Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


FOTOGRAFIA JURIDICA DE EXAMINARE

Drept

+ Font mai mare | - Font mai micFOTOGRAFIA JURIDICA DE EXAMINAREFotografia juridica de examinare in radiatii vizibile

In functie de natura procedeelor folosite, fotografia judiciara se clasifica astfel

a.    Fotografia de examinare in radiatii vizibile: de ilustrare, de comparare, de umbre, de reflexe, de contrast, de separare a culorilor, microfotografia;

b.    Fotografia de examinare in radiatii invizibile:ultraviolete, infrarosii, roentgen, gamma, beta, radiatii neutronice si holografia.

Fotografia de ilustrare. Scopul sau consta in fixarea imaginii initiale a obiectului ce urmeaza a fi examinat, a caracteristicilor si dimensiunilor sale. Domeniile in care se foloseste sunt cercetarea tehnica a inscrisurilor, cercetarea unor mijloace materiale de proba si expertiza unor corpuri delicte.

Fotografia de comparare. Este o metoda intens folosita in examinarile de laborator, in trasologie, balistica judiciara, expertiza inscrisurilor, s.a.

Fotografia de comparare se clasifica in fotografia de comparare prin confruntare, prin suprapunere, prin stabilirea continuitatii liniare sau prin juxtapunere.

Fotografia de umbre. Este destinata scoaterii in evidenta a caracteristicilor de relief. Imporant aici este plasarea sursei de lumina.

Fotografia de reflexe. Are ca destinatie punerea in evidenta a urmelor de suprafata greu sesizabile la prima vedere. Iluminarea obiectului se face cu un fascicul ingust de lumina.

Fotografia separatoare de culori. Serveste la revelarea petelor, a urmelor a modificarilor textului inscris, greu vizibile cu ochiul liber. Separarea culorilor se realizeaza cu filtre care au capacitatea de a neutraliza culoarea complementara lor.

Fotografia de contrast. Procedeul isi gasaeste utilitatea in evidentierea unor detalii sau in folosirea lui combinata cu procedeul fotografiei de umbre ori reflexe.

Fotografia judiciara de examinare in radiatii invizibileIn momentul de fata in toate domeniile Criminalisticii se folosesc investigatiile cu ajutorul radiatiilor.

Fotografia de examinare in radiatii ultraviolete. Se foloseste in descoperirea urmelor de maini, a urmelor biologice si in scop tactic-operativ. Pentru o astfel de fotografie este nevoie de surse de radiatii, filtre de selectare a radiatiilor, materiale fotosensibile, aparate de fotografiat.

Fotografia de examinare in radiatii infrarosii. Ca si la    fotografiile in ultraviolete, si in acest caz se gasesc numeroase aplicatii in cadrul cercetarii infractiunilor incepand cu fotografierea la locul faptei, sau cu aceea de urmarire si terminand cu efectuarea unor investigatii de laborator in cercetarea falsurilor si balistica judiciara. Avem nevoie si aici de sursele de radiatii I.R., filtrele de selectare a radiatiilor, materialele fotosensibile, aparate de fotografiat si transformatoarele electronooptice.

Fotografia de examinare in radiatii roentgen, gamma, beta si neutronice. Aceste trei categorii de radiatii electromagnetice isi gasesc si ele utilizari diverse in examinarile criminalistice datorita proprietatilor de penetrare a corpurilor fiind utilizate in analizele spectrale. Principalele utilizari sunt examinarea roentgenografica, depistarea urmelor suplimentare ale tragerilor cu armele de foc, efectuarea de analize spectrale, efectuarea de microradiografii.

Radiatiile gamma, beta, si cele neutronice folosesc de asemenea la efectuarea unor fotografii specifice.

Microfotografia si holografia

Microfotografia. Este o metoda de fixare a imaginii rezultatelor cercetarii la microscop, de exemplu in expertizele balistice de laborator.

Holografia. aceasta constituie o metoda de inregistrare si redare integrala a obiectelor, a intregului camp fotografiat prin intermediul laserului. Se utulizeaza in descoperirea urmelor de maini, identificarea persoanei dupa inscris s.a. In prezent este un domeniu insuficient exploatat.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1433
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved