Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


CASATORIA SI DIVORTUL IN MAROC

Drept

+ Font mai mare | - Font mai micCASATORIA SI DIVORTUL IN MAROC

1. Prezentare generala

Tara islamica, Marocul se remarca prin importanta deosebita pe care o are familia in viata cotidiana. Institutia casatoriei reprezinta un punct de referinta sub aspect social, cultural dar si juridic.Desi s-au produs transformari evidente, inclusiv legislatie, dar si cu privire la mentalitati, familia, sa cum este ea conceputa in Europa, nu este inca absolut majoritara in aceasta tara, chiar daca progresele sunt substantiale mai ales dupa ce li s-a asigurat femeilor, prin legislatia actuala, posibilitatea de a muncii.

2. Casatoria in Maroc

In anii 1957-1958, Marocul a publicat un Cod al familiei numit Mudawwana .Mudawwana reprezinta evident un progres fata de traditia musulmana si cuprinde chiar, in afara de reglementarea propriu-zisa, o serie de definitii specifice. Astfel: casatoria este un contract legal prin care un barbat si o femeie se unesc in vederea unei vieti conjugale comune si durabile. Ea are ca scop viata in conditii de fidelitate, puritate si dorinta de procreare pe baze stabile. Logodna nu constituie decat o promisiune de casatorie. Fiecare dintre logodnici are dreptul sa rupa logodna, situatie in care pretendentul poate cere restituirea cadourilor, cu conditia ca rupetura sa nu fie imputabila.

In ceea ce priveste barbatul varsta la care se poate casatorii este de 18 ani iar pentru femeia de 15 ani impliniti.

Sub aspectul impedimentelor exista doua categorii de interdictii: 1) interdictii permanente cum sunt rudenia, afinitatea, alaptatul (copilul alaptat este considerat copilul doicii si al sotului ei, cu exceptia fratiilor si a surorilor sale), raporturile sexuale in perioada idda adica perioda retragerii castitatii, blestemul juramantul de anatema ( blestem) si nulitatea; 2) impedimente temporare : a) interdictia religioasa (adica femeia musulmana nu se poate casatorii decat cu un musulman); b) interdictia poligamica din care rezulta ca este vorba de o usoara autorizare a poligamiei; c) interdictia aliantei colaterale (este interzisa casatoria simultana cu doua femei, cu doua surori, ci o femeie si matusa sa) ; d) interdictia legata de perioada de castitate (dupa destramarea unei casatorii exista o perioada de interdictie numita idda); e) interdictia triplului divort adica sotul care si-a repudiat sotia de trei ori consectiv nu se mai poate recasatorii cu aceasta decat dupa incheiere perioadei de idda ; f) interdictia rezultata din poliandrie este interzisa casatoria unei femei care mai este casatorita); g) interdictia din promisunea casatoriei (cand o viitoare sotie a fost ceruta in casatorie, pana ce aceasta da raspunsul nici un alt pretendent nu mai poate formula o cerere cu acelasi obiect).

In ceea ce priveste dota apartine exclusiv femeii care o foloseste asa cum doreste, si se plateste imediat sau intr-un anumit termen situatie care se clarifica in momentul casatoriei. In cazul repudierii pronuntate de sot sotia primeste numai jumatate din dota. Dota reprezinta un aspect important care vine din traditie si este un element esential la incheierea casatoriei.

Unul dintre elementele esentiale la casatorie este consimtamantul viitorilor soti.

Casatoria inainte de implinirea varstei legale este subordonata acordului de vointa al partilor. Consimtamantul se exprima verbal sau scris. Un element important si original prevazut de codul marocan la institutia casatoriei este tutorele matrimonial, definit ca persoana mandatata cu forme legale de catre viitoarea sotie si care poate transmite consimtamantul sau catre viitorul sot. Femeia este deci considerata inca incapabila sa consimta singura la incheierea unei casatorii.

Cel care poate fi mandatar este orice persoana de sex masculin, major si cu discernamant spre exemplu: tatal, fratele, fiul fratelui, bunicul patern, judecatorul, orice membru al comunitatii musulmane.

Actul de casatorie trebuie redactat de doi functionari si trebuie sa cuprinda: numele, filiatia, domiciliul, varsta , identitatea fiecaruia din soti, sanatatea lui mintala si numele tutorelui matrimonial; incheierea data si locul casatoriei; o expunere completa a starii sotie: virgina sau nu, orfana de tata sau nu, femeie repudiata sau vaduva; certificatul eliberat de catre autoritatea administrativa, valoarea dotei, cat s-a achitat pe loc cat si la ce termen se achita diferenta.

In ceea ce priveste efectele casatorei se stabilesc drepturi si indatoriri atat personale cat si patrimoniale cum ar fi: obligatia de coabitare, bunele relatii, dreptul la succesiune intre soti, filiatia legitima a copiilor si rudenia din alianta; sau cele ale sotiei fata de sot: intretinerea legala, dreptatea si legalitatea in caz de poligamie, posibilitatea de a-si vizita parintii; sau ale sotului fata de sotie: fidelitatea, ascultarea in limita convenientelor, conducerea caminului.
3. Desfacerea casatoriei

Repudierea este o modalitate de desfacere a casatoiei care este reglementata sub cele doua forme: unilaterala si compensatorie.

Repudierea unilaterala inseamna desfacerea casatoriei, pronuntata de sot, de mandatar sau orice alta persoana desemnata de el. Pentru a pronunta o repudiere valabila aceasta nu trebuie pronuntata in stare completa de betie sau sub constrangere, sau in stare de nervi care diminueaza in parte controlul.

Sotia poate pronunta si ea repudierea atunci cand i-a fost data aceasta facultate in virtutea dreptului de opinie. Acest drept exista in special cand sotia a stipulat in contractul de casatorie interdictia pentru sotul sau de a-si lua o alta sotie si cand aceasta a incalcat interdictia incheind o a doua casatorie.

Repudierea cu plata compensatorie care este practic o desfacere a casatoriei prin consimtamant mutual, sotii avand posibilitatea de a convenii intre ei asupra unei plati compensatorii.

Divortul este o modalitate de desfacere a casatoriei institutia in special in favoarea casatoriei deoarece barbatii au posibilitatea sa foloseasca sistemul repudierii care este o solutie mult mai simpla:

a) Divortul pentru lipsa intretinerii, sotia va putea sa ceara judecatorului sa pronunte divortul cand sotul este prezent si refuza sa se achite de indatorirea sa de ai asigura intretinerea;

b) Divortul pentru vicii esentiale este un divort permis ambilor soti si motivat de existenta la unul dintre acestia a unui viciu fizic sau psihic incurabil sau a carui vindecare se produce dupa un termen mai mare de un an;

c) Divortul pentru violenta este un divort intalnit in mod obisnuit in Maroc motivat de excese, acte de violenta sau injurii grave. Este obligatorie o procedura de conciliere cu doi arbitrii, alesi de fiecare din soti;

d) Divortul pentru absenta exista o reglementare especiala care da posibilitatea unei sotii sa promoveze o actiune de divort din cauza absentei sotului sau. Cand sotul a lipsit mai mult de un an intr-un loc necunoscut si fara un motiv intemeiat sotia are dreptul sa ceara desfacerea casatoriei;

e) Divortul pentru juramant de abstinenta atunci cand sotul depune juramant de a-si neglija sotia si de a nu-si indeplinii indatoririle conjugale, sotia indreptatita sa depuna actiune de divort la judecator, care ii va fixa sotului un termen de gandire de patru luni. Daca dupa expirarea termenului relatiile de casatorie nu se imbunatatesc judecatorul va pronunta divortul.[1]Agostini, E., Drept comparat Paris 1989.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 4438
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved