Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AdministratieDrept


Modificarea raportului de functie publica a unui functionar public: mutarea definitiva in cadrul altui compartiment al institutiei publice

Administratie+ Font mai mare | - Font mai micModificarea raportului de functie publica a unui functionar public: mutarea definitiva in cadrul altui compartiment al institutiei publice

Prin actiunea introdusa la Tribunal Y - Sectia de contencios administrativ si fiscal, reclamantul MD a solicitat ca in contradictoriu cu Autoritatea X, sa se dispuna anularea deciziei prin care i s-a schimbat locul de munca si, totodata, reintegrarea sa in functia detinuta anterior.Prin Sentinta nr. 193/CA/2004, Tribunalul Y - Sectia de contencios administrativ si fiscal a dispus respingerea contestatiei, retinand ca, in urma reorganizarii, postul reclamantului s-a redus, nemaifiind preluat prin transfer.

Impotriva acestei hotarari a declarat recurs reclamantul, care arata ca a fost mutat intr-un alt loc de munca, de la un compartiment la altul, fara a se aplica nici un criteriu de departajare a personalului ce a fost transferat, fara a i se cere acordul si fara a se tine seama de vechimea de peste 12 ani in munca si de lipsa oricarei abateri.

Recursul este fondat.

Recurentul-reclamant este functionar public, fiind incadrat din anul 2001 in functia de consilier superior, categoria A, clasa I, gradul 1 la Serviciul urmarire si evidenta impozite persoane juridice, iar, la data numirii, se afla in structura Autoritatii X.

Ca urmare, acestuia i se aplica Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, republicata.

Prin Adresa nr. 171/1868 din 15 ianuarie 2004, Autoritatii X i-a comunicat recurentului ca, in urma reorganizarii activitatii biroului, cu incepere de la 15 ianuarie 2004, isi va desfasura activitatea in cadrul serviciului de colectare-executare silita persoane fizice din cadrul aceleasi autoritati.

Ulterior, intimata a emis Decizia nr. 27 din 19 ianuarie 2004, prin care reclamantul a fost trecut, incepand cu 1 ianuarie 2004, in functia de consilier superior clasa I la serviciul mai sus amintit.

Anularea actului mentionat formeaza obiectul cererii de chemare in judecata de fata.

Comentariul autorului: consider ca decizia instantei de a admite recursul formulat de MD este

fondat deoarece nu au fost respectate prevederile art.91 alin.(2) potrivit carora" mutarea definitiva in cadrul altui compartiment se dispune de catre conducatorul autoritarii pe o functie publica vacanta de aceeasi categorie, clasa si grad profesional cu acordul scris al functionarului public", respectiv nu a fost solicitat acordul in scris al functionarului public. Mutarea in cadrul altui compartiment al autoritatii sau institutiei publice poate fi definitiva sau temporara. Mutarea definitiva in cadrul altui compartiment se poate face in urmatoarele conditii:

a) cand se dispune de conducatorul autoritatii sau institutiei publice, pe o functie publica vacanta de aceeasi categorie, clasa si grad profesional sau cu repartizarea postului corespunzator functiei publice detinute, cu respectarea pregatirii profesionale a functionarului public si a salariului acestuia si in baza acordul scris al functionarului public;

b) cu aprobarea conducatorului autoritatii sau institutiei publice, la solicitarea justificata a functionarului public, pe o functie publica de aceeasi categorie, clasa si grad profesional, cu respectarea pregatirii profesionale a functionarului public;

c) in alte situatii prevazute de dispozitiile legale.

Mutarea temporara in cadrul altui compartiment se dispune motivat de catre conducatorul autoritarii sau institutiei publice, in interesul autoritatii sau institutiei publice, pe o perioada de maximum 6 luni intr-un an, cu respectarea pregatirii profesionale si a salariului pe care il are functionarul public.

Mutarea temporara sau definitiva in cadrul altui compartiment poate fi solicitata de functionarul public in cazul in care starea sanatatii, dovedita cu certificat medical, nu ii mai permite desfasurarea activitatii in acel compartiment. Mutarea se poate face pe o functie publica corespunzatoare, daca functionarul public in cauza este apt profesional sa indeplineasca noile atributii care ii revin.Daca mutarea se dispune in alta localitate, functionarul public beneficiaza de drepturile prevazute la transfer, deasemenea functionarul public poate refuza mutarea in cadrul altei structuri a autoritatii sau institutiei publice in alta localitate, daca se afla in una dintre situatiile prevazute la detasare.

In practica aceasta modalitate de modificare a raportului de functie publica se dispune fie in mod abuziv, ca o masura de sanctionare tacita a unui functionar public, fie din ratiuni de organizare interna, care impune o asemenea masura.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3427
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved