Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


CASATORIA SI DIVORTUL IN STATELE UNITE ALE AMERICII

Drept

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
INCETAREA CONTRACTULUI DE ASIGURARE
INFRACTIUNI PREVAZUTE IN LEGEA NR.78/2000 PRIVIND PREVENIREA, DESCOPERIREA SI SANCTIONAREA FAPTELOR DE CORUPTIE
Drept constitutional partea I test grila
METODOLOGIA INVESTIGARII OMUCIDERII
Impacarea partilor
FOTOGRAFIA JURIDICA DE EXAMINARE
ACORD DE CONSULTANTA
DREPT Limba engleza test grila
INSTITUTIILE COMUNITARE CONSULTATIVE
Izvoarele dreptului urbanismului


CASATORIA SI DIVORTUL IN STATELE UNITE ALE AMERICII

Pentru sistemul american, definitia legala a casatoriei provine din dreptul cutumiar englez. Se apreciaza ca aceasta definitie nu este intru totul corecta deoarece, desi din multe puncte de vedere apare ca un contract normal, in cazul mariajului exista foarte multe deosebiri, doua fiind mai importante:
a) Odata incheiata legal, casatoria cei doi soti nu pot rezilia sau schimba contractul la initiativa lor. Aceasta devine statutul lor legal care poate fii desfintat numai de lege prin actiunea statului insusi. In cazul contractului privat, principiul libertatii face ca acesta sa fie modificat sau reziliat prin simplul acord de vointa al partilor;

b) Cerintele legale in privinta capacitatii de a incheia casatoria sunt diferite fata de cel ale contractelor privata civile.O persoana poate incheia o casatorie valabila la o varsta la care nu ar putea sa isi asume obligatii contractuale in dreptul civil sau comercial.

Legislatia americana in domeniul familiei raspunde in general unor cerinte sociale pe care viitorii soti trebuie sa le indeplinieasca. Astfel:

Sotii trebuie sa aiba deplina capacitate de a-si asuma responsabilitati financiare pentru a evita ca statul sa sustina material ulterior intretinerea femeilor si a copiilor;

Sotii trebuie incurajati pentru a-si incheia o casatorie in scopul procrearii de fiinte viabile si ingradirea activitatilor sexuale in cadrul granitelor relatiilor maritale.

Ca si in sistemul englez in vedere incheierii unei casatorii trebuie indeplinite unele conditii. Avand in vedere complexitatea sistemului american si legislatia specifica fiecarui stat, constatam ca exista patru varste legale care sunt recunoscute pentru incheierea unei casatorii. Ele sunt definite in functie de sex si capacitatea individului de a se casatorii cu sau fara consimtamantul parintiilor.

Varsta minima admisa pentru incheierea unei casatorii cu acordul parintilor este de 18 ani pentru barbati si de 16 ani pentru femei, in timp ce varsta minima ceruta pentru incheierea unei casatorii fara acordul parintilor este de 21 de ani pentru barbati si 18 pentru femei.

Este interesant de observat ca exista state in care certificatul de nastere nu este solicitat cand se depune cererea pentru obtinerea autorizatiei de casatorie. Mai mult in unele state numai unul dintre parteneri trebuie sa se perzinte in fata autoritatii care elibereaza autorizatia de casatorie. In aceste conditii, a mintii cu privire la varsta nu este deosebit de dificil si cei care doresc sa se casatoreasca i-au foarte usor hotararea de a face declaratii false.

Rudenia este un impediment prezent in toate statele in ceea ce priveste incheierea unei casatorii.

Interdictiile legale vizeaza doua categorii de relatii familiale consangvinitatea si rudenia sau afinitatea ca relatii rezultand din casatorie.

Incapacitatea mintala este un alt impediment la casatorie. In unele state aceasta nu reprezinta insa un impediment datorita faptului ca nu toate sistemele de drept au ajuns ; la o definitie comuna privind incapabilul din punct de vedere legislativ. In cazul persoanelor lipsite total de discernamant interdictia casatoriei este totala.

In S.U.A actul casatoriei cunoaste doua centre institutionale importante cel legal si cel religios. Toti indivizii trebuie sa obtina recunoasterea legala a casatoriei lor. Cu exceptia catorva state ceremonia religioasa nu este o conditie legala. Casatoria civila este obligatorie.

Este interesant de observat ca preotii, mai putin cei de religie catolica, nu incheie casatoria in calitatea lor religioasa, ci ca ofiteri de stare civila, special desemnati in acest scop de catre stat.Fermitatea prevederilor legale cu rivire la casatorie poate dezavantaja cuplul. Femeile pot fi dezavantajate de casatorie. Spre exemplu, legile privind succesiunea si cele privind proprietatea sunt in detrimentul femeilor mai in varsta. In 24 de state americane si in Districtul Columbia inca se foloseste sistemul de drept cutumiar. O femeie intr-un astfel de sistem nu primeste in mod automat, prin succesiune, cota de ½ din bunurile acumulate in perioada casatoriei la decesul sotului. Chiar daca un imobil este proprietatea comuna, nu exista nici o garantie ca sotia nu va platii o taxa de mostenire suficient de mare pentru aceasta.

In S.U.A exista o lege federala privind divortul, dar exista 53 de jurisdictii diferite. Legislatia variaza astfel de la un stat la altul.

Simpla promovare a unei actiuni de divort si prezenta la o instanta de judecata sunt privite ca dovezi evidente ale faptului ca relatiile conjugale sunt deteriorate si instantele de judecata, de obicei, nu mai procedeaza la o cercetare aprofundata, a cauzelor divortului. In conditiile in care partenerii de viata s-au inteles cu privire la partaj si cu privire la incredintarea si intretinerea minorilor, prezenta in fata instantelor de judecata devine un act aproape formal.

In privinta incredintari copiilor si a pensiei de intretinere , sistemul american a avut o evolutie destul de ciudata , in sensul ca minorii erau incredintati de cele mai multe ori pe considerente materiale tatalui, care le putea asigura intretinerea. Practica ultimilor ani constata ca, in general incredintarea minorilor spre crestere si educare se acorda mamei. Putine state admit ca minorii sa fie prezenti in instanta si audiati. Cuantumul pensiei de intretinere se stabileste de obicei prin negociere instanta luand act de acordul sotilor. In caz de neintelegere judecatorul stabileste pensia de intretinere tinand cont de venituri, de durata mariajului si nevoile minorilor.[1]

Astfel, dupa cum am vazut in majoritatea sistemelor de drept casatoria este piatra de temelie in vederea formarii unei familii considerata cea mai importanta celula a societatii ale carei functii primordiale asigura continuitatea speciei umane cresterea si educarea viitoarelor generatii care sa poarte asupra lor amprenta nationalitatii, a religiei si a sistemului de drept specific fiecarui stat respectiv fiecarei natiuni. Casatoria este privita ca un acord de vointa manifestat in principiu in mod liber care presupune asumarea unor drepturi si al unor obligatii cu privire la buna-convietuire a sotilor si a familiei acestora. Impedimentele la casatorie sunt tratate in diferitele sisteme de drept in functie de conceptele religioase si traditile locale, precum si casatoria propriu-zisa si efectele acesteia. In cele mai multe sisteme de drept se cere ca, casatoria intre doua persoane sa se realizeze in forma legala fiind urmata apoi de ceremonialul religios aceasta fiind una din conditiile esentiale ale incheierii casatoriei. La fel ca in cazul incheierii casatoriei desfacerea acesteia se realizeaza atat prin vointa partilor exprimata benevol cat si ca urmare a imposibilitatii continuarii acesteia fapt datorat incompatibilitatilor de natura fizica, psihica, religioasa care fac imposibile traiul la olalta al celor doi soti.Ion Chelaru, Casatoria si divortul aspecte juridice, civile, religioasae si de drept comparat, ed. A 92 Acteon , Iasi


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 958
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site