatie cu trafic intens se realizeaza pe locomotivele trenurilor in circulatie, iar pe cele cu trafic mai redus cu locomotive izolate - LDE, LE.

Operatorii de transport feroviar din zona, pe baza conventiilor incheiate cu ocazia intocmirii planului de combatere a inzapezirilor, pun la dispozitie locomotivele solicitate, la cererea sectiei de intretinere a caii.

In cazul cand starea liniei nu permite circulatia trenurilor in conditii de siguranta, personalul de trafic nu expediaza trenurile fara avizul prealabil al personalului de intretinere a caii, in functie de cel putin sef district.

SECTIUNEA a 3-a

Restrictionarea circulatiei pe timp de ninsoare si viscol

Art. 232. - In cazul cand vremea continua sa fie nefavorabila - prin caderile de zapada si intensitatea viscolului - se introduc restrictii de circulatie pentru trenuri si automotoare si anume:

a) cand inaltimea zapezii ajunge la 20 cm peste ciuperca sinei se sisteaza circulatia automotoarelor si a trenurilor automotoare; in functie de densitatea zapezii, precum si de tipul locomotivelor, operatorii de transport feroviar pot propune comandamentelor regionale sistarea circulatiei locomotivelor hidraulice;

b) cand zapada incepe sa se depuna peste nivelul superior al sinelor iar din cauza rezistentelor suplimentare ce apar la rularea trenurilor, se produc prelungiri ale timpilor de mers, se dispun reduceri de tonaj de pana la 50% sau utilizarea dublei tractiuni, in functie de efectul pe care il produce asupra circulatiei consistenta zapezii si intensitatea ninsorii si a viscolului;

c) in cazul trenurilor de marfa formate din vagoane incarcate si goale sau numai din vagoane goale, numarul de osii admis pe sectia respectiva se reduce in aceeasi proportie cu tonajul;

d) in cazul caderilor abundente de zapada, circulatia trenurilor in statii se efectueaza numai pe liniile directe, dupa caz, iar manevra se opreste sau se efectueaza intr-un singur capat al statiei;

e) in triaje, in grupele de triere -grupa B - cand situatia starii timpului se inrautateste si exista pericol de inzapezire - caderi abundente de zapada sau viscol - se ia masura de presare a vagoanelor pe fiecare linie si legare intre ele, pentru a se evita formarea de suluri de zapada in spatiile dintre grupurile de vagoane;

Art. 233. - (1) Necesitatea introducerii restrictiilor de circulatie pe timp de ninsoare si de viscol, se stabileste si se cere prin telefonograma, nota telefonica sau fax de catre seful sectiei de intretinere a caii, pe baza verificarii liniei sau informatiilor primite de la personalul de linie, din statii si de la personalul de locomotiva.

Pe timp de ninsoare si viscol seful sectiei de intretinere a caii stabileste necesitatea de a se circula cu restrictii; de aplicarea acestei masurii, respectiv de transmiterea telegramei, raspunzand seful statiei si seful sectiei de intretinere a caii.

Art. 234. - Telefonogramele, notele telefonice sau fax - urile referitoare la restrictiile de circulatie pe timp de ninsoare si de viscol se transmit la toate unitatile de cale ferata interesate, respectiv RC, compartimentelor de specialitate din regionalele de cale ferata, statiilor tehnice, operatorilor de transport feroviar, depourilor, comandamentului regional si compartimentelor de specialitate din centralul gestionarului infrastructurii feroviare.

Art. 235. - (1) Seful compartimentului instalatii din regionala de cale ferata stabileste personalul SCB care trebuie repartizat in plus pe timp de viscol in statiile mari pentru colaborarea cu echipele prevazute in planul de combatere a inzapezirilor care lucreaza la curatarea macazelor si inlaturarea deranjamentelor aparute la instalatii.

Statiile pentru care se repartizeaza personal SCB in plus pe timpul viscolului sunt stabilite de directorul regional, cel mai tarziu pana la 1 octombrie.

SECTIUNEA a 4-a

Inchiderea liniei in caz de inzapezire

Art. 236. - (1) Cand, din cauza depunerilor mari de zapada si a intensitatii viscolului, nu exista siguranta ca trenul ajunge la statia vecina, se procedeaza la inchiderea liniei.

Aceasta masura se ia in urmatoarele imprejurari:

a) cand patrularea cu plugurile de zapada sau cu alte mijloace nu mai este eficace;

b) cand din cauza viscolului intens, a depunerilor abundente de zapada si a consistentei zapezii nu se pot mentine timpii de mers sau se depaseste puterea locomotivei desi au fost introduse restrictii in circulatie prin reduceri de tonaj, folosirea dublei tractiuni sau s-a redus numarul de vagoane aflate in circulatie;

c) cand intensitatea viscolului face ca operatiile de indepartare manuala a zapezii sa devina ineficiente.

Art. 237. - (1) Avizarea inchiderii liniei se realizeaza telegrafic sau prin radiotelefoane de catre seful sectiei de intretinere a caii sau de catre seful districtului.

In cazul cand seful statiei care urmeaza sa expedieze un tren nu a primit nici un aviz de inchidere a liniei si de retinere a trenurilor, iar dupa aprecierea sa exista pericol ca trenul sa ramana inzapezit in linie curenta, cere avizul sectiei de intretinere a caii sau daca nu este posibil, a districtului, pentru retinerea trenurilor in statie.

SECTIUNEA a 5-a

Tratarea cazurilor de nerespectare a avizelor de

circulatie date de personalul de intretinere a caii

Art. 238. - Nerespectarea avizelor date de personalul de intretinere a caii, in functie de cel putin sef district, privind introducerea de restrictii de viteza, inchideri de linie precum si circulatia trenurilor, pe timp de ninsoare sau viscol sau cereri de introducere in circulatie a plugurilor de zapada, se trateaza cu dosar ca abateri grave de la statutul disciplinar al personalului din unitatile de transporturi feroviare.

CAPITOLUL X

Instalatii pentru indepartarea zapezii si a ghetii de la aparatele de cale

Art. 239. - In statiile de cale ferata, pentru indepartarea zapezii si a ghetii se monteaza instalatii speciale pe aparatele de cale, care pot fi:

a) electrice, in statiile dotate cu instalatii de centralizare electrodinamica, montate pe contraace sau, in functie de necesitate, pe alte elemente constructive ale aparatelor de cale;

b) pneumatice, montate la macazurile aferente cocoasei de triere si, in functie de necesitati si posibilitati, la franele de cale sau la macazuri ale instalatiilor CED.

Art. 240. - Conditiile tehnice ale acestor instalatii precum si lucrarile de intretinere ale acestora sunt cele prevazute in instructiunile privind intretinerea tehnica si repararea instalatiilor SCB, respectiv a instalatiilor de mecanizare si centralizare a cocoaselor de triere - MACT.

Art. 241. - Inainte de montarea rezistentelor de incalzire, sunt necesare urmatoarele lucrari pregatitoare:

a) asigurarea spatiului necesar pentru montarea rezistentelor, inclusiv prin modificarea dimensiunilor alunecatorilor si protapilor de la calcaiul macazului, dupa caz;

b) asigurarea elementelor de prindere corespunzator tipului de macaz.

Art. 242. - (1) In perioada pregatirilor de iarna si periodic in timpul iernii, instalatiile pentru indepartarea zapezii si a ghetii de la aparatele de cale se revizuiesc in conformitate cu cerintele instructiunilor de serviciu.

Probele de buna functionare pentru instalatiile pneumatice se efectueaza de catre personalul SCB iar probele de buna functionare pentru instalatiile electrice de incalzire a macazurilor se efectueaza, in comun, de catre personalul SCB si de electrificare, pana la data de 31 octombrie.

PARTEA A III – A

CAPITOLUL XI

Dispozitii generale privind pregatirea caii in vederea iernii

Art. 243. - Pentru combaterea efectelor negative produse de inzapeziri in functionarea normala a liniilor si instalatiilor feroviare, este necesar ca tot personalul cu sarcini in acest sens sa respecte prevederile prezentelor instructiuni.

Art. 244. - (1) Pana la data de 1 noiembrie, se executa lucrarile de linie care au aparut ca necesare dupa realizarea reparatiilor programate si a celor curente ale caii si anume: eliminarea lasaturilor oarbe, remedierea defectelor de nivel si directie si alte asemenea lucrari, astfel ca liniile si aparatele de cale sa nu fie surprinse de inghet cu defecte care ar putea provoca ruperi de sine, cocoase de gheata sau alte deranjamente.

Executarea acestor lucrari se verifica pe teren si se consemneaza cu proces verbal in condica de inspectie a districtului de catre seful sectiei de intretinere a caii si seful districtului respectiv.

Se curata toate santurile si podetele din linie curenta, statii, depouri, triaje, pentru asigurarea scurgerii apelor.

Se urmareste ca scurgerea apelor sa fie asigurata si in afara zonei CFR, in care scop seful sectiei de intretinere a caii sau imputernicitul sau ia contact cu primariile sau cu autoritatile invecinate zonei CFR in cauza pentru executarea lucrarilor necesare, stipuland sarcinile acestora intr-un proces verbal. In cazul cand cei in cauza refuza sa execute aceste lucrari, seful sectiei de intretinere a caii comunica conducerii regionalei de cale ferata, care urmeaza sa sesizeze organele superioare administrative.

Sefii compartimentelor de linii din regionala de cale ferata si sefii sectiei de intretinere a caii trebuie sa ia toate masurile necesare ca pana la inghet, lucrarile de pregatire a liniei pentru iarna sa fie definitivate, dar nu mai tarziu de 1 noiembrie.

Tronsoanele de cale fara joante a caror sine au fost fixate la temperaturi mai mari decat limita superioara a ecartului prescris in vederea executarii unor lucrari de intretinere si reparatie a liniilor, cum ar fi ciuruirea integrala a prismei caii, se refixeaza la temperaturile neutre, pana la data de 1 noiembrie.

In luna septembrie, cu ocazia controlului starii tehnice a aparatelor de cale efectuat in comun de sefii sectiilor care le intretin si le exploateaza, conform reglementarilor specifice in vigoare, se verifica modul de asigurare a scurgerii apei in zona joantelor izolante si a barelor de manevrare si control, precum si taierea buruienilor si tufisurilor din lungul transmisiilor de sarma de la semnalele mecanice; deficientele constatate se consemneaza in registrul de revizie a liniilor si instalatiilor de siguranta circulatiei, cu precizarea masurilor si termenelor de eliminare a acestora, dar nu mai tarziu de 31 octombrie.

Sefii sectiilor de intretinere a caii organizeaza verificarea starii traverselor si prinderilor, a pietrei sparte, a modului de asigurare a scurgerii apei si iau masurile necesare astfel ca remedierea deficientelor constatate sa se execute pana la data de 1 noiembrie.

Art. 245. - (1) Compartimentele linii din regionalele de cale ferata, prin sectiile de intretinere a caii, prin compartimentele trafic din regionalele de cale ferata si prin statiile de cale ferata, dispun masuri pentru indepartarea de langa linie a depozitelor de materiale, taierea buruienilor, tufisurilor si palcurilor de pomi, din punctele unde acestea pot contribui la inzapezirea liniilor, atat din linie curenta, cat si din statii.

De asemenea, se indeparteaza de langa linie cel tarziu pana la 15 octombrie toate materialele sau obiectele care patrund in gabaritul de lucru al plugurilor de zapada.

Sectiile de intetinere a caii impreuna cu sectiile de instalatii, identifica arborii care, prin caderea lor, pot afecta linia de contact sau pot intrerupe circuitele TTR si iau masuri pentru indepartarea pericolului pana la data de 15 octombrie.

Art. 246. - Depozitele de traverse, materialul metalic de cale, stalpii, caramiziile, amplasate in statii si linie curenta in lungul liniilor inzapezibile se dispun cel tarziu pana la 1 noiembrie in directia opusa vantului si la o distanta de minimum 12 ori inaltimea depozitului de la linia cea mai apropiata, spre a nu se produce suluri de zapada pe linie.

Art. 247. - (1) Compartimentele de linii din regionalele de cale ferata trebuie sa ia masuri ca pana la 1 noiembrie sa fie verificate si eventual completate indicatoarele speciale pentru plugul de zapada, in conformitate cu regulamentul de semnalizare, in vederea marcarii portiunilor de linie, unde cutitele plugului trebuie ridicate, iar aripile lor inchise, spre exemplu: la poduri, podete, tuneluri, treceri la nivel, aparate de cale, inductoare de cale.

Aceste indicatoare speciale se monteaza numai pe liniile inzapezibile, unde in caz de inzapezire plugurile de zapada circula in actiune cu aripile deschise si cu cutitele lasate.

Art. 248. - (1) Intre 1 si 15 aprilie, panourile de parazapezi sunt demontate si transportate la locurile de depozitare, unde se procedeaza la sortarea lor in trei categorii :

- panouri in stare buna;

- panouri uzate sau defecte care se pot repara sau reutiliza;

- panouri uzate sau degradate care nu se mai pot repara sau reutiliza.

Reparatiile panourilor defecte se executa, pe cat posibil, cu material recastigat de la panourile degradate.

Compartimentul de linii din regionalele de cale ferata si sefii sectiilor de intretinere a caii iau masuri ca toate panourile de parazapezi defecte sa fie reparate pana la 1 octombrie, iar cele noi sa fie receptionate si preluate in depozitele sectiilor de intretinere, pana la 15 octombrie.

Fiecare sectie de intretinere a caii trebuie sa aiba in stoc o rezerva de panouri si stalpi de 5% fata de cantitatea totala necesara, pentru completarea eventualelor lipsuri ce pot surveni in cursul iernii.

Instalarea panourilor de parazapezi se efectueaza la termenele stabilite prin prezentele instructiuni, mai intai pe liniile de urgenta I si apoi pe liniile de urgenta a II - a de deszapezire.

Clasificarea liniilor pe urgentele I si a II - a de deszapezire se stabileste si aproba de catre gestionarul infrastructurii feroviare, pe baza propunerilor primite de la regionalele de cale ferata si se reactualizeaza pana la 31 august.

Art. 249. - Pana la data de 1 septembrie, conducerea regionalelor de cale ferata stabileste si comunica, prin compartimentul linii din regionala de cale ferata, sectiilor de intretinerea caii si celorlalte unitati interesate, centrele unde urmeaza a lua fiinta comandamentele unice precum si personalul care urmeaza a face parte din aceste comandamente.

Art. 250. - Regionalele de cale ferata, impreuna cu subunitatile operatorilor de transport feroviar iau masuri ca pana la 1 septembrie sa se stabileasca liniile de depozitare a vagoanelor din statii, numarul de vagoane pentru fiecare linie, fara ca sa existe pericolul de inzapezire pentru celelalte linii, iar pana la 1 noiembrie operatia de depozitare a vagoanelor sa fie terminata.

Art. 251. - Agentiile de calatori si marfa trebuie sa ia masuri ca, pana la 1 octombrie, toate placile turnante sa fie revizuite in mod amanuntit, pentru a se asigura o buna functionare a lor.

Art. 252. - (1) Toate plugurile de zapada, indiferent daca au lucrat sau nu in iarna precedenta, trebuie verificate pana la data de 15 aprilie, de catre personal specializat.

Constatarile efectuate se consemneaza in procese verbale, care se transmit pana la data de 1 mai compartimentului de specialitate din cadrul regionalei de cale ferata.

Regionala de cale ferata transmite, pana la data de 15 mai, compartimentului de specialitate din centralul gestionarului infrastructurii feroviare situatia plugurilor de zapada.

) Compartimentul de specialitate din centralul gestionarului infrastructurii feroviare de acord cu unitatile de reparat material rulant indruma plugurile pentru revizie si reparatii pana la data de 1 iulie.

Executarea lucrarilor de catre unitatile de reparat material rulant se face pana la data de 1 octombrie.

Revizia periodica a plugurilor de zapada se efectueaza, conform reglementarilor specifice in vigoare.

Art. 253. - Raza de actiune si resedinta pentru plugurile de zapada se stabilesc de compartimentul de specialitate din centralul gestionarului infrastructurii feroviare, pe baza propunerilor primite de la regionalele de cale ferata si se comunica acestora pana la data de 15 octombrie.

Art. 254. - (1) Programarea probelor de parcurs si a probelor de gabarit a plugurilor de zapada se realizeaza de catre sefii compartimentelor de linii din regionalele de cale ferata.

Probele de parcurs se realizeaza pe distante limitate, strict necesare, in prezenta delegatului compartimentului de material rulant.

Probele de gabarit se efectueaza in urmatoarele cazuri:

- daca la liniile si lucrarile de arta s-au executat lucrari sau reparatii care se apreciaza ca au modificat gabaritul necesar pentru plugul de zapada;

- daca pe linia respectiva s-a introdus un plug cu gabarit mai mare sau daca la plugul existent s-au efectuat modificari care au influentat negativ asupra gabaritului.

Probele se realizeaza atat in linie curenta cat si in statii cu aripile deschise si la indicatiile date de seful sectiei de intretinere a caii.

Probele de parcurs pot coincide cu probele de gabarit.

Programul pentru probele de parcurs si de gabarit se propun de compartimentele linii, instalatii si trafic din regionala de cale ferata si se aproba de conducatorul acesteia.

Art. 255. - (1) Probele se executa de catre seful sectiei de intretinere a caii.

In statiile dotate cu instalatii de centralizare, asigurare si pe distantele unde exista bloc de linie automat la probe participa si delegatul sectiilor de intretinere a instalatiilor.

Probele de parcurs si de gabarit trebuie finalizate pana la 1 noiembrie, cu exceptia portiunilor de linie unde se executa lucrari de reparatie periodica, reparatie capitala, dublari sau electrificari de linii pentru care termenul se stabileste de regionalele de cale ferata, dar nu mai tarziu de 15 noiembrie.

Pentru fiecare plug se intocmeste un proces verbal in care se consemneaza constatarile efectuate in timpul probelor de parcurs si de gabarit. Procesele verbale se transmit la compartimentele de specialitate din cadrul regionalei de cale ferata si a centralului gestionarului infrastructurii feroviare, pana la data de 1 noiembrie.

Art. 256. - (1) Toate districtele si cantoanele de pe liniile inzapezibile se doteaza cu mijloace de comunicatii operationale.

Lucrarile de instalare si racordare a mijloacelor de comunicatii se executa de catre unitatile de telecomunicatii pana la data de 1 noiembrie.

Plugurile de zapada se doteaza cu radiotelefoane sau telefoane mobile.

Art. 257. - Materialele de masa - piatra sparta, balast, nisip - sosite pentru lucrari si descarcate langa/pe linie, dupa efectuarea probei de gabarit cu plugul de zapada, trebuie sa fie imediat aplanate la nivelul superior al traversei, spre a se evita defectarea plugurilor de zapada in actiune, precum si inzapezirea liniei.

Art. 258. - (1) Atunci cand se depasesc efectivele de personal si cantitatile de lucrari prevazute in planul de actiune pentu combaterea inzapezirii, cantitatile suplimentare necesare, de scule si materiale, in vederea utilizarii lor in timpul lucrarilor de deszapezire, se aprovizioneaza din depozitele sectiilor de intretinere a caii sau din depozitele centrale regionale,

Depozitele centrale regionale trebuie sa fie aprovizionate cu o cantitate de scule si materiale, care reprezinta 25% din cantitatea aflata in depozitele sectiilor de intretinere a caii si consta in urmatoarele scule si materiale: lopeti de lemn, lopeti de fier, cazmale, tarnacoape ascutite, manele de fier, maturi de paie, tarnuri de nuiele, sare denaturata, panouri mobile de parazapezi, stalpi de parazapezi, sarma, scanduri pentru panouri, cuie, ciocane de diferite marimi, petrol, combustibil pentru incalzit, lemne si traverse de lemn pentru foc, carbuni, sobe de fier, cosuri de fier rotunde, lampi carbid.

Sculele si materialele din depozitul central regional se folosesc numai cu aprobarea conducerii regionalei de cale ferata.

Pentru a preintampina si combate deranjamentele produse de zapada in functionarea normala a instalatiilor, in intervalul august - septembrie, sectiile de intretinere a instalatiilor efectueaza:

- aprovizionarea cu clorura de calciu cristalizata pentru electromecanismele de macaz;

- aprovizionarea cu necesarul de aparataj si elemente rezistive pentru incalzitoare in vederea inlocuirii celor defecte sau lipsa si asigurarea interventiei pe parcursul iernii;

- aprovizionarea cu arzatoare si butelii cu propan si aprovizionarea, in functie de situatia locala, cu prelate de protectie pentru dulapurile exterioare cu aparataj.

CAPITOLUL XII

PREGATIREA ACTIVITATII DE TRANSPORT FEROVIAR PENTRU

PERIOADA DE IARNA

SECTIUNEA 1

Masuri specifice fiecarei ramuri de activitate din transportul feroviar

§. 1 Activitatea de trafic

Art. 259. - (1) Se revizuieste si se repara cladirile - de serviciu, de calatori, cantoane, dormitoare, cabine de acari, magazii de materiale, magazii de coletarie, soproane - si instalatiile interioare de iluminat, climatizare, sanitare si de incalzit.

Se repara rampele, cheiurile, drumurile de acces si platformele de lucru impreuna cu toate amenajarile de iarna.

Se astupa gropile si se niveleaza terenul in toata incinta statiei.

Se inlatura obstacolele din drumurile de acces ale personalului.

Se asigura iluminatul suficient al drumurilor de acces, peroanelor si pietelor de manevra.

La cladiri, in prima urgenta, se executa lucrarile de reparatie ale acoperisurilor, usilor, ferestrelor si se completeaza geamurile sparte.

Art. 260. - (1) Se verifica si se repara podurile bascule si cantarele - mecanice sau electronice - astfel ca ele sa functioneze fara deranjamente pe timpul iernii.

In acest scop se iau masuri sa se execute lucrarile prevazute in reglementarile specifice, insistandu-se in special asupra urmatoarelor operatii:

- consolidarea fundatiilor la podurile bascule, completarea capacelor, curatirea, ajustarea si ungerea pernitelor, a cutitelor si axelor, inlaturarea defectelor la parghii;

- etansarea cabinei de protectie a podului bascul, prin repararea acoperisului, usilor, completarea geamurilor si incuietorilor de la usi.

Art. 261. - (1) Se revizuiesc si se repara rechizitele intregului personal de trafic si de tren si se completeaza in conformitate cu reglementarile specifice in vigoare.

Se revizuieste si repara inventarul de scule si rafturile de pastrare a sculelor si materialelor de la cabinele de acari si sabotari, completandu-se lipsurile in conformitate cu reglementarile specifice in vigoare.

Se aprovizioneaza cu cantitatea de sare denaturata necesara, cabinele de acari si sabotari.

Art. 262. - Statiile trebuie sa fie asigurate in tot timpul iernii cu combustibil necesar incalzirii camerelor in care sunt montate sursele de curent pentru instalatiile de siguranta circulatiei trenurilor si telecomunicatii, in vederea mentinerii unei temperaturi medii de +10 C.

§. 2 Activitatea de tractiune si exploatare vagoane

Art. 263. - Se revizuiesc si se repara instalatiile speciale de dezghet din hale - instalatii de climatizare, aeroterme si calorifere destinate acestui scop.

Art. 264. - (1) Se revizuiesc si se executa reparatiile necesare la toate constructiile si instalatiile aferente proceselor tehnologice de pregatire si echipare a materialului rulant, si anume:

a)               la instalatiile de descarcare, depozitare si distributie a pacurei;

b)              la instalatiile de depozitare si distribuire a produselor petrolifere;

c)               la placile turnante.

Art. 265. - Se revizuieste si executa reparatiile necesare la constructiile si instalatiile de reparare a locomotivelor, si anume:

a) la instalatiile de coborat osii: canalul de coborat osii, puntile mobile, podetele si balustradele si coboratorul de osii. Se asigura mijloacele pentru evacuarea apei din canal;

b) la instalatiile de ridicat locomotivele de pe osii: vinciurile, traversele, instalatiile de actionare, fundatia;

c) la transbordoare, podurile rulante si macaralele din remize sau din afara remizelor: constructia metalica, instalatia de actionare, franare, dispozitivele de protectie si inzavorare, fundatia.

Art. 266. - (1) Se curata, se revizuiesc si se repara canalele, caminele si decantoarele de la hale, instalatii de pacura si alte produse petrolifere, canale de revizie, canale colectoare.

Se revizuiesc si repara instalatiile aferente canalizarii, in vederea asigurarii scurgerii apelor industriale, menajere si a celor provenite din ploi si din topirea zapezilor.

Art. 267.. - (1) Se astupa gropile si se niveleaza terenul intre linii in toata incinta depourilor si a remizelor, pentru a se inlatura strangerea apelor din ploi sau de la locomotive.

Se asigura locuri inprejmuite pentru depozitarea pieselor si fierului vechi, precum si a altor materiale care se depoziteaza afara.

Se inlatura obstacolele din drumurile de circulatie si de acces ale personalului.

Se asigura iluminatul suficient al drumurilor de acces si a depozitelor de combustibil.

Se revizuiesc si se repara liniile, ramificatiile si triunghiurile pentru intoarcerea locomotivelor.

Art. 268. - Se revizuiesc si se repara instalatiile de alimentare cu apa dupa cum urmeaza:

a) captarile de apa, decantoare, filtre;

b) case de pompa si castele de apa;

c) conducte, hidranti, cismele.

Art. 269. - (1) Se revizuiesc, pregatesc si completeaza aparatele si instalatiile de pe locomotive conform reglementarilor specifice.

Se revizuiesc si repara vagoanele de incalzit trenurile.

Se revizuiesc, repara si completeaza stocurile de acuplari si semi - acuplari pentru incalzirea trenurilor.

Art. 270. - La instalatiile atelierelor de zona, centrelelor tehnice de formare a trenurilor si reviziilor de vagoane se executa:

a) revizia si repararea generatoarele fixe de aburi si izolarea conductele de apa si aburi impotriva inghetului;

b) revizia si repararea motoarelor, compresoarelor de aer, caminelor de control si a retelei de aer;

c) revizia si proba robinetilor mecanici, manometrelor de control si protectia impotriva inghetului a conductelor de aer;

d) revizia si repararea generatoarelor electrice si convertizoarelor pentru incarcat acumulatori si adoptarea masurilor pentru asigurarea temperaturii minime de +10 C si pentru aerisirea, in tot timpul iernii, a incaperilor respective;

e) degajarea terenului de orice piesa ramasa de la reparatii, nivelarea terenului intre liniile de pregatire si de reparatii cu detasare si evacuare a apelor din ploi sau din topirea zapezii.

Art. 271. - (1) Se revizuiesc toate vagoanele de calatori din trenuri sau din rezerva statiilor pentru asigurarea etanseitatii usilor si ferestrelor. Se repara instalatiile de incalzire, iluminat si sanitare de la vagoanele de calatori si marfa.

La vagoanele de calatori si marfa aflate in reparatii in atelierele principale si de zona se executa obligatoriu lucrarile de pregatire pentru iarna.

Se revizuiesc si se repara acuplarile de aburi existente si se completeaza cu numarul necesar pentru asigurarea stocului de rezerva la reviziile de vagoane; semi - acuplarile metalice se revizuiesc si se repara pana la 1 octombrie.

Se aprovizioneaza reviziile de vagoane din statiile de formare a trenurilor si cele mai importante din parcurs cu garnituri, semi - acuplari de frana, robineti si manere de robineti pentru frana, incalzire si robineti finali.

Se revizuiesc, repara si completeaza stocul de acumulatori pentru asigurarea iluminatului in bune conditii in perioada de iarna, pana la 1 octombrie.

Se revizuiesc toate vagoanele F si Gb din trenuri sau din rezerva statiilor pentru asigurarea etanseitatii lor, se repara si verifica instalatiile de incalzire, iluminat si sanitare.

La vagoanele incalzite cu sobe se executa montarea sobelor pentru combustibili solizi, a cosurilor de fum, a cutiilor de izolare ale acestora si lazile de combustibil.

Se revizuiesc si se probeaza instalatiile de incalzit la toate vagoanele cisterne si se verifica ventilele si robinetii de golire, astfel ca functionarea lor sa fie asigurata in bune conditiuni.

Se repara si se etanseizeaza gheretele de frana de la vagoanele de marfa din parcul de lucru, completandu - se geamurile, incuietorile de la usi, scarile de acces si manerele de urcare.

Art. 272. - Pana la 1 octombrie, se asigura cantitatile de uleiuri si lubrifianti necesare trecerii de la perioada de vara la cea de iarna.

Art. 273. - Lucrarile de pregatire in vederea iernii au termenele de executie astfel fixate incat toate lucrarile sa fie finalizate pana la 15 octombrie.

§. 3 Intretinerea podurilor si cladirilor

Art. 274. - (1) Se iau masuri ca pana la 15 octombrie sa fie revizuite si reparate cladirile - cantoane, cabine de serviciu, cazarmi, magazii, districte, locuinte de serviciu, corpuri de garda la lucrari de arta, baraci de santier.

O atentie deosebita se acorda repararii acoperisurilor, etansarii usilor si ferestrelor, repararii sobelor si curatirii cosurilor de fum.

§. 4 Intretinerea instalatiilor de telecomunicatii

Art. 275. - (1) Se revizuiesc si se repara cladirile si instalatiile interioare aferente - de apa, canalizare, incalzire, aerisire, electrice - la cladirile de telecomunicatii, ateliere, magazii, dormitoare, birouri, asigurandu - se etansarea usilor, portilor si ferestrelor.

Se verifica si se repara sobele, caloriferele si instalatiile de ventilatie pentru evacuarea gazelor toxice din incaperi.

Art. 276. - (1) Se executa complet planul de reparatii capitale, periodice si anuale ale liniilor aeriene de telecomunicatii, conform reglementarilor specifice.

Se revizuiesc introducerile aeriene sau in cablu, cutiile de trecere si se executa lucrarile necesare pentru asigurarea unei perfecte izolatii pe timpul iernii.

Se definitiveaza toate lucrarile provizorii efectuate la liniile aeriene de telecomunicatii.

Se executa masuratorile electrice de rezistenta si izolatie si se inlatura defectele constatate.

Se completeaza dotarea sectoarelor TTR cu prajinile necesare pentru scuturarea chiciurei si poleiului de pe firele telegrafice si telefonice, conform reglementarilor specifice.

Se revizuiesc, repara si completeaza sculele si uneltele necesare lucrarilor de restabilire a liniilor aeriene de telecomunicatii.

Art. 277. - (1) Seful compartimentului de instalatii din regionala de cale ferata intocmeste planul de actiune pentru restabilirea liniilor aeriene de telecomunicatii distruse sau avariate de viscol sau polei, fixandu - se efectivele de muncitori si tehnicieni necesare echipelor de restabilire, numarul si sarcinile acestora, repartizarea pe subunitati si numarul, compunerea si statiile de domiciliu ale trenurilor de restabilire.

Pentru compunerea trenurilor de restabilire se ia avizul compartimentelor trafic si material rulant regionale.

Planul de actiune este supus aprobarii directorului regional cel tarziu pana la 1 septembrie.

Seful compartimentului de instalatii din regionala de cale ferata si sefii sectiilor de intretinere a instalatiilor urmaresc ca pana la 1 noiembrie sa se formeze si sa se echipeze trenurile de restabilire care raman pana la 1 aprilie in statiile de domiciliu fixate in planul de actiune.

Art. 278. - Se executa masuratorile izolatiei liniilor de telecomunicatii in cabluri subterane, inregistrandu - se rezultatele in fisele de masuratori si inlaturandu-se defectele constatate.

§. 5 Intretinerea instalatiilor SCB

Art. 279. - Lucrarile de intretinere si reparare a instalatiilor de semnalizare, centralizare si bloc automat exterioare, diagnoza si eventualele reparatii in vederea pregatirilor de iarna, se executa conform reglementarilor specifice si trebuie definitivate pana la data de 31 octombrie;

§. 6 Intretinerea instalatiilor ELF

Art. 280. - Lucrarile de intretinere a instalatiilor electrice exterioare de iluminat si forta, diagnoza si eventualele reparatii accidentale la instalatiile electrice interioare trebuie definitivate pana la data de 15 octombrie.

§. 7 Activitatea industriala

Art. 281. - (1) Se revizuiesc si se repara cladirile - hale, ateliere, remize, magazii, garaje, birouri - si instalatiile interioare aferente de incalzire, canalizare, aerisire, gaze, aer comprimat, aburi si electrice, asigurandu-se etansarea portilor, usilor si ferestrelor.

Se revizuiesc, repara si completeaza sobele, caloriferele, aerotermele si cosurile de evacuarea gazelor toxice si a fumului din incaperi.

Se monteaza paravane la locurile expuse curentilor de aer.

Art. 282. - Se revizuiesc si se executa reparatiile necesare si se fac completari la instalatii si utilaje, dupa cum urmeaza:

- la canalele de lucru: pavajul, scurgerea si iluminatul electric;

- la instalatiile de pacura ale centralelor termice: instalatiile de descarcare, depozitare si distributie a pacurei, instalatiile de incalzire si de canalizare, pompele si cazanele de aburi;

- la utilaje: gratare;

- la placile turnante: placa cu pivotul si instalatiile de pe ea, zidul de sprijin si pavajul gropii, cercul de rulare, cercul de inzavorare;

- la transbordoare: calea de rulare, platforma cu scurgerea ei, instalatiile mecanice si electrice;

- la reteaua de distribuit apa potabila si industriala: izolatia conductelor si a vanelor.

Art. 283. - (1) Se asigura, pana la 1 octombrie, stocul necesar de lubrifianti pentru trecerea de la perioada de vara la perioada de iarna.

Se asigura rezervele de carburanti si lubrifianti de iarna pentru cel putin 30 zile.

§. 8 Activitatea de aprovizionare a materialelor

Art. 284. - (1) Se revizuiesc si repara cladirile - magazii, depozite, remize si instalatiile interioare aferente de apa, canalizare, incalzire, aerisire si electrice - asigurandu-se etansarea usilor, portilor si ferestrelor.

Se verifica si se repara sobele, caloriferele si cosurile de evacuare a gazelor toxice si fumului din incaperi.

Art. 285. - Se revizuiesc si se repara instalatiile speciale de incalzire a uleiurilor.

Art. 286. - (1) Se realizeaza aprovizionarea stocului de materiale pentru pregatirile de iarna, cu parazapezi, echipament de protectie, combustibil pentru incalzit incaperile, scule si unelte pentru deszapezire, prajini pentru batut firele de polei si alte asemenea.

Cererile de materiale ale unitatilor consumatoare pentru materiale necesare pregatirii pentru iarna, sunt asigurate cu prioritate.

Stocul de rezerva pentru exploatare, care urmeaza sa fie folosit in caz de necesitate, se completeaza odata cu aprovizionarea tehnico - materiala pentru iarna.

§. 10 Activitatea auto

Art. 287. - Se revizuiesc si se repara cladirile - magazii, depozite, remize, garaje, ateliere, soproane - si instalatiile interioare aferente de apa, canalizare, incalzire, aerisire si electrice, asigurandu - se etansarea usilor, portilor si ferestrelor.

Art. 288. - Pentru autovehiculele care nu pot fi adapostite in garaje si remize si in cel mai rau caz in soproane, se realizeaza gararea in aer liber, pe platforme special amenajate pe teren tare, asigurandu-se scurgerea apelor si protectia impotriva zapezii prin panouri de parazapezi.

Art. 289. - Se iau masuri pentru revizuirea si repararea rampelor de spalare si a drumurilor de acces la locurile de garare, instalandu-se, daca este cazul, panouri de parazapezi.

Art. 290. - Unitatile care au parc auto si drezine motor executa urmatoarele lucrari:

- revizuirea si repararea cabinelor si caroseriilor astfel ca ele sa fie bine inchise;

- revizuirea si repararea radiatoarelor, inlocuirea racordurilor de cauciuc defecte si echiparea vehiculelor cu recipienti pentru scurgerea preaplinului radiatorului;

- revizuirea si repararea instalatiilor de alimentare cu carburanti si uleiuri;

- completarea si repararea utilajelor si sculelor;

- asigurarea unui stoc minim de rezerva pentru drezine motor si anume: becuri pentru faruri, bobine de inductie, condensatori, membrane pentru pompe de benzina, bujii;

- repararea si inlocuirea acumulatorilor uzati;

- repararea instalatiei electrice a dinamului si electromotorului;

- revizuirea si repararea instalatiei de incalzire interioara a autobuzelor;

- revizuirea si repararea amanuntita a ventilelor si gurilor de descarcare la autocisterne;

- dotarea autovehiculelor cu prelate, lanturi antiderapante, huse pentru radiator, lopeti, cricuri sau vinciuri, extinctoare, pungi cu sare, stergatoare de parbriz, bare protap pentru remorcare si lichid antigel.

Art. 291. - (1) Unitatile care au parc auto si drezine motor trebuie sa asigure un stoc de rezerva de carburanti si lubrifianti, pentru cel putin 30 zile.

Acolo unde nu este posibila stocarea, se stabileste, impreuna cu sefii centrelor de aprovizionare, modalitatea aprovizionarii pentru asigurarea efectuarii transporturilor in conditii optime.

Art. 292. - (1) Programarea, urmarirea si verificarea lucrarilor specifice activitatii auto se realizeaza conform reglementarilor specifice.

Comisiile de evaluare si receptie a lucrarilor de pregatire de iarna trebuie completate cu delegatul sectiei auto regionale.

SECTIUNEA a 2-a

Dispozitii si masuri comune pentru pregatirea activitatii de transport feroviar

§. 1 Actiuni concrete de pregatire

Art. 293. - Revizuirea si executarea reparatiilor curente la cladiri si constructii anexe de catre unitatile proprietare, impreuna cu toate amenajarile de iarna necesare.

Art. 294. - Unitatile trebuie sa ia masuri de prevenire si stingere a incendiilor conform reglementarilor specifice in vigoare, insistandu-se asupra golirii podurilor cladirilor de materiale incendiabile, varuirea lor si curatirea cosurilor de fum.

Art. 295. - Unitatile trebuie sa efectueze aprovizionarea cu combustibilul necesar pentru incalzirea incaperilor de serviciu, conform repartitiilor primite, pana la 15 octombrie.

Art. 296. - Unitatile cu magazii proprii trebuie ca, in perioada de iarna, sa detina stocul minim de materiale stabilit prin ordine si dispozitii emise in acest sens.

Art. 297. - Unitatile trebuie sa doteze personalul cu echipament de protectie in limita normativului, asigurandu - se in primul rand echipamentul de protectie necesar personalului cu responsabilitati in siguranta circulatiei.

Art. 298. - Unitatile de baza trebuie sa ia masuri de conservare a materialelor pe timp de iarna, in conditii de pastrare a proprietatilor acestora.

Programarea, urmarirea si controlul executarii pregatirilor in vederea iernii.

Art. 299. - Gestionarul infrastructurii feroviare si operatorii de transport feroviar, daca este cazul, organizeaza la unitatile subordonate:

- intocmirea planului de executie de detaliu privind sarcinile concrete ce revin fiecarei unitati in activitatea pregatirilor de iarna;

- urmarirea periodica a realizarii programelor, prin responsabili speciali insarcinati in cadrul fiecarei unitati de baza, in fiecare unitate coordonatoare si in central;

- intocmirea de rapoarte lunare centralizatoare privind situatia executarii sarcinilor din luna precedenta.

Art. 300. - Unitatile trebuie sa intocmeasca in fiecare an, pana la 15 aprilie, necesarul lucrarilor de pregatire a constructiilor, instalatiilor si utilajelor, precum si asigurarea stocurilor de materiale si echipamente de protectie in vederea pregatirii pentru iarna.

Art. 301. - (1) Conducerea regionalelor de cale ferata si a operatorilor de transport feroviar, daca este cazul, instituie comisii compuse din delegatii compartimentelor interesate, care examineaza la fata locului lucrarile propuse de unitatile de baza, le confrunta cu terenul, reduce sau introduce lucrari noi si intocmeste programul lucrarilor, fixand responsabilii si termenele, pentru fiecare lucrare in parte, in cadrul celor stabilite in prezentele instructiuni.

In programul de lucrari se trec numai lucrarile mijloacelor de baza care sunt supuse defectarii din cauza iernii si in cazuri exceptionale si lucrari mai mari, care se incadreaza in programul de reparatii capitale sau investitii, pentru mijloacele de baza care se constata ca sunt necorespunzatoare functionarii pe timp de iarna.

Comisiile insotite de seful unitatii de baza, verifica pe teren toate lucrarile executate in vederea iernii in intervalul 15 aprilie - 15 mai si stabilesc termene de executie pentru eventualele remedieri necesare.

Termenele de executie sunt astfel fixate ca toate lucrarile sa fie finalizate pana la 15 octombrie.

Programele de lucrari, stabilite si semnate de toti membrii comisiei, sunt avizate de conducerea regionalei si conducatorii operatorilor de transport feroviar daca este cazul, in vederea prezentarii la aprobare gestionarului infrastructurii feroviare pana la 20 mai.

Dupa aprobare, programele sunt difuzate unitatilor de baza beneficiare, regionalei si operatorilor de transport feroviar pana la 31 mai.

Contractarea lucrarilor cu unitatile executante autorizate se realizeaza pana la data de 30 iunie.

Materialele necesare lucrarilor de pregatire pentru iarna sunt cuprinse in planurile de materiale pentru exploatare de la subunitati, pe baza volumului de lucrari avut in anul precedent si tinand seama si de lucrarile importante recenzate la data intocmirii necesarului de materiale.

Lucrarile de reparatii capitale si de reparatii ale utilajelor se trateaza conform dispozitiilor in vigoare cu privire la programarea si executarea lor si trebuie sa fie terminate pana la 15 octombrie.

Art. 302. - (1) Urmarirea executarii lucrarilor se realizeaza de catre sefii unitatilor de baza beneficiare si de catre compartimentele de specialitate din regionala de cale ferata si/sau de la operatorii de transport feroviar, daca este cazul.

Raportarea executarii lucrarilor se face lunar, de catre seful unitatii beneficiare, si se intocmeste sub forma de caiet, in trei exemplare. Un exemplar ramane la unitatea de baza, al doilea la compartimentul de specialitate din regionala de cale ferata si/sau de la operatorii de transport feroviar, daca este cazul, iar al treilea se transmite intre aceste unitati. Caietul naveta este trimis de unitatea de baza, incepand din luna iulie si anume pana la 10 ale fiecarei luni, compartimentului de specialitate din regionala de cale ferata.

Stadiul realizarii programului de lucrari se raporteaza, trimestrial, compartimentului de specialitate din centralul gestionarului infrastructurii feroviare si/sau compartimentului de la operatorii de transport feroviar, daca este cazul.

Unitatile exterioare, care nu apartin regionalelor de cale ferata transmit situatia executarii lucrarilor direct compartimentului de specialitate din centralul infrastructurii feroviare.

Urmarirea lucrarilor in perioada lor de executie se realizeaza si prin delegatii compartimentului de specialitate din regionala de cale ferata si/sau compartimentului de la operatorii de transport feroviar, daca este cazul, care au facut parte din comisiile de recenzare a lucrarilor sau prin personalul fixat ca responsabil pentru pregatirile de iarna.

Personalul de conducere din centralul gestionarului infrastructurii feroviare si/sau operatorului feroviar efectueaza prin sondaj, controlul lucrarilor, direct si prin responsabilii pregatirilor de iarna, in timpul executiei lucrarilor.

Art. 303. - (1) Verificarea executarii lucrarilor se realizeaza de catre o comisie instituita conform art. 301.

Comisiile de verificare efectueaza pe teren verificarea executarii lucrarilor de pregatire pentru iarna. Verificarea se efectueaza planificat, in intervalul 1 octombrie-1 noiembrie si incepe cu unitatile care cer prin telegrama inainte de 1 octombrie, venirea comisiei.

La unitatile verificate care au pregatirile de iarna efectuate bine si complet se intocmesc procese verbale de pregatire pentru iarna prin care se confirma ca acele unitati sunt pregatite pentru a face fata sarcinilor pe timp de iarna.

Aceste procese verbale se intocmesc in dublu exemplar si sunt semnate de toti membrii comisiei care raman raspunzatori de cele consemnate. Un exemplar din procesul verbal se pastreaza la unitatea de baza verificata si al doilea exemplar la compartimentul de specialitate din regionala de cale ferata si/sau compartimentul de la operatorii de transport feroviar, daca este cazul, respectiv la compartimentul de specialitate din centralul gestionarului infrastructurii feroviare pentru unitatile care nu depind de regionala de cale ferata.

La unitatile la care pregatirile de iarna nu au fost complet executate si deci nu este asigurata activitatea pe timpul iernii, comisia ia masuri, pe loc, pentru finalizarea lucrarilor de pregatire pentru iarna, incheind in acest scop un proces verbal.

In procesul verbal se consemneaza deficientele constatate, cauzele si responsabilii pentru neexecutarea lucrarilor si masurile care trebuie luate pentru terminarea lucrarilor in cel mult 10 zile de la data verificarii.

Dupa expirarea acestui termen, procedura de urmat este asemanatoare cu aceea de la prima verificare.

Procesul verbal de pregatire pentru iarna se intocmeste pe unitati de baza.

Art. 304. - Compartimentele de specialitate din regionala de cale ferata si/sau compartimentele de la operatorii de transport feroviar, daca este cazul, tin o evidenta stricta a unitatilor de baza care nu au primit proces verbal de pregatire pentru iarna si urmaresc crearea de conditii pentru finalizarea pregatirilor de iarna si la aceste unitati.

Art. 305. - (1) Compartimentele de specialitate din regionala de cale ferata si/sau compartimentele de la operatorii de transport feroviari daca este cazul, cel mai tarziu pana la 10 noiembrie, transmit un raport asupra rezultatului verificarii lucrarilor de pregatire pentru iarna, cu precizarea nominala a unitatilor care nu au primit procesul verbal, precum si cu precizarea masurilor luate.

Raportul trebuie insotit de caietul naveta cu cea mai recenta situatie a lucrarilor.

Compartimentele de specialitate din centralul gestionarului infrastructurii feroviare, transmit la Inspectoratul de Stat Feroviar, din cadrul AFER, pana la data de 15 noiembrie, o dare de seama despre stadiul pregatirilor de iarna.

Inspectoratul de Stat Feroviar, din cadrul AFER, pe baza datelor comunicate de compartimentele de specialitate din centralul gestionarului infrastructurii feroviare si a constatarilor proprii din teren, prezinta autoritatii de stat in domeniul feroviar raportul general asupra situatiei pregatirilor de iarna, pana la 20 noiembrie.

CAPITOLUL XIII

Dispozitii finale

Art. 306. - (1) Pentru executarea sarcinilor ce decurg din aceste instructiuni este direct raspunzator intreg personalul nominalizat pe functii, care participa la lucrarile prevazute a se efectua, in vederea preintampinarii si combaterii inzapezirii la calea ferata.

Instructiunile pentru preintampinarea si combaterea inzapezirilor la calea ferata se aplica respectandu - se normele de protectia muncii specifice activitatii de intretinere a caii.

Art. 307. - La fixarea amplasamentelor diferitelor constructii si instalatii pe teren CFR, trebuie sa se tina seama ca amplasarea acestora sa fie efectuata astfel incat sa nu produca inzapezirea liniilor in zona respectiva.

Art. 308. - Anexele nr. 1 - 9 fac parte integranta din prezentele instructiuni.

PARTEA A IV - A

ANEXE

Anexa nr. 1

la Instructiunile nr. 311

Portiunile de linii neinzapezibile pe care

nu se vor monta indicatoare pentru plugurile de zapada

Nr. crt.

Linia

Intre statiile sau intre km

Observatii

Regionala CFR Bucuresti

Bucuresti-Predeal

Campina-Predeal

Buda-Slanic

Plopeni-Slanic

Ploiesti N-Maneciu

Blejoi-Maneciu

Campina-Telega

Campina -Campinita

Regionala CFR Craiova

Golesti-Campulung

Golesti-Campulung

Pitesti-Curtea de Arges

Pitesti-Curtea de Arges

Piatra Olt-Sibiu

Ionesti-Turnu Rosu

Filiasi-Varciorova

Filiasi-Varciorova

Filiasi-Livezeni

Bumbesti-Livezeni

Regionala CFR Timisoara

Caransebes-Timisoara

Caransebes-Timisoara

Caransebes-Resita

Caransebes-Resita

Lugoj-Ilia

Lugoj-Ilia

Lugoj-Buzias

Lugoj-Buzias

Timisoara-Cruceni

Timisoara-Cruceni

Timisoara-Cenad

Sannicolau-Cenad

Jimbolia-Lovrin

Jimbolia-Lovrin

Timisoara-Jebel-Stamora Moravita

Timisoara-Jebel-Stamora Moravita

Jebel-Liebling

Jebel-Liebling

Timisoara-Buzias

Timisoara-Buzias

Subcetate-Hateg

Subcetate-Hateg

Timisoara-Resita

Berzovia-Resita

Sibot-Arad

Sibot-Arad

Arad-Curtici

Arad-Curtici

Arad-Oradea

Arad-Ciumeghiu

Nadab-Graniceri

Nadab-Graniceri

Arad-Valcani

Periam-ValcaniArad-Nadlac

Arad-Pecica

Arad-Brad

Santana-Brad

Ineu-Cernei

Ineu-Cernei

Livezeni-Simeria

Livezeni-Baru Mare

Livezeni-Lupeni

Livezeni-Lupeni

Regionala CFR Cluj

Bucuresti - Episcopia Bihor

Razboieni-Boju km 435+600-472+500

Bucuresti-Ep.Bihor

Boju-Ep.Bihor km.473+930-660+163

Oradea E-Vascau

Rogoz - Vascau

Rogoz-Dobresti

Rogoz-Dobresti

Holod-Ciumeghiu

Holod-Ciumeghiu km.11+250 - Ciumeghiu

Ep.Bihor-Cheresig

Ep.Bihor-Cheresig

Salonta- Kotegyan

Salonta- Frontiera

Ep.Bihor-Halmeu Frt.

Ep. Bihor-Rosiori Bh. km 662+725-680+348

Ep.Bihor-Halmeu Frt.

Rosiori Bh. - Sacuieni

km.682+430-698+221

Ep.Bihor-Halmeu Frt.

Moftin-Halmeu Frt

C.lung pe Tisa - Sighet

C.lung pe Tisa - Sighet

Simleul Silvaniei-Sarmasag

Simleul Silvaniei-Sarmasag

Valea lui Mihai - Dealu Bran

Valea lui Mihai - Dealu Bran

Carei-Zalau

Carei-Acas km.7+150-40+350

Carei-Zalau

Tasnad - Zalau km.41+050-75+250

Carei-Zalau

Tasnad - Zalau km.76+250 - 91+717

Apahida - Baia Mare

Apahida - Baia Mare

Dej-Saratel

Dej-Saratel

Saratel-Bistrita Bargaului

Saratel-Bistrita Bargaului

Satu Mare-Baia Mare

Satu Mare-Baia Mare

Baia Mare Sud - Baia Mare Nord

Baia Mare Sud - Baia Mare Nord

Valea Viseului-Borsa

Valea Viseului-Borsa

Salva-Telciu

Salva-Telciu

Saratel-Deda

Saratel-Deda

Bocicoi-Frontiera

Bocicoi-Frontiera

Camara Sighet-Frontiera

Camara Sighet-Frontiera

Telciu-Viseul de Jos

Telciu-Viseul de Jos

Satu Mare – Bixad

Satu Mare – Vanatoresti

Km 20+000 - Bixad

Barabant - Zlatna

Barabant - Zlatna

Regionala CFR Brasov

Predeal-Brasov

Predeal-Darste

Brasov-Teius

Brasov-Teius

Brasov-Ciceu

Harman - Ozun

Brasov-Ciceu

Bodoc - Tusnad Sat

Coslariu-Sibot

Coslariu-Sibot

Ciceu-Razboieni

Ciceu-Razboieni

Sincraieni-Ciceu-Ghimes

Sincraieni-Ciceu-Ghimes

Harman-Intorsura Buzau

Budila-Intorsura Buzau

Brasov-Bartolomeu-Zarnesti

Brasov-Bartolomeu-Zarnesti

Vinatori-Odorhei

Vinatori-Odorhei

Blaj-Praid

Blaj-Praid

Sibiu-Vintu de Jos

Sibiu-Orlat

Sibiu-Vintu de Jos

Miercurea Sibiu-Cunta

Brasov-Podu Olt

Fagaras-Podu Olt

Alba Iulia - Zlatna

Sard Ighiu - Zlatna

Podul Olt -Copsa Mica

Podul Olt -Copsa Mica

Sibot - Cugir

Sibot - Cugir

Ludus-Magherus Sieu

Ludus- Maghierus

Regionala CFR Iasi

Floreni-Ilva Mica

Floreni-Ilva Mica

Bacau-Bicaz

km.41+000 – 86 +000

Darmanesti - Paltinoasa - Floreni

km.27+645-117+000

Vama - Moldovita

Vama - Moldovta

Gura Putnei-Putna

Gura Putnei-Putna

Dornesti - Nisipitu

Gura Putnei-Nisipitu

Anexa nr. 2

la Instructiunile nr. 311

Unitatea…………………..    Linia…………..

F I S A

portiunii inzapezibile de la km………….la km………….

intre statia……………..si statia……………

SCHITE

Plan de situatie al portiunii inzapezibile.

Profile transversale ale portiunii inzapezibile.

Date caracteristice

Portiune inzapezibila de categoria……………………………………….

Directia vantului dominant………………si inclinarea fata de linia…………

Felul apararii………………………………………………………………….

Data

Observatii, concluzii si propuneri

Lucrari

executate

Semnatura

Nota: Planul de situatie si profilurile transversale pentru depunerile de zapada se

introduc in col. 2 sau in schitele anexate.

Anexa nr. 5

la Instructiunile nr. 311

VAGOANE PLUG DE ZAPADA WPZ

Vagoanele plug de zapada WPZ sunt vagoane de constructie speciala, pe doua boghiuri a cate doua osii fiecare, prevazute la partile de capat cu cate un profil special alcatuit din doua panouri metalice fixe - lame frontale - la care sunt articulate aripi laterale mobile si cutite glisante.

Rolul lor este de a inlatura zapada depusa in gabaritul caii ferate si de a curata zapada si gheata si sub nivelul superior al sinei.

Lamele frontale au un profil special, sunt inclinate spre sensul de actionare, avand, in planul orizontal, o sectiune triunghiulara.

La plugurile simetrice aceasta sectiune este de forma unui triunghi isoscel.

La plugurile asimetrice sectiunea este de forma unui triunghi cu varful de atac in partea stanga, astfel ca aruncarea zapezii in timpul actionarii sa se faca dincolo de partea din dreapta a gabaritului caii ferate.

Vagoanele plug de zapada sunt destinate actiunilor de patrulare si de deszapezire pe linii de cale ferata simple - plugurile simetrice - si pe linii de cale ferata duble - plugurile asimetrice, actionarea lor realizandu - se prin impingerea cu o locomotiva diesel. Cele doua capete sunt identice, putand actiona in ambele sensuri de impingere.

Aparatele de ciocnire, tractiune si legare, conductele de legatura ale instalatiei de frana automata si cele ale instalatiei de actionare a mecanismelor lamei plugului se pot retrage si masca in interiorul profilului lamei frontale de deszapezire, micsorand, in acest fel, rezistenta la inaintare in stratul de zapada si favorizand alunecarea zapezii pe profilul continuu al lamei.

Vagonul plug de zapada este prevazut la fiecare capat cu cate o cabina de conducere cu pupitru de comanda avand robinete pentru comanda mecanismelor de actionare. Manevrarea cutitelor si a aripilor se efectueaza cu ajutorul mecanismelor actionate pneumatic, aerul comprimat fiind furnizat de la locomotiva si stocat in doua rezervoare tampon situate pe acoperisul vagonului plug de zapada. In cazul defectarii instalatiei pneumatice exista posibilitatea ca aripile si cutitele sa fie actionate manual.

In interiorul vagonului exista o cabina pentru odihna personalului de deservire, grupul sanitar, instalatia proprie de incalzire precum si magazia pentru scule si dispozitive.

Vagoanele plug de zapada au instalatie proprie de iluminat interior cu baterii de acumulatoare si pot fi alimentate de la locomotiva diesel cu curent electric necesar semnalizarii, iluminatului zonei de actiune si pentru reincarcarea bateriilor de acumulatoare prin intermediul unui convertizor rotativ.

Caracteristicile vagoanelor plug de zapada sunt:

- lungimea masurata peste tampoane in timpul remorcarii in tren: 15900 mm pentru cale simpla si 17500 mm pentru cale dubla;

- inaltimea: 4500 mm;

- latimea cu aripile stranse: 2957 mm;

- latimea cu aripile deschise, in timpul lucrului: 4400 mm;

- diametrul rotilor: 950 mm;

- cutitele pot cobori 30 mm sub NSS.

Echiparea vagoanelor plug de zapada

Fiecare vagon plug de zapada trebuie sa fie inzestrat cu:

a) instrumente portative pentru semnalizare:

- 2 discuri rosii mobile;

- 2 palete galbene;

- 2 felinare de disc;

- 2 felinare pentru semnalizarea plugului;

- 2 discuri fine de tren;

- 2 instalatii radiotelefon pentru comunicari intre personalul de conducere a plugului si personalul locomotivei.

b) scule si aparate:

- 20 lopeti de lemn;

- 20 lopeti de fier;

- 5 tarnacoape;

- 2 razuitori pentru gheata;

- 1 tipar pentru ecartamentul caii;

- 5 manele.

Vagonul plug de zapada trebuie sa fie echipat cu far puternic, semnal de alarma pentru franare, stergatoare pentru geamuri, fluiere, toate actionate din cabinele de comanda.

Anexa nr. 6

la Instructiunile nr. 311

PLUGURILE DE ZAPADA DIESEL - HIDRAULICE

Plugurile diesel-hidraulice sunt vehicule speciale pe doua boghiuri a cate doua osii, dispozitivul de baza al lor fiind un rotor de constructie speciala care, in timpul impingerii plugului prin stratul de zapada, asigura preluarea acesteia si aruncarea la distanta mare in afara gabaritului caii ferate.

Plugurile de zapada diesel - hidraulice sunt prevazute cu un motor diesel care, prin intermediul unei transmisii hidraulice, antreneaza rotorul aflat la unul din capete, intr-o carcasa speciala. La partea superioara, carcasa rotorului are o deschidere pe unde se proiecteaza spre exterior zapada printr-un dirijor de jet. In functie de directia in care trebuie aruncata zapada - spre stanga sau spre dreapta - se alege sensul de rotire al rotorului si se manipuleaza piesa de dirijare.

In ambele parti laterale ale carcasei rotorului, se afla cate o clapa actionata hidraulic; prin deschiderea acestor clape, se poate mari latimea zonei din care este curatata zapada.

In timpul remizarii si al transportului, rotorul este protejat prin montarea unei traverse din dotarea utilajului, prevazuta cu doua tampoane de cauciuc si cu un locas in care se poate prinde ochiul aparatului de legare.

Unul din boghiurile plugului diesel - hidraulic este prevazut cu antrenare de la transmisia hidraulica, pentru deplasari individuale in afara procesului de curatare a zapezii.

Partea din spate a plugului este prevazuta cu aparate de ciocnire si legare normale si cuple de aer, prin intermediul carora se cupleaza de locomotiva impingatoare.

Cabina de conducere este dotata cu doua posturi de comanda folosite alternativ, functie de directia de aruncare a zapezii. De la fiecare din aceste posturi se poate comanda motorul diesel, actionarea rotorului - sens, turatie, franare, clapele laterale, deplasarea individuala a plugului hidraulic si franarea acestuia sau a intregului tren de deszapezire.

TRENURILE DE DESZAPEZIRE CU PLUGURI DIESEL - HIDRAULICE

Compunerea trenurilor de deszapezire cu pluguri diesel - hidraulice

Trenurile de deszapezire au urmatoarea compunere maxima:

- plug diesel - hidraulic;

- locomotiva diesel - electrica;

- vagon atelier;

- vagon pentru personalul de deservire;

- plug diesel - hidraulic sau locomotiva diesel - electrica.

Locomotiva diesel - electrica poate fi echipata cu plug simplu cu lama simetrica, la capatul extrem, pentru sectiile de circulatie fara posibilitatea de intoarcere a plugului diesel - hidraulic.

Locomotiva diesel - electrica nu se utilizeaza la impingerea trenului, pentru a se evita deraierea vagoanelor din compunerea trenului; aceasta locomotiva este utilizata numai pentru:

- tragerea trenului din sulul de zapada, atunci cand rotorul elicei plugului s-a blocat in stratul de zapada;

- circulatia in sens invers, daca linia s-a inzapezit in urma trecerii trenului de deszapezire;

- curatarea zapezii de pe mai multe linii in statii.

Compunerea trenului de deszapezire cu doua pluguri diesel - hidraulice amplasate la ambele capete ale trenului de deszapezire, pentru a actiona in sistem suveica - dus si intors - se poate aplica in cazul sectiilor inzapezibile, supuse viscolelor puternice, pentru cresterea eficientei de patrulare si scurtarea timpului dintre doua treceri succesive ale trenului de deszapezire.

Pe sectiile de circulatie unde exista posibilitati de alimentare cu motorina si apa de motor, compunerea trenului de deszapezire poate fi simplificata astfel:

- plug diesel - hidraulic;

- locomotiva diesel - electrica;

- vagon atelier;

- vagon pentru personalul de deservire;

- locomotiva diesel - electrica;

- plug diesel - hidraulic.

In compunerea trenurilor de deszapezire, in functie de situatia concreta, se pot introduce 1-2 vagoane de calatori, pentru preluarea calatorilor din trenurile ramase inzapezite.

Amenajarile si inventarul vagoanelor din compunerea trenului de deszapezire

VAGONUL ATELIER

Este un vagon pe 4 osii, franat automat si de mana, eventual dotat cu grup diesel generator pentru furnizarea energiei electrice necesare.

Mai poate fi dotat cu generator de abur, caz in care, in compunerea trenului, nu este cuprins vagon WIT.

Inventarul minimal de scule si utilaje:

- vinci de 20 tf - 4 buc;

- lom - 6 buc;

- vinci 10 tf - 4 buc;

- chituci 700 x 400 x 80 mm - 30 buc;

- traverse 2m - 8 buc;

- pene de lemn pentru roti - 10 buc;

- semiacuplari aer cu monturi - 2 buc;

- chei diferite marimi - 2 truse;

- lopeti - 30 buc;

- tarnacoape - 3 buc;

- topor - 2 buc;

- ferastrau pentru metal - 3 buc;

- ferastrau pentru lemn -3 buc;

- joagar - 2 buc;

- banc lacatus - 1 buc;

- galeata - 4 buc;

- lanterna - 5 buc;

- menghina - 2 buc;

- bidoane - 10 buc;

- aparat oxiacetilenic si echipamente auxiliare si de protectie - 1 buc;

- generator de sudura electrica - 1 buc;

- masina de gaurit de mana - 1 buc;

- felinare de semnalizare - 10 buc;

- sube imblanite - 20 buc;

- paslari - 20 per;

- polizor de banc - 1 buc;

- polizor de mana - 1 buc;

- electrozi superbazic - 10 kg;

- electrozi supertit - 10 kg;

In functie de necesitati, vagonul poate fi dotat si cu alte scule si materiale; inventarul minimal al vagonului pentru personalul de deservire fiind format din:

- soba de gatit - 1 buc;

- butelie aragaz - 2 buc;

- oale, vesela, prosoape;

- farmacie de urgenta dotata complet;

- paturi de lana - 40 buc;

- cearceafuri - 40 buc;

- perne - 20 buc;

- fete perna - 40 buc.

In functie de dotarile fiecarei regionale, in compunerea trenurilor de deszapezire se poate folosi un vagon sufragerie - bucatarie - dormitor, avand dotarile corespunzatoare.

VAGON PENTRU INCALZIRE TREN WIT

Este un vagon obisnuit pentru incalzirea trenului, pus la dispozitia comandamentului regional de iarna pe perioada de actionare cu trenul de deszapezire.

Anexa nr. 7

la Instructiunile nr. 311

TRENURI PENTRU CURATAT, INCARCAT SI TRANSPORTAT ZAPADA

Trenurile de curatat zapada, autoincarcatoare se utilizeaza pentru curatarea, incarcarea, transportul zapezii din statii si triaje, acolo unde nu exista conditii pentru actionarea cu alte mijloace mecanice de deszapezire sau unde actionarea cu acestea ar conduce la crearea unor depozite de zapada ce ar bloca circulatia sau activitatea pe liniile alaturate; descarcarea zapezii din vagoanele specializate ale trenului se efectueaza mecanizat, in locuri unde nu este stanjenita activitatea.

Energia electrica necesara pentru operatiile de curatare, incarcare si descarcare a zapezii este furnizata de grupurile electrogene proprii utilajului. Trenurile sunt prevazute cu doua cabine pentru personalul de deservire si cel de insotire.

Trenul de curatat zapada este compus din masina de incarcare, doua vagoane intermediare si un vagon de descarcare, toate de constructie speciala, cuplate permanent intre ele. Decuplarea acestor vehicule se poate face numai pentru reparatii.

Trenul poate fi dotat cu un vagon de serviciu pentru personalul de deservire.

Anexa nr. 8

la Instructiunile nr. 311

PLUGURI SIMPLE MONTATE LA LOCOMOTIVE

Plugurile simple montate la locomotive, denumite in continuare pluguri simple, sunt constructii speciale din tabla groasa si profile metalice, asamblate prin sudura, constituind o lama rezistenta, cu sectiunea in plan orizontal, de forma triunghiulara. Lama se monteaza in partea frontala a locomotivei si are rolul de a inlatura stratul de zapada din gabaritul caii ferate.

Plugurile simple sunt de doua tipuri:

- pluguri simple cu lama simetrica la care sectiunea in plan orizontal este de forma unui triunghi isoscel;

- pluguri simple cu lama asimetrica la care sectiunea lamei in plan orizontal are forma unui triunghi, varful de atac al acesteia aflandu - se pe partea stanga in sensul de mers.

Retragerea la domiciliu a locomotivelor care au montat plug simplu, indrumarea lor pe alte sectii sau remizarea in statii de cale ferata in vederea unor noi actiuni de deszapezire si retragerea la domiciliu in vederea demontarii de pe locomotive a plugurilor simple se fac din dispozitia scrisa a comandamentului regional de deszapezire. Demontarea plugurilor simple de pe locomotive se face de catre personalul care a asigurat montarea, la locurile stabilite prin planul de actiune.

Locomotivele echipate cu pluguri simple se utilizeaza:

- in actiuni de prevenire a inzapezirii, patruland pe liniile de cale ferata si in actiuni de deszapezire a liniilor curente si a celor din statii de cale ferata, cand grosimea stratului de zapada nu depaseste 1 m.

Plugurile simple cu lame simetrice se utilizeaza, de regula, pe linii de cale ferata simpla; se pot utiliza si pentru patrulare pe firul din stanga al liniilor de cale ferata dubla, daca grosimea stratului de zapada nu este mare si daca zapada aruncata de plug nu afecteaza celalat fir de circulatie al caii ferate.

Plugurile simple cu lame asimetrice se utilizeaza, de regula, pe linii de cale ferata dubla, actionand pe firul de circulatie din dreapta.

In cazul utilizarii cuplului de locomotive cu pluguri simple montate la capetele extreme, se recomanda sa nu se utilizeze concomitent la impingere cele doua locomotive, existand pericolul ca prima locomotiva sa se suspende pe o pana de gheata formata sub plug si sa deraieze.

La utilizarea plugurilor simple in portiuni situate in curbe - in special a celor cu lama asimetrica - se ia in calcul si aparitia unei componente a fortei de impingere a zapezii care poate favoriza deraierea locomotivei. In aceleasi situatii apare si pericolul formarii unei pene de zapada datorita suprainaltarii sinei exterioare.

La curatarea liniilor din statii, se actioneaza cu viteza redusa de 10 - 15 km/h, cu maxima atentie la peroanele statiei, la coloanele hidraulice si la alte obstacole.

Ordinea de curatare a liniilor este stabilita in functie de felul plugului - simetric sau asimetric, de configuratia statiei si a stratului de zapada si de importanta liniilor.

Caracteristicile principale ale plugurilor simple sunt urmatoarele :

- masa totala - 3200 kg;

- latime - 3146 mm.

Conditii de montare

Plugul simplu se monteaza pe traversa frontala a locomotivelor diesel - electrice, fiind dotat cu dispozitive de legare speciale la carligul de tractiune si la punctele laterale de ridicare ale cutiei locomotivei, rezemandu - se pe tampoanele locomotivei la capatul la care se fixeaza.

Montarea pe locomotive a plugurilor simple se face de catre personalul nominalizat, specializat pentru efectuarea acestor operatii, din dispozitia scrisa a comandamentului de iarna regional, in functie de starea vremii, de previziunile meteorologice si de informatiile primite de la sectiile de intretinere a caii.

In functie de dotarea detinatorului, montarea pe locomotiva se poate efectua utilizand o macara sau un pod rulant ori prin manevrarea locomotivei spre plugul calat anterior la inaltimea necesara. In ambele situatii se are in vedere pozitionarea corecta a tampoanelor locomotivei in casetele din traversa plugului de zapada.

Se recomanda echiparea cu pluguri simple a locomotivelor diesel - electrice avand bandajele rotilor cu grosimi mai mari de 65 mm, pentru a se putea asigura reglarea distantei de 100 – 120 mm intre nivelul superior al sinei de cale ferata si planul inferior al constructiei plugului de zapada.

Montarea plugului simplu se efectueaza astfel ca planul sau inferior sa fie inclinat in jos spre varf - sensul de actionare, pentru a se evita formarea penei de zapada in timpul actiunii de deszapezire.

Plugurile de zapada simple se pot monta la ambele capete ale locomotivei sau se pot cupla doua locomotive avand montat cate un plug simplu de zapada la capetele extreme.

Accesul la carligul de tractiune al locomotivei si la bolturile de legare se efectueaza prin orificii prevazute cu capace de vizitare. Pentru eventuala tragere sau impingere a locomotivei dotata cu plug simplu, se poate monta o bara de tractiune care face parte din dotarea utilajului; pentru tragerea locomotivei de la capatul ce are montat plug simplu, se poate utiliza si cablul de otel din dotare.

Conditii de circulatie

Plugul de zapada simplu montat pe locomotiva in conditiile de mai sus, respecta gabaritul de libera trecere pentru locomotiva.

Se interzice remorcarea trenurilor cu locomotive echipate la ambele capete cu pluguri simple; se admite remorcarea trenurilor cu locomotiva echipata cu un plug simplu, legarea la tren facandu-se la capatul neechipat cu plug simplu.

Locomotivele pe care s-au montat pluguri simple nu au restrictii de viteza la circulatia pentru deplasare la locul interventiei si la inapoierea la domiciliu.

Locomotivele care au montate pluguri de zapada simple se semnalizeaza ca locomotive izolate sau, in functie de pozitia in trenul de deszapezire, ca locomotiva activa in capul trenului sau ca locomotiva impingatoare, potrivit reglementarilor specifice in vigoare.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 9084
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site