Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


MANAGEMENTUL PROCESULUI BUGETAR LOCAL

Administratie

+ Font mai mare | - Font mai micMANAGEMENTUL PROCESULUI BUGETAR LOCAL

Procesul bugetar presupune existenta unor resurse financiare, precum si alocarea lor in scopul furnizarii catre cetateni a bunurilor si serviciilor publice.
Managementul procesului bugetar reprezinta modalitatea de administrare a alocarii resurselor disponibile pentru satisfacerea nevoilor colectivitatii locale intr-o anumita perioada de timp.

1. CONTINUTUL SI CARACTERISTICILE PROCESULUI BUGETAR

Sub aspectul continutului, procesul bugetar la nivelul unitatilor administrativ-teritoriale, reprezinta ansamblul actiunilor si masurilor intreprinse de institutiile competente in scopul concretizarii politicii financiare aplicate de autoritatile publice locale.

Procesul bugetar local va avea drept rezultat elaborarea politicii financiare a autoritatilor locale pentru o anumita perioada. Un management adecvat al procesului bugetar va avea drept consecinta fireasca o politica financiara locala fundamentala, capabila sa raspunda cerintelor colectivitatii.

Optand pentru un anumit volum si structura a bunurilor si serviciilor locale, autoritatile locale produc si distribuie bunurile si serviciile, in cadrul legal care reglementeaza categoriile si nivelurile prelevarilor si destinatia acestora.

Dincolo de unele particularitati generate de experienta acumulata de-a lungul timpului si de practica in domeniu , procesul bugetar local prezinta o serie de caracteristici comune, care-i confera acestuia trasaturile specifice unui proces:

decizional – deoarece continutul sau consta in alocarea unor resurse limitate in raport cu nevoile societatii pentru bunuri si servicii publice;

democratic - deoarece in cursul derularii etapelor procesului bugetar la nivel local exista posibilitatea impunerii intereselor economico-sociale ale diferitelor grupuri de cetateni care detin majoritatea de decizie;

politic – deoarece optiunea pentru un anumit tip de politica economica, socio-culturala si financiara reflectate in continutul bugetului local reprezinta un act de decizie politica al fortelor majoritare la nivelul Consiliului Local;

cu continuitate ciclica – deoarece etapele procesului bugetar local sunt stabilite prin legi specifice, cu precizarea termenelor concrete de derulare si finalizare;

de larg impact public- cu implicatii in plan economic si socio-cultural.

Obs! Procesul bugetar este guvernat de reguli stricte, insa managerul de proces are libertatea ca, respectand reglementarile si termenele legale, sa elaboreze proiectul de buget tinind seama de criterii de performanta cum sunt eficienta, eficacitatea si economicitatea[1].

2. ETAPELE PROCESULUI BUGETAR

Etapele procesului bugetar reprezinta acele grupari de operatiuni consecutive care au drept rezultat elaborarea politicii financiare adecvate a autoritatilor locale in vederea satisfacerii cerintelor colectivitatii locale.

Procesul de elaborare si aprobare a bugetului este deosebit de complex deoarece este vorba de o balanta a veniturilor si cheltuielilor. Fiind o activitate complexa si pentru a se putea realiza si prezenta in timp util se stabileste un adevarat scadentar al datelor pana la care trebuie sa se efectueze lucrarile ce revin organelor implicate in procesul de elaborare a bugetului.

In Fig. 2.2. sunt prezentate grafic etapele succesive ale procesului bugetar local.

Fig. 2.2. Etapele procesului bugetar local

Transpunerea in practica a etapelor procesului bugetar local in tarile democratice din punct de vedere politic, economic si social se realizeaza prin sistemul institutiilor locale. Modul de organizare si functionare a institutiilor locale care participa la realizarea procesului bugetar local asigura prevenirea abuzului de putere.

Aparitia conflictului de interese este evitata prin faptul ca fundamentarea bugetului se face de catre Primar (ca organ executiv local), iar aprobarea bugetului este realizata de Consiliul Local (organ deliberativ local), precum si faptul ca organismele publicedin cadrul Primariei care executa begetul aprobat sunt supuse controlului unei institutii exterioare (Curtea de Conturi), aceasta functionand sub controlul direct al Parlamentului.

In ceea ce priveste etapele succesive ale elaborarii bugetului, fiecare dintre acestea are importanta si rolul ei, dar, asa cum vom vedea in paginile urmatoare ale prezentei lucrari, calitatile managerului si interventia sa fiind posibile insa numai in fazele elaborarii proiectului de buget si a executiei acestuia.

Elaborarea proiectului de buget – etapa procesului bugetar in care se fundamenteaza nivelul cheltuielilor si a surselor de finantare, precum si structura acestora. Reprezinta partea cea mai anevoioasa a procesului bugetar, care presupune un volum foarte mare de munca si o atentie deosebita. Acesta etapa se deruleaza in perioada octombrie –decembrie a anului.

Aprobarea proiectului de buget- reprezinta etapa in care Consiliul Local supune dezbaterii si aprobarii in sedinta de consiliu local proiectul bugetului. Acesta etapa se deruleaza, de obicei, in ultima sedinta din an sau intr-o sedinta extraordinara.

Executia bugetului – consta in incasarea veniturilor si efectuarea cheltuielilor aprobate de catre Consiliul    Local. Executia bugetara se deruleaza pe parcursul unui an calendaristic.

Incheierea executiei bugetare - reprezinta concretizarea modului de gestionare a bugetului prin intocmirea, la finele anului bugetar, a contului de executie bugetara ce reflecta finalitatea operatiunilor de executare a veniturilor si cheltuielilor bugetare.

Controlul executiei bugetare – este etapa in care, dupa primirea contului de executie bugetara. Consiliul Local transmite documentul institutiei supreme de cotrol al finantelor publice. Curtea de Conturi, in vederea efectuarii controlului ulterior al legslitatii si realitatii dsatelor cuprinse in documentul prin care s-a incheiat executia bugetara.

Aprobarea executiei bugetare – etapa in care pe baza raportului Curtii de Conturi, Consiliul Local declanseaza procedura de dezbatere si aprobare a contului de executie bugetara. Aprobarea executiei bugetare nu este numai o formalitate, prin aceasta aprobare se certifica faptul ca resursele financiare ale localitatii au fost utilizate potrivit modului si destinatiei stabilite[2].MOSTEANU T. Bugetele locale, Academia de Studii Economice, Bucuresti, 2002

MOSTEANU T. Bugetele locale, Academia de Studii Economice, Bucuresti, 2002


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1169
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site