Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


Integrarea domeniului de Relatii Publice in invatamantul romanesc

Administratie

+ Font mai mare | - Font mai micIntegrarea domeniului de Relatii Publice in invatamantul romanesc

Relatiile Publice au patruns in tara noastra, nu numai la nivelul organizatiilor sau institutiilor, ci si in cadrul invatamantului. „Primele dezbateri referitoare la problemele legate de relatiile publice in Romania au inceput in 1970, fiind gazduitende Facultatea de Comert de la Academia de Studii Economice din Bucuresti si de Asociatia Romana de Marketing (AROMAR) . In anii ’70 – ’80, studii in domeniul relatiilor publice au fost prezentate in cadrul unor manifestari interne si internationale, precum si in publicatii de specialitate din Occident. De asemenea, tot in anii ’70, domeniul relatiilor publice a fost inclus in nomenclatorul detaliat al produselor si serviciilor. Prima teza de doctorat din tara noastra in acest domeniu (Relatiile publice internationale – marca de fabrica, comert si servicii) a fost sustinuta in 1978 de catre Liviu Muresan, presedintele fondator al Asociatiei Romane a Profesionistilor in Relatii Publice (ARRP) . “
Abia dupa 1989, incepe sa se concretizeze integrarea acestui domeniu in sistemul de invatamant romanesc, cand incep sa ia fiinta primele sectii de Stiinte ale Comunicarii.

„ Inca din 1991, la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA) lua fiinta la o sectie de Stiinte ale Comunicarii, transformata ulterior in Departament de Comunicare si Relatii Publice, care a organizat, timp de peste un deceniu, cursuri academice postuniversitare cu durata de doi ani. Din 1998, in cadrul acestui departament a luat fiinta Facultatea de Comunicare si Relatii Publice, cursuri universitare si postuniversitare (Master) – invatamant la zi si invatamant la distanta (cu cinci centre teritoriale : Brasov, Cluj-Napoca, Constanta, Craiova si Iasi). Ea a fost conceputa si organizata de profesorul Paul Dobrescu. Meritul sau in dezvoltarea noului domeniu al scolii romanesti este incontestabil; talentul managerial al lui Paul Dobrescu explica in mare masura transformarea sectiei initiale, cu 20 de absolventi pe an, in actuala Facultate de Comunicare si Relatii Publice „David Ogilvy” , o constructie institutionala impresionanta, cu 500 de absolventi pe an.

Incepand din 1992, studentii de la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii (FJSC) din Universitatea Bucuresti au optat opta, din anul III, intre modulul Mass-media si modulul Comunicare, iar din 1993 – si pentru cel de Relatii Publice si Publicitate. FJSC este una dintre facultatile care si-au re-inventat identitatea, iar acest lucru a fost posibil gratie inteligentei, imaginatiei si incapatanarii profesorului Mihai Coman, considerat de toata lumea ctitorul acestei institutii. In anul universitar 1993 1994 a luat fiinta sectia de Comunicare si Relatii Publice (cursuri de zi cu durate de patru ani) in cadrul Facultatii de Litere din Universitatea Bucuresti. Ctitorul ei a fost regretatul nostru coleg, profesorul Cezar Tabarcea, ajutat de un grup de cadre didactice care tocmai se converteau la domeniul Relatiilor Publice (Mircea Constantinescu, Ana Maria Teodorescu sau Adela Rogojinaru – actualul conducator al sectiei si animatorul ei spiritual) . ”

In ultimii ani au aparut tot mai multe secttii de Relatii Publice in toata tara. Astfel,

in prezent exista foarte multe sectii de specialitate in cadrul facultatilor de la universitatile de stat si particulare, dupa cum urmeaza: Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, Universitatea de Nord din Baia Mare, Universitatea Bucuresti, Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative din Bucuresti, Universitatea „Spiru Haret” din Bucuresti, Universitatea „Gheorghe Cristea” din Bucuresti, Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea „Ovidius” din Constanta, Universitatea din Craiova, Universitatea „Dunarea de Jos” din Galati, Universitatea „Al. I. Cuza” din Iasi, Universitatea din Oradea, Universitatea din Pitesti, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea „Valahia” din Targoviste, Universitatea „Politehnica” din Timisoara, Universitatea de Vest din Timisoara. Despre cateva dintre acestea, o sa discutam mai pe larg, in ultimul subcapitol, unde vom le vom aborda, din punct de vedere al programelor analitice, pe care le contin.

Urmarind astfel modul in care au reusit sa se integreze Relatiile Publice, in sistemul de invatamant din Romania, consider ca definitia data acestui domeniu, pe care o voi prezenta in cele ce urmeaza, nu este complexa, intrucat nu introduce si acest aspect al Relatiilor Publice, care sunt nu numai o activitate, ci si o disciplina: „ [] relatiile publice pot fi definite ca fiind ansamblul de mijloace folosite de catre institutii si intreprinderi pentru a crea un climat de incredere si simpatie in randul propriului personal, precum si in randul publicului. ” Dupa cum se poate observa, autorul abordeaza definirea Relatiilor Publice, doar prin modul in care acestea actioneaza, in cadrul unor institutii sau intreprinderi.O abordare mai corecta si mai complexa, in care sunt incluse si Relatiile Publice, vazute ce disciplina, este urmatoarea: „PR – ul se sprijina pe o baza teoretica foarte serioasa si foloseste din plin valentele care sunt acordate procesului de comunicare. Intr-un sistem pragmatic, alaturi de o baza teoretica sanatoasa, alaturi de modele si definitii, latura actionala, aplicabilitatea practica a unei discipline sau a unui sistem, asigura realizarea telurilor si atingerea scopurilor propuse. Latura actionala a PR – ului ne apropie de instrumentele folosite de acest sistem si da practica propriu-zisa. ”

Domeniul Relatiilor Publice, a inceput sa fie unul dintre optiunile preferate ale studentilor romani, acestia devenind tot mai interesati sa studieze dar si sa profeseze in acest domeniu.Miculescu, Simona-Mirela, op. cit. , pp. 89 – 90.

Bortun, Dumitru, op. cit. , pp. 97 – 99.

Serb, Stancu, Relatii publice si comunicare, Ed. Teora, Bucuresti, 1999, p. 7.

Rus, Flaviu, Calin, Introducere in stiinta comunicarii si a relatiilor publice, Ed. Institutul European, Iasi, 2002, p. 80.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 993
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site