Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...AdministratieDrept


CERINTE DE FORMA LA CASATORIE

Drept

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
TAXA PE VALOAREA ADAUGATA
Izvoarele dreptului familiei
Falsificarea inscrisurilor
INTERPRETAREA NORMELOR JURIDICE
Etapele ascultarii invinuitului/inculpatului
JUSTITIE RESTAURATIVA - MASURI ALTERNATIVE DE DETENTIE
RASPUNSURI LA INTREBARI DREPTUL MEDIULUI
DREPT CONSTITUTIONAL PARTEA I – test grila
Competenta generala a instantelor judecatoresti
DREPTUL PENAL CA RAMURA A DREPTULUI

CERINTE DE FORMA LA CASATORIE

Exista trei tipuri de cerinte:

cerinte prealabile
cerinte privind incheierea casatoriei

cerinte privind inregistrarea si dovada casatoriei

Legea nr. 119 din 16 octombrie 1996 publicata in Monitorul Oficial nr. 282 din 11 noiembrie 996 modificata de legea nr. 23/1999

Casatoria este reglementata in Sectiunea a-II-a la art. 27-33.

§.1. Cerintele prealabile celebrarii casatoriei

1.1. Declaratia de casatorie

Declaratia de casatorie este reglementata de dispozitiile art. 12, 13 din Codul familiei si art. 28 din legea nr. 119/1996

A. Forma declaratiei

Referitor la forma declaratiei de casatorie, potrivit art. 28 din legea amintita, aceasta se face personal de catre viitorii soti, in scris la autoritatea administratiei publice locale unde urmeaza sa se incheie casatorie. In anexele la lege avem formularul tipizat.

B. Continutul declaratiei

Cu privire la continutul declaratiei, aceasta cuprinde:

manifestarea de vointa a declarantilor de a se casatori impreuna,

declararea faptului ca au luat la cunostinta reciproc de starea sanatatii lor si de prevederile art. 4, 10, 27 din Codul familiei,

declararea ca intre ei nu exista nici o piedica legala la casatorie,

indicarea numelui pe care urmeaza sa-l poarte in timpul casatoriei,

data si semnatura declarantilor

datele din buletinele de identitate ale declarantilor

C. Dovezile care trebuie prezentate o data cu declaratia

In anexa se vor depune copii dupa:

certificatele de nastere,

certificatele medicale (daca e cazul),

dovada privind desfacerea sau incetarea unei casatorii anterioare

aprobarea presedintelui consiliului judetean sau a primarului general al municipiului Bucuresti pentru incheierea casatoriei in cazul in care exista impedimente rezultand din conditiile de varsta, rudenie fireasca sau adoptie, in conditiile prevazute de lege.

Dupa aceasta delegatul de stare civila constata ca declaratia a fost data in fata lui, de asemenea semnata in fata lui de catre cei doi si ca el a confruntat datele inscrise cu cele prezentate prin documente si acestea corespund intocmai.

D. Caracterul personal al declaratiei

Referitor la caracterul personal al declaratiei dupa cum rezulta din art. 12 alin. 1 din Codul familiei si art. 28 alin. 1 din lege, declaratia se face personal de catre fiecare din viitorii soti si poate fi facuta prin reprezentare.

E. Autoritatea administrativa la care se poate depune declaratia de casatorie

Locul in care se poate face declaratia de casatorie este sediul autoritatii administratiei publice locale a municipiului Bucuresti, a sectorului, orasului, comunei in a carei raza administrativ-teritoriala isi are domiciliul sau resedinta unul din viitorii soti. Prin exceptie art. 27, alin. 2 din Legea nr. 119/1996, casatoria se poate incheia in afara sediului autoritatii administratiei publice locale mentionate, cu aprobarea primarului, daca din motive temeinice unul dintre viitorii soti se afla in imposibilitatea de a se prezenta.

F. Inregistrarea declaratiei

Art. 28 din Legea nr. 119/1996 stipuleaza ca prin grija ofiterului de stare civila, declaratia de casatorie va fi publicata prin afisare in extras in ziua in care a fost primita la locul special amenajat la sediul primariei unde se incheie casatoria.G. Valoarea juridica a declaratiei

Declaratia de casatorie este prima cerinta de forma la casatorie care nu obliga la incheierea casatoriei deoarece consimtamantul se exprima in mod valabil numai cu ocazia celebrarii, dar pentru declaranti are semnificatia faptica a unui proiect de casatorie.

1.2. Fixarea datei celebrarii casatoriei

A. Intervalul de timp dintre data inregistrarii declaratiei de casatorie si data celebrarii casatoriei

Art. 28 din Legea nr. 119/1996 stipuleaza: casatoria se va incheia in termen de 10 zile care cuprind atat ziua in care s-a facut declaratia cat si data cand se va oficia.

Din motive temeinice primarul sectorului municipiului Bucuresti, orasului, comunei poate sa incuviinteze incheierea casatoriei inainte de implinirea termenului.

Justificarea termenului este urmatoarea:

pe de o parte tertii pot face opozitie la casatorie

ofiterul de stare civila poate verifica mai indeaproape daca sunt indeplinite cerintele legale la casatorie si temeinicia eventualelor opozitii, reclamatii primite

reclamantii mai pot reflecta asupra incheierii actului casatoriei

1.3. Solutionarea opozitiilor la casatorie

A. Notiunea de opozitie la casatorie

Opozitia la casatorie este actul prin care o persoana atrage atentia ofiterului de stare civila asupra existentei unor piedici sau neindeplinirii unor conditii la casatorie. Altfel spus opozitia este actul intocmit, in forma impusa de lege, prin care o persoana isi indeplineste obligatia de a face cunoscut delegatului de stare civila existenta unor imprejurari de fapt sau de drept care nu permit incheierea casatoriei in conditiile impuse de lege.

B. Persoanele care pot face opozitie

Potrivit art. 14 alin. 1 din Codul familiei, la casatorie poate face opozitie orice persoana. Nu se cere ca oponentul sa-si justifice vreun interes.

C. Conditiile opozitiei

Art. 14 alin. 2 din Codul familiei prevede doua conditii exprese:

sa fie facuta in forma scrisa

sa arate dovezile pe care se intemeiaza

si doua conditii implicite:

sa fie semnata

sa fie inregistrata la ofiterul de stare civila unde se va oficia casatoria.

D. Efectele opozitiei

Efectele opozitiei rezulta din art. 15 din Codul familiei:

- ofiterul de stare civila va refuza sa constate incheierea casatoriei daca termenul verificarilor pe care este dator sa le faca, al opunerilor primite sau al informatiilor ce le are, gaseste ca cerintele legii nu sunt indeplinite

- asupra opozitiilor regulat intocmite ofiterul de stare civila este dator sa verifice temeinicia si sa decida motivat prin proces-verbal daca se poate sau nu celebra casatoria. Decizia sa este supusa in principiu atat controlului administrativ cat si controlului judecatoresc.

- asupra opozitiilor neregulat intocmite, ofiterul de stare civila este obligat sa le ia in considerare dar nu cu titlu de opozitii ci cu cel de informatii, in privinta carora el nu trebuie sa-si motiveze hotararea pe care o va lua.

§. 2. Cerinte privind celebrarea casatoriei

2.1. Localitatea si locul celebrarii casatoriei

A.     Localitatea unde se celebreaza casatoria

Localitatea celebrarii, potrivit art. 11 din Codul familiei si art. 27 alin. 1 din Legea nr. 119/1996, viitorii soti au posibilitatea sa aleaga intre localitatile lor de domiciliu sau resedinta; aceasta alegere se face prin depunerea declaratiei de casatorie.B. Locul celebrarii casatoriei.

Potrivit art. 16 alin.1 din Codul familiei, casatoria se celebreaza la sediul serviciului de stare civila; prin exceptia prevazuta in art. 16 alin. 2 din Codul familiei si art. 27 alin. 2 din Legea nr. 119/1996, casatoria se poate oficia si in afara sediului.

2.2. Competenta de a instrumenta celebrarea casatoriei

Competenta de a instrumenta celebrarea casatoriei revine ofiterului de stare civila.

Cand incheierea casatoriei are loc pe o nava sau aeronava romaneasca aflata in afara granitelor tarii competenta revine comandantului

2.3. Procedura celebrarii si momentul incheierii casatoriei

A. Procedura celebrarii casatoriei

Casatoria se incheie in cadrul unui ritual oral, solemn si public. Reglementarea noua prin Legea nr. 119/1996, prin art. 31 spune ca ofiterul de stare civila ia consimtamantul viitorilor soti, liber si deplin exprimat in prezenta a doi martori. Viitorii soti vor fi prezenti in fata ofiterului de stare civila care ii va intreba succesiv pe barbat si pe femeie daca se casatoresc impreuna nesiliti de nimeni. Dupa raspunsurile lor afirmative constata ca au fost indeplinite cerintele legale, le face cunoscute dispozitiile art. 12, 26 din Codul familiei, apoi rosteste fraza finala “In urma consimtamantului dumneavoastra liber exprimat va declar casatoriti”.

Celebrarea casatoriei se face in limba romana sau in limba materna. Daca una dintre persoane nu cunoaste limba respectiva sau in cazul in care ambii soti sau numai unul sunt surdo-muti, se va folosi un interpret autorizat incheindu-se in acest sens un proces-verbal.

B. Momentul incheierii casatoriei

Momentul incheierii casatoriei este acela in care ofiterul de stare civila ii declara pe viitorii soti casatoriti.

Referitor la acest moment, in practica judecatoreasca s-a considerat ca momentul incheierii casatoriei este o cerinta de forma posterioara incheierii casatoriei. In ce priveste momentul incheierii casatoriei observam urmatoarele: actul juridic al casatoriei nu este consensual si ca urmare el nu poate fi considerat incheiat in momentul in care la intrebarea ofiterului de stare civila viitorii soti si-au dat consimtamantul.

Solemnitatea si publicitatea casatoriei

A. Solemnitatea casatoriei

Actul juridic al casatoriei este solemn iar solemnitatea consta in indeplinirea intregului proces de celebrare

B. Publicitatea casatoriei

Art. 16 din Codul familiei se refera la celebrarea casatoriei in mod public. Art. 31 alin. 1 din Legea nr. 119/1996 stabileste in mod expres prezenta a doi martori.

§.3. Inregistrarea si dovada casatoriei

3.1. Inregistrarea casatoriei

Inregistrarea casatoriei se petrece prin intocmirea imediat dupa momentul solemn al casatoriei, al actului de casatorie.

Potrivit art. 31 alin. 2 din Legea nr. 119/1996, actul de casatorie se semneaza de catre soti cu numele de familie pe care au conveni sa-l poarte pe timpul casatoriei, de catre cei doi martori si de catre ofiterul de stare civila.

In temeiul inregistrarii casatoriei celor doi soti li se elibereaza certificatul de casatorie. certificatul de casatorie este un act autentic “ad probationem”.

3.2. Dovada casatoriei

Dovada casatoriei se face potrivit art. 18 din Codul familiei pe baza certificatului de casatorie eliberat in baza actului de stare civila din registrul de stare civila.

Dovada casatoriei prin certificatul de casatorie este ceruta numai cand se pretind efecte ale casatorie. Daca insa dovada casatoriei este necesara in alte scopuri, casatoria va fi privita ca un simplu act juridic susceptibil de a fi dovedit prin orice mijloace de proba. Aceasta diferentiere rezulta si din interpretarea art. 18 din Codul familiei coroborat cu art. 16 din Legea nr. 119/1996.loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 645
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site