Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE

AdministratieDrept


Alte infractiuni ce se pot savarsi in domeniul comunicarii II

Drept

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
MODIFICAREA OBLIGATIEI FISCALE
Actul juridic civil - Notiunea actului juridic civil. Terminologie
Contracte administrative in legislatia romana
IUS RERUM
GRILE PENTRU EXAMENUL DE AUDIT INTERN
DREPT ADMINISTRATIV I test grila
INFIINTAREA PERSOANEI JURIDICE
Conflictul din Tibet - Aplicarea normelor dreptului international umanitar
DREPTUL DE SERVITUTE
CLASIFICAREA DREPTURILOR PATRIMONIALE

Alte infractiuni ce se pot savarsi in domeniul comunicarii II

1. Propaganda in favoarea statului totalitar

Conform art. 166 C.pen., propaganda in favoarea statului totalitar este aceea savarsita prin orice mijloace, in public. Ea consta in raspandirea in mod sistematic, sau in apologia unei idei, conceptii sau doctrine cu intentii de a convinge si de a atrage noi adepti.
Obiectul juridic consta in dreptul fundamental al natiunii romane la toate valorile societatii civile democratice moderne : existenta libera si emana, ordine, pace, etc.

Subiect activ potrivit textului de lege poate fi orice persoana responsabila penal.

Participatia penala este posibila sub forma coautoratului, complicitatii si instigarii.

Latura obiectiva Caracteristicile laturii obiective sunt urmatoarele :

Infractiunea se savarseste prin actiunea de propaganda in favoarea statului totalitar (nu se poate realiza printr-o inactiune).

Infractiunea se poate realiza prin orice mijloace : prin posturi de radio, televiziune, prin presa ori prin alte tiparituri, distribuirea de materiale de propaganda, telecomunicatii, etc.

Pentru a exista aceasta infractiune, fapta trebuie sa se comita in public.

Latura subiectiva consta in intentia de a propaga instaurarea statului totalitar; intentia se poate prezenta sub cele doua forme: directa si indirecta. Faptuitorul poate fi manat de mobiluri diverse.

Tentativa este posibila (cu exceptia cazurilor cand propaganda se face pe cale orala) si se pedepseste conform dispozitiilor legale.

Infractiunea se considera consumata in momentul in care s-a savarsit orice act de propaganda in favoarea statului totalitar, bineinteles, cu indeplinirea conditiei privitoare la publicitate.

Regimul sanctionator. Sanctiunea consta in inchisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea unor drepturi.

2. Comunicarea de informatii false (art. 1681 C.pen.)

Comunicarea de informatii false consta in comunicarea sau raspandirea, prin orice mijloace, de stiri, sau alte informatii false ori de documente falsificate, daca fapta este de natura sa aduca atingere sigurantei statului sau relatiilor internationale ale Romaniei.

Obiectul juridic consta in dreptul statului romanesc la asigurarea corectitudinii informatiilor si datelor comunicate despre el, corectitudine pe care se bazeaza stabilirea relatiilor internationale si siguranta statului.

Obiectul material consta in suportul material pe care sunt incorporate datele si informatiile false comunicate sau raspandite.

Subiectul activ al infractiunii poate fi orice persoana responsabila penal.

Latura obiectiva. Elementul material al infractiunii consta in actiunea de comunicare sau de raspandire a datelor sau informatiilor false. Activitatea infractionala poate sa se realizeze prin orice mijloace (oral sau scris). Comunicarea si raspandirea de date si informatii false trebuie sa aduca atingere siguranta statului si relatiilor internationale ale Romaniei.

Latura subiectiva. Infractiunea se poate comite atat cu intentie directa, cat si cu intentie indirecta.Tentativa este posibila si se pedepseste conform dispozitiilor legale. Se considera tentativa si producerea sau procurarea mijloacelor ori instrumentelor, precum si luarea de masuri in vederea comiterii acestei infractiuni.

Regimul sanctionator. Pedeapsa prevazuta de lege pentru aceasta infractiune este inchisoarea de la 1 la 5 ani.

3. Violarea secretului corespondentei (art. 195 C.pen.)

Prin violarea secretului corespondentei se atenteaza la libertatea persoanei de a-si exprima si comunica nestingherit gandurile, fara temerea ca acestea vor fi cunoscute de persoanele neindreptatite sa le cunoasca sau vor fi divulgate.

Obiectul juridic consta in dreptul fundamental al cetatenilor, garantat de Constitutiei, la inviolabilitatea secretului corespondentei.

Obiectul material consta in corespondenta adresata altuia si pe care faptuitorul o deschide, sustrage, distruge, retine fara drept.

Subiect activ al infractiunii poate fi orice persoana responsabila penal, participatia penala este posibila sub toate formele.

Latura obiectiva Elementul material consta intr-o actiune de violare a secretului corespondentei, actiune savarsita fara drept.

Actiunea de violare a secretului corespondentei se poate realiza prin urmatoarele modalitati:

deschiderea unei corespondente adresate altuia fara drept;

interceptarea unei convorbiri sau comunicari efectuate prin telefon, telegraf sau prin alte mijloace de transmitere la distanta, de asemenea fara drept;

sustragerea, distrugerea sau retinerea unei corespondente fara drept;

divulgarea continutului unei corespondente sau a unei convorbiri sau comunicari interceptate chiar atunci cand corespondenta a fost trimisa deschisa ori a fost deschisa din greseala sau cand faptuitorul a luat cunostinta de continutul convorbirii sau comunicarii din greseala sau din intamplare.

Latura subiectiva Sub aspect subiectiv, infractiunea se realizeaza numai cu intentie (directa sau indirecta), savarsirea ei din cupla nefiind sanctionata de lege.

Consumarea infractiunii are loc in momentul in care fapta savarsita intruneste conditiile cerute de lege, adica se produce urmarea periculoasa, starea de incalcare a libertatii persoanei.

Tentativa nu se pedepseste.

Regimul sanctionator Pedeapsa prevazuta de lege pentru aceasta sanctiune este inchisoarea de la 6 luni la 3 ani. Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate, impacarea partilor inlatura raspunderea penala.

Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 501
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site