Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AdministratieDrept


Pensiile din sistemul public

Administratie+ Font mai mare | - Font mai micPensiile din sistemul public

Legea 19/2000 reglementeaza pensiile care se pot obtine in sistemul public: 1. pensia pentru limita de varsta2. pensia anticipata

3. pensia anticipata partiala

4. pensia de invaliditate

5. pensia de urmas

Pensia pentru limita de varsta

Asiguratul trebuie sa indeplineasca cumulativ 2 conditii:

varsta standard de pensionare

stagiul minim de cotizare in acest sistem

Varsta de pensionare este de 60 de ani pt femei si ed 65 de ani pt barbati

Stagiul minim de cotizare atat pt femei cat si pt barbati este de 15 ani

Stagiul complet de cotizare are importanta pt :

accesarea pensiilor anticipate

un rol important in cadrul pensiilor

Stagiul complet de cotizare este de 30 de ani pentru femei si de 35 de ani pt barbati, si creste treptat de la 25 de ani pt femei si 30 de ani pt barbati.

Pensionarul pt limita de varsta are dreptul sa cumuleze pensia cu venituri din activitati profesionale.

Situatii speciale la pensia pt limita de varsta in care asiguratii pot iesi la pensie cu reducerea varstei de pensionare /stagiului de cotizare:

1) asiguratii care si-au desfasurat activitatea total sau partial in conditii deosebite de munca au dreptul la pensie pt limita de varsta cu reducerea varstei standard, daca au realizat stagiul complet de cotizare. Reducerea varstei se face in raport cu numarul de ani de activitate in conditii deosebite.

2) asiguratii care si-au desfasurat activitatea in conditii speciale in unitatile miniere au dreptul la pensie pt limita de varsta incepand cu varsta de 45 de ani, daca au realizat un stagiu de cotizare in aceste conditii de cel putin 20 de ani.

3) asiguratii care si-au desfasurat activitatea in locurile de munca in conditii speciale in domeniul nuclear, beneficiaza de pensie pt limita de varsta, indiferent varsta, daca au realizat un stagiu de cotizare de cel putin 15 ani in zona 1 de expunere la radiatii, si de cel putin 17 ani in zona 2 de expunere la radiatii.

4) asiguratii care si-au desfasurat activitatea in conditii speciale din aviatia civila si din domeniu artistic, beneficiaza de pensie pt limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare cu 15 ani, daca au realizat un stagiu de cotizare de cel putin 25 de ani.

5) asiguratii care au realizat un stagiu de cotizare in conditii de handicap preexistent calitatii de asigurat, beneficiaza de reducerea varstei standard de cotizare astfel:   

- cu 15 ani reducerea varstei standard, daca au realizat cel putin 1/3 din stagiul complet de cotizare pt cei cu handicap grav

- cu 10 ani reducerea varstei standard, daca au realizat cel putin 2/3 din stagiul complet de cotizare pt cei cu handicap accentuat

- cu 10 ani reducerea varstei standard, daca au realizat stagiul complet pt cei cu handicap mediu.

6) asiguratii nevazatori beneficiaza de pensie pt limita de varsta , indiferent de varsta, daca au realizat ca nevazatori cel putin 1/3 din stagiul complet de cotizare.

7) femeile care au realizat stagiul complet de cotizare si care au nascut cel putin 3 copii si i-au crescut pana la varsta de 10 ani , beneficiaza de reducerea varstei standard astfel:

- cu 1 an pt 3 copii

- cu 2 ani pt 4 sau mai multi copii

2) Pensia anticipata

De pensia anticipata pot beneficia asiguratii care au depasit stagiul complet de cotizare cu cel putin 10 ani. Aceasta pensie poate fi solicitata cu cel mult 5 ani inainte de implinirea varstei standard de pensionare,

Cuantumul ei se calculeaza in aceleasi conditii cu cele ale pensiei pt limita de varsta .

3) Pensia anticipata partial

Poate fi solicitata de asiguratii care au realizat stagiul complet de cotizare sau chiar l-au depasit cu pana la 10 ani. Aceasta pensie poate fi solicitata cu cel mult 5 ani inaintea varstei standard de pensionare.

Cuantumul pensiei anticipate partiale - se stabileste prin diminuarea lui in raport cu stagiul de cotizare realizat si cu nr. de luni cu care s-a redus varsta standard.     Daca stagiul de cotizare realizat este cu 1 an peste stagiul complet, atunci procentul de diminuare este de 6%.

La implinirea varstei standard de pensionare, pensia anticipata si pensia anticipata partiala devin pensii pt limita de varsta si se recalculeaza.

4) Pensia de invaliditate

Poate fi accesata de asiguratii care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca, din cauza accidentelor de munca, a bolilor profesionale , tuberculozei, precum si a bolilor obisnuite si a accidentelor care nu au legatura cu munca.

Situatii de incapacitate de munca:

Invaliditatea este de 3 feluri:

1) Invaliditate de gr.I - se caracterizeaza prin pierderea totala a capacitatii de munca , de autoservire, de autoconductie si de orientare spatiala , persoana in cauza necesitand ingrijire asau supraveghere permanenta din partea altei persoane ( insotitor - care trebuie sa primeasca indemnizatie de insotitor)

2) Invaliditate de gr.II - presupune lipsa totala a capacitatii de munca, dar individul nu are nevoie de insotitor, el se poate autoconduce, se poate orienta spatial

3) invaliditate de gr.III - presupune pierderea a cel putin jumatate din capacitatea de munca, persoana in cauza putand insa sa desfasoare o activitate profesionala.

Invalizii de gradul I si II nu pot cumula pensia cu veniturile din activitati profesionale, in schimb ce, invalidul de gr. III poate face un astfel de cumul.

Veniturile din activitati profesionale - sunt veniturile obtinute din prestarea unei munci (sa nu fie demnitari, alesi, actionarii unei S.A. , administratorul unei S.A.)

Incadrarea in gradele de invaliditate se face in baza unor criterii si norme stabilite prin H.G., prin decizie emisa de medicul expert specializat in expertize medicale    si in recuperarea capacitatii de munca.

Conditii pentru obtinerea unor pensii de invaliditate:

in cazul invaliditatii determinate de accidente de munca si boli profesionale , indiferent de stagiul de cotizare

in cazul invaliditatii determinate de boli obisnuite si accidente care nu au legatura cu munca, daca este indeplinita conditia unui stagiu de cotizare prevazut expres de lege in raport cu varsta, sau cel putin jumatate din acest stagiu.

Pensionarii de invaliditate sunt supusi revizuirii medicale la intervale de 12 luni pana la implinirea varstei standard. Exceptii:

prezinta invaliditati care afecteaza ireversibil capacitatea de munca

au implinit varstele prevazute de lege pentru obtinerea unei pensii pentru limita de varsta

indeplinesc conditiile pentru obtinerea unei pensii anticipate partial

Pensionarii de invaliditate sunt obligati sa urmeze programe de recuperare stabilite de medicul expert.In situati in care pensionarul nu-si indeplineste acesta obligatie, plata pensiei de invaliditate se suspenda. La implinirea varstei standard pensionarul de invaliditate are dreptul sa opteze pentru cea mai avantajoasa dintre pensii.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1558
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved