Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


SISTEM INTEGRAT DE CULEGERE, STOCARE SI ACCESARE A INFORMATIEI MEDICALE COMPLEXE PENTRU ACTIVITATEA CLINICA, DE INVATAMANT SI CERCETARE SICSIMA-CLIC

Administratie

+ Font mai mare | - Font mai micSistem integrat de culegere, stocare si accesare a informatiei medicale complexe pentru activitatea clinica, de invatamant si cercetare SICSIMA-CLIC

Cuvinte cheie: interoperabilitate, informatie medicala, acces partajat, activitate clinica, invatamant, cercetare
Rezumat:

Proiectul isi propune implementarea unui sistem integrat web-based care sa ofere posibilitatea de culegere si stocare a informatiei medicale complexe (domeniu endoscopie) de tipul fisierelor audio/video si oferirea accesului partajat la informatie in functie de scopul in care acesta este folosita: activitati de invatamant sau cercetare versus practica clinica curenta. Pentru ultima situatie accesul special va permite inclusiv vizualizarea datelor pacientului, in timp ce pentru invatamant si cercetare se va oferi doar informatiei depersonalizata.

Sistemul se bazeaza pe o aplicatie deja existenta, dedicata partajarii informatiei clinice (Centralised Medical System CMS) ai caror autori conceptuali sunt parteneri in proiect, si este complet integrat in practica clinica curenta, astfel incat culegerea datelor si alocarea de identificatori nu necesita un efort special din partea operatorului. In plus, pacientul are el insusi acces la datele stocate, in functie de nivelul de confidentialitate la care a optat in aplicatia CMS.

Se preconizeaza infiintarea unui data-center dedicat sistemului si stabilirea unor protocoale de acces pentru diferitele grupuri de utilizatori (clinicieni, pacient, cercetatori, formatori, informaticieni). Pentru prima etapa vor fi integrate un laborator de endoscopie din cadrul unui spital, un cabinet de specialitate din ambulatorul spitalului, cabinetul unui medic de familie si o locatie cu scop de invatamant si training, respectiv amfiteatrul Spitalului Clinic Sfantul Ioan, afiliat UMF Carol Davila.

Proiectul cuprinde activitatile de realizare a infrastructurii hard si comunicatii, configurarea aplicatiei CMS pentru gestionarea informatiei complexe si a accesului specializat pentru invatamant si cercetare, setarea aplicatiei pentru posturile de lucru definite (spital, ambulator, medic de familie, spatiu de training), infiintarea data-center si primirea aplicatiei in acest data-center.

In a doua etapa se prevede preluarea efectiva de informatie medicala de la peste 50 de pacienti, pentru amorsarea sistemului.

In ultima etapa va avea loc diseminarea rezultatelor prin definitivarea paginii web dedicate, atragerea altor centre de endoscopie pentru introducere de informatie audio-video folosind platforma generata de proiect, participarea la manifestari stiintifice si publicarea de articole cu impact. Beneficiari vor fi centrele de endoscopie, alte unitati medicale si pacientul, respectiv institutiile de cercetare sau de invatamant, facilitandu-se diseminarea informatiei medicale complexe catre grupurile tinta.La nivel national nu exista abordari axate pe obiectivele proiectului. In Romania s-au realizat sau sunt in curs de desfasurare activitati de cercetare dezvoltare care implementeaza un sistem de monitorizare a pacientilor prin intermediul fisei electronice (Dosarul de Sanatate al Pacientului sau EHR Electronic Health Record). Aceasta fisa electronica va putea fi completata cu informatiile specifice unicat acumulate prin intermediul prezentului proiect. Astfel, viitoarele initiative de tip eHealth implementate in Romania pot utiliza resursele identificate, selectate si inregistrate in cadrul acestui proiect.

In context european, cele mai multe state membre EU au implementat deja programe de eGovernment nationale, printre care si programe dedicate domeniului eHealth.

Din punct de vedere al integrarii la nivel european, programele nationale de eHealth trebuie sa permita interoperabilitatea semantica si de continut a informatiilor medicale, precum si completarea dosarelor electronice de sanatate ale pacientilor. Din acest punct de vedere, proiectul propus urmareste alinierea serviciilor medicale pentru diagnosticare endoscopie, oferite in context local de catre partenerii implicati in implementarea proiectului, la contextul european la programelor de eGovernment. Interoperabilitatea semantica si de continut unul dintre obiectivele urmarite in cadrul propus va asigura faptul ca datele care vor fi schimbate intre institutiile medicale sau organizatii de profil atat la nivel national cat si la nivel european vor pastra acelasi inteles in ciuda diversitatii lingvistice, culturale si administrative.

Pe plan european, prin intermediul retelei colaborative oferite de Institutul European de Semantica (SEMIC The Semantic Interoperability Centre Europe) este incurajata participarea si inscrierea asset-urilor pentru interoperabilitate - inclusiv pentru eHealth obtinute in programe nationale.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 732
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site