Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


ASIGURARILE FACULTATIVE SI ASIGURARILE OBLIGATORII

Drept

+ Font mai mare | - Font mai micASIGURARILE FACULTATIVE SI ASIGURARILE OBLIGATORII

1. Asigurarile facultative

A. Asigurarea de bunuri

Pentru a se putea incheia o astfel de asigurare, se cere ca asiguratul sa aiba, in momentul incheierii contractului, un interes fata de bun (art. 25 din Legea nr. 136/1995).In temeiul acestui tip de asigurare se nasc urmatoarele efecte:

a. Asiguratul are obligatia de a plati prima de asigurare la termenele stabilite in contract; de a intretine lucrul asigurat in stare buna (art. 26); de a lua masuri pentru limitarea pagubelor atunci cand are loc producerea riscului; de a comunica survenirea cazului (evenimentului) asigurat, in conditiile si in termenele prevazute in contract.

b. Asiguratorul va fi obligat, in principiu, la plata indemnizatiei de asigurare. In limitele indemnizatiei platite, asiguratorul se subroga in toate drepturile asiguratului (beneficiarului asigurarii), contra celor care se fac raspunzatori de producerea pagubelor.

Despagubirile platite de asigurator nu pot sa depaseasca valoarea bunului din momentul producerii riscului asigurat, cuantumul pagubei si nici suma pentru care s-a facut asigurarea, daca nu s-a prevazut altfel in contractul de asigurare (art. 27 alin. 2).

B. Asigurarea de persoane

Asiguratorul se obliga ca, in momentul producerii riscului asigurat, sa plateasca suma asigurata (indemnizatia de asigurare) - art. 31 din Legea 136/1995.

Suma asigurata se va plati asiguratului sau beneficiarului indicat de acesta (art. 32). Atunci cand asiguratul nu a desemnat un beneficiar, dupa decesul acestuia, suma asigurata se va plati mostenitorilor asiguratului, potrivit regulilor dreptului succesoral.

Daca exista mai multi beneficiari desemnati si unul dintre ei a produs intentionat decesul asiguratului, suma asigurata se plateste celorlalti beneficiari desemnati.

De aceasta data suma asigurata nu mai este limitata la o anumita valoare si se plateste independent de existenta si cuantumul pagubelor. Asiguratorul nu se mai subroga in drepturile asiguratului contra tertelor persoane.

C. Asigurarea de raspundere civila

In cadrul acestui tip de asigurare (art. 41-44 din Legea nr. 136/1995), asiguratorul se

obliga sa plateasca o despagubire pentru eventualul prejudiciu de care asiguratul va raspunde in baza legii fata de terte persoane pagubite de el. De asemenea, tot in acest caz, asiguratorul va suporta si cheltuielile facute de asigurat in procesul civil dintre el si tertele persoane prejudiciate.Despagubirea se stabileste prin conventie de catre asigurat, persoana pagubita si asigurator (art. 43 alin. 1). Cuantumul acesteia se va stabili in conformitate cu prevederile

contractuale sau prin hotarare judecatoreasca.

In cazul asigurarii de raspundere civila, asiguratorul va plati despagubirea direct celui pagubit, in masura in care acesta din urma nu a fost despagubit chiar de asigurat. Daca asiguratul demonstreaza ca l-a despagubit el pe cel prejudiciat, va fi indreptatit sa primeasca despagubirea de la asigurator.

2. Asigurarile obligatorii

Legea nr. 136/1995 reglementeaza un singur caz de asigurare obligatorie, si anume, asigurarea de raspundere civila pentru pagubele produse prin accidente de autovehicule (art.

Conform art. 48 alin. 1 din Legea nr. 136/1995, "persoanele fizice si cele juridice, care detin autovehicule supuse inmatricularii in Romania, sunt obligate sa le asigure pentru cazurile de raspundere civila ca urmare a pagubelor produse prin accidente de autovehicule pe teritoriul Romaniei".

De asemenea, aceasta obligatie vizeaza si persoanele care intra pe teritoriul Romaniei cu autovehicule inmatriculate in strainatate. Art. 48 alin. 2 din Legea nr. 136/1995 prevede ca aceste persoane sunt considerate asigurate, daca indeplinesc una dintre urmatoarele conditii:

a. poseda documentele internationale de asigurare valabile pe teritoriul Romaniei;

b. numarul de inmatriculare atesta existenta asigurarii potrivit conventiei bilaterale incheiate intre Biroul asiguratorilor de autovehicule din Romania si Biroul asiguratorilor de autovehicule din tara de origine.

In cadrul acestui tip de asigurare, asiguratorul va acorda despagubiri pentru prejudiciile de care raspund asiguratii fata de tertele persoane pagubite prin accidente rutiere, precum si pentru cheltuielile facute de asigurati in procesul civil (art. 49 alin. 1).

Despagubirile se vor acorda indiferent de faptul daca autovehiculele se aflau in mers ori stationau.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1318
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved