Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


Modificarea raportului de functie publica a unui functionar public: detasarea functionarului public de pe functia de auditor public intr-o functie publica de conducere

Administratie

+ Font mai mare | - Font mai micModificarea raportului de functie publica a unui functionar public: detasarea functionarului public de pe functia de auditor public intr-o functie publica de conducere
Prin Sentinta civila nr. 1021 din 13 aprilie 2007, Curtea de Apel - Sectia de contencios administrativ si fiscal a admis actiunea formulata de C.I. in contradictoriu cu Autoritatea Nationala X si a obligat-o pe parata sa plateasca reclamantului contravaloarea indemnizatiei de conducere pentru perioada 03.06.2003 - 01.01.2005 si a sporului de complexitatea muncii de 25% pentru perioada 15.07.2003 - 15.05.2005, actualizata la data platii.

Instanta a retinut ca, prin Decizia nr. 773 din 02.06.2003, reclamantul, avand functia auditor public, la Serviciul control si auit intern din cadrul Autoritatii X, a fost detasat la Biroul de control 'B.', desfasurand activitatea corespunzatoare functiei de sef adjunct. Detasarea reclamantului pe functia de conducere respectiva a fost prelungita succesiv pana la data de 07.03.2005. Astfel, Curtea de Apel a retinut ca, potrivit art. 19 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 192/2002 privind reglementarea drepturilor de natura salariala ale functionarilor publici, reclamantul trebuia sa primeasca pe langa salariul de baza al functiei de executie si indemnizatia de conducere corespunzatoare functiei de sef adjunct.

Instanta a retinut ca intrucat la data detasarii a avut si calitatea de auditor principal, iar urmare detasarii nu i-a incetat aceasta calitate si ca potrivit dispozitiilor art. 20 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 192/2002, ale art. 89 alin. (4) din Legea nr. 188/1999, republicata, si ale art. 18 alin. (3) din Legea nr. 672/2002, reclamantul are dreptul si la plata sporului de auditor intern, respectiv sporul de complexitate, in procent de 25% aplicat la salariul de baza,

A mai retinut instanta ca, desi nu a contestat actele de detasare, reclamantul nu este decazut din dreptul de a cere instantei plata respectivelor drepturi de natura salariala, intrucat legea nu limiteaza posibilitatea de a se adresa instantei doar la contestatia impotriva deciziei de detasare.

Autoritatea X a declarat recurs

In ceea ce priveste acordarea sporului de 25% pentru complexitatea muncii de audit intern, autoritatea recurenta a sustinut ca instanta de fond a interpretat si aplicat gresit prevederile art. 89 alin. (4) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, republicata, si ale art. 18 alin. (3) din Legea nr. 672/2002 privind auditul public intern.

Recursul este intemeiat

Este necontestat ca reclamantul-intimat, auditor intern la Serviciul Control si Audit Intern din cadrul Autoritatii X, a fost detasat prin Decizia nr. 773 din 2.06.2003 a directorului general al Autoritatii X pentru coordonarea activitatii corespunzatoare functiei de sef adjunct Birou de control 'B.', care a fost prelungita prin acte administrative similare pana la data de 31.12.2004, cand a fost numit in functia respectiva de conducere.

In legatura cu sporul de 25% prevazut la art. 18 alin. (3) din Legea nr. 672/2002, instanta de fond a retinut ca, pe perioada detasarii, intimatul-reclamant si-a pastrat calitatea de auditor principal 2, astfel ca trebuia sa beneficieze de acest spor la salariul de baza brut lunar.Conform art. 18 alin. (3) din Legea nr. 672/2002, este prevazut sporul de 25% aplicat la salariul de baza brut lunar, dar acest spor este prevazut de lege nu in considerarea calitatii de auditor intern, ci este vorba 'de un spor pentru complexitatea muncii'. Or, in perioada detasarii, reclamantul C.I. nu a mai desfasurat activitatea de auditor intern, astfel ca sporul prevazut de lege pentru 'complexitatea muncii' nu se mai justifica nici in fapt si nici legal.

Deasemenea potrivit art. 89 alin. (4) din Legea nr. 188/1999, republicata, 'pe perioada detasarii functionarul public isi pastreaza functia publica si salariul', insa, potrivit art. 29 alin. (1) din aceeasi lege, salariul este compus din salariul de baza, sporul de vechime, suplimentul postului si suplimentul corespunzator treptei de salarizare.

Comentariul autorului: consider ca instanta de fond a interpretat si aplicat gresit prevederile art. 89 alin. (4) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, republicata, si ale art. 18 alin. (3) din Legea nr. 672/2002 privind auditul public intern, sporul de 25% pentru complexitatea muncii, se acorda doar in perioada/perioadele in care se presteaza o activitate complexa, el nefacand parte din categoria sporurile cu caracter permanent, astfel ca solutia instantei o consider nelegala si netemeinica. Acest spor nu poate fi luat in considerare deoarece nu intra in categoria sporurilor incluse in salariu, el este stabilit pentru complexitatea muncii, astfel incat, odata cu schimbarea tipului de activitate ca urmare a detasarii, continuarea acordarii lui este lipsita de justificare legala.

In ceea ce priveste al doilea motiv de recurs, privitor la indemnizatia de conducere pentru perioada detasarii, solutia instantei de fond este legala si temeinica.

Potrivit art. 89 alin. (4) din Legea nr. 188/1999, republicata, pe perioada detasarii, functionarul public isi pastreaza functia publica si salariul, iar potrivit art. 31 alin. (1) din aceeasi lege, salariul este compus din salariul de baza, sporul de vechime, suplimentul postului si suplimentul corespunzator treptei de salarizare.

In cauza, este necontestat ca intimatul-reclamant C.I., in perioada detasarii pe functia de sef adjunct de birou de control B, a exercitat toate prerogativele acestei functii si a desfasurat toate activitatile specifice unei functii de conducere.

Potrivit legislatiei in vigoare la data respectiva (Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 192/2002 si Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 123/2003) si ulterior (Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 92/2004), “functionarul public care exercita cu caracter temporar o functie publica de conducere, pentru o perioada mai mare de 30 de zile, are dreptul si la indemnizatia de conducere corespunzatoare functiei publice de conducere pe care o exercita”.

In concluzie, recursul a fost admis, iar sentinta atacata a fost modificata in sensul inlaturarii sporului de 25% pentru perioada 15.07.2003 - 15.05.2005, celelalte dispozitii ale hotararii fiind mentinute.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1989
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site