Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


NOTIUNEA, CARACTERELE JURIDICE SI CONDITIILE DE VALIDITATE ALE CONTRACTULUI DE INTRETINERE

Drept

+ Font mai mare | - Font mai micNOTIUNEA, CARACTERELE JURIDICE SI CONDITIILE DE VALIDITATE ALE CONTRACTULUI DE INTRETINERE

1. Notiunea contractului de intretinere si continutul notiunii de intretinere

A. Notiunea contractului de intretinereContractul de intretinere reprezinta o conventie prin care o parte, numita intretinut, transmite unul sau mai multe bunuri individualizate ori o suma de bani (capital), sau si bunuri si bani unei alte parti, numita intretinator, care se obliga, in schimb, sa presteze intretinere in natura fie contractantului sau, fie unei alte persoane, numita beneficiar al intretinerii, pe o perioada determinata sau, de regula, pe tot restul vietii, iar dupa moarte sa o inmormanteze.

Contractul de intretinere este un contract nenumit, el nefiind reglementat de Codul civil si nici de alte acte normative cu caracter special. El este o creatie a practicii judiciare, fiindu-i aplicabile prevederile generale din materia obligatiilor.

B. Continutul notiunii de intretinere

Notiunea de intretinere presupune o obligatie complexa, care priveste, pe de o parte, mijloacele necesare traiului (in care se includ: alimente, imbracaminte, locuinta, cele necesare ingrijirii sanatatii etc.), iar, pe de alta parte, mijloacele necesare satisfacerii nevoilor spirituale ale creditorului (in care se includ nevoile culturale, artistice, stiintifice, de informare etc.).

De regula, partile prevad elementele obligatiei de intretinere, strict necesare, referitoare la: alimente, imbracaminte, locuinta, asistenta medicala, cheltuieli de inmormantare etc., iar uneori recurg si la formula generala "toate cele necesare traiului".

In toate situatiile in care instantele de judecata sunt chemate sa aprecieze intinderea obligatiei intretinatorului, acestea vor trebui sa tina cont nu numai de ceea ce partile au prevazut in contract, ci si de specificul obligatiei de intretinere. In acest sens sunt dispozitiile art. 970 alin. 2 C. civ., potrivit carora "ele (conventiile - n.n.) obliga nu numai la ceea ce este expres intr‑insele, dar la toate urmarile, ce echitatea, obiceiul sau legea da obligatiei, dupa natura sa".

Instantele de judecata vor trebui sa tina cont si de nivelul obisnuit de trai al creditorului pana la data incheierii contractului de intretinere, deoarece, in principiu, nimeni nu incheie un act cu titlu oneros pentru a‑si face situatia mai grea.

2. Caracterele juridice ale contractului de intretinere

a.           Contractul de intretinere este consensual, cu exceptia cazului in care bunul instrainat este un teren.b.          Contractul de intretinere este sinalagmatic, dar poate fi si unilateral, cand se constituie prin donatie sau testament.

c.           Contractul de intretinere este un contract aleatoriu.

In cazul intretinerii, factorul de risc (posibilitatea survenirii decesului creditorului intretinerii) exista din momentul incheierii contractului si este irelevant faptul daca s‑a prestat sau nu ceva in contul intretinerii.

In cazul in care contractul de intretinere s‑a incheiat pe o perioada determinata, el va avea caracter comutativ.

d.          Contractul de intretinere este un contract intuitu personae, intrucat contine o obligatie de a face, strict personala si netransmisibila.

3. Conditiile de validitate ale contractului de intretinere

Ambele parti trebuie sa aiba capacitate deplina de exercitiu, deoarece intretinutul isi asuma obligatia transmiterii dreptului de proprietate asupra unui bun sau capital, iar intretinatorul va putea fi obligat la plata daunelor‑interese in caz de neexecutare a obligatiilor.

Consimtamantul trebuie sa fie liber exprimat, neviciat prin eroare, dol sau violenta.

Obiectul contractului de intretinere il pot forma atat bunurile mobile, cat si cele imobile aflate in circuitul civil general.

Cauza trebuie sa fie licita si morala, contrar, contractul este lovit de nulitate absoluta.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1238
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved