Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AdministratieDrept


Aspecte procesuale - talharie

Drept+ Font mai mare | - Font mai micAspecte procesuale - talharie

1. Aspecte procesuale privitoare la competentaInfractiunea de talharie se urmareste si se judeca potrivit regulilor de procedura penala obisnuita. Actiunea penala se pune in miscare din oficiu. Chiar si atunci cand in continutul complex al talhariei ar intra un furt care se urmareste la plangerea prealabila a persoanei vatamate (art. 210 Cod Penal), urmarirea penala se face din oficiu, fiindca talharia este o infractiune complexa, unica, cu un grad de pericol ridicat.

Competenta organului de urmarire penala

Competenta de a efectua urmarirea penala in cazul infractiunii de talharie comisa in conditiile art. 211, alin.l, 2 si 2^1 Cod Penal apartine organului de cercetare penala al politiei (art. 207 - Cod de Procedura Penala).

Urmarirea penala in cazul comiterii infractiunii de talharie prevazuta de art.211, alin 3 - Cod penal se efectueaza, in mod obligatoriu, de catre procuror (art.209 Cod de Procedura Penala), asa cum a fost modificat prin Legea 140/1996 - privind modificarea si completarea Codului de Procedura Penala, cand talharia 'a produs' consecinte deosebit de grave sau a avut ca urmare moartea victimei.

In situatia in care organul de cercetare a constatat infractiunea prevazuta de art.211, alin.3 - Cod Penal este obligat sa efectueze actele de cercetare penala ce nu sufera amanare, chiar daca infractiunea nu este de competenta sa, lucrarile intocmite de el fiind pe deplin valabile. Aceasta obligatie rezida din prevederile art.213 Cod de Procedura Penala. Tot din prevederile aceluiasi articol, organul de cercetare penala este obligat sa inainteze procurorului toate lucrarile efectuate, de indata.

De asemenea, s-a precizat ca 'daca intr-o cauza in care potrivit art. 209 Cod de Procedura Penala, urmarirea penala se efectueaza de procuror in mod obligatoriu, cercetarea penala a fost facuta de organele de politie, procurorul caruia i s-a trimis apoi dosarul neprocedand decat la audierea unor martori si la intocmirea rechizitoriului, se impune concluzia ca prima instanta, la mod corect, s-a desesizat, in baza art. 332 Cod de Procedura Penala si a restituit cauza procurorului pentru ca urmarirea sa fie facuta de organul competent '80.

3. Competenta instantei de judecata

Infractiunea de talharie comisa in conditiile art.211, alin. 1 - Cod Penal, se judeca in prima instanta la Judecatorie (art.25 Cod de Procedura Penala).

Cand talharia a fost comisa in imprejuriri prevazute de art. 211, alin 2 si 2^1 Cod Penal sau are urmarile prevazute de art.211, alin. 3 - Cod Penal, competenta de a se judeca in prima instanta apartine Tribunalului

- Trib. Jud. Bistrita-Nasaud, Sect. pen., dec. nr. 370/1981, 'R.R.D.' nr. 11/1981, pag173

(art.27, pct. 1, lit. a si b Cod Procedura Penala) sau cand este cazul Tribunalului Militar Teritorial (art.28, pct.l Cod Procedura Penala).

Cand bunul care face obiect al sustragerii este dintre acele aflate in administrarea sau folosinta fortelor armate, competenta revine Tribunalului Militar ( art.26, pct .2, lit. b - Cod Procedura Penala).

Cu privire la infractiunile comise de civili contra bunurilor aflate in administrarea sau folosirea fortelor armate, in practica judiciara s-a aratat ca 'desi potrivit art. 26, pct. 1, lit. b - Cod de Procedura Penala, infractiunea comisa de civili contra bunurilor aflate in administrarea sau folosirea fortelor armate sunt date in competenta de judecata Tribunalelor Militare, aceasta nu inseamna ca toate infractiunile mentionate urmeaza sa fie judecate de Tribunalele Militare, pentru ca astfel s-ar nesocoti unul din principiile care determina stabilirea competentelor instantelor.

Astfel, din dispozitia art.27 si 28 - Cod de Procedura Penala, rezulta ca anumite infractiuni, in special acelea care prin complexitatea problemelor pe care le ridica prezinta mai multe dificultati de rezolvare, se judeca in prima instanta de Tribunal sau de Tribunalul Militar Teritorial. Prin urmare, ori de cate ori este vorba de infractiuni date in competenta materiala a tribunalului, daca aceste infractiuni sunt indreptate impotriva bunurilor aflate in administrarea sau folosinta fortelor armate, ele vor fi judecate de Tribunalul Militar Teritorial, care este instanta corespunzatoare in grad a tribunalelor '.81

Daca in cursul judecatii, instanta constata ca actiunea penala nu mai poate fi exercitata, fiind intrunite cerintele art.l0, lit. a - e Cod de Procedura Penala, va dispune achitarea conform art.ll, pct. 2, lit. a - Cod de Procedura Penala.

- Trib. Supr., Sect. pen. dec. nr. 67/1970- 'R.R.D.' nr. 1 / /99/, pag.

In legatura cu actiunea civila in procesul penal, Codul de Procedura Penala prevede ca actiunea civila se porneste din oficiu cand partea vatamata este o organizatie din cele prevazute in art.145 Cod Penal. De asemenea, este prevazuta obligatia instantei de a solicita institutiei publice date cu privire la prejudiciu, aceasta fiind obligata sa comunice instantei datele solicitate. Instanta este obligata sa se pronunte din oficiu asupra separarii pagubei, chiar daca unitatea prejudiciata nu s-a constituit ca parte civila (art. 17 Cod de Procedura Penala).

4. Aspecte procesuale privind compunerea instantei

Infractiunea de talharie comisa in conditiile art. 211, alin. 1 - Cod Penal se judeca in prima instanta la Judecatorie in complet format din 1 judecator, tribunalele judeca apelurile la infractiunea de talharie prevazuta de art. 211, alin. 1 Cod Penal in complet format din 2 judecatori, iar curtile de apel judeca recursul in complet format din 3 judecatori.

Infractiunea de talharie comisa in conditiile art. 211, alin. 2 si 3 se judeca in prima instanta in complet format din 1 judecator, iar apelurile impotriva hotararilor pronuntate in prima instanta se judeca de apel in complet format din 2 judecatori.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2412
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved